AGAMES 討論區

標題: 本人就版規和版主執行版規亂扣分問題表示強烈抗議!! [打印本頁]

作者: *緋雪夜*    時間: 2009-6-17 18:28:48     標題: 本人就版規和版主執行版規亂扣分問題表示強烈抗議!!

1: 首先,既然Agames是給會員們做為一個交流的平台,而且又提到言論自由的大前提之下,為何
版規又諸多限制?(既然係言論自由,版規又實行如此之多限制是否兩者之間亙相矛盾呢?再者,
那麼本人又請問何謂言論自由先?)

2: 請問版主是以什麼準則去釐定會員是否離題?(樓主開post主題不清晰﹑明朗情況之下,會員
做出的回覆又如何去鑑定離題與否?)

3: 版規扣分制度相對不公平!!(眾會員都知現在好多版區是不計分的,本身會員們要賺取分數
已是十分艱難,但版主就動不動實行扣分制度,公平嗎?既然開得個論壇是想給大眾做為一種交
流平台,而又想實行言論自由帶動論壇版流量,但如此不公平扣分制度是否有厄殺言論自由之
嫌?請問又如何帶動論壇版流量呢?)

4: 本人就以此下個Point為例子:
http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=32681&extra=page%3D1
  本人想表明一點,本身個POST主題不明確。我就以有會員提及樓主行為情況為大前題之下,做
出相應的回覆來進行討論,難道此回覆都叫做離題嗎?開此PO樓主開左個PO就算,其他會員就此
PO進行激烈討論,事隔幾日樓主都不曾作出回覆,會員就此情況叫樓主就事件行出來作出結論,
原來這樣都叫做離題!?再者,此PO最後個回覆又如何釐定祂沒有離題?本人真係覺得好混淆下!!
我希望就以上種種問題要求版主作出相應的滿意答覆!!

5: 總結概括
   論壇太多弊端了!版規亙相矛盾﹑釐定不清﹑令到會員好混淆!就連版主執行版規都辨別不
清﹑完全只是憑自己感覺做事!(我如此之說,可由版主就同一個PO,對會員作出執行版規,而批
核扣分制前後時間之分可看得出來)版主做事效率慢!

6: 最後懇請版規度不要高舉言論自由旗幟吧!!(掛羊頭賣狗肉,講一套做一套!)

7: 還請lamxdxd版主就扣分禁言事件盡快給我們一個明確的交待!

ps:因本人無辜被版主扣分加禁言,所以現請緣緣代po....  (一霜兒一)字
作者: 心霜乂碎    時間: 2009-6-17 20:07:45

WO- -"篇野好長..."
我- -今日收到封信
我舉報左人= =但係lam sd左封信+左我1分= =
之後又sd左封野黎= =話我被警告...
vip冇左.....
好彩我問番哥私拉._.""""
會唔會係lam佢唔小心kick左離題個制尼= =?
作者: 靚仔99    時間: 2009-6-17 20:42:56

肥兒
雖然朕唔知咩事
不過朕十卜你 XD
作者: 539247101    時間: 2009-6-17 20:55:24

我好認同你ge講法,我來左呢個agames論壇5係好耐 但係我D積分被lamxdxd扣晒,
我開po話有人搶場 昆狗 但係板規有話5可以po出泥咩?
係個論壇發表自已ge意見(灌水除外),
點解自已ge意見5單只冇分,仲可以被人扣分?
請板主明確回答
作者: 紙紮失寵☆    時間: 2009-6-17 21:45:02

係喎
都唔知乜事
明明 講d野 同主題有關 佢都話我離題
作者: kennykin6280    時間: 2009-6-17 22:07:23

我同意你o既講法
作者: 539247101    時間: 2009-6-17 22:44:08

:no: :@ :@ 咁係板主毫無根據地
根據自已主觀ge意見而判斷該主題係米離題
一D都5跟析規做野,當規矩冇到:no: :no:
作者: 豬XDD    時間: 2009-6-17 22:52:25

