AGAMES 討論區

標題: [見習記者]童話強勢攻略之初篇 [打印本頁]

作者: steven88hk    時間: 2009-8-4 16:17:35     標題: [見習記者]童話強勢攻略之初篇

前言 :

我是童話的元老級玩家,由童話一開始在台灣推出就一直玩到現在。以前,在台灣,我是玩格林 Serevr,之後因為收費,而香港無法買到台灣點數,而轉玩香港 睡美人 Server 直到現在。所以,相信,我應該有好多 童話冷知識,大家未必知道 ~ ^^ ~ 好啦 ~ 廢話少講,去文 !

特別聲明 :

本篇報導涉及童話程序修改, 如修改不當, 可能導致無法進入遊戲等問題, 本人不會就任何玩家的損失負責, 敬請留意 ~

溫馨提示 :

當玩家對遊戲程序作出修改前, 不妨先做好一個備份, 以免修改後出現問題的時候可以做出復原動作 ~ ^^ ~

程序篇

相信, 新玩家未必見過以下的登入畫面

冇錯, 呢個就係第一代童話登入的介面啦 ~ ^^ ~

不過, Alta 搬左 Server, 而架連更新都更新唔到啦 ~ >0< ~

所以, 呢個介面, 淨係可以睇 Only ~

根住, 都係古老野 ~

呢個就是通往童話 ge 通道 ~ 古時候 ge 時光隧道 XD ~

相對返現在個登入畫面, 唔知大家鐘意邊個呢 ? ~

登入畫面

反而, 我覺得, 現在的登入畫面, 太著重童話樂園方面的發展了 ~

可能正如某位會員所講, 只有童話樂園才可以幫 Alta 賺到錢掛 ~

=.="" 無奈

其實, 簡單算一算成本 :

一部 Server (比一次 Only) : 一萬 ~ 兩萬

Data Center Hosting 費用 : 兩萬/年

都已經冇其他費用啦 ~

簡單 D 來講, 假設 A card 每張 100 蚊 ~

只要一年內賣到 300 張 ~ 就已經回本啦 ~

我地童話咁多玩家 ~ 一年又點止 "消耗" 300 張 A card 咁少啊 ~ XD

所以, 超過 300 張所賺 ge 錢, 都歸 Alta 所有 (出糧, 宣傳等等) ~

而且, Alta 唔止童話一個遊戲用 A card ~

所以, 結論係 : 一定有賺 ! ~ XD

恩 ~ 所以, 我決定同童話大改革 ! ~ 幫大家打造一個屬於你自己 ge 童話 !

好啦 ~ 床褥, 唔係, 戲褥來啦 ! ~

作者: steven88hk    時間: 2009-8-4 16:18:08

童話程序修改大公開 ! ~

1. 快速登入童話篇

或者, 新手未必知道, 童話原來有快速登入 ~

我所謂的快速登入, 就係跳過更新, 直接進入童話登入畫面 ~

呢個好重要 ~

點解 ?

因為將來, 將童話程序進行修改時, 必須要跳過登入畫面, 先可以 ~

否則, 所有修改就會變成白費 ~

做法 :

首先, 複製童話登入個 icon 先 ~

之後改名 ~

之後, 搵出你童話安裝的路徑先 ~

點搵 ?

指住你童話 "快速登入" 個 Icon right click 內容

之後, 將 "目標(T)" 後面的數值改為 :

C:\Lager\FairyLand\Fairyland.exe -login

即係咁 :

之後, 按確定 ~

好啦 ~ 完成 ! ~ 大家 Click 下個快速登入, 睇下 ~ ^0^ ~

請注意 :

如果童話有更新, 你必須要通過更新, 才可以獲取最新資料片內容 ~

例如 : 如果某日會舉行某樣活動, 需要打某些活動物件 (例如 : 粽子 等等), 你必須要更新你 ge 童話程序, 才可以打到呢類物件 ~

係呢個時候, 只要你 click 一次, 你原本個 Fairyland 個 icon 就可以更新 ~

溫馨提示 :

