AGAMES 討論區

標題: 小說比賽結果呢? [打印本頁]

作者: cin0308    時間: 2013-4-29 00:06:30     標題: 小說比賽結果呢?

官網話「活動結果將於4月30日前公布。」

所以就會在今天公布@@?! 
作者: tony2691    時間: 2013-4-29 21:08:10

http://fl10.alta.hk/gamenews/2224?time=1367240847
放心有排等
作者: deanwinchester    時間: 2013-4-29 23:51:52

遲左 , 冇得寫
作者: cin0308    時間: 2013-5-1 23:05:49

倒數 仲有兩日...W
作者: cin0308    時間: 2013-5-2 22:27:16

還有一天0W0
作者: lovernami    時間: 2013-5-3 17:06:40

月費板出左結果了,大家點睇

輕小說創作比賽結出爐
親愛的童友們:

《輕小說創作比賽》結果已經出爐喇!多謝各位玩家踴躍參與。並在此恭喜三名玩家獲得優秀獎。

角色名稱
作品標題
雪莉亞
雪光
甜甜圈
光魔法課
吾係女仔
童話X世界
《童話》港澳營運團隊 上

作者: moonlight38    時間: 2013-5-3 21:09:36

lovernami 發表於 2013-5-3 17:06
月費板出左結果了,大家點睇

唔覺得「吾係女仔」既「童話X世界」好睇...成篇故事唔知佢UP乜,奇怪的標點運用加上錯字數量不少,另外,佢話有伏筆姐,真係用放大鏡都搵唔到囉._.
仲有佢既故事好奇怪,開頭的「世界是虛幻,但又確實存在」這點可以做成文章中心,但之係輕輕提過,之後連解釋都無...

作者: lovernami    時間: 2013-5-3 22:50:49

親愛的童友們:

《輕小說創作比賽》結果已經出爐喇!多謝各位玩家踴躍參與。並在此恭喜三名玩家獲得優秀獎。

角色名稱 作品標題
暗黑大師 第二次花都大戰!?
芝麻小魚絲 戰爭的序幕
佳恩 蜜拉的奇幻旅程

《童話》港澳營運團隊 上

作者: lovernami    時間: 2013-5-3 22:55:54

免費ser的賽果比較滿意
但....第1名的真的是輕小說?
官方是否不懂輕小說的定義~
如果是小說創作,他當之無愧,但輕小說的話...
作者: xxaaaaa    時間: 2013-5-4 01:35:30

moonlight38 發表於 2013-5-3 21:09
唔覺得「吾係女仔」既「童話X世界」好睇...成篇故事唔知佢UP乜,奇怪的標點運用加上錯字數量不少,另外, ...

有邊篇得獎既係好睇?
特別係第一篇,一匹布咁長就唔想睇,仲要太監文

第二篇光魔法更加莫名奇妙,btw拎到咖啡係唔係應該靜靜地縮埋呢?
我葡萄緊,你個名太明顯
作者: Yoyo0511    時間: 2013-5-4 01:38:41

moonlight38 發表於 2013-5-3 21:09
唔覺得「吾係女仔」既「童話X世界」好睇...成篇故事唔知佢UP乜,奇怪的標點運用加上錯字數量不少,另外, ...

其實我都唔覺得你拎獎個2篇特別好囉。雪莉亞&旋律&甜甜圈都係你呀麻 見到你拎到2個獎其實都覺得值 因為你作左真係好多篇:o)正係時間方面相信你都已經比其他玩家用多好多時間^^ 所以你甘辛苦係值得既 點知就見到你要話人地作得5好 講真啦 論好既作品 好多都作得好好同埋帶出到深層意思 你個咩光魔法課咪又係奇奇怪怪 雪光你作到甘長抵你拎啦 你自我感覺良好 唔洗固意去踩低人啦
作者: 吳曉婷    時間: 2013-5-4 01:43:02

見到你開埋post係到倒數幾時公佈結果都知你好有信心:) 你得獎官方係見你作得多咋
以量多黎拎左2支咖啡 見好就收啦
仲走去批評別人既作品
作者: nanayan    時間: 2013-5-4 01:47:04

樓主你真係抵比人DIu--
作者: CAT22    時間: 2013-5-4 01:57:09

Yoyo0511 發表於 2013-5-4 01:38
其實我都唔覺得你拎獎個2篇特別好囉。雪莉亞&旋律&甜甜圈都係你呀麻 見到你拎到2個獎其實都覺得值 因為你 ...

