AGAMES 討論區

標題: 小說:《夢想世界》第四章---【並肩?山賊兵團】8/28(不斷更新) [打印本頁]

作者: 阿飛    時間: 2008-8-22 18:56:22     標題: 小說:《夢想世界》第四章---【並肩?山賊兵團】8/28(不斷更新)

今次係我第一次作小說:lol
所以作得唔好唔好插 :L

第一章:【記憶、新的開始】~1&2樓
第二章:【首席、朋友】  ~65樓http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=8878&extra=page%3D1&page=7

第三章:【相遇】     ~108樓http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=8878&extra=page%3D1&page=11
第四章:【並肩?山賊兵團】   ~303樓http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=8878&extra=page%3D1&page=31

第一章:【記憶、新的開始】

「師傅,師傅,你甚麼時候才把最厲害的槍法教授給我?」我牽著師傅的手問。

「怎麼了?我不是說過世上沒有最厲害的槍法,何況就算有最強的槍法,你不是早就懂了嗎?」師傅一本正經地道。

「這句話我聽了很多次了,我根本不明白師傅在說甚麼,師傅是否在玩弄我?」我望著師傅心中暗暗地道。

「別說這些吧,我們還是快點兒去清風村吧,不然天黑了也去不了。」師傅像在拉開話題的道。

「知道了。」我無奈的道。

我和師傅向著清風村進發。

【清風村】

「師傅,為甚麼我們要來清風村?」我好奇地問。

「我們的目的地其實並不清風村,應該是去長風島,我們要捉一隻毛草團,所以我們才會來到清風村。」師傅摸摸我的頭道。

這裏真是一個好地方,周圍都是綠油油一片,一路還看見一些農夫在耕作,給人一種純樸的感覺,難怪這叫清風村。

我們進村不久,就有一個人在我們面前出現。

「原來是你呀!項鏢師,我們很久不見了!」師傅高興地道。

「霹靂火!真的很久沒見了,想不到還會見到你呢,我以為你當了清嵐國的首席戰士後,就不記得我們這條清風村了!哈哈……」項鏢師大笑地道。

師傅跟這位項鏢師好像很熟絡的樣子,兩人一見面就說過不停,足足站在原地談了半小時有多了,我不耐煩地拉拉師傅的衣袖細細聲地說:「師傅,我們來這裏不是為聊天的……。」

「不要緊吧,我們只是談了一會兒,何況這次後又不知到何時才機會這樣了,那當然好好地聚一聚。」師傅當小事一宗地道。

「這是你的徒弟嗎?阿火,真是非常可愛呢,我也想有個這麼可愛的徒弟呢!」項鏢師摸著我的頭道。

「是的是的,是很可愛,但有時有點兒長氣呢。」師傅回答說。

「我才不可愛,不要把我說得像女孩子一樣!」我生氣地道。

「好了好了,你看見了嗎,就是這樣了,那我先去完成任務吧,有機會再和你談談吧。」師傅好像給我的怒氣感染,無奈地道。

「那好吧,下次我們一定要好好地聚一聚!」項鏢師拍拍師傅的肩膀說。

正當我們要說再見的時後,突然從村外傳來一陣巨響,村裏的人都非常荒張。

一位村民從去長風島的出口那跑來並荒張地大叫:「村外來了一群鬧事的妖怪,正在攻擊包圍著村子的結界!」

「這樣下去事情會一發不可收拾,因為有結界,所以清風村的居民才能安居樂業,一定要阻止牠們!」師傅聽到消息後立刻說。

我、師傅和項鏢師立刻趕到長風島的出口。

「這是甚麼的數量,在那裏來這麼多的鬧事的妖怪?!」我看著眼前的妖怪驚訝地道。

「一般是不會有這麼多的鬧事,看來這件事有點兒古怪,說不定在背後還有黑手呢,竟然選這毫無還擊力的村莊來襲擊,辛好你們在這,我們可以再一次並肩作戰了,阿火!」項鏢師技癢地道。

「不管怎麼,我們還是先把這些妖怪解決才想背後的原因吧!我們上吧。」師傅一方面望著妖怪,一方面把背上的槍拿下來,並解開包裹著槍的布,月牙狀利刃突出在槍尖的一側──月輪槍。

「喝!」我們三個一同躍起,衝向鬧事們。

第一章仲未完,不過因為字數限制,下面繼續

作者: 阿飛    時間: 2008-8-22 19:00:44

天空突然下起雨來,不消一會兒,雨點變成了無數的花瓣,隨著師傅的月輪槍的槍尖舞動,無數的慘叫聲傳出,

「雨散梨花!」師傅對著妖怪們,毫不留力地使出這華麗的招式,無數的妖怪應聲而倒,真是不可小視的一招。

「看來你的『雨散梨花』退步了呢!出了就像沒出一樣呢。」項鏢師嘲笑地說。

「是呢,看來我真的退步了呢。哈哈……」師傅笑著說。

但我們三個都知並不是威力減退了,而是數量太多,幹掉了也不覺眼……。不管我們怎麼努力,但妖怪不但沒減少還好像在增加,牠們把我們包圍著,情況不妙了……

「項鏢師,你現在還接不接工作,運不運鏢?」師傅跟背對背的項鏢師說。

「難道!?」項鏢師像知道師傅心中所想,驚訝地問。

「阿飛,你要記住現在師傅跟你說我東西,你天生就比任何人都有著更緊大的力道,但上天給你這樣的力量並不是用來戰鬥,而是用來保護重要的東西,只有保護重要的東西才會把你的力量發揮出來,最後,我們一定會再見的(微笑)。」師傅少有的嚴肅地道。

