AGAMES 討論區

標題: 關於http can't connect waiting to retry download version.txt暫有解決方案 [打印本頁]

作者: 羽夜    時間: 2014-8-19 18:03:40     標題: 關於http can't connect waiting to retry download version.txt暫有解決方案

本貼原文:
有冇人試過開個 Launcher.exe 之後 佢有2條bar系到load上面藍色果行唔load 再上少少彈左句
"http can't connect waiting to retry download version.txt"

甘既情況 點解決o_o
2014年8月20日19:09更新:官方修正了相關問題。

-----------------------------------------------------------------------------
解決方案:
嗚謝:又斷線又維護   

以下為問題原因: (由又斷線又維護 提供)
48樓:
又斷線又維護

本人已發現問題隱藏原因..

其一: 可能我地既網路ip俾alta封左 (冇開掛點解封呢-.-?)

其二: 身住區域附近因近期落雨導致網絡延遲 / 網絡公司維修網絡

其三: router長期使用導致出現問題

解決方法: 連入他人vpn 即可馬上更新 (本人已測試成功)

解決所需程式: SoftEther VPN Client (由又斷線又維護 提供)

圖文解決方法: 第51樓,第57樓 (由又斷線又維護 提供)

巴哈貼: http: //forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=22241&snA=1931  (由ilover09 提供 , 註自刪空白)

多謝各位大大,亦希望各位有問題者可以解決

-----------------------------------------------------------------------------

另有熱心人指出本問題非上述原因

alexkkl提供
首先講講樓主錯咩
第1點 封號係唔會係登錄器到block ip 只會入到打帳密先會架
第2點係最有可能(官塘區人士)
第3點router開太耐係咩網都上唔到架bo?(失去上網功能)

本貼有關登入問題的討論及解決方法,皆由業餘人士及非專業人士提出,
若有專業解答,煩請高人準確點出問題或提供解決方法,並與官方進行探討
以昐問題早日根除,再次嗚謝多方人士解答及探討。

btw.希望話人錯之前,可以爬清文章先 因為我都唔知我錯左咩

作者: david1031    時間: 2014-8-19 18:10:20

我都係咁樣 打去客服都無用
作者: 神域使者    時間: 2014-8-19 18:13:54

玩家先嘗試以下連結的方法,謝謝!
http://ff.alta.hk/gamenews/2773#details
作者: david1031    時間: 2014-8-19 18:21:53

神域使者 發表於 2014-8-19 18:13
http://ff.alta.hk/gamenews/2773#details

已經試左啦 一樣唔得
重裝都試埋
作者: kuraplca    時間: 2014-8-19 18:29:53

作者: Alankey113    時間: 2014-8-19 18:33:17

我情況都係一樣
又重DOWN 又改左DNS
都係上唔到
作者: 羽夜    時間: 2014-8-19 18:39:06

神域使者 發表於 2014-8-19 18:13

都系唔得
作者: kuraplca    時間: 2014-8-19 20:53:17

★《幻想神域》意見、BUG 集中回報帖 [新] (官方定期瀏覽)

人呢? 我 9AM 開始一直連唔到 掉出黎解決方法又解決唔到
作者: 白天見到見    時間: 2014-8-19 21:11:18

我都係一樣
方法試通都唔得

作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-19 21:14:58

官方轉完d野..搞到d玩家無法連上遊戲之後就潛水了
作者: kuraplca    時間: 2014-8-19 21:25:59

部分玩家發生問題 就唔當一回事?
開左VIP 又點計返?
就因為唔係全部玩唔到 就唔打算正視 補償?
是但掉個自己都無測試過既"解決方法" 應酬人
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-19 21:31:02

不求官方補償 只求官方釋出解決方法 官網個個根本廢既. 官方我諗都唔會回覆我地咖啦..
都係等明天啦
作者: kuraplca    時間: 2014-8-19 21:33:43

重點唔係全部人玩唔到 排名跌硬啦! (在意排名

作者: david1031    時間: 2014-8-19 21:36:12

打去官方得D垃圾回應 叫我SEND EMAIL 無唔覆我
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-19 21:36:21