你睇留左呀 係最後個2頁 佢仲有2篇係用第2個角色名嫁 分別係 魔宮乂步 和 芝麻小魚絲 仲要自己推post  * laugh
如果係計agames acc拎獎佢真係汁唔小牛奶 如果計角色名佢都最小汁左5支Lu  同埋仲拎左1個參湯:)
作者: lovernami    時間: 2013-5-4 08:38:17

公投啦,咁多人不滿。。
無眼睇=_=
有點不滿在輕小說的意義是應該帶點諷刺,但無一篇得獎既係
証明左官方只係想睇到佢地想睇既野

作者: CAT22    時間: 2013-5-4 14:48:09

lovernami 發表於 2013-5-4 08:38
公投啦,咁多人不滿。。
無眼睇=_=
有點不滿在輕小說的意義是應該帶點諷刺,但無一篇得獎既係

邊會有得公投呀
人地甘好心機post甘多文 邊好意思唔比佢贏
* laugh
作者: lovernami    時間: 2013-5-4 15:09:37

公投左,起碼叫做公平,可能會有好多人投返頭三名呢?
要嘈就嘈官方,好過家下係度嘈。
佢理就理,唔理咪打電話上去小囉
外掛狗無証據都可以打電話去解封
如果一個post有返咁上下人投既都可以唔理既,咪收皮囉
作者: CAT22    時間: 2013-5-4 15:24:51

lovernami 發表於 2013-5-4 15:09
公投左,起碼叫做公平,可能會有好多人投返頭三名呢?
要嘈就嘈官方,好過家下係度嘈。
佢理就理,唔理咪打 ...

睇黎你之前無參加過官方活動 你可以睇反9周年既facebook封面圖片個個創作比賽:) 個個係送參湯既活動 其中一位得獎者又係好多人不滿 最後都係無得公投架 官方攪完活動派左獎就算數架啦
仲有 公投都可能係廢 ac多=贏
作者: aa9061425    時間: 2013-5-4 18:58:33

lovernami 發表於 2013-5-3 22:55
免費ser的賽果比較滿意
但....第1名的真的是輕小說?
官方是否不懂輕小說的定義~

要捉正來做,冇標點稱不上為小說。
有好些作品的格式又稱不上輕小說。
但是,好欣賞某些人認真寫作。
同時,都好憎D人為左呃參加獎係到作D不知所謂既文章!
作者: himitsu    時間: 2013-5-4 19:47:34

我都好無奈,完全體驗到林峰比tvb硬派亞太區最受歡迎男歌手個陣既心情
btw, 預售咖啡
作者: lovernami    時間: 2013-5-4 19:57:47

其實重點係嘈下官方者,好過嘈玩家。
有啲人寫得好好架,就因為佢地寫既內容有暗串成份就被官方否認?
話說,樓主有啲故事真係寫得幾好。
作者: moonlight38    時間: 2013-5-4 22:04:37

唔覺得批評有乜問題...你地口裡咪又係批論緊其他人?請問「只准州官放火」的標準又是什麼一回事?

從來官方都無講話一人只可以作一篇...我唔覺得我作得多都可以成為被攻擊的點,至於贏左要「靜靜地縮埋」同「批評其他人就要俾人DIU」就更加令人莫名其妙。

至於深層意義,有時候是要讀者思考的,就像「光魔法課」,我的原意是希望透過文章,話俾官方知,想佢有更多的光系魔法同唔同既運用,有冇留意到我無寫「學生」的對象?中心思想就係希望官方可以諗多D更新,我覺得「聖言術」做盾牌,「守護術」可以降人地命中率,都值得一試...

量多是錯?人地官方根本就無BAN投稿數量......

我亦唔覺得我係用量多羸「優秀」,如果有什麼在文章上能挑的,要不要都挑一下?我歡迎批評,我的進步就是這樣來的……

作者: yan135791    時間: 2013-5-5 00:03:29

(不喜勿插,多謝合作)(不喜勿插,多謝合作)(不喜勿插,多謝合作)(不喜勿插,多謝合作)(不喜勿插,多謝合作)(不喜勿插,多謝合作)
可唔可以唔好針對玩家, 會令人難受的
官方有官方睇法, 我地點嘈都冇用, 佢揀得就有原因(上年如是, 佢有佢原因而且有解釋到)
如果大家唔滿意可以問官方得獎玩家得獎既原因
同埋E個活動係慶祝十周年, 作出黎既故事唔通要負面?