「師傅,你到底………!?」我還沒說完,師傅就把他的月輪槍綁在我的身上,項鏢師便把我抱起,向清風村奔去,我望著師傅的背影,淚水不停地從眼中流出……

「師傅!師傅!!」

【清嵐國天倉城西居民區】

「師傅!!」我從夢中驚醒,

「原來是一埸夢。」我抹一抹頭上的汗道。

「阿飛,你沒甚麼事嗎?為甚麼大叫?」我的好友高嵐泉撞門而入問道。

「這是第幾次了?你又撞破了我的門了。我沒事,你放心,找我有甚麼事?」我無奈地反問他。

「呀!是呢!巴笑天大人有事找你,可能是有任務要給你了。」高嵐泉摸著頭說。

「終於來了,等了那這麼久,這日子終於到了,謝謝你告訴我。」我高興地道。

我換過衣服後便隨同泉他一同前往『師道殿』。

【清嵐戰士師道殿】

「終於來到了。」我心中暗道。

一進門口,我看見一個雕像,這就是清嵐首席戰士的雕像,像的下方有一個名牌,上面寫著「清嵐首席戰士──『霹靂火』。」

「你來到了嗎?」一把雄壯的聲音道。

站在我面前的就是「清嵐國戰士導師──『巴笑天』。」

「請問叫我來是否有任務要交給我?」我急不及待地問。

「是的,我想請你幫我帶個口信給武器店的老闆。」巴笑天回答說。

我等了這麼久的師門任務竟只是帶口信,我真的非常失望,但當我想回答的時候,我的好友泉快我一步,搶先說:「你怎麼給阿飛這樣的任務,他等了六年就是等你的任務,你現在叫佢帶口信!?」

「帶口信也是任務的一種,有甚麼不滿嗎?」巴笑天無情地道。

「我說你是因為在十年前的首席弟子競選中不敵阿飛的師傅『霹靂火』,所以才這樣對待阿飛!」泉憤怒地說。

「那阿飛你想接受其他任務嗎?」巴笑天沒會泉的話問。

「是,雖然我知是不應該,但我真的想要其他任務,所以……。」我堅決地道。

「那我明白了,那我想你幫我捉一隻刃虎來,能不能辦到?」巴笑天看看手中的委託冊道。

「你是不是瘋了?明知道阿飛這六件來也沒有離開過天倉城,你就要他去危機重重的靈石塔?」泉又道。

「放心,我可以的!」我拉著泉說。

「那就這樣吧,你馬上出發吧。」巴笑天說完就走入房間了。

「阿飛,你真的要去嗎?不成我和你一起去吧?」泉擔心地道。

「不用擔心,我自己就可以了,你也有任務在身吧,完成了你的再說吧。」這句直中泉的心臟。

「既然如此沒辦法了,你要小心一點呀!」泉無奈地道。

我把『月輪槍』帶上後,來到天倉城的車夫處。

「夢想世界、明月鎮、『師傅』,我來了,我還記得你跟我說的東西,我們一定會再見的,我們的距離愈來愈近了……。」我坐在馬車上,望著天倉城慢慢地在我眼中消失,望著『月輪槍』心想。

第一章到呢到就完啦,多謝大家睇到最後,記得回帖呀:Q

作者: 叫咩好呢?    時間: 2008-8-22 19:27:36

唔錯唔錯!個故事幾好!
作者: hoihang    時間: 2008-8-22 20:46:14

都寫得唔錯.
令到我冇玩開夢想世界都想去玩埋一份.
等住睇你接下來既故事.
努力!!!加油!!!
作者: 阿飛    時間: 2008-8-22 20:54:52

玩左一陣夢想上黎睇睇
幾驚冇人理我作既野呀
話哂第一次作
真係好驚冇人鍾意
多謝樓上2位的回覆
你地2個既回覆俾到我好大既信心
我會繼續努力
敬請期待同埋繼續支持:loveliness:
作者: 笨小筠`    時間: 2008-8-22 22:26:12

SUP SUP * 最 愛 看 小 說 了 `

快 D 作 埋 落 去 吧 *3* 等 ING 你 的 文 唷 =)
作者: 殺戮之使者    時間: 2008-8-22 23:08:02

快作!!!好好睇:loveliness: 多謝你分享
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-22 23:50:18

-0-
作得幾好啵
但係我有個問題
點解你要拎霹靂火黎做主角既師傅既?

作者: venice100    時間: 2008-8-22 23:53:21

SUP~
搞到我而家想作一篇- -
忍唔住啦…而家發帖- -
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 00:01:08

又有人回覆啦 好開心呀:lol
多謝你地支持
我會努力既
為左令故事更精彩同埋令讀者更投入(其實係唔想諗咁多人物:loveliness: )
我想係到進行『徵角大行動』
咩係『徵角大行動』
姐係大家一齊分享你地作創既角色
而我就會將你地既角色加入去我既故事
(不過講明先,由於要令故事平衡,所以你地既角色我可能會做小小改動,不過都係小小姐)
下面就係『徵角大行動』既格式
如果大家有興趣既話,就跟住格式創造你地既角色啦
每人最多2個,想多d既話就同我講,等我諗諗
唔該哂咁多位,係玩緊夢想都黎幫我手:'(
多d人幫手啦:D (唔想作咁多人物:loveliness: )

【請盡量根據夢想世界的內容來創作】

《格式》如下:

姓名:(盡量中國名子,因為這是香港的夢想世界:lol )

職業:(戰士、法師、術士)

武器/門派:(可以有埋武器既名,不過如果俾其他讀者用左就唔得啦,自己睇住呀)

國家:(不用我多說吧,就夢想裏的國家)

身份:(如果你想角色有特別的身份,就說吧,沒有也可)

個性:(詳盡一d,唔係好我難理解:L )

背景/身世:(詳盡一d,唔係好我難理解:L )

樣貌:(詳盡一d,唔係好我難理解:L )

特徵:(詳盡一d,唔係好我難理解:L )

其他:(寫咩都得,你有咩想寫就寫啦:lol )

