AGAMES 討論區

標題: 有冇人係成日彈GAME的? [打印本頁]

作者: 食屎叮噹叮屎食    時間: 2013-8-15 22:46:31     標題: 有冇人係成日彈GAME的?

我岩岩玩咗冇幾耐唔知有冇人一樣
就係有時玩咗1分鐘-10分鐘不等,佢就會彈咗個咩顯示卡驅動程式不能WRITTEN
上FB個ALTA問過D人又話更新下就OK,但我更新完都係唔得(我唔知我步驟做得岩唔岩.我用嘅係Intel)
所以想問下各位有冇人同我一樣或者知道點整可以放LINK上黎教教 THX

作者: kaiwing    時間: 2013-8-15 22:51:57

解低解像度!
作者: ~恆    時間: 2013-8-15 22:52:36

如果平時顯示卡驅動程式唔彈Error, 曾經睇過一些文章, 有可能係行得太高溫, 建議下載顯示卡監控程式看看溫度
Intel卡, 我估你係內顯黎, 玩到都太厲害了, 調最低效能?
作者: 食屎叮噹叮屎食    時間: 2013-8-15 22:55:29

我真係咩都唔識,我解像已經係最低個個黎,但係內顯個D係咩黎有冇LINK比比我咁
作者: ~恆    時間: 2013-8-15 23:02:23

下載GPU-Z, 開完然後打開遊戲玩
在GPUZ的Sensors頁有個GPU Temperature
你看看有冇升得很高
還要看看GPU Load是否100%

下載地址
http://www.techpowerup.com/gpuz/

註: 非顯卡專家但有留意下顯卡既狀態

作者: 食屎叮噹叮屎食    時間: 2013-8-15 23:12:30

~恆 發表於 2013-8-15 23:02
在GPUZ的Sensors頁有個GPU Temperature
你看看有冇升得很高

開咗隻GAME之後即刻升到去70%以上,仲好多時90%以上,但係Temperaure我就真係搵唔到...
作者: keith950508    時間: 2013-8-15 23:13:47

~恆 發表於 2013-8-15 23:02
你看看有冇升得很高

如果GPU LOAD係0%嗜係咩意思
作者: ~恆    時間: 2013-8-15 23:19:45

食屎叮噹叮屎食 發表於 2013-8-15 23:12
開咗隻GAME之後即刻升到去70%以上,仲好多時90%以上,但係Temperaure我就真係搵唔到... ...

調到夠穩定, 唔上100%
上左100%, 有可能會出Error, 詳細唔熟, 印象中系統會有過高的設定
溫度應該有顯示, 無就不解0.0"
出現驅動程式錯誤, 有可能會有這2個特徵, 1即時黑畫面, W7轉Basic
2顏色出錯
最後就係要知張卡咩名, 如果係內顯, 壞左電腦就會完全黑畫面
作者: ~恆    時間: 2013-8-15 23:21:43

keith950508 發表於 2013-8-15 23:13
如果GPU LOAD係0%嗜係咩意思

沒怎麼行過顯示卡GPU, 但全0%好似有D問題...
你一遊戲, GPU Load就會上升, 如果沒上升
一係遊戲只用CPU, 這種遊戲優化差吧
一係監控顯示出錯
一係監控了內顯

作者: 食屎叮噹叮屎食    時間: 2013-8-15 23:27:09

~恆 發表於 2013-8-15 23:19
調到夠穩定, 唔上100%
上左100%, 有可能會出Error, 詳細唔熟, 印象中系統會有過高的設定
溫度應該有顯示, ...

咁如果我唔知張卡咩名咁點...
同埋我咩都無黑畫面,只係彈game姐
作者: ~恆    時間: 2013-8-15 23:31:16

食屎叮噹叮屎食 發表於 2013-8-15 23:27
咁如果我唔知張卡咩名咁點...
同埋我咩都無黑畫面,只係彈game姐

顯卡既問題只能夠解到呢到~~
如果係懷疑遊戲問題, 遊戲文件上會有error.log, 裡面會話你知有咩問題
官方話寄呢個檔過去
作者: keith950508    時間: 2013-8-16 17:39:39

我玩個陣GPU LOAD最盡去到65%

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://061244113049.ctinets.com/) Powered by Discuz! X2