一句講晒,和氣收埸,唔好針對玩家
作者: moonlight38    時間: 2013-5-5 00:46:53

好的 如果ひみつ先生或者小姐覺得我的留言有冒犯 我道歉

但同樣,我真的覺得我所說的你可以參考,就例如一開始的展開,「童話人物的現實世界和就是我們人類的幻想世界」這點是絕對可以成立的,但你文中的說法有點站不住腳,給多點解釋和再展開多一點會好些,和你的文章的重點不少,要詳略得宜,別人才能明白你在想什麼。

以一個讀者的角度,大概就這樣。
作者: 楊能瑞._.    時間: 2013-5-5 00:52:41

moonlight38 發表於 2013-5-4 22:04
唔覺得批評有乜問題...你地口裡咪又係批論緊其他人?請問「只准州官放火」的標準又是什麼一回事?

從來官 ...

見到其他玩家都一樣係批評緊你得獎既省魔法課小說唔好 你既解釋都係維護緊自己篇野 仲話接受批評.... 話人地唔係女仔作個篇野成篇唔知佢up咩又話佢又幻想又現實。。好認真你作既光魔法課真係無咩吸引之處 人地有劇情 係一個故事 有d作者仲能帶出人生道理 睇完大家都有共鳴
作者: tony2691    時間: 2013-5-5 11:49:20

moonlight38 發表於 2013-5-4 22:04

從來官 ...

其實邊個有講批評人有問題...?
sor我搵唔到,有既請指出

不過我只係想講
當批評其他人既時候,係唔係應該有比其他人批評既心理準備呢?
但現時你比出的反應似乎係:我批評人係o岩,人地批評我就係錯

至於你話文章內帶出的意思,我睇唔到 ,所以只能說 唔同人有唔同閱後感

至於我話靜靜地縮埋,只係不恥於閣下以其他帳號去批評其他得獎作品
moonlight得獎後,用moonlight38批評人
純屬有感而發

當然可能閣下覺得帳號名咁明顯,大家都知你係邊個,冇咩所謂
或者閣下與得獎者根本唔係同一人
如有以上情況,我願意接受批評
請容許我在此誠懇地道歉,說一聲對不起
作者: himitsu    時間: 2013-5-5 13:10:04

moonlight38 發表於 2013-5-5 00:46
好的 如果ひみつ先生或者小姐覺得我的留言有冒犯 我道歉

但同樣,我真的覺得我所說的你可以參考,就例如一 ...

截止前2粒鍾先開始寫,係咁上下啦,冇咩心機寫落去同修改了
月ser已死城,得咖啡無所用
10年前我記得有得打神殿保衛戰,灰1~4(10年前)都有得打,多人到爆@o@ d人追住d暗黑幻獸師黎打(只限灰1, 灰2-~4係d幻獸師追住d玩家黎打-.-)

作者: 月弓    時間: 2013-5-5 14:10:52

你咁叻,作左成幾篇,又唔見你拎獎?
你唔好用" 唔通馬評員一定要跑得快過隻馬" 既理論黎駁我

作者: CAT22    時間: 2013-5-5 14:16:47

月弓 發表於 2013-5-5 14:10
你咁叻,作左成幾篇,又唔見你拎獎?你唔好用" 唔通馬評員一定要跑得快過隻馬" 既理論黎駁我
自古以黎,有料既 ...

佢真係拎左獎架。。小心佢又批評你話你無睇清楚
佢作左十幾廿篇 得獎既有 甜甜圈 雪莉亞同芝麻小魚絲〜 所以又真係唔可以話佢無料既 只係得獎作品都唔係特別好又走去批評人
作者: 月弓    時間: 2013-5-5 14:19:47

CAT22 發表於 2013-5-5 14:16
佢作左十幾廿篇 得獎既有 甜甜圈 雪莉亞同芝麻小魚絲〜  ...