招式:(夢想世界的招式,不用多說,像文中霹靂火的『雨散梨花』一樣,不用太多吧,多都用唔哂:L )
_______________________________________________________________________________________

就係咁啦,希望大家踴躍創角,令呢篇小說更精彩
多謝哂...:loveliness:
同埋希望讀者既創角要詳細d呀
唔係我就作唔到你心中既角色出黎
變左第個人物咁就唔好呀
所以資料詳細d呀
形容得詳細d呀:Q

作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 00:08:28     標題: 回復 §維他奶§ 的帖子

其實係咁既,因為霹靂火在game內的介紹和我所作的師傅性格很相襯(可以自己睇下:lol )
所以我就用左佢,同埋一講霹靂火,大家都知佢係戰士
咁樣可以令讀者更加覺得係係夢想世界入面呀嗎(咁講好似有d免強:L )
不過也多謝你的發問
有人關心我既文啦:'(
請繼續支持:loveliness:

作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 00:15:01

[有人開心我既文啦]:L
咩黎架
樓主係想打關心啊:L

作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 00:27:59

姓名:孤寂
職業:陰陽術士
武器:絕情爪
國家:南遙
個性:勁冷酷,從少就獨來獨往
背景/身世:從一出生就得自己一個生活,是名孤兒,在村中沒人睇得起佢,跟住係佢離開村的時候比怪物打暈,
                     跟住比一個人救左,仲教左佢武功,但係在佢比佢師傅救左既1年後,佢師傅唔見左,
                     之後佢就周圍流浪咁搵佢師傅....
樣貌:藍色頭髮,左眼藍色,右眼紅色,可以說是很帥的樣子:L
特徵:右手手臂上有條龍既紋身,左手手臂上有隻虎既紋身
招式:兩儀調和,萬里雪飄,一日三省,平沙落雁

作者: venice100    時間: 2008-8-23 00:31:17

姓名:夢想天使(哈…唔得就叫思絲,全部亂改-v-)

職業:法師

身份:江湖老伯的徒弟- -
個性:很善良,不過不容易被人欺騙,只會自己欺騙人

背景/身世:自小無家可歸,後來跟江湖老伯學習。

樣貌:美麗可愛吧- -

特徵:髮夾是由自己的筆變成的
其他:加人物記得加埋江湖老伯
招式:黑雲壓城、蘿蔔召喚陣

作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 00:33:10     標題: 回復 §維他奶§ 的帖子

係呀係呀
係打關心,打錯左,唔該哂你提一提:L
多謝你既人物呀
我會好好咁諗下加入去
不過你俾既資料唔係太多
連接上可能僧俾我改小小/加小小
你唔介意嗎??

仲有,徵角格式新加左用既武器(頭先唔記得加)
§維他奶§的人物孤寂應該係用拳啦(平沙落雁:lol )
唔知孤寂係咪你夢想既名呢:o
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 00:37:37

唔介意
孤寂唔係我玩game個名
我係game左個名係RainbowStar(得閒同我玩啦:loveliness: )
不過飛哥你要中文名咪改下囉
(其實我想打星仔,不過怕比人吊:L )

作者: venice100    時間: 2008-8-23 00:38:46

原帖由 §維他奶§ 於 2008-8-23 00:37 發表
唔介意(好多咩:L 我自己唔覺得,仲覺得少左D:lol )
唔係我夢想名係RainbowStar
不過飛哥你要中文名咪改下囉
(其實我想打星仔,不過怕比人吊:L )

哈- -
其實果兩個係我分ac名…
我正ac 叫 icelau1226
不如叫平安:lol
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 00:39:06     標題: 回復 venice100 的帖子

多謝你既角色
不過夢想天使就...思絲都仲得:L
同埋希望往後讀者既創角要詳細d呀
唔係我就作唔到你心中既角色出黎
變左第個人物咁就唔好呀
所以資料詳細d呀
形容得詳細d呀:Q
唔該哂:loveliness:
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 00:41:45     標題: 回復 venice100 的帖子

原帖由 venice100 於 2008-8-23 00:38 發表

哈- -
其實果兩個係我分ac名…
我正ac 叫 icelau1226
不如叫平安:lol

姐係點呀....
我好亂呀:L
你同維他奶係同一個人??:'(
定係思絲係你ac名??:'(
好亂呀:Q

作者: venice100    時間: 2008-8-23 00:42:43

原帖由 阿飛 於 2008-8-23 00:41 發表

姐係點呀....
我好亂呀:L
你同維他奶係同一個人??
好亂呀:Q

唔係= =
我係講緊夢想天使同思絲係我個分ac名- -
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 00:43:41

我唔係同佢係同一個人啊
我得1個ac架咋@_@

作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 00:45:17     標題: 回復 venice100 & §維他奶§ 的帖子

原帖由 venice100 於 2008-8-23 00:42 發表

唔係= =
我係講緊夢想天使同思絲係我個分ac名- -

原來係咁,我明啦:L
係喎,角色格式有改動啦
去睇下要唔要改d野:loveliness:

作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 01:11:45

阿飛哥加油啊
唔好作作下走左去(最憎呢種人:lol )

作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 02:10:28     標題: 回復 §維他奶§ 的帖子

我唔係d咁既人
我最多都係會拖一拖稿姐
e+我諗住應該一星期一章到啦
又可能一星期幾章,所以請期待:loveliness:

有一d問題,孤寂呢個名諗諗下好似有小小問題
好似我問你名,講緊係篇野入面
我叫阿飛呀,你呢?
我叫孤寂呀,咁好似怪怪地咁
不如改過第個:L

作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 02:13:11

都話佢鐘意獨來獨往
所以沒咩人會知佢個名
如果你問佢[我叫阿飛呀,你呢?](樓主又打錯字@_@)
佢會冷冷地答聲[孤寂](<---好型:lol )