童話只要更新一次就可以啦 ~ 換句說話講, 係下次更新推出前, 你只需要更新一次童話, 之後就不用更新, 可以直接用快速登入, 來進入童話遊戲 ~ ^^ ~

作者: steven88hk    時間: 2009-8-4 16:18:42

2. 童話程序架構篇

文件夾
/data (主要資料檔) [童話主要程序]

/ground (地面資料檔) [童話地面資料, 例如: 草地, 雪地等]

/maps (小地圖資料檔) [童話左上角小型地圖]

/mp3 (音樂檔案) [童話背景音樂檔, 而且可以直接開啟添 ^^ 鐘意 ge 人可以直接放落部電話度做鈴聲]

/sound (音效檔) [童話招式音效]

/Spell (戰鬥動畫資料檔) [童話戰鬥程序]

/text (字型檔案) [童話內部字型檔案]

/ui (使用者介面檔) [童話使用者介面檔案]

/pic (cap 圖儲存檔案) [童話內按 Print Screen 後, cap 到圖就會擺入呢個文件夾裡面]

檔案

big5_gb.cmp (繁 -- >簡體轉換檔案) [如果你係簡體 windows, 就可以睇到全部簡體字 ge 童話程序 (包括人物對話), 就係靠呢個檔案啦]

gb_big5.cmp (簡 --> 繁體轉換檔案) [呢個功能同上, 只不過功能相反]

Fairy.ico (童話ICON) [呢個唔洗講啦 =.=""]

Fairyland.exe (主程式) [童話主要運行程序]

Login.adf (伺服器登入檔案) [童話服務器登入資料檔]

login.exe (更新程式) [童話登入及更新程序]

sys.ini (使用者設定檔) [儲存使用者個人資料, 一陣教你點改]

Object.lpq、Model.lpq 主要資料檔 [童話主要資料片]

xObject.lpq、xModel.lpq 資料片資料檔 [童話其他資料片]

x的意義:

M: 人魚
A: 愛麗絲
N: 1001
K: 國王
G: 綠野
F: 姆指姑娘
B: 美女
T: 桃太郎
S: 糖果屋

簡單 D 來講 :

例如 : MObject.lpq、MModel.lpq 就係人魚資料片 ~ SObject.lpq、SModel.lpq 就係糖果屋資料片內容 等等, 如此類推 ~

請大家記住, 資料片永遠都係一 pair 過的 ~ 理論上, 可以刪除舊有資料片內容, 只保留最新資料片內容就可以啦 ~ 因為新資料片內容已經包含舊有 ge 資訊 ~ 但是, 如果唔係好明白, 都是建議大家唔好搞啦 ~ 反正, 刪唔刪, 對程序唔會有太大影響 ~

PS: 我本人冇刪到

3. 修改登入畫面篇

好啦, 大家對童話個程序都有相對認識 ge 時候, 就教大家改下野啦 ~

為打造一個屬於自己的童話, 當然, 首先要有個屬於自己 ge 登入畫面先啦 ~

點改呢 ?

好簡單 ~

由於呢個唔涉及任何程序上面 ge 野, 所以, 歡迎大家隨便改, 儘量發揮自己 ge 創意 ! ~

首先, 大家準備一幅 800X600 ge 圖片, (其實, 就係 800X600 ge Wall Paper 就可以)

我就準備左部 林寶堅尼 比大家 XD

首先, 用小畫家開呢個文件,

之後另存新檔 ~

記得, 檔案類型一定要選擇返 "24位元點陣圖", 檔案名改為 "Loading"