我on.9無睇清楚講聲sorry先
好啦,自己拎左獎就起度踩低對手
踩低人地抬高自己
老老實實,佢話人地篇文有幾難明
我岩岩睇左佢幾篇,我咪一樣唔明佢想講咩
可能我智商低啦
加上佢輕小說既格式同內容都錯晒啦
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BC%95%E5%B0%8F%E8%AA%AA

真係唔明點解仲可以咁理直氣壯去批評人

作者: lovernami    時間: 2013-5-5 14:53:08

其實大家有無諗過兩個問題

問題一:二百字的能叫小說嗎?相信沒幾千字也不能稱作小說。
問題二:輕小說是什麼?最簡單是輕鬆閱讀,故事易懂。
作者: CAT22    時間: 2013-5-5 15:22:59

lovernami 發表於 2013-5-5 14:53
其實大家有無諗過兩個問題

問題一:二百字的能叫小說嗎?相信沒幾千字也不能稱作小說。

如果照你甘講 甘佢最多只值得拎一個獎 就係雪光 夠晒長篇大論   仲有其他無幾千字既得獎者都唔應該得獎?

你都識講輕鬆閱讀 易明啦 長篇大論又要能輕輕閱讀。。 一個所謂小說連高潮起伏都無 純粹係到up d技能 係呀 易讀呀 緊係啦 黎黎去去3福屁
同埋你話話玩家無用要話官方
就係無用呀 官方係唔會理架
而加只係大家講出自己對結果係不認同姐
作者: himitsu    時間: 2013-5-5 15:29:45

佢作左十幾廿篇 得獎既有 甜甜圈 雪莉亞同芝麻小魚絲〜  ...

月ser得3枝咖啡,佢扲左2次,兩降咖啡神寵
諗起都出曬水,嗚呀
好佩服佢有作十幾廿篇既恆心
作者: cin0308    時間: 2013-5-5 15:57:39

楊能瑞._. 發表於 2013-5-5 00:52
見到其他玩家都一樣係批評緊你得獎既省魔法課小說唔好 你既解釋都係維護緊自己篇野 仲話接受批評.... 話 ...

向讀者解釋自己的文章=不接受批評

這邏輯思考...真令人無語。

知道有一種文體/寫作手法叫「單向交流」嗎?光魔法課就是類似的例子。以「對話」來帶出作者的思想,當然這篇的文路和思考過程都有的,可是佈局和劇情不是點(注意,別說重點了,連點都不是),所以我沒有花過心思,這點我只能承認。

這篇的閱讀對象,老實說並不是讀者...
作者: cin0308    時間: 2013-5-5 16:01:41

tony2691 發表於 2013-5-5 11:49
其實邊個有講批評人有問題...?
sor我搵唔到,有既請指出

請自己爬樓,大概在#10~14左右吧

請問我的反應哪裡有給你「批評人係o岩,人地批評我就係錯」的印象?

「靜靜地縮埋」好似唔係你講的,罷了。

我只是以為有些事情大家都知道,不說穿而已。

可是我倒想問問,披馬甲「上陣」有什麼不對...?
作者: cin0308    時間: 2013-5-5 16:02:31

「得獎作品都唔係特別好又走去批評人」這點
有人已經用「唔通馬評員一定要跑得快過隻馬」既理論來替我反駁了,謝謝#28。
作者: cin0308    時間: 2013-5-5 16:05:44

月弓 發表於 2013-5-5 14:19
我on.9無睇清楚講聲sorry先
好啦,自己拎左獎就起度踩低對手
踩低人地抬高自己

無贏俾人質問,「作左成幾篇,又唔見你拎獎?」

而家發現原來有贏,「好啦,自己拎左獎就起度踩低對手,踩低人地抬高自己」

你智商應該無問題,但係極有可能精神分裂...

另外,有關輕小說的定義,WIKI上面的是直翻日本的,參考一下台灣的例子吧,日本的例子不適合放在香港使用。(連蝴蝶藍的小說都可以被說成輕小說……你就知道中文地區對輕小說的定義有多濫)

不懂蝴蝶藍的麻煩去GOOGLE一下……人家寫手是大神級別來的......不要理直氣壯說「我不看小說!」,你不看小說的話,就不要來搗亂跟我談定義吧...

作者: cin0308    時間: 2013-5-5 16:11:29

CAT22 發表於 2013-5-5 15:22
如果照你甘講 甘佢最多只值得拎一個獎 就係雪光 夠晒長篇大論   仲有其他無幾千字既得獎者都唔應該得獎? ...