作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-23 09:18:13

《格式》如下:

姓名:薇薇安‧星雨(可以只叫星雨,薇薇安只是跟兔王的姓xD")

職業:術士

武器/門派:劍 佛

國家:沒有國家

身份:兔王的養女

個性:每天都會笑,從沒見哭過,很會關心別人。心裡是不願『殺人』。
   很容易跟別人混熟,喜歡探索。

背景/身世:從小就被買到兔族,兔王—薇薇安‧赤瞳,一直對她視為視生兒女般,為她命名,以及教她兔族最以擅長的劍法武藝。
   過了一段時間,兔王發現 星雨 除了劍法了得的特征之外,還是一個很高天賦的佛家。所以把她送到清風村再接受訓練,並且把自已的   力量封印。後來加入清嵐國。

樣貌:一把淺藍色的頭髮(及腰,天生:])白色的衣裳,紫色瞳孔。

特徵:頭髮上綁住了一段絲帶到髮尾(把絲帶拿掉的話力量就會爆發。)

其他:一到清風村周圍看啊看!

招式:地陷山崩,後發制人,月下獨酌,推氣過宮,極樂回天,萬物回春,六道輪迴
______________________________________________________________________________________
十卜@@"這壇第一文章:lol
幫你造了一個角色xD"希望得吧.v."(唔夠詳細我可以再加-x-不過想你自已作xD");P
咁佢師傅係生定死=00=??:Q
點解最後個句會加夢想世界._.?

作者: Sakumas石    時間: 2008-8-23 10:56:10

姓名:~Sakumas石~
職業:儒家法師
武器/門派:拳
國家:加洛
個性:搞笑~但功夫很強
背景/身世:在加洛國出生 係比加洛國王汁番黎
樣貌:紅色頭髮,左右眼都是紅色的,一般青少年樣子
特徵:左手有條芭行~聽說是戰鬥留低的
招式:克以復禮 止戈為武 四面楚歌 去糟存精 天人合一 天道有常<<招比人多
作者: Sakumas石    時間: 2008-8-23 11:02:45

身份:加洛國王當我係佢個仔咁 大個仔之後做左 加洛首席法師 加洛最強係佢 不過成日神神秘秘 冇咩人知道佢d事  條芭行得佢自己知  夠境條芭行 係點有架呢 佢可以令條芭行消失  同埋變成永久的靈力提升好高  作者把佢 落入一場戰鬥 用個招 令芭行消失@_@ 謝謝作者  加我入去>...<
作者: sj2s041320    時間: 2008-8-23 11:05:20

唔錯,不過我唔鐘意看小說:'( :'(
作者: Sakumas石    時間: 2008-8-23 11:42:31

武器  幽冥爪都得:lol
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 12:30:52

樓主睇下我隻人
我加左少少野-3-

作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 13:01:35     標題: 回復 笨小DreAm & §維他奶§ & Sakumas石 的帖子

回復 §維他奶§ :
我知我又打錯字啦:L
是但啦 等我諗諗啦

回復 笨小DreAm :
多謝你既角色呀
係第一個比較詳細
應該冇咩問題架啦
(估唔到你都黎睇喎:loveliness: )

回復 Sakumas石 :
點解你既角色同§維他奶§既咁似既:L
樣呀手呀果d直頭一樣(唔同dd囉:L )
咁好難搞架喎
幽冥爪唔使咁勁呀:Q
我會諗諗架啦
多謝你既角色
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 13:03:00

我唔知佢係唔係抄我架:L
一係我去改一改:L
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 13:11:57

原帖由 笨小DreAm 於 2008-8-23 09:18 發表

《格式》如下:

姓名:薇薇安‧星雨(可以只叫星雨,薇薇安只是跟兔王的姓xD")

武器/門派:劍 佛

國家:沒有國家

身份:兔王的養 ...

加夢想世界係因為佢同師傅分開左之後就冇離開過天倉城(因為某d原因,遲下會講)
同埋姐係話佢e+就要向夢想世界出發(好似向世界出發咁講到:L )
拉近佢同師傅既距離(因為佢想好似師傅咁勁:loveliness: )
總之睇落去你就知啦(不負責任既答法:L )
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 13:14:19

啊飛哥我改左我隻人D野啦
你去睇下啦
(仲有我希望唔好再有人係到抄人D野:L )
作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-23 13:15:51

原帖由 阿飛 於 2008-8-23 13:11 發表

加夢想世界係因為佢同師傅分開左之後就冇離開過天倉城(因為某d原因,遲下會講)
同埋姐係話佢e+就要向夢想世界出發(好似向世界出發咁講到:L )
拉近佢同師傅既距離(因為佢想好似師傅咁勁:loveliness: )
總之睇落去你就知啦(不 ...

明白xD"
寫多個角色得唔得;P ?
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 13:20:09     標題: 回復 笨小DreAm & §維他奶§ 的帖子

回復 §維他奶§ :
我睇左啦
加左隻虎(咁多紋身既:L )
又係搵師傅(同病相憐呢:loveliness: )
ok啦

可以 暫時2個先啦
你想再多既再講啦
(你唔係話好悶架咩,係幫到話,做咩咁得閒創角呀:loveliness: )
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 13:20:24

應該得掛
因為樓主人手不夠(小說到):lol
仲有我隻人對眼係唔同顏色架
記住唔好睇少左D野~3~

作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-23 13:22:00

原帖由 阿飛 於 2008-8-23 13:20 發表
可以 暫時2個先啦
你想再多既再講啦
(你唔係話好悶架咩,係幫到話,做咩咁得閒創角呀:loveliness: ) ...

