吳曉婷 發表於 2013-5-8 12:05:16

淺倉藍必入!

是甘的.請你先看看以下CAP圖~ 圖是在你開的POST" 關於輕小說比賽賽果" 和另1個POST " 小說比賽結果呢?" CAP下的

先看看以上3張圖~玩家都知道多AC狂投自己的小說就WIN
你可能會話抽20篇出黎已經由官方西選左. 旦係你明5明.有人係用不同AC作左超過20篇在80篇當有1半是月費1半是FREE SER的作品
即40篇中已佔左20篇.佢已經係有1/2被你們官方選中! 你可以自行看看 作品玩家 甜甜圈,芝麻小魚絲,魔宮乂步,雪莉亞,旋律 再看看這止玩家的AGAMES ID 是極其相似 再唔係你自己CK IP 看看以作證實! (P.S.同埋那位玩家都認左自己係作左好多篇! 之後的圖片會有)

GM 請你再看看以上3張圖片~!已看到玩家CIN有必WIN把握似的在說話.點解?
因為佢有1/2機會會被選中為20篇.然後再用所有分身AGAMES AC去投晒自己
3份獎入面.最小都可以谷到自己其中1份作品成為頭3名!

有見及此.我希望GM能夠想1個公平的方法 例如諗1個唔會變左洗票既投票方法, 又或者個位作左勁多篇以量敵眾既玩家已經得左你地官方評分既FREE SER 1份獎品(芝麻小魚絲) 和 月費SER的2份獎品(甜甜圈,雪莉亞)
我認為你只要將佢拎3份作品再公投就可以!既然你地官方係佢甘多篇入面係覺得佢作既個3篇係最好既~姐係佢作既其他都唔合你地眼緣.
同埋因為如果佢投返自己呢3篇作品.你話如果已經係官方決定左派獎既作品,就唔會重複派獎!甘佢就唔需要開晒所有AGAMES AC去投自然既其他作品 為求得獎!

希望淺倉藍你睇左呢個POST比1比個回應!  

nanayan 發表於 2013-5-8 13:08:19

支持!

淺倉藍 發表於 2013-5-8 13:20:33

收到~ 我再睇返大家意見,都覺得唔需要公投~
下次論壇活動,會加返唔可以重複參賽,以示公允{:fun26:}

lovernami 發表於 2013-5-8 13:22:11

請問如何不重複參加?a玩家月費板5個ac,免費板5個ac,論壇ac無數
如何能防止重覆參賽?ip定位?可以用浮動ip。。。

yeeman813 發表於 2013-5-8 18:34:26

如果官方真係有心,我覺得可以考慮設定一張領獎表格,用一D唔會重覆既ITEM去識別(例如身份證),因為我玩其他遊戲,參加活動得獎,官方聯絡了之後會透過電郵傳送領獎表格,入面要填姓名 身份證等等既資料,有D甚至要SCAN個身份證來核對表格既資料

P.S 收集個人資料既條例更新左,要留意唔好觸犯法例

tony2691 發表於 2013-5-8 20:45:35

yeeman813 發表於 2013-5-8 18:34 static/image/common/back.gif
如果官方真係有心,我覺得可以考慮設定一張領獎表格,用一D唔會重覆既ITEM去識別(例如身份證),因為我玩其 ...

其實好難做到
要SCAN身份證就唔係人人都做得,當然可以用影相
但用身份證黎識別又有另一個問題
就係提交既方法
依家一般都係就咁貼係論壇
但如果用身份證識別,要點交先安全依個問題就出左黎
如果話直接交身份證副本比GM,再開帖參加活動,識別上就會好麻煩
如果你話直接將參賽內容連埋身份證副本SEND比GM,又冇左大家一齊評價,互相比較既機會

或者有d人講用IP做識別,但冇咩用,依家WIFI咁廣泛使用
智能手機功能咁強大
換個WIFI,IP其實就已經唔同左

所以一句講曬,好難
真係希望有人可以諗到個方法去阻止
或者有個最後既方法就係唔好再係論壇搞活動,但我諗大家同官方都唔好肯{:qq24:}

tony2691 發表於 2013-5-8 21:07:16

有.圖.有.真.相

yeeman813 發表於 2013-5-9 00:35:54

tony2691 發表於 2013-5-8 20:45 static/image/common/back.gif
其實好難做到
要SCAN身份證就唔係人人都做得,當然可以用影相
但用身份證黎識別又有另一個問題

我之前玩果個遊戲係完成整個活動公佈得獎結果之後由官方聯絡得獎者,然後再透過電郵表格給得獎者

tony2691 發表於 2013-5-9 00:38:27

yeeman813 發表於 2013-5-9 00:35 static/image/common/back.gif
我之前玩果個遊戲係公佈得獎結果之後由官方聯絡得獎者,然後再電郵表格給得獎的 ...

姐係留電話?都OK wow
1個電話領一次獎?

lovernami 發表於 2013-5-9 09:46:17

電話號碼係可以,但電話號碼都可以一人多個{:qq21:}
不過好過用身份証既。。。

yeeman813 發表於 2013-5-9 20:25:51

tony2691 發表於 2013-5-9 00:38 static/image/common/back.gif
姐係留電話?都OK wow
1個電話領一次獎?

我之前遊戲得獎的流程是這樣:
參與活動完成後官方在官網FB專頁公佈得獎名單
然後官方人員在FB訊息聯絡我,並叫我提供電郵
再透過電郵把領獎表格寄給我,我把表格須完傳回去官方的電郵之後,他們就發給我獎勵了
而表格內容都是基本資料(姓名 電話 出生日期 遊戲帳號等等,然後有一個PAGE就是要提供身份證核對資料)
我那次是拿到由該遊戲代理的遊戲點數(就是可以存進去代理商任何一個款有玩的遊戲裡)

yeeman813 發表於 2013-5-9 20:26:44

lovernami 發表於 2013-5-9 09:46 static/image/common/back.gif
電話號碼係可以,但電話號碼都可以一人多個
不過好過用身份証既。。。 ...

電話號碼都好過而家狂開AC  XD

tony2691 發表於 2013-5-9 20:49:40

yeeman813 發表於 2013-5-9 20:25 static/image/common/back.gif
我之前遊戲得獎的流程是這樣:
參與活動完成後官方在官網FB專頁公佈得獎名單
然後官方人員在FB訊息聯絡我 ...

咁唔同wow
你果次係特定人數得獎,佢今次係人人都有份
用填form形式佢會好高工作量{:qq61:}

yeeman813 發表於 2013-5-9 22:12:07

tony2691 發表於 2013-5-9 20:49 static/image/common/back.gif
咁唔同wow
你果次係特定人數得獎,佢今次係人人都有份
用填form形式佢會好高工作量 ...
但不見得GM現在工作量也是很高啊~~~
他們都在潛水->曇花一現冒泡->領薪水

而且如果佢地有心去搞既...總有方法架!!
但佢地連去做好個機制既心都無
頁: [1]
查看完整版本: 淺倉藍必入!