如無意外, 你就會得到一個文件名為 Loading.bmp 的檔案

之後, 將呢個文件複製到

C:\Lager\FairyLand\ui  裡面

裡面, 佢就會問你, 是否覆蓋, 你選擇 "是" ~

我地睇下個效果 ~ 進入童話 XD ~

甚至乎, 我地可以自己畫 ! ~

開啟小畫家, 按影像 --> 屬性

將寬度設定為 800, 高度設定為 600

之後確定 ~

咁, 呢張白紙就隨便大家發揮啦 ~ XD

同樣地, 另存新檔為 Loading ~

之後跟返上面的步驟, Copy 返入去就可以啦 ~

最後 ge 結果 ~ 白癡仔的童話 XD ~

好啦 ! ~ 改左一大輪, 都係改唔好 ~ 想改返點算 ? ~

好簡單, 只要下載下面個連結, 將個連結另存目標 ~

之後跟返上面 D step ,  copy 返去個文件夾裡面就可以啦 ~

http://xanga.silly.hk/fairyland/edited/Loading.bmp

好啦 ~ 玩完一大輪 ~ 大家覺得點呢 ? ~ 唔夠喉 ? ~ 好好好 ~ 我地繼續 ~

3. 修改程序進階篇

警告 : 此修改涉及到程序層面, 請大家做好備份

首先, 修改 sys.ini

點修改呢 ? ~

right click 佢, 開啟檔案 --> notepad

就會見到呢個 ~

我簡單解釋下 ~

[General] <-- 呢句唔洗理佢

Fullscreen=0 <-- 呢句就係講, 一打開時, 是否 Full Screen, 是就改為 1, 否就改為 0

Font= 0 <-- 呢句就係講, 入到 game 裡面, 字體的大小, 0 為大, 1 為中, 2 為小

Map=1 <-- 呢句就係講, 入到 game 裡面, 是否開啟小型地圖, 是就改為 1, 否就改為 0

Run= 1 <-- 呢句就係講, 入到 game 裡面, 是否設定為跑步模式, 是就改為 1, 否就改為 0

DayNight= 0 <-- 呢句就係講, 入到 game 裡面, 是否開啟日夜變化, 即童話 setting 裡面個 "日夜變化", 是就改為 1, 否就改為 0

FontStyle=0 <-- 呢句就係講, 入到 game 裡面, 是否用粗體字, 即童話 Setting 裡面個 "字型" 選項, 是就改為 1, 否就改為 0

Line= 0 <-- 呢句就係講, 童話裡面, 對話的行數, 0 為 6 行, 1 為 7 行, 2 為 8 行, 3 為 9 行如此類推

Particle= 0 <-- 呢句就係講, 童話裡面的天氣特效, 0 為 關閉, 1 為開啟

Music= 0 <-- 呢句就係講, 童話裡面的背景音樂的聲音大小, 最小為 0, 最大為 10

Sound= 0 <-- 呢句就係講, 童話裡面的音效的聲音大小, 最小為 0, 最大為 10

ChatMask= 0 <-- 呢句就係講, 童話 setting 裡面的 "信息框框" 選項, 開啟就改為 1, 關閉就改為 0

[Last Select] <-- 呢句唔洗理佢

Char=0 <-- 呢句就係講, 你上一次登入童話的時候, 選擇的角色, 0 為第一個角色, 1 為第二個角色, 2 為第三個角色

好啦 ~ 講完 sys.ini 啦 ~

跟主就係講改 language ~

頭先都講左啦 ~ 童話自帶有繁簡轉換程序 ~ 所以, 要轉繁體, 簡體, 只要你 windows 係簡體, 就可以自動轉為簡體 ~

而架, 我就搞下 gap , 玩下野 ~ ^0^ ~ 將佢轉成英文 ! ~ @0@ ~

因為英文唔係童話自帶 ge ~ 所以即使你用英文 windows 都唔會同你轉成英文介面 ~

需要透過修改程序來達成呢個效果 ~

再次警告 : 修改程序涉及風險, 請玩家自行備份

首先, 下載我自制 ge 語言包 ~

http://xanga.silly.hk/fairyland/edited/eng.zip

之後解壓縮, 就可以得到以下三個文件夾 ~

之後將三個文件夾複製到童話安裝目錄下 ~

一般為 : C:\Lager\FairyLand

之後選擇 "全部覆蓋" ~

咁就完成架啦 ~

之後用上面介紹的 "快速登入" ~

千萬唔好更新 ~ 因為更新後會打回原形 ~ >0< ~

好啦 ~ 比大家對比下 D 效果 ~

修改前 :

修改後 :

修改前 :

修改後 :

修改前 :

修改後 :