字數少,是很難帶出中心思想的,至少,從我的角度來看,參賽的帖子,包括我自己的在內,做到的人幾乎沒有。

「輕鬆閱讀 易明啦 長篇大論又要能輕輕閱讀」
哦,所以日本出了數十卷的「涼宮春日」、「灼眼的夏娜」都不是輕小說了。

這個「輕鬆」對其他人來說,不是說文字的長短,是意義的問題。

像魯迅的小說,你要看這種小說必要先首先做資料搜集--然後研究當時的通假和詞義,還有,透過文字讀出中心思想
(就是中學時候,我們上的中文課閱讀)

輕小說則相反,「輕鬆」的定義人人不同,在我看來是指「偏重字面意義,就算有中心思想也不難解開,所以不用絞盡腦汁,可以輕鬆閱讀」。
作者: tony2691    時間: 2013-5-5 16:25:21

cin0308 發表於 2013-5-5 16:02
「得獎作品都唔係特別好又走去批評人」這點
有人已經用「唔通馬評員一定要跑得快過隻馬」既理論來替我反 ...

依家閣下情況係:「某馬主贏左前2場比賽輸左第3場比賽,得知結果後批評第3場比賽贏家偷步」

另外#35披馬甲上陣完全唔知你請緊咩
我中文程度太差

作者: tony2691    時間: 2013-5-5 16:38:27

cin0308 發表於 2013-5-5 16:05
無贏俾人質問,「作左成幾篇,又唔見你拎獎?」

而家發現原來有贏,「好啦,自己拎左獎就起度踩低對手,踩低 ...

佢只係唔知你咁多帳號
佢以為moonlight38係旁觀者
但後來佢爬完文發現原來moonlight=moonlight38=cin0308先知道你拎左獎
佢眼見既事實唔同左,所以有唔同想法姐,冇任何矛盾

另外輕小說起源始終係日本,佢用日本的標準黎評價你既作品我認為根本上冇問題
始終官方公告貼出的標準都係WIKI網頁
跟住就係邏輯上既問題
既然官方公告中貼出左WIKI關於輕小說說明的網頁,咁官方就應該以此標準黎選擇得獎作品
但以現在的得獎作品黎睇似乎並不是以該網頁的內容為準則,咁係唔係好值得作為參賽者既我地去公開討論和批評呢?

相信大家都會有一個相同的答案,我就唔多講

你參考埋台灣既例子,係你做多左功課,你岩唔岩只有官方決定到
但如果 其他冇參考台灣例子,只跟WIKI準則寫作的玩家 同埋 依家係度批評你格式有問題既人就絕對唔會有錯先
只因為官方貼出左WIKI的網頁作為參考
作者: cin0308    時間: 2013-5-5 18:04:19

tony2691 發表於 2013-5-5 16:25
依家閣下情況係:「某馬主贏左前2場比賽輸左第3場比賽,得知結果後批評第3場比賽贏家偷步」

另外#35披馬甲 ...

「某馬主贏左前2場比賽輸左第3場比賽,得知結果後批評第3場比賽贏家偷步」
可唔可以解釋下你講緊乜野...
請問「偷步」係咩意思?我已經講過我的評論完全出於讀者立場,如果你覺得有不對的地方可以指出。

「披馬甲上陣」指「使用不同帳號發言」,不是正身的帳號,有很多種叫法,馬甲是其中一種。
作者: cin0308    時間: 2013-5-5 18:10:26

tony2691 發表於 2013-5-5 16:38
佢只係唔知你咁多帳號
佢以為moonlight38係旁觀者
但後來佢爬完文發現原來moonlight=moonlight38=cin0308 ...

「佢眼見既事實唔同左,所以有唔同想法姐,冇任何矛盾」

有的,事實是他對人不對事,不論我贏或者輸,在他的眼中都沒有資格以一個讀者的身份發表評論。

另外輕小說起源始終係日本,佢用日本的標準黎評價你既作品我認為根本上冇問題

現在的問題是「中文版面的WIKI只是照抄日本版面」,格式方面出錯,我想意思上是指以「口語寫作」這一點吧?(本來輕小說的寫作手法就不限)
但問題是,日本語中的「口語」使用的是日語修辭中的普通體,和香港人的「口語」,甚者台灣的「口語」是不一樣的東西來的。

如果你要曲變正,我也無話可說,只能說:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BC%95%E5%B0%8F%E8%AA%AA
「輕小說比較輕淺易懂適合給少年少女可輕鬆閱讀的風格,包含的題材也是包羅萬象」;「故事題材多樣,無法以單一風格來涵蓋」,所以我對怎麼看得出我錯了「格式」和「內容」來,真是令人費解。
作者: tony2691    時間: 2013-5-5 19:12:28

cin0308 發表於 2013-5-5 18:04
「某馬主贏左前2場比賽輸左第3場比賽,得知結果後批評第3場比賽贏家偷步」
可唔可以解釋下你講緊乜野...
...