朕果個仲無奈= =
我完全都唔知咩事= =
我話支持個 POINT 都比人扣
個人覺得
對比之前  不大的改變
-------------------------------------------------
我覺得佢好勤力咁睇帖
事關  睇下個 舉報區   有邊頁無佢 ( 即使佢未係副版 )
真係超勁
我隻眼對住個 mON  過3~4個鐘
就會好乾
--------------------------------------------------
欣賞佢管理帖的頻密
扣分上有灰色地帶

作者: *緋雪夜*    時間: 2009-6-17 23:04:37

個post個樓主正一垃圾,開完個垃圾post搞到咁多人扣分
之後又潛鬼左水,版主有d又扣分有d又冇扣,真係唔知個準則係點
作者: 紙紮失寵☆    時間: 2009-6-17 23:44:18

佢一做番版主 就即刻咁
作者: CDD    時間: 2009-6-18 08:59:35

本人對扣分是同意的

但lam以前仲叫做好正常,一個好的管理人員

但我想講現在扣分+警告

警告的作用,我想請哥c拉講清楚小小!

哥c拉理曙光的時候,我也有比她扣

但就冇警告,

我想知道我做左乜野是哥c拉都唔警告

你警告?

我相信大家都有一定的能力

知道乜野叫做大小,

乜野叫做理性!

霜霜比人禁言可能是因為

扣左唔知機多次分,系統會自動禁言

但我都唔多清楚

我都想lam同哥c拉講下定義

有清楚的界線

對會員,管理人員都好

講完
作者: 【夜牡丹】    時間: 2009-6-18 09:49:59

原帖由 CDD 於 2009-6-18 08:59 發表
本人對扣分是同意的

但我想講現在扣分+警告

但就冇警告,

扣左唔知機多次分,系統會自動禁言

事實上,係!
禁言係個system自己禁,係auto的
我都俾個system禁左2日(不是lam)

但我agree小緣某一句:扣分準則係存於灰色地帶
作者: abg4b10    時間: 2009-6-18 09:57:11

原帖由 CDD 於 2009-6-18 08:59 發表
本人對扣分是同意的

但我想講現在扣分+警告

但就冇警告,

你 ...

比人狂減分都好,5會禁言 禁言/訪 一定係人為操作..
作者: abg4b10    時間: 2009-6-18 09:59:49

原帖由 539247101 於 2009-6-17 20:55 發表
我好認同你ge講法,我來左呢個agames論壇5係好耐 但係我D積分被lamxdxd扣晒,
請板主明確 ...

你有圖5會減分

你冇圖先會,睇清楚版規先啦.
作者: *緋雪夜*    時間: 2009-6-18 11:40:33

吹水區唔係唔計分但乜都講得~先叫吹水區架ma?
如果咁都叫離題咁不如唔好叫吹水區仲好喇~
咁個post樓主第一個post都已經係離題喇wo
係唔係應該扣到佢負分禁埋佢言呢~佢仲搞左獲咁既野出來令到咁多會員熱烈討論完被扣分

作者: 笨BE    時間: 2009-6-18 11:42:28

原帖由 abg4b10 於 2009-6-18 09:57 發表

比人狂減分都好,5會禁言 禁言/訪 一定係人為操作..

警告5次系統自動禁言一天= =
作者: abg4b10    時間: 2009-6-18 11:48:28

原帖由 笨BE 於 2009-6-18 11:42 發表

警告5次系統自動禁言一天= =

講緊減分- -唔係警告- -
作者: 笨BE    時間: 2009-6-18 12:07:19

你話禁言/訪 一定係人為操作
我係想講  如果警告夠5次系統自動禁言  所以禁言吾一定係人為的-_-

吾好離題了= =我都比人扣左分-,-
作者: S!U楓    時間: 2009-6-18 12:25:53

4: 本人就以此下個Point為例子:
http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=32681&extra=page%3D1
  本人想表明一點,本身個POST主題不明確。我就以有會員提及樓主行為情況為大前題之下,做
出相應的回覆來進行討論,難道此回覆都叫做離題嗎?開此PO樓主開左個PO就算,其他會員就此
PO進行激烈討論,事隔幾日樓主都不曾作出回覆,會員就此情況叫樓主就事件行出來作出結論,
原來這樣都叫做離題!?再者,此PO最後個回覆又如何釐定祂沒有離題?本人真係覺得好混淆下!!
我希望就以上種種問題要求版主作出相應的滿意答覆!!