就係悶先創嘛xD";P
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 13:30:57

你悶既話可以作小說麻:loveliness:
作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-23 13:31:11

《格式》如下:

姓名:冷情

職業:戰士

武器/門派:森羅筆

國家:天寧

身份:沒有

個性:冷酷無情,眼裡只有殺人。

背景/身世:一家都被他殺了(原因請作者作xD如果諗唔到pm我;P 我打一篇原因比你)

樣貌:一隻殺人的眼睛,暗紅色的眼睛,也都給人幽暗的感覺。
   一身黑衣服式

特徵:眼晴綁了一個眼罩,只要把他的眼罩拿開,就會把他所有力量解放。

其他:被人打暈了,送到清風村xD

招式:流光異彩,天花亂墜,開陽雙儀,搖光點將
_______________________________________________________________________________________

作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 13:37:27     標題: 回復 41# 的帖子

點解又有紋身既:L
唔好再玩紋身啦
迷之聲:(其實係唔想同人一樣有紋身)
我:你去死啦.\3/.
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 13:39:49

原帖由 §維他奶§ 於 2008-8-23 13:37 發表
點解又有紋身既:L
唔好再玩紋身啦
迷之聲:(其實係唔想同人一樣有紋身)

咪係囉,咁多紋身架:Q
有咁多人啦,搞到有小小想e+打第二章:loveliness:
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 13:42:02

咁就快D打第二章啦:loveliness:
有沒我個人出現先
我想你比多D戲份我隻人到:lol
作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-23 14:07:48

原帖由 阿飛 於 2008-8-23 13:39 發表

咪係囉,咁多紋身架:Q
有咁多人啦,搞到有小小想e+打第二章:loveliness:

0k0k~_~"我改xD"
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 14:18:30

原帖由 笨小DreAm 於 2008-8-23 14:07 發表

0k0k~_~"我改xD"

哈哈,眼罩(死神入面個劍8都係咁架:lol )
想作第二章又想夢想:Q
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 14:35:28

作左第二章先啦:loveliness:
我想快d睇:lol
迷之聲:你想睇咪自己作囉-3-
跟住聽到迷之聲的慘叫聲:L
作者: venice100    時間: 2008-8-23 15:07:43

快d作啦- -等緊思絲出場
作者: 笨小筠`    時間: 2008-8-23 15:15:16

姓名 :: 藍凌夜 { 姓藍-___-好像怪了1點..囧! }

職業 :: 法師

武器 / 門派 :: 筆 巫師

國家 :: 沒有國家

身份 :: 廚神婆婆的養女

個性 :: 愛笑*俏皮*愛吃*最怕血*1看到血就會昏倒-__-討厭別人說婆婆的壞話._.

背景 / 身世 :: 1出生就與父母失散*後來被廚神婆婆收養*因為在凌晨之夜拾她回來*

所以取名為凌夜*1直都在客棧幫忙廚神婆婆*後來因婆婆得了重病*而外出尋藥*

{ 廚神個樹可以當系客棧個可-____-"??? }

樣貌 :: 有1把啡色的長髮*粉白色的衣服*樣子像小孩的1樣._.

特徵 :: 見血昏倒醒後會暴走

其他 :: 每到有得吃的地方也會吃得瘋._."

招式 :: 大夢魘惡境*噴炎咒*閃光術*刀盾召喚陣*

吾知E隻人仔有冇問題._."有咩吾岩GE話叫我改番吧x) THX嚕*

等ING你的第2集=)

作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 15:35:10

仲未出架.\3/.
有D想整多個人@_@
快D出第二章
迷之聲:你估你自己係編輯果D人咩@3@
我:仲番黎!?你比我打唔夠!?.\3/.
跟住又再一次發出迷之聲的慘叫...
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 15:49:15     標題: 回復 笨小 & §維他奶§ & venice100 的帖子

催稿嗎,聽到好開心呢:loveliness:
不過要作一章唔易架
我第一章都作左6個鐘
真係唔作過都唔知d作家咁勁:L

回復 笨小筠 :
多謝你既人物
創得不錯(不過我發覺個個人物都係冇父母既:L )

我e+作左600字到
不過可能要遲d先出呀
(暑假作業未做過:lol )
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 15:55:41

講講下又係啵
唔該之後d人唔好再話沒父母同有紋身啦-3-
(今次迷之聲比我打到入左廠所以唔會出黎住-3-)
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 16:04:42

原帖由 §維他奶§ 於 2008-8-23 15:55 發表
講講下又係啵
唔該之後d人唔好再話沒父母同有紋身啦-3-
(今次迷之聲比我打到入左廠所以唔會出黎住-3-)

你都有同感呢:L
(迷之聲幾時出院呀,好掛住你呀:'( )
作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-23 16:29:17

原帖由 阿飛 於 2008-8-23 16:04 發表

你都有同感呢:L
(迷之聲幾時出院呀,好掛住你呀:'( )

冇計啦:L
作故唔係幾鍾意有父母:(
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 16:48:26

話時話
飛哥
第二章有沒我隻人出黎先-3-
比多d戲份佢啦-3-
(迷之聲昏迷中~~。我:鬼叫你咁多野講.\3/.)
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 17:23:43

好無聊啊~~所以整多個人先:lol

姓名:夜空

武器:心魔劍同辟魔刀

身份:浪人

個性:熱血衝動,但一問起佢既身世時就會望向天空一副悲哀的表情

背景/身世:自少同父母一起生活,一家人十分快樂,但因一次的村莊和怪物發生戰爭,
                        左走難的途中他暈倒在地上,令他和父母失散左,跟住去左師道到學師,
                        到他學有所成就周圍找尋他的父母,搵到他父母後他發現....(機密),
                        之後他得到了心魔劍同辟魔刀,從此開始了他的流浪生涯...

