cossacks 發表於 2012-12-22 22:50:40

新手一問 自摸問題

點解有時人地自摸會係一家比曬? 而唔係三家一齊比既?

起初以為係做莊問題,但係見過兩個都唔係莊(自摸同比錢)既情況

司馬信 發表於 2012-12-23 00:10:22

http://forum.agames.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=90054&extra=page%3D1
請見包牌規則{A005a:}

cossacks 發表於 2012-12-23 00:51:50

但我見有時無包牌都係1家比曬咁既...唔通眼花{A011a:}

Alison 發表於 2012-12-23 01:01:25

因為槓上自摸,咁就計最尾供牌給你個位喇!{A003a:}{A003a:}{A002a:}{A002a:}{A002a:}

fonglokma 發表於 2012-12-24 19:58:50

其實「12章包自摸」有兩種情況,因為第4set見光有兩種情況~
前提︰3set見光 (「1萬2萬3萬」「4萬4萬4萬」「5萬六萬7萬」)

一係︰對家打8萬你碰,攻到你變單吊~(第四set見光︰「8萬8萬8萬」)
跟住你自摸9萬食糊(咁對家就要包你自摸,即係本來3家都要俾8番自摸錢,但係而家你對家要一個俾晒3家錢俾你~)

二係︰3set見光後,你有3隻8萬+隻9萬,如果人地打隻8萬俾你碰就出現第一種情況﹔
但如果係你跟住摸隻8萬自己開槓,跟住槓上自摸呢,咁就睇邊個攻你第3set,果個包自摸~

p.s如果槓完唔係即刻自摸,第2種情況就唔成立!

cossacks 發表於 2012-12-24 21:22:32

明啦,唔該咁多位

cossacks 發表於 2012-12-30 14:55:54

我比左2隻佢上,6隻係地,對家比多隻佢踫,9隻係地,我再比左隻佢上,最後12隻係地....跟著佢自摸我包既? 唔係我比曬4隻佢先我包咩?

yoyo5d5d 發表於 2012-12-31 05:23:18

我都唔係好明,好多次都係我包曬,對家及上下家自摸,都係我包,但我都無比牌佢地上踫????轉咗幾圏佢先自摸,都係我包???仲要次次都係7,8番及比雙倍.次次一焗清袋.

yoyo5d5d 發表於 2012-12-31 05:28:56

其實我唔明咩叫打全統制?咩叫十二章落地,其實十二章係點解的??
頁: [1]
查看完整版本: 新手一問 自摸問題