米米 發表於 2016-6-29 10:38:25

原諒我多管閒事, 我覺得應該要加番啟動碼制度

最近黎左好多新手
我就不開名咁分享一下:

1. 入到GROUP,就話聖劍單刷好廢, 廢到冇人有, 點點點點點, 我地一開始都有附和, 聖劍單刷係弱少少, 比起手裡劍果D
點知佢繼續, 嘈左一日, 我開始有D煩, 問佢你係咪裝備唔得呀, 邊個副本我幫你手打

佢: 我單人副打唔過, 你點幫

咦, 單人副過唔到既聖劍比較少有WO, 你係咩裝備呀, 打邊個副本呀

佢開始講佢打既係源神副本, 我諗緊係咪雙源果D既時候, 佢話係30LV既源神地下殿堂, 當時佢係33LV
然後佢繼續講, 打個阿波羅打左半粒鐘, 個職業好廢

我: 你打唔過點解唔SKIP左佢, 做左主線先....升左LV上去打都未遲, 支線任務又唔係一定要即刻完成既

之後佢講左句好經典, 經典到完整原句係咩我已經唔記得左, 佢係話" 我做咩一定要去做主線先"

-------------------

2. 最近有個都係新手既人係度收野, 類似500G 收圖紙咁樣, 係我個GROUP度話急收
其他人話, 用神點換到WO, 不如你打副本肝神點啦
我話: 呢張圖拍賣有1000一張, 唔係好貴姐你收左佢啦

佢: 神點都換到既野 需要超過500G去收? 我另3張圖都500G收到啦, 洗貴用咁多

我: 哦, 咁你慢慢收

跟住有好心人話佢有呢張圖, 可以500G賣俾新手,
新手就話: 咁你而家俾我OK?
好心人: 我番緊工
新手: 咁你幾時ON到
好心人: 要等放工先
新手: 我好急要你可唔可以而家ON
好心人: 我番緊工

--------------------

3. 呢個係新人親自PO佢既親身經歷, 我唔知道呢位新人會唔會同以上2位重疊左

佢話佢同人打貪, 之後打打下斷左線, 40秒之後上番黎見到佢地爆左箱, 仲有人拎到骨頭

然後佢話港服D人冷血, 我玩左一個星期一毫子都冇課, 你地班"大神"就唔識等新手, BLA BLA BLA BLA BLA

yinlove813 發表於 2016-6-29 12:01:55

{:on060:}依家啲新人質素真係好到...無得彈{:on169:}

神域使者 發表於 2016-6-29 14:43:21

本來以為多了很多的外掛(但看數據應該也不是),十分之驚訝看到這個標題。
看完後,我呆了30秒有多....

首先想說的是,辛苦「米米」及各位大大了。

一名玩家的品格如何,他的人生也必如何(有點嚴厲了XD),但是嘛,遇到這些玩家,畢竟都是緣份,如果有為他好的心,嘗試糾正他是一個方法,反之可以不用幫忙他。

但是因為遇到不好的新人,而拒絕接受之後的來的新朋友,說不定對自己人生上的損失會更大,上述的欠佳不是遊戲的經驗,而是待人處事的經驗,而且我覺得如果加入幻想神域需要有品格審查的話又不太合理的{:fun01:}

再來說是一些小小分享,我也曾經是一名MMO的玩家,以前的MMO沒有傳點、副本、分流的概念,單是所謂的搶怪問題已經對玩家之間產生不少的磨擦了,米米遇到的情況更是常見,而且那時候第一次接觸電腦來玩遊戲的人更多,字也不太會打的大有人在,更沒有現在的RC語音來幫忙交流,ICQ也只用來打字,要克服這個問題的難度更大,現在科技進步了不少,但是必須承認人的本質上又怎會因為科技的進步而會同樣改進呢? 如果願意,大家不妨再次給大家機會,嘗試跟新朋友愉快共處也有好處的{:fun03:}

當然我明白,勉強冇幸福。

米米 發表於 2016-6-29 16:27:11

神域使者 發表於 2016-6-29 14:43
本來以為多了很多的外掛(但看數據應該也不是),十分之驚訝看到這個標題。
看完後,我呆了30秒有多....

有種感動。。淚奔QAQ

Chiv33v 發表於 2016-6-29 17:27:04

3. 呢個係新人親自PO佢既親身經歷, 我唔知道呢位新人會唔會同以上2位重疊左

佢話佢同人打貪, 之後打打下斷左線, 40秒之後上番黎見到佢地爆左箱, 仲有人拎到骨頭

然後佢話港服D人冷血, 我玩左一個星期一毫子都冇課, 你地班"大神"就唔識等新手, BLA BLA BLA BLA BLA

呢件事真係好笑 隊伍頻d野 我果日cap哂

CARRYTOY 發表於 2016-6-29 18:32:22

我當晚在場 見到人地其實道左歉  佢話係2分鍾唔係40秒  佢強調係佢食左商尋上番見到人爆左箱仲出好多骨呢個先係重點

Eva 發表於 2016-6-29 19:18:10

點解要用啟動碼去過濾低能?
到到都有架wo 冇得避

秋子Akiko 發表於 2016-6-29 20:47:56

睇完得淡笑{:on091:}

kennith999 發表於 2016-6-30 05:34:32

佢話港服D人冷血, 我玩左一個星期一毫子都冇課, 你地班"大神"就唔識等新手, BLA BLA BLA BLA BLA

如果呢句野.係有份同我講的話..我一定吊爆佢老母{:fun61:}

你地唔問返佢..你斷1日線...我地呆等你1日?......佢發緊夢?{:fun61:}

孤單心事 發表於 2016-7-1 20:02:16

{:fun15:}  
其實真係還好而已....見識過粉紅丸    呢D算D咩....HAAAA

米米 發表於 2016-7-1 23:06:44

Eva 發表於 2016-6-29 19:18 static/image/common/back.gif
點解要用啟動碼去過濾低能?
到到都有架wo 冇得避

據我所知好多低能唔識自己拎碼

小細細 發表於 2016-7-4 09:23:44

孤單心事 發表於 2016-7-1 20:02 static/image/common/back.gif
其實真係還好而已....見識過粉紅丸    呢D算D咩....HAAAA

咁都抽到{A011a:}

oscar1018 發表於 2016-7-4 13:46:01

靚抽靚抽 小弟甘拜下風xdddddd

bb9977 發表於 2016-7-21 18:44:59

一毫子都冇課~''~

薔薇丸 發表於 2016-7-23 01:09:06

孤單心事 發表於 2016-7-1 20:02 static/image/common/back.gif

吊 你 老 母 咩

bb9977 發表於 2016-7-23 01:54:17

E+新手係咁 乜都唔自己揾下資料先
頁: [1]
查看完整版本: 原諒我多管閒事, 我覺得應該要加番啟動碼制度