樣貌:白色頭髮,左邊臉有一個十字型的傷痕,左眼同右眼也是黑色的。

特徵:左手手上的紅色手鏈

招式:飛流三千尺,倚x望月,先發制人(因為佢性格事所以有:lol ),月下獨酌

作者: 小朋友寶寶    時間: 2008-8-23 17:52:31

姓名:張清兒(朋友名)

武器/門派:塋光筆>_<!!!陰陽

身份:主角的女友>[]<

個性:身份神秘..個性開朗. 聰明,本事...一直在背後支持主角們

背景/身世:本來有仙子的血統,但自己一直不知所以靈力一直很過,後來成為南遙術士首席弟子的妹妹.但學習不精,她自已離開南遙術士首席弟子自已出去修練後來在靈石碰到主角們後來相識..一直保護主角們後來還送上自已的生命為了保護主角

樣貌:,....簡單來講靚女>\/<有一對大得可愛既藍眼睛

特徵:公主氣質.右手帶有一個師母留下來的法印

其他:口頭蟬:上天真不公平!!

招式:天地雷火.太陰納虛,虛空禁錮,萬里飄雪,妙筆生花,"起死回生(用自已既先命去救人)"

作者: 小朋友寶寶    時間: 2008-8-23 17:54:51

飛你可唔可以留下你的msn因為我都想參加呢個小說>\/<
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 17:56:02

上面果位...
係叫你講身世/背景啵
你咁快話佢死..你想做咩呢...
(迷之聲接受治療中
迷之聲:我好快番出黎@3@)

作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 18:14:33     標題: 回復 §維他奶§ & 小朋友寶寶 & 小朋友寶寶 的帖子

又有新角色啦
多謝哂你地

回復 §維他奶§ :
回憶果個名就係.....
唔好咁啦d名:L

回復 小朋友寶寶 :
我既msn pm左你

第二章1500字中:loveliness:

作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-23 18:15:48

我發現好多人用筆同藍瞳:L
要改嗎:o ?
我自已改先xD"
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 18:21:46

原帖由 笨小DreAm 於 2008-8-23 18:15 發表
我發現好多人用筆同藍瞳:L
要改嗎:o ?
我自已改先xD"

你肯改真好
我都諗緊個個果樣都差唔多
真係好易亂:L :L
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 18:28:53

飛哥加油:loveliness:
快d出啦:'(

作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 18:43:41

等等重發第二章
有小小野整
做成不便唔好意思:L
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 18:47:14     標題: 小說:《夢想世界》第二章---【首席、朋友】8/23(不斷更新)

【清嵐國師道殿】

「你不是一直不放心燕龍飛他出城的嗎?為何現在給他一個這樣的任務?」清嵐國術士導師──霧巒對著身邊的巴笑天說。

「這是他的決定,我也沒有權力阻止他。」巴笑天放下手中的委託冊道。

「那你為何一直不給於他任務,不就是為了不讓他出城嗎?是為了那人嗎?」霧巒追問著。

「你是說他嗎?怎麼可能,你們不是人人都說我跟他因為首席戰士的問題而不和嗎?不要說這些吧,你不是還有很多任務要做嗎,很多人等待你地任務呢。」巴笑天顯示出不耐煩的樣子跟霧巒說。

「人人說你們不和,但我知其實你們不是呢。你和他的關係甚至比任何人都要要好呢,我們導師們都知道的。」霧巒望著巴笑天緊張地道。

巴笑天沒有任何回答,只是各霧巒瞪了一眼。

「我知道了,我不說了,你不用這樣吧,我去完成我的任務吧,待回見吧。」霧巒說完後便走了。

巴笑天走到首席像的面前,眼淚就留下來了……這麼冷漠的巴笑天竟然對著霹靂火的雕像留下男兒淚……

「你到底在那?我的好友,你說也不說就走了,你到底在那?」巴笑天含著淚地說。

【首席弟子競選會埸】

「百鳥朝鳳!!」

一聲呼喊,一群雀鳥隨著霹靂火月輪槍的舞動飛向巴笑天,但巴笑天連閃避的動作也沒有,難道想硬吃霹靂火的一擊嗎!?

「別妄想以為用一招這樣的招式就能把我擊倒!!『天網恢恢』!!」巴笑天一聲怒吼,竟把衝向自己的雀鳥一隻一隻地擊倒在地上。

「真是比我想像中強呢。但這才是我的『百鳥朝鳳』!!」霹靂火的氣勢也不在巴笑天之下,緊握著月輪槍,整個躍起,衝向巴笑天。

瞬間,百鳥齊散,在巴笑天面前的是即將刺向自己心臟的月輪槍槍尖!

「喝!」巴笑天竟然用雙手把槍尖擋著。

「這是!?」霹靂火驚訝地道。

「要不是有著拳套,我想我也輸了。」巴笑天一邊留著汗,一邊說。

「你真的很強,看來要擊敗你也不容易呀。」霹靂火退後兩步。

「彼此吧。」巴笑天笑道。

霹靂火再次搶攻,揮動月輪槍,向著巴笑天劈去,但巴笑天竟利用自己的靈巧,巧妙地避開了,還在霹靂火來不及防禦的情況下,向他的背部打了一拳。

霹靂火倒下了,也許因為是在沒防備的情況下被擊中,所以對霹靂火造成的傷害非常之大。

「我真是有點兒後悔選擇了槍這武器呢,拳的速度真的很快呢……」霹靂火忍著背上的痛楚慢慢地站起來,拾起地上的月輪槍,似乎沒有放棄的樣子。

「天馬流星!」巴笑天也不等霹靂火的進攻,少有地搶先攻擊。

流星一樣,無數又快又強的拳擊不停打在霹靂火的身上,對於剛剛才免強站起來的霹靂火來說,可說是一種無法形容的酷刑呢!

