AGAMES 討論區

標題: 見習記者 職業分析 暗c [打印本頁]

作者: magictim    時間: 2009-7-28 13:51:14     標題: 見習記者 職業分析 暗c

暗術師係童話ge地位一直以黎 都係舉足輕重 由一開始大家去月光一齊升lv需要ge2 去到有2轉技能(黑洞爆發) 一舉成名ge帶升職業 童話由[一齊升] 轉變到 [帶升] 相信係大部份都係暗c帶黎ge轉變

雖然 c經歷了多年ge[職業平衡] 有部份技能都需要扣敏 黑洞命中大幅下降 由打手變回輔助職業 但暗c ge地方依然重要 每逢雙經活動時 2 ge需求經常出現[求過於供] 縱使有十幾廿個出高價想要人帶升 但冇暗2的確係一個好大ge障礙

小弟認為暗c除左係暗2好幫手之外 仲係一個[生錢機器] 何解?
就等小弟為大家詳細分析la~~~

暗術師--技能

暗系魔法  :1lv暗技 影響所有暗系魔法的較果
祈禱         :修士 用小量hp慢慢恢復mp
魔杖         : 修士 加強用魔杖攻擊敵人的傷害值
咀咒術      :1lv暗技 使用成功時可令對手攻擊同命中下降
毒撃術      :5lv暗技 使用成功時令對手中毒(但會毒死)
恐懼術      :10lv暗技 使用成功時會令對手逃離戰鬥(用黎pk最多 吹走佢當佢輸xD)
夢魔咒       :15lv暗技 使用成功時會令對手閃避率下降
混沌之門    :15lv暗技 可以隨機傳送3個主城(彩虹, 青鳥, 金銀城)或3個村莊(伊利, 綠夫, 吉恩村)
                                (p.s.要做任務才可習得)
空間爆裂術 :20lv暗技暗c最低傷害的攻擊魔法(只可攻擊一個敵人)
生命奪取    :30lv暗技 將敵人部份生命值轉為自己生命值
黑暗儀式    :40lv暗技 原地招怪 唔洗行撞怪(唔會遇到稀寵或灰貓)
生命儀式    :45lv暗技 扣怪50%hp 扣王/人20%hp (打血牛最好)
靈魂奪取    :49lv暗技 效果與生命奪取一樣 但較果更佳
闇影纏身    :53lv暗技 使用成功時會令對手定身5回合(中左冇得解 只可定一個)
死亡宣告    :57lv暗技 使用成功時會令對手之後3回合立即死亡(pk用最正@@)
黑洞爆發    :61lv暗技 攻擊戰鬥畫面上所有敵人
毒雲術        :65lv暗技 效果同毒撃術相約 對付戰鬥畫面上所有敵人 招血比毒擊術更佳
弱體術        :65lv暗技 效果同咀咒術相約 對付戰鬥畫面上所有敵人
                                (p.s.做任後才能習得)
睇埋下文!!!!

作者: magictim    時間: 2009-7-28 13:53:37

暗術師—好職業
暗c首先要ge就係一套體智eq 點解呢? 因為暗c幫人暗2ge耗魔量都算高 暗1hr 大約需要5000以上(唔計寵食mp) 多數未轉生之前暗c ge mp都唔多夠 而且幫人暗2時會被怪打 冇足夠ge血量就會哂左大家開娃ge寶貴時間
暗c仲可以幫人升技賺外快!!! 暗c原地招怪(暗2)+定怪(暗影纏身) 定怪回合係咁多職業之中最多(5回合 中左冇得解定)!
除此之外 暗c仲可以打次元!4魔1暗ge打法 係次元打王時 暗c第1回合用15lv ge夢魔咒 令到所有寵出3連擊時都可以全中!!但要緊記一點 當成功降閃後 千萬不可夢多次!因為重複夢魔會令王ge閃躲率效果消失, 導致打王的速度下降 難以得到高分數. 當成功夢魔後就一直用1lv的咀咒術保持王ge命中100%唔中 咀咒一直去到王出現小一句[戰鬥: xxx閃躲率下降狀態消失了!] 出現呢句後就需要再夢魔
-----------暗c見到呢句就要再夢!!!
-----------見到想句多數都要走再打過...