一禁入你條link....見到條女;P ....幾令女喎
好耐冇黎過...一入黎就搞單咁既野....

請勿離題

作者: lamxdxd    時間: 2009-6-18 13:33:43

現在我為版務處理程序解釋下,該帖離題一路都有編輯提示大家唔好再離題,但情況未有改善,所以在163樓發出最後警告,打後再回之離題帖會即時扣分,當指引發出後,仍然有人繼續不理而離題,所以版主就需要執行而扣分。
如做成不便就此向大家歉意,因為已先警告後扣分,而不是一開始就扣分的,而因為我每天可扣分數有限,加上要處理其他版務,所以才要分開幾天處理。
原帖由 心霜乂碎 於 2009-6-17 20:07 發表
WO- -"篇野好長..."
我- -今日收到封信
我舉報左人= =但係lam sd左封信+左我1分= =
之後又sd左封野黎= =話我被警告...
vip冇左.....
好彩我問番哥私拉._.""""
會唔會係lam佢唔小心kick左離題個制尼= =? ...

我對是次事件衷心道歉,是我按錯警告,還要勞煩哥斯拉和管理員搞番好,對你做成任何不便敬請見諒。
原帖由 539247101 於 2009-6-17 20:55 發表
請板主明確 ...

搶場POST一向都唔比,發帖指引亦有提到。而發表騙子主題必須連同圖片作證明,如果無證據會關帖+權限255+改標題處理,屢犯者會扣分。

如有任何投訴請到曙光投訴區發表,多謝合作。
作者: *緋雪夜*    時間: 2009-6-18 14:03:54

原帖由 lamxdxd 於 2009-6-18 13:33 發表
現在我為版務處理程序解釋下,該帖離題一路都有編輯提示大家唔好再離題,但情況未有改善,所以在163樓發出最後警告,打後再回之離題帖會即時扣分,當指引發出後,仍然有人繼續不理而離題,所以版主就需要執行而扣分。
如做成不便就 ...

咁點解個post最後回個影影到咁耐都仲未扣分架?
同埋我想要個準則,唔係答完=冇答
點解唔扣埋個post個兇希分?
吹水區都叫離題咁叫乜吹水區,del呢個版算吧喇
分都已經唔計仲要倒扣,都唔知為乜
仲要講明吹水區~吹水吹水,咁獲就真係唔方唔吹水了
作者: 影影    時間: 2009-6-18 14:06:51     標題: 回覆 23樓 *緋雪夜* 的帖子

喂=
有冇扣分我唔知~
我就知比人封左姐~
唔好以為我有特權甘wo~
可能扣左我分掛~
作者: *緋雪夜*    時間: 2009-6-18 14:17:34

原帖由 影影 於 2009-6-18 14:06 發表
喂=
有冇扣分我唔知~
我就知比人封左姐~
唔好以為我有特權甘wo~
可能扣左我分掛~

喂咩喂?冇名你叫?
呀版主勁wo,我個頭講完,轉頭又即刻扣返分~
最衰冇影到相
作者: 影影    時間: 2009-6-18 14:31:00

洗唔洗甘串呀~
你又知我係唔係喂你~
你想我叫你乜呀?
高lv人係強d~喂下都唔得~
但係我同你講上邊個句唔係同你講lo~
我中意喂上邊d人點呀~

請勿離題

作者: *緋雪夜*    時間: 2009-6-18 14:38:30

原帖由 影影 於 2009-6-18 14:31 發表
洗唔洗甘串呀~
你又知我係唔係喂你~
你想我叫你乜呀?
高lv人係強d~喂下都唔得~
但係我同你講上邊個句唔係同你講lo~
我中意喂上邊d人點呀~