「受死吧!」巴笑天向霹靂火使出最後一拳,就像猛獸向獵物使出一最後一擊一樣……。

「我接住了你的拳了…,你一次我一次,禮尚往來吧!」霹靂火單手接下這一拳。

「我早就知你不會那麼容易就輸的了。」巴笑天笑著說。

在這一刻,雙方已經不是敵人了,可以說是朋友了……

勝方是:「霹靂火!!」換言之清嵐的首席戰士就是──「霹靂火!!」

「想不到你還有這麼利害的招式呢。」巴笑天倒在地上,無力地說道。

「你也是第一個令我用這招的人呢。」霹靂火笑著說。

「哈哈……哈哈……」兩人望著對方,一同大笑。

【清嵐國師道殿】

「你放心吧,你的徒弟已經非常了不起了,真是對不起,如果不是我不讓他到外面的世界闖闖的話,也許他現在可能已經超越我們了,你不會怪我這麼遲才讓他出去吧,我也只是不想他受傷害,但現在他已經有了夢想,我也不應該阻止他了。」巴笑天停著眼淚,對著雕像笑笑道。

【明月鎮】

「這真的是明月鎮嗎!?真的非常大,比起六年前跟師傅來的時候更加美麗呢!!」我站在明月鎮的碼頭,驚訝地道。

我走了兩走,看了很多我沒有見過的東西呢。

「加油!!加油!!」不知從何傳來的嘈雜聲?

「為什麼前面有那麼前面那麼熱鬧呢?」我問問身旁路人。

「嗯,前面是舞廳來的,舞廳內有一個擂台,應該是有人在比武吧。」路人跟我說。

「真的嗎!?真的很久沒有比武了,不知明月鎮的人有多麼厲害呢?真的很想快點兒感受一下。」我一面走向舞廳,一面心想著。

作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 18:51:29

咁次第二章短d
因為字數限制好煩
所以就一帖內發哂
仲有咁次小弟初次描述打鬥
作得唔好唔好插:L
有咩意見請提出
我會好好咁諗下
最後都係大家唔好介意我只係第一次打文:'(
請回覆同支持
你既回覆俾到我好大信心:loveliness:
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 18:52:08

得咁多咋:'(
迷之聲:唔係你仲想要幾多?
我:收聲啦你,想比我打到再入多次廠.\3/.!?
迷之聲用9秒9既速度逃離現場-3-
飛哥唔出我地d人
有少少灰左...
要第三章先出!?

作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 18:54:31

對唔住呀
其實唔係差好多上次21xx
咁次17xx:L
不過咁可以一帖內完成都唔錯架啦
(等你地心思思下一章:P )
仲有講下咁次篇文點呀
我想睇下要改d咩= =

作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 18:59:14

做完功課未啊飛哥
做完同我係聽日夜晚12點前交第三章出黎:lol
迷之聲:咪發夢啦你
我:想比我打咪出聲囉唔駛咁架.\3/.
迷之聲:你打到我咩
迷之聲又用9秒8既速度走左
我:你條粉腸唔好比我捉到你..如果唔係...嘻嘻嘻嘻(奸笑中)
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 19:04:59

原帖由 §維他奶§ 於 2008-8-23 18:59 發表
做完功課未啊飛哥
做完同我係聽日夜晚12點前交第三章出黎:lol
迷之聲:咪發夢啦你
我:想比我打咪出聲囉唔駛咁架.\3/.
迷之聲:你打到我咩
迷之聲又用9秒8既速度走左
我:你條粉腸唔好比我捉到你..如果唔係...嘻嘻嘻嘻(奸笑 ...

咁姐係冇講過
第二章點姐
得唔得呀:L
功課嗎,咩黎架
我咩都唔知呀:loveliness:
第三章呀....
可能隨時出
又可能有排都唔出
做功課中:victory:

作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 19:20:12

第二章幾好啊
表現到巴笑天對霹靂火既感情:loveliness:
但係飛哥你究竟幾時先出我隻人:'(
話時話有沒人註意到迷之聲:loveliness:
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 19:23:47

原帖由 §維他奶§ 於 2008-8-23 19:20 發表
第二章幾好啊
表現到巴笑天對霹靂火既感情:loveliness:
但係飛哥你究竟幾時先出我隻人:'(
話時話有沒人註意到迷之聲:loveliness:

幾好就得啦
人物方面呢.......
講俾你知就唔好睇啦篇野:loveliness:
下回預告: 【相遇】(想知就自己反白:lol )
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 19:29:15

-0-究竟係邊個同主角相遇會唔會係...
迷之聲:幫飛哥賣廣告:L
我:唔比咩,信唔信我打到你入幾個月廠:@
迷之聲:唔信:lol (跟住就飛走左)
我:下次見到你打獲金既你.\3/.
作者: 小朋友寶寶    時間: 2008-8-23 19:38:53

我想加多個夢想世界既-3-....
姓名:修雅靜

職業:水晶女妖

武器/門派:因為係寵所以..... .w.

國家:沙漠迷宮

身份:水晶女妖的長老

個性:冷漠...不喜歡人類

背景/身世:因為出身時和其他水晶女妖不同所以成為長老...本來有很多的水晶女妖但被人類滅族後來從落雪平原
移到沙漠迷宮去了

樣貌:水晶女妖(但全身粉紅色)

特徵:有一對粉紅色的翅膀

招式:媚笑,妖氣沖天

希望可以出>\/<
作者: 小朋友寶寶    時間: 2008-8-23 19:44:29

呀飛係msn唔理我既:'(
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 19:50:24

飛哥日理萬機
點會理你(講笑)
作者: venice100    時間: 2008-8-23 20:19:59

原帖由 阿飛 於 2008-8-23 18:51 發表
咁次第二章短d
因為字數限制好煩
所以就一帖內發哂
仲有咁次小弟初次描述打鬥
作得唔好唔好插:L
有咩意見請提出
我會好好咁諗下
最後都係大家唔好介意我只係第一次打文:'(
請回覆同支持
你既回覆俾到我好大信心:lov ...