依家係一共有3支咖啡,你已經贏左兩支咖啡,但你仲要對第3支咖啡得主作出批評
就好似某位馬主有3隻馬,分別參加左3場賽事,佢贏左頭兩場輸左第3場,
就開始批評第3場賽事贏家冇守規矩

至於你話你既評論完全出於讀者立場,我好有保留
自己睇自己的作品應該是美好的
當睇別人的作品時卻會認為是錯漏百出
   有時唔係你認為自己站係咩角度諗就真係做緊同樣既野
當然亦唔排除你真係企係讀者角度睇緊件事
但最起碼我認為你作為一個得獎者,可以選擇避嫌 而不作評論
而唔係第一個企出黎批評唯一一位其他得獎者

我站係讀者角色睇完光魔法課,我認為成篇都莫名其妙
我表明我既立場,你當然可以唔認同,對此我冇任何辦法

至於你話披馬甲上陣,我明左
只想講一句,你做緊既野令人誤會
就好似上面果位人兄,唔係有人提出cin0308=moonlight=moonlight38
佢根本就唔會知道依個事實
就以為有其他人批評緊第3位得主,而唔係作為得獎2支咖啡既你 批評緊最後一位得獎者
而被知情人士揭發後,被染黑既就只有閣下你自己
作者: Nont    時間: 2013-5-5 19:14:03

作者: tony2691    時間: 2013-5-5 19:24:33

cin0308 發表於 2013-5-5 18:10
「佢眼見既事實唔同左,所以有唔同想法姐,冇任何矛盾」

有的,事實是他對人不對事,不論我贏或者輸,在他 ...

事,所謂既事並唔係單單睇文章是否值得批評,而係包括埋批評既目的,原因等
你作為得獎者,去批評其他得獎者
冇話唔得,
但係我地依班冇得獎咖啡既人眼中
你似乎別有目的,當然此目的不可能實現
言盡於此,都係果句,你唔選擇避嫌,就應該有準備會比人批評

至於你話曲變正,你咬死口語唔口語黎講,我都唔想多講可以留返比你同有心搵你討論既人黎講
不過講多一句,官方以依個網頁黎做參考,就應該跟依個網頁內容做標準
無論寫到出黎仲係唔係輕小說,同台灣輕小說定義乎唔乎合都好
只要有跟依個WIKI網頁就應該合乎左本活動的標準
冇跟就唔合乎,依個係既定事實,唔存在爭論既餘地

作者: ddddpkt228    時間: 2013-5-5 19:50:24

樓主真係好白痴明眼人都知你想點
無話唔比你抨批人地 不過你目的有d立心不良姐
自己衰咩都唔知 抵比人diu
只係識係度玩堆砌文字遊戲 蒜狗掃把啦

不過學習下欣賞人地作品好難咩
當然咁得閒以量取勝ge你應該都唔明架啦

利申:路過,無參賽,已退童
作者: 月弓    時間: 2013-5-5 20:35:38

算數啦,咪鬼理條友啦
呢度淨係佢可以批評人,人地唔可以批評佢嫁
提出埋輕小說既格式,佢竟然叫我去睇果個唔知叫咩蝴蝶藍
咁點解唔睇埋歐版,美版,日版,印度版呀???
仲要玩埋人身攻擊,指人精神分裂
呢D叫咩? 詞窮技窮囉,真係笑死人
我就無所謂既,只不過你自己就顯得份外低俗姐

至於你係咁強調自己篇野幾引入人勝,幾咁好睇
你以為自己拎緊 文學獎呀?
以為自己拎左個獎就巴閉, 踩人地抬高自己
你咁勁拎個文學獎呀笨,拎個小小既童話活動獎就係度大聲夾惡串人
你咁既性格,現實一定好失敗,無朋友

作者: 月弓    時間: 2013-5-5 20:38:46

ohhhhh
作者: cin0308    時間: 2013-5-5 21:26:04

tony2691 發表於 2013-5-5 19:12
依家係一共有3支咖啡,你已經贏左兩支咖啡,但你仲要對第3支咖啡得主作出批評
就好似某位馬主有3隻馬,分別 ...