你邊位?識你米奇?.?
哦~原來唔係喂我~咁你都幾恐怖wo,自言自語
仲要引我我篇野話唔係喂我?你都幾好野bo

請注意用詞

作者: 影影    時間: 2009-6-18 14:43:54     標題: 回覆 27樓 *緋雪夜* 的帖子

自言自語就恐怖?
我自言自語開~
好就當係我喂你甘又點~
喂下都唔得咩~
你上邊都話唔識我~我都唔識你當然係用喂啦~
你洗唔洗比人喂下都甘串~
唔通叫你夜乂小緣咩~
係咪先~

請勿離題

作者: *緋雪夜*    時間: 2009-6-18 14:48:40

原帖由 影影 於 2009-6-18 14:43 發表
自言自語就恐怖?
我自言自語開~
好就當係我喂你甘又點~
喂下都唔得咩~
你上邊都話唔識我~我都唔識你當然係用喂啦~
你洗唔洗比人喂下都甘串~
唔通叫你夜乂小緣咩~
係咪先~ ...

咩你老師冇教過你?喂人係冇禮貌行為黎架ma?.?
加上有樣野我諗你誤會了~我從來都唔會理會高lv同低lv呢樣野
冇你咁得閒,唔好再離題,呢度係<版規和版主執行版規亂扣分問題表示強烈抗議!!>
討論返版主~

請勿離題

作者: 影影    時間: 2009-6-18 14:51:14

甘請不要~
拿我黎做例子==
~唉!回一回又要比人禁二日呢==

請勿離題

作者: *緋雪夜*    時間: 2009-6-18 14:57:26

原帖由 影影 於 2009-6-18 14:51 發表
甘請不要~
拿我黎做例子==
~唉!回一回又要比人禁二日呢==

我由頭到尾冇諗過拎邊過做例子~只係議事論事JA~
我打返明確d邊過回覆有乜問題?只係對事唔對人

請勿離題

作者: 笨BE    時間: 2009-6-18 14:57:29

相兒  如果想哥C奶回覆你既話
你不如去投訴區POST
個到係POST關於  對版主做野有任何不滿個D
作者: ~兒兒~    時間: 2009-6-19 01:49:01

原帖由 lamxdxd 於 18-6-2009 13:33 發表
如做成不便就 ...

請問你以咩準則去斷定有冇離題呀?

同我講版規,係就執正黎做la!!

呢家對我做成不便就梗架la,同我講有編輯提示,以我家下所知你編輯係會員回覆度架啵,

我唔知你個d所謂既提示係同邊個講架啵!係個post我做出既回覆直到最後個個回完都完全

見唔到你有係我回覆度出什麼編輯提示!!

個post你都算勁la...會員開po話你,你即做野,今日竟然至黎扣個post最後回覆既分!!