暗術師—好配點
其實暗c ge玩法有好多種 等小弟逐一為大家介紹~
全敏型:
呢種玩法多數係pk時會用到ge玩法 出手快過人, 但打ge數字就唔會太高
由1lv開始將所有點數加去敏捷上
全智型:
呢種玩法係玩家想暗c打出黎ge數字更高 更好看, 但由於敏低 要先比怪圍打左先出到技
由1lv開始將所有點數加去智慧上
全幸型:
呢種玩法多數係用黎賺錢 幫人暗2時吸到較好的戰利品 亦可作為掛工工人 因為有暗技15lv 混沌之門方便穿梭各大城鎮, 但敏同智偏低 所以遇怪時會較麻煩
由1lv可以將所有點數加去幸運上
智敏型:
由於官方將暗c ge黑洞爆發 改做要扣1半敏捷所以有好多智慧點數分薄 導致未能秒怪
智敏型係睇你想秒邊 例如威2水木區 只要將敏捷加到岩岩好夠水木ge怪快時就將之後ge點數加去智慧上 以免智慧點數流失

暗術師個人心得
小弟個人認為暗c係玩童話必需有ge帳號 因小弟第1桶金都係幫人升技賺返黎呢~~ c11個職業中有一個特性 就係唔洗裝備都可以打到所有怪 買裝ge$可以慳返 保養裝ge$都可以唔洗
c用黎打卡打寶非常合適
如果用老闆打寶
出白金的金錢都可能夠你買多件寶物

有錢可以買真暗加強黑洞ge威力
血棒亦都係唔錯ge選擇
暗c上裝黑洞打圖
最後特別多謝 戰商小丁提供部份圖片!!

作者: Mr.丁    時間: 2009-7-28 13:54:28

見佢搞到暗C愈黎愈冇地位
所以我早早賣左佢:'(
作者: sexy情baby^v^    時間: 2009-7-28 14:05:34

冇圖既@@:L
作者: magictim    時間: 2009-7-28 14:10:32     標題: 回覆 4樓 sexy情baby^v^ 的帖子

情情..其實我係未整完嫁 不過驚爆左位 所以po左d字先 宜家整好la~~再比比評語丫
作者: Mr.丁    時間: 2009-7-28 14:12:41

田少好野@。@"
作者: w113    時間: 2009-7-28 14:14:15

睇完呢個post搞到我又想升多隻暗@@:lol :lol
作者: Mr.丁    時間: 2009-7-28 14:20:57

最尾果張圖..好懷念:'(
作者: pudding927    時間: 2009-7-28 14:31:32

做得吾錯 闇術係打次元的確真係好重要
作者: magictim    時間: 2009-7-28 16:17:10     標題: 回覆 9樓 pudding927 的帖子

多謝你ge鼓勵 我會繼續努力嫁la^^
作者: 籤嘻    時間: 2009-7-28 19:19:00

同童週一樣咁好睇a_a
其實冇咩需要改架啦..
不過我就希望職業分析呢樣野有多d唔同方面既野教授;P
作者: magictim    時間: 2009-7-28 19:54:57

原帖由 籤嘻 於 2009-7-28 19:19 發表
同童週一樣咁好睇a_a

@v@!!!!!!!!
卡數兄咁睇得起我 同童週一樣咁好睇@@;P ;P ;P ;P
好大ge誇讚@@
放心la 我會繼續努力嫁la~:victory:
作者: 籤嘻    時間: 2009-7-28 20:07:42     標題: 回覆 12樓 magictim 的帖子

你當我講笑架:@
作者: magictim    時間: 2009-7-28 20:51:15     標題: 回覆 13樓 籤嘻 的帖子

點會!.!
不過我有d受寵若驚咁姐:lol :em800_111:
作者: 雲:]    時間: 2009-7-29 15:58:28

=口=!睇完e篇野.......搞到我e家想即刻玩暗c tim............
作者: Mr.丁    時間: 2009-7-30 09:00:17

原帖由 雲:] 於 2009-7-29 15:58 發表
=口=!睇完e篇野.......搞到我e家想即刻玩暗c tim............

唔好自己開啦~不如買我果個仲好啦:lol :lol
作者: magictim    時間: 2009-7-30 09:02:49

原帖由 Mr.丁 於 2009-7-30 09:00 發表

唔好自己開啦~不如買我果個仲好啦:lol :lol

唔好係到乘機sell野好wo :@
作者: Mr.丁    時間: 2009-7-30 10:50:04

原帖由 magictim 於 2009-7-30 09:02 發表

唔好係到乘機sell野好wo :@

好野唔怕同人分享:)
作者: 島堂    時間: 2009-7-30 12:23:13

死圖-.-...............................
作者: aesopn74858    時間: 2009-7-30 18:07:32

但係我覺得暗c好"煩"
黑洞扣一半敏,又要有智,.
顧得果樣又唔顧得e樣
可能我唔識啦
作者: 粉品    時間: 2009-7-30 18:22:48

聽說暗c之前較強吧..
作者: SeHelibena    時間: 2009-7-30 18:30:57

想問問

攻城暗c要全敏它要智敏

智敏的話 敏要+到幾多?
作者: magictim    時間: 2009-7-30 19:01:53     標題: 回覆 22樓 SeHelibena 的帖子

若想用暗c攻城的話 多數+到200敏左右
因為暗c出技唔洗一定要快過王 但一定要快過寵 否則會拖慢每一回合ge時間 令整隊成員難以得到高分數
作者: SeHelibena    時間: 2009-7-30 19:08:40

原帖由 magictim 於 2009-7-30 19:01 發表
若想用暗c攻城的話 多數+到200敏左右
因為暗c出技唔洗一定要快過王 但一定要快過寵 否則會拖慢每一回合ge時間 令整隊成員難以得到高分數

200基敏?