唔好咁計較啦...嘛..我都長期處於頭20既狀態= =
作者: wo717022523    時間: 2014-8-19 21:37:45

重裝
作者: kuraplca    時間: 2014-8-19 21:38:31

上次成個服死 都過左好幾個鐘先有人受理 到解決又一段時間
今次應該直接到聽日更新一次過做
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-19 21:43:58

所以我地宜家都係等明天吧. 大家身為alta玩家都知佢地既處理速度有幾"快"
作者: kuraplca    時間: 2014-8-19 21:48:58

我GOOGLE見到 好似幾隻有呢個問題既OLG 都係ALTA
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-19 21:54:38

新既狩龍我down左落黎都系同樣問題冇得更新 曬心機
作者: david1031    時間: 2014-8-19 21:58:22

咁多人都有問題 個客服仲話得我一個有問題
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-19 22:06:52

因為個客服傻既 .. 唔系佢玩game鬼會理你地出咩事咩  公司出糧俾佢又唔係我地 真係睬我地都傻.. 等明天睇睇點啦
作者: kuraplca    時間: 2014-8-19 22:11:50

扼住你先呀嘛 你又衰既 人地就收工想人OT咩
作者: miki_123    時間: 2014-8-19 22:44:20

佢咁搞搞我個15天登入賞mo左..
作者: wai-v-    時間: 2014-8-19 23:22:50

http://forum.gamer.com.tw/Co.php ... =14418&subbsn=0
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=24451&snA=52991
試下
作者: david1031    時間: 2014-8-19 23:38:35

始終都係唔得
作者: kuraplca    時間: 2014-8-19 23:44:05

試過啦==
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-19 23:49:23

試左都係唔得
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-19 23:51:32

琴日仲好地地唔知點解今日咁= =
作者: miki_123    時間: 2014-8-19 23:57:17

個問題根本都唔係玩家到= =
作者: kuraplca    時間: 2014-8-20 00:04:36

累積 14 ~ 15 天有上線、下線的紀錄,並每天累積上線時間達3小時,可得「15階防具祝福卷(限定)」
頂 你地講一講 我上去睇下 佢搞到我隨時拎唔到+15
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 00:09:51

WTF 【詞語過濾】.咁我都冇啦【詞語過濾】 賠償啦. 爆粗啊
作者: 羽夜    時間: 2014-8-20 00:35:29

其實我系替人 PO文但爬文見到都系講完問題...一堆人回應都冇一個可以解答既方案
而且全都系 傳奇 既GAME為主 XD

作者: miki_123    時間: 2014-8-20 09:55:25

幾時先入得番丫..頂
作者: kuraplca    時間: 2014-8-20 10:37:40

羽夜 發表於 2014-8-20 00:35
其實我系替人 PO文但爬文見到都系講完問題...一堆人回應都冇一個可以解答既方案
而且全都系 傳奇 ...

我GOOGLE YAHOO都用過 黎黎去去
得 重裝, 重機, 改CONNECT, 同官方果個COPY 文
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 12:19:11

今日都系冇改善= =一樣都系咁既問題
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 12:21:59

明明系工作時間 琴晚凌晨send去客服問解決方法到宜家都未回覆
作者: kuraplca    時間: 2014-8-20 12:34:45

D人話咩網絡問題 我用ROUTER連唔得 網線直插主機咪又係唔得
IP 轉完又唔得 防毒一向都無 防火牆熄左
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 12:36:46

姐系前日冇事 琴日就網路問題 今日咩都恢復翻啦下話? 又唔見我玩其他game會出現依d問題同斷線?
真係搞gag..9成9系官方系程式度set錯野搞到部分玩家連唔入. 我唔單止系幻想一隻game. 連alta代理既狩龍都系出現咁既問題
作者: kuraplca    時間: 2014-8-20 12:47:05

睇埋佢個公告仲炆 完全無視 仲結束活動
http can't connect waiting to retry download version.txt
COPY 返呢句野去GOOGLE 唔睇多 睇2頁
2頁都係ALTA 代理 精靈樂章, 晴空, 幻想
晴空起碼係FB有回應返(2011年)
FFO 完全唔當有事發生
作者: kuraplca    時間: 2014-8-20 12:47:59

原來仲講少左隻聖境傳說
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 13:10:15

本人已發現問題隱藏原因..