我真係佩服到你五體投地!!:bowdown: :bowdown: :bowdown:
作者: *緋雪夜*    時間: 2009-6-19 12:13:22

1) 本論壇宗旨為建立遊戲網上互動社區,各會員均有言論自由,但務須從「自律」開始,以尊重他人為前提,同時亦須遵守香港有關法例。
2) 嚴禁發表任何類型廣告、推銷文章或連結,包括商業宣傳、遊戲幣商宣傳、網站宣傳、其他論壇宣傳等。此類內容將被直接刪除。
3) 嚴禁發放、宣傳、或推銷任何有關遊戲外掛及遊戲私服的內容。此類內容將被直接刪除。
4) 嚴禁發表任何含有淫褻、不雅、粗言穢語(包括粗口同音字、諧音、圖片、符號或輸入法拼碼)、誹謗、侮辱、歧視、人身攻擊、挑釁、恐嚇、誤導等成份的內容或連結。
5) 嚴禁發放任何含有病毒、特洛伊、蠕蟲、或其他可能破壞他人電腦操作或他人財産之其他類似軟體或程式之內容或連結。此類內容將被直接刪除。會員在開啟不明來歷之檔案或連結前,應先自行判斷風險,若有任何損失,本論壇恕不負責。
6) 嚴禁引起罵戰、惡意搞事、鼓勵搞事、人身攻擊、使用粗言穢語侮辱(包括粗口同音字、諧音、圖片、符號或輸入法拼碼)或挑釁其他會員。
7) 請勿發表與該討論版無關的主題或投票。
8) 請勿洗版、灌水或呃POST。如需修改發言或刪POST,請利用帖子下方的編輯功能,避免直接回覆當作修改。
A) 洗版:在短時間內不斷重複發表無意義或離題的話題或回覆,把原有的其他話題推到後頁,令人難以閱讀,感到煩厭。
B) 灌水:在一個主題中作出多個無意義的回覆。例子:短時間內重複自我推文、短時間內重複張貼同一類型的回覆、只有圖片的主題或回覆、直接複製樓上會員之回覆等。
C) 呃POST:以沒有意義的回覆,包括短句文字回覆(例子:「hihi」、「good」、「正!」、「thx」、「i see」等),或只以表情符號回覆(例子:「^.^」、「XDXDXDXD」、「@@」、「><」、「==」等),以增加發文量或積分。
9) 請尊重知識產權,凡轉貼他人的文章,請註明「轉貼」、「推薦」、「介紹」等字眼或註明出處。
10) 除非個別討論版明確允許,否則所有會員,在24小時內,於每個討論版裡最多只可以發表10個新帖。
11) 本論壇內之各交易版,只提供網絡虛擬物品第三方交易平台服務,所有在各交易版內徵求或出讓之網絡虛擬物品概與本論壇無關。鑒於網絡的性質,本網站無法鑒別判斷交易雙方虛擬物品之來源及歸屬權,敬請交易雙方事前辨明。本網站不希望出現任何虛擬物品糾紛,如出現交易歸屬權糾紛,請直接與交易另一方聯繫解決。如交易違反法律規定而有任何糾紛或及不良結果,須由交易雙方獨立承擔所有責任,本網站概不負責,亦不承擔任何法律責任。

以上為本討論區的基本規則,另外在個別討論版中或會有相應不同的版規。上述版規中所指的「內容」,包括所有用戶可以主動修改的論壇內容部份,例如:文章、連結、圖片、個人資料、用戶名稱、簽名檔、頭像等。

違犯以上版規者,版主會按情況對會員作出扣分(扣積分及╱或A幣1~20點)、警告、刪帖、關帖、禁言、封鎖帳號等處理,由版主自行決定。建議程序是初犯:扣分及警告;再犯:扣分、警告及禁言;屢犯不改:封鎖帳號。然而實際處理方法則按個別情況嚴重性而定。若有嚴重爭議,將會由超級版主、管理員仲裁。AGAMES對上述版規擁有最終決定權,並保留權利對上述版規隨時作出增減或修改而無需任何通知。

重要聲明:AGAMES論壇只提供網上平台予註冊用戶,所有文責須由留言者自負,與本論壇各級人員(如管理員、超級版主、版主等)並無任何關連。本討論區是以即時上載留言的方式運作,AGAMES對所有留言的真實性、完整性及立場等,均不負任何法律責任。而一切留言者之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者不應盲目相信內容,應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,例如涉及醫療、法律或投資問題等,讀者應尋求專業意見。由於本討論區受到「即時上載留言」的運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。AGAMES有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。敬請各用戶自律,切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,避免作出違規甚至犯法行為。本網站內所有內容(包括圖片、文字等)之著作權為原作者所有,未經原作者同意,任何人不得以任何形式轉載部份或全部之內容。本網站保留一切法律權利。

吹水區唔計分都有咁多版規= =不如del呢個區算吧啦
冇d自由,不停限制會員,最重要係又唔係計分,係唔係都話離題,set返有分
係主版討論比得lo
話明吹水區仲離乜鬼野題ja,冇d言論自由,版主最叻比馬後炮~神又係你鬼又係你
連乜係離題都唔知,一味係度靠自己d乜野準則,邊d離題邊d冇離題都分唔清

知唔知乜叫吹水區呀?乜叫言論自由呀?你估呢加返學上堂讀書要守校規ma

作者: 熊啤啤o口o    時間: 2009-6-22 19:15:59

無lala sd n甘多封信尼話我推post,我差d連開過份post都唔記得==何來推post??

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://061244113049.ctinets.com/) Powered by Discuz! X2