咁打怪既話 暗c出咩技?
作者: magictim    時間: 2009-7-30 19:14:14     標題: 回覆 24樓 SeHelibena 的帖子

其實暗c係[4魔1暗]呢個組合入面係無需出技打怪 因次元怪只有3hp 3魔c會利用2合1獸ge打法將怪係1rd內清哂
就算其中一個魔c出錯技 第4位魔c都會出獸神補中
當然 你亦可以每次打怪時用暗c61lv技[黑洞爆發] 補中以防萬一
作者: mw217    時間: 2009-7-30 19:47:46

我都係暗c,得40lv,都ok勁,暗c~唔錯~唔錯~
作者: aesopn74858    時間: 2009-8-4 20:46:24

3m.,,.強
上左eq幾智?
作者: Mr.丁    時間: 2009-8-4 21:28:47

原帖由 aesopn74858 於 2009-8-4 20:46 發表
3m.,,.強
上左eq幾智?

重左點上EQ747智
作者: climbx00536    時間: 2009-8-5 12:12:47     標題: 但闇C D技好難升,,

好身苦-0-
作者: magictim    時間: 2009-8-5 12:53:54

原帖由 climbx00536 於 2009-8-5 12:12 發表
好身苦-0-

暗c升暗技算係咁多個修士系之中最易升
有暗2(唔洗行黎行去撞怪 慳時間又快) 升到上53技你會發現係升得超快!
暗影用60mp 仲好大機會中 中左之後仲可以定5回合(冇得解定) 隻怪乖乖咁企係到比你升技 比起其他修士系升技ge時間同速度快好多
如果唔係點解d人會搵暗c幫升技:lol
作者: aaaccc    時間: 2009-8-6 00:30:42

睇完之後我覺得暗勁得多呢
作者: magictim    時間: 2009-8-6 18:36:20

原帖由 aaaccc 於 2009-8-6 00:30 發表
睇完之後我覺得暗勁得多呢

其實我個人認為暗c ge地位由童話開始到宜家都一直高企
但係宜家改左要扣一半敏 命中大幅下降等等 令到大家都以為暗c變得冇用
今次寫呢篇野就係想比大家知 其實暗c仲係好勁  暗c ge地位係童話依然係舉足輕重
作者: 粒_冰    時間: 2009-8-6 20:31:14

暗c40技就可以免費叫人帶升==如果係新手,10lv升至20暗技,再升升下又升升下......

到40技(唔係地下室狂屈,唔去見天果d人)   即使係唔夠lv/唔夠力打怪=都可以幫人暗2升..(唔知夠唔夠mp)
作者: 夜靜月    時間: 2009-8-9 22:45:24

係呀~~  暗c 好正~~
作者: 囧仔    時間: 2009-8-12 09:01:00

暗b 最煩係升技=[
作者: Mr.丁    時間: 2009-8-12 11:33:18

原帖由 囧仔 於 2009-8-12 09:01 發表
暗b 最煩係升技=[

暗C係修士中最易升技既一種職業
比起巫C同光C輕鬆得多:)
作者: magictim    時間: 2009-8-12 19:58:26     標題: 回覆 35樓 囧仔 的帖子

睇返第3頁最尾果個回覆就知其實暗c升技一d都唔難
作者: 赤碟乂賢仔    時間: 2009-8-14 16:39:46

原來暗c有枝血棒咁勁..
最衰無加敏..我升到60之後唔夠敏打沙皮..
作者: jeffreyhei    時間: 2009-8-15 02:05:39

錯字了
混沌之門    :15lv暗洋 可以隨機傳送3個主城(彩虹, 青鳥, 金銀城)或3個村莊(伊利, 綠夫, 吉恩村)
                                (p.s.要做任務才可習得)
作者: 赤碟乂賢仔    時間: 2009-8-15 09:04:34

我琴日行左成日都見唔到有60lv 血棒/0\
而且掛商d人賣多數都係70-90lv杖= =
完全搵唔到60lv杖係加智敏:'(
作者: magictim    時間: 2009-8-15 10:23:27

血棒原本係140lv
所以好小有6x lv
宜家快ser多數人都過90lv
所以血棒大部份都會係100lv~90lv左右
作者: adkit    時間: 2009-8-23 12:29:19

搞到唔想玩~扣一半

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://061244113049.ctinets.com/) Powered by Discuz! X2