其一: 可能我地既網路ip俾alta封左 (冇開掛點解封呢-.-?)

其二: 身住區域附近因近期落雨導致網絡延遲 / 網絡公司維修網絡

其三: router長期使用導致出現問題

解決方法: 連入他人vpn 即可馬上更新 (本人已測試成功)
作者: kuraplca    時間: 2014-8-20 13:18:40

求LINK教學
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 13:20:14

冇link.我自己研究出黎..

有關Vpn名稱SoftEther VPN Client

vpn使用教學需要你自己上網搵了..因為我好耐之前玩外國game既時候down落黎

連vpn既時候搵下HongKong既伺服器  

如果你連入其他地方唔知會唔會影響遊戲速度
作者: 羽夜    時間: 2014-8-20 13:21:43

作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 13:21:58

仲有10分鐘.我睇下可唔可以用圖文教學教你地. 等等啦
作者: 羽夜    時間: 2014-8-20 13:26:57

官方正視下問題啦... 你就算再PO多幾次個DNS個方案都冇用...

只少都講番比廠果面知下 , 一系你地線路果面檢查下..
作者: ilover09    時間: 2014-8-20 13:29:42

http: //forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=22241&snA=1931

D空白自己DEL番e_e

d網速係慢d  但更到已經好感動

多謝大神 又斷線又維護
作者: 羽夜    時間: 2014-8-20 13:30:09

假如你話系我地自己上網問題,
又唔見我地玩英雄聯O,激O2,呢D OLG出事?
更重要系,上網查呢個問題,出事既都系ALTA 貴公司既遊戲先有
作者: ilover09    時間: 2014-8-20 13:31:36

我反而係得ffo 更唔到 其他atla都仲正常
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 13:31:40

按裝完之後會出現下圖既野

[attach]13290[/attach]

然後就會見到

[attach]13291[/attach]

按頂上 簡體字既 國家/地區 搵H字頭既Hong Kong (十分之簡單)
然後隨便用一個Hong Kong既伺服器就ok

[attach]13292[/attach]

之後就會出現上圖既確定. 相信咁聰明既你地一定會知系用推薦咖啦. 按OK.就會連入你所選擇既vpn了.
有d多餘既野彈出黎就刪曬佢啦

然後打開遊戲

就會出現下圖既成功例子

[attach]13293[/attach]

作者: ilover09    時間: 2014-8-20 13:34:08

死圖
作者: 羽夜    時間: 2014-8-20 13:35:36

又斷線又維護 發表於 2014-8-20 13:31

解決速度勁過GM
作者: kuraplca    時間: 2014-8-20 13:36:48

又斷線又維護 發表於 2014-8-20 13:31

感謝!
作者: ilover09    時間: 2014-8-20 13:42:16

原本更新唔到個d..個住區近唔近alta個公司位置(觀塘) ?

我比較近 呢樣會唔會關事
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 13:43:18

小弟都係住觀塘附近  我諗應該系區域性問題.. 用幾日vpn睇下之後會唔會咁啦. 各位享受你們的遊戲生活吧
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 13:46:52

至於VPN既使用問題.
進遊戲後教學:

開始遊戲後

進入登入畫面.

[attach]13295[/attach]

然後返回桌面 開啟VPN登入器

[attach]13294[/attach]

右鍵你已連線的VPN 按"斷開"

然後再於下圖的登入畫面
[attach]13296[/attach]

登入你的遊戲帳號與密碼 進行順暢的遊戲

備註:

建議玩家不要長期使用VPN進行遊戲~

但我們出現問題的玩家進入以下登入器時

都要連入VPN進行更新 然後再做剛才以上的步驟才可進行順暢的遊戲生活

作者: alexkkl    時間: 2014-8-20 14:47:59

首先講講樓主錯咩
第1點 封號係唔會係登錄器到block ip 只會入到打帳密先會架
第2點係最有可能(官塘區人士)
第3點router開太耐係咩網都上唔到架bo?(失去上網功能)