我何時出場呀- -"
期待呀
作者: 小朋友寶寶    時間: 2008-8-23 21:28:28

我覺得最快個個會係我@_@靈石就見啦-w-
作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-23 21:56:16

我既兩個角色又幾時出先xD:lol
見人問我又問;P
作者: 小朋友寶寶    時間: 2008-8-23 22:05:55

-w-我以經成為呀飛的助手..等我爆d野出來啦-w-下一集係講呀飛係舞廳發生既事同遇到"某一d角色"係咩人就唔講住
-w-
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 22:06:12

回復哂咁多位:
角色幾時出呢??好多人問
總之你地既角色一定會出(緊係啦,唔係徵黎做咩,人地e+係問你幾聲呀= =)
總之大家期待著吧
你地既角色好快會出現架啦:L
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 22:08:34

原帖由 小朋友寶寶 於 2008-8-23 22:05 發表
-w-我以經成為呀飛的助手..等我爆d野出來啦-w-下一集係講呀飛係舞廳發生既事同遇到"某一d角色"係咩人就唔講住
-w-

劇情唔好講咁多俾人知呀:loveliness:
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 22:09:36

我最想你出第三章先:lol
我係第6頁隻人改左名啦-3-
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 22:29:26

原帖由 §維他奶§ 於 2008-8-23 22:09 發表
我最想你出第三章先:lol
我係第6頁隻人改左名啦-3-

第三章可能要遲d先得
等我享受下俾人催稿既心情先啦:lol
講笑姐,要做功課:L
作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-23 22:45:34

原帖由 小朋友寶寶 於 2008-8-23 22:05 發表
-w-

其他唔知既不如估下xDD"
我估係維他奶隻角;P
作者: 阿飛    時間: 2008-8-23 22:49:39

原帖由 笨小DreAm 於 2008-8-23 22:45 發表

其他唔知既不如估下xDD"
我估係維他奶隻角;P

我估唔估得架:lol
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-23 22:51:22

我第一個po出黎
唔好勁後先比我出黎:L
作者: 笨小筠`    時間: 2008-8-24 00:19:32

甘 快 就 出 左 第 2 章 了 ` SUP SUP *

快 D 作 埋 第 3 章 吧 >口<+ 吼 !

做 咩 要 作 到 最 緊 張 個 陣 先 CUT 左 :Q  吾 制 >___<++
作者: Sakumas石    時間: 2008-8-24 01:51:40

邊有抄 你  自己諗架-.-  我洗唔洗改改佢-.-  希望唔好再話我抄人野-.-我重發出黎>...<
作者: Sakumas石    時間: 2008-8-24 02:05:52

姓名:小匡

職業:法師

武器/門派:追魂爪

國家:加洛國xd

身份:加洛國王個親生仔

個性:搞笑~但很強

背景/身世:一出世佢就好識搞笑 所以加洛全部人都好鍾意佢 同埋佢係加洛個仔 成日幫d村民 深受廣大喜愛

樣貌:帥氣  紅色長頭髮 紅色眼睛 <<好鍾意紅色

特徵:有一條加洛國王比佢既項鍊 <<名:紅殺鍊

其他:條項鍊好勁 加好多靈力同防 好多人都想要 各國d人都黎挑戰佢 想要佢條鍊

招式:克以復禮 止戈為武 四面楚歌 去糟存精 天人合一 天道有常
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-24 02:24:58

我沒話過你係抄我
我話唔知係唔係者:L
唔好嬲啦大佬:(
平安唔入黎評下分 -3-?

作者: 阿飛    時間: 2008-8-24 02:42:42

冇上一陣好似有d火藥味呢
我想信呢d只係巧合姐
唔使咁火:loveliness:
不過追魂爪已經俾人用左
改第個好嗎??
作者: 阿飛    時間: 2008-8-24 02:50:38

順帶一提
我e+太冇聊啦
作下作下就作好左第三章
有冇人想我發呢:loveliness:
作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-24 08:57:12

原帖由 阿飛 於 2008-8-23 22:49 發表

我估唔估得架:lol

你估既話就最好;P
因為係答案:P
作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-24 08:58:55

原帖由 阿飛 於 2008-8-24 02:50 發表
順帶一提
我e+太冇聊啦
作下作下就作好左第三章
有冇人想我發呢:loveliness:

你話要發個時我已經訓緊xD
你再醒再發吧xdd;P
作者: 小朋友寶寶    時間: 2008-8-24 09:17:33

.333.早晨咁多位-_-我作左小小你作下作下作曬左@[]@!!!???
作者: 笨小筠`    時間: 2008-8-24 10:26:58

甘 快 作 好 *口*?! 作 好 就 快 D 發 吧 =)

好 多 人 等 得 好 辛 苦 :lol  包 括 我 :victory:
作者: 小朋友寶寶    時間: 2008-8-24 10:59:15

奸角.w."!!!
姓名:小黑

職業:陰陽術士

武器:血飲刀

國家:加洛國

個性:聽從命令的人..殺人以經沒感覺

背景/身世:是加洛國某個組織的成員,從小成為組織的「殺人武器」,也是組織裡小組的隊長

樣貌:白色短髮,前面的頭髮長得到眼,樣人覺得他是一個冷酷的人

特徵:不拿任何武器就能殺人

招式:任何陰陽跟刀技-w-
作者: 笨小DreAm    時間: 2008-8-24 12:05:23

奸角.v."
姓名:破軍

武器:沒武器

國家:加洛國

個性:為人陰險

背景/身世:是加洛國某個組織的頭領,所有命令都交給小黑去派發。

樣貌:從來沒人看過他的樣子

特徵:不拿任何武器就能殺人,他真正威力比小黑強5,6倍以上

招式:任何流派的招式
作者: §維他奶§    時間: 2008-8-24 13:37:42

快d發.\3/.
唔發我搵迷之聲鐘你
迷之聲:又關我事:L

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://061244113049.ctinets.com/) Powered by Discuz! X2