好啦 ~ 玩完啦 ~ 點變返原狀 ? ~ 好簡單 ~

只要下載童話最原始 ge 語言包 ~

http://xanga.silly.hk/fairyland/edited/cht.zip

之後解壓縮, 就可以得到以下三個文件夾 ~

之後將三個文件夾複製到童話安裝目錄下 ~

一般為 : C:\Lager\FairyLand

之後選擇 "全部覆蓋" ~

咁就完成架啦 ~

係咪好簡單呢 ? ~ ^0^ ~

好啦 ~ 呢篇報導係咁多 ~ 遲 D 會推出, 童話強勢攻略之全職業極密攻略介紹 ~ 敬請期待 ! ~

多謝大家收睇 ! ~

88 ~

作者: sexy情baby^v^    時間: 2009-8-4 18:08:15

修改左d咩丫  睇5到有咩分別 除左中英文
作者: steven88hk    時間: 2009-8-4 18:28:05

原帖由 sexy情baby^v^ 於 2009-8-4 18:08 發表
修改左d咩丫  睇5到有咩分別 除左中英文

:L :L  你都唔睇字 .....

而架, 我就搞下 gap , 玩下野 ~ ^0^ ~ 將佢轉成英文 ! ~ @0@ ~

作者: 雪bIbu    時間: 2009-8-4 23:17:05

你好惦牙 十卜你~! 童話變左英文版 咁咪鬼佬都玩得a_a
作者: 粒_冰    時間: 2009-8-5 12:17:36

超強.0.

唔知你可唔可以整到

初初初初版果個童話登入張圖0.0.0.0+_+_+_+

姐係第2張圖
作者: steven88hk    時間: 2009-8-5 16:33:35

原帖由 粒_冰 於 2009-8-5 12:17 發表
超強.0.

唔知你可唔可以整到

初初初初版果個童話登入張圖0.0.0.0+_+_+_+

姐係第2張圖

呢張 ? ~ (你 download 落來, 之後按照上面 D step copy 入去就得)

下載網址 : http://xanga.silly.hk/Loading.bmp
作者: 小豆    時間: 2009-8-5 17:11:58

成本果到你計小1樣好重要既野:lol :lol :lol
香港係代理要比錢比台灣雷爵的:lol

我個人認為教冇學過電腦程式既人改程式係極之危險
同埋轉左英文我諗都冇乜玩家會睇得明晒:P
作者: steven88hk    時間: 2009-8-5 19:12:15

原帖由 小豆 於 2009-8-5 17:11 發表
成本果到你計小1樣好重要既野:lol :lol :lol
香港係代理要比錢比台灣雷爵的:lol

我個人認為教冇學過電腦程式既人改程式係極之危險
同埋轉左英文我諗都冇乜玩家會睇得明晒:P ...

都仲未教到改程式呢個範疇度 ~

呢個只係簡單改下 D login background 同 D 簡單 client side setting 姐 ~

而改語言, 都係我自己改好左, 之後比人 download ~

我都冇教過人點樣改 ~ :P

要學改, 最起碼知道咩叫 C++ 先 ~ :P

所以呢個我唔特別講, 就係咁解 ~
作者: `﹏琪×    時間: 2009-8-5 20:22:52

ha  好勁[;   
你呢篇好特別.
作者: steven88hk    時間: 2009-8-6 23:46:57

原帖由 `﹏琪× 於 2009-8-5 20:22 發表
ha  好勁[;   
你呢篇好特別.

其實, 仲有好多特別野 ~ 因為篇幅問題, 未完全寫曬 ~

記得留意我接住落來 ge Post ~ :P
作者: steven88hk    時間: 2009-8-14 19:35:59

新 Post 已經推出 ! ~ 多謝大家支持 ! ~

[見習記者]童話強勢攻略之戰士篇
作者: 赤碟乂賢仔    時間: 2009-8-15 09:02:18

都係慣玩之前個隻多d ~"~
作者: adkit    時間: 2009-8-23 12:35:00

英文版最正xdddd

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://061244113049.ctinets.com/) Powered by Discuz! X2