作者: zeng1983    時間: 2014-8-20 15:06:50

管理員請睇下,呢2個附件是出錯時會甘樣的.個人覺得同這個相關,而且,就是有這句話之後,才會有呢2張圖,同埋每次裝完更新檔都無效.要全部野DL過一次.真是想死.
作者: zeng1983    時間: 2014-8-20 15:10:42

另外,要我地重裝的話,你地可唔可以將個安裝檔,分開幾個部分,唔好一個文件過.文件太大好難下載.分開幾個檔甘又易傳,又方便.
作者: zeng1983    時間: 2014-8-20 15:18:40

同埋之前有試過360自動操作,應該系刪左D野的..其中 Launcher.exe 比距刪左,呢個我就實知,會登唔上GAME,好在朋友發返比我,見登得上,就沒理,可能當其時,已經比距刪左其他野都唔定.
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 15:27:51

zeng1983 發表於 2014-8-20 15:18
同埋之前有試過360自動操作,應該系刪左D野的..其中 Launcher.exe 比距刪左,呢個我就實知,會登唔上GAME,好在 ...

建議將360防毒完全刪除. 然後再重新下載安裝檔 方可解決問題
360防毒誤將遊戲檔案內的文件當作有毒 然後軟件自行刪除
作者: 羽夜    時間: 2014-8-20 15:30:15

RE. zeng1983
我建議你將你安裝路徑個
UpgradeErrorReport.txt 及 error.txt  SEND去到客服信箱
客服信箱        cs@ff.alta.hk

呢個官方回覆我系另一個貼見到 你SD番去官方先有可能解答到你
作者: 白天見到見    時間: 2014-8-20 16:36:59

點解我開完後搵唔到VPN GATE 公共VPN中繼服務器
作者: maybeareyou    時間: 2014-8-20 18:13:06

打打下本突然巨卡  重啟完  竟然同卡更新  ORZ
作者: 羽夜    時間: 2014-8-20 18:17:56

號外號外....
本來小弟無事 一直系朋友卡登
岩先6點13分登出 再登入都出左呢個問題
唔好出GAME丫
作者: 星夢人    時間: 2014-8-20 18:20:13

無法更新+1 今次已經係第2次
上次已經差O的唔想玩
今次又黎 上次都話仲有手動更新檔
今次咩都無 到底官方係唔係想趕客

更新淪落到要玩家自己研究去解決
想請問貴司 是不是IT人才缺少到呢個地步
唔好再1個PA 管1隻GAME啦

點解唔除錯除BUG先完維護 TEST SER開到 唔等於 REAL SER正常=_= OMG
好無奈....
作者: tachikoma    時間: 2014-8-20 18:21:05

羽夜 發表於 2014-8-20 18:17
號外號外....
本來小弟無事 一直系朋友卡登
岩先6點13分登出 再登入都出左呢個問題

應該是alta的update ftp server down  了..
其他game也一樣問題...
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 18:30:03

希望佢今次大型出事有人處理 . 如果唔係真係搏X了
作者: 羽瞳    時間: 2014-8-20 18:37:06

家下得左
作者: tachikoma    時間: 2014-8-20 18:37:12

現在ok了...
作者: 又斷線又維護    時間: 2014-8-20 18:39:46

http://ff.alta.hk/gamenews/4754?time=1408531136

官方終於正視問題.而唔係推出一大堆廢既方法俾玩家了..

恭喜各位出事玩家可以登入遊戲了 (本人也是其中一員)
可以唔洗再用我個個方法登入遊戲了

作者: zeng1983    時間: 2014-8-21 09:05:11

佢地有解決過咩??點解我唔覺...我屋企2臺機,返工1臺機,依家屋企更新左幾HR終於更新好,返到來公司,一樣沒得玩...又要幾HR.唔知點解距個更新巨慢.
作者: 千宏    時間: 2014-8-22 11:55:12

表示支持

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://061244113049.ctinets.com/) Powered by Discuz! X2