與羸唔羸,真係咁大分別?

當年2000FUN的名將列傳我都輸了,最後大家都係互相討論大家篇文,有咩覺得怪就直講,我真係唔覺得我既COMMENT有任何人身攻擊/不真的成份。

我只係發表我當時最真實的感想,咁都有問題?

點解作為一個得獎者,需要選擇避嫌?

你地覺得輸左既無資格出聲;好啦贏左既而家都無資格出聲,

咁照你地既邏輯……你地又有咩資格?(唔好怪我咁講,但係,照你地咁講法,邊個先可以評論?無玩童話又無作文既中立人士?)

至於有些事情如果我有意隱藏,我就作多幾個角色名了,當時係COOKIES記得邊個AC我就用邊個AC,因為我真係無諗咁多,更加無諗過你地會覺得我「有心貶低人地黎抬高自己」。
有些事情,沒做就是沒做,懂的人會懂,謝謝。

作者: cin0308    時間: 2013-5-5 21:27:57

tony2691 發表於 2013-5-5 19:24
事,所謂既事並唔係單單睇文章是否值得批評,而係包括埋批評既目的,原因等
你作為得獎者,去批評其他得獎者
...

留意WIKI,版面是清楚寫明「中文」,不是「香港」。這說了什麼?本來這頁WIKI PAGE就是台灣人建的……
作者: cin0308    時間: 2013-5-5 21:28:37

ddddpkt228 發表於 2013-5-5 19:50
樓主真係好白痴明眼人都知你想點
無話唔比你抨批人地 不過你目的有d立心不良姐
自己衰咩都唔知 抵 ...

得閒?對唔住我只係打字比較快,思考比較快,講得閒,真係唔多得閒了。
我真係唔明你地所謂的「居心不良」係乜野意思...唔通我對其他文章的評論,你們覺得可以改變結果?我沒有你那麼白痴。

作者: cin0308    時間: 2013-5-5 21:32:00

月弓 發表於 2013-5-5 20:35
算數啦,咪鬼理條友啦
呢度淨係佢可以批評人,人地唔可以批評佢嫁
提出埋輕小說既格式,佢竟然叫我去睇果個唔 ...

我真的沒看過你對我文章的批評……有的請指出,我們來研究一下。

你不知道「蝴蝶藍」這極之出名的網遊小說作家……不打緊,涼宮春日同灼眼的夏娜,你知道嗎?

人物攻擊是指「無中生有,用以攻擊別人的事」,而我說你精神分裂……完全是基於你的回覆而作出的,最中肯的感想。

「你係咁強調自己篇野幾引入人勝,幾咁好睇……」
我完全無做過,說看不明白的不是你們嗎._.?

好了原來連作者解釋自己的文章都被你視為是賣弄知識,真是令人無奈。
作者: cin0308    時間: 2013-5-5 21:34:32

重申,這是台灣/大陸建的WIKI PAGE,香港建的旁邊會寫著粵語,而不是中文的。

最後,請認為我文體、格式不對的人都指點一下,謝謝。真心的,因為作者看自己的文章是有所偏頗,這點我承認。

連作者自己都不愛自己寫出來的東西,那怎麼辦?
PS 我自己最喜歡的那一篇除了「雪光」之外,是「光與闇」。

作者: tony2691    時間: 2013-5-5 22:14:35

cin0308 發表於 2013-5-5 21:26
與羸唔羸,真係咁大分別?

當年2000FUN的名將列傳我都輸了,最後大家都係互相討論大家篇文,有咩覺得怪就 ...

邊個有講輸左冇資格出聲呢
我冇咁講我唔知
只係想講有時做人唔係自己覺得點就係點

你做既係一回事,人地睇到未必係同一回事,就係咁囉

至於批唔批評既問題
我就唔想再繼續同你討論落去

就好似梁生作為特首,
佢唔係唔可以去批評中央,
但佢唔會咁做

作為得獎者唔係唔可以批評其他得獎者
只係會唔會咁做,做左出到黎有咩影響既問題
或者你可以嘗試企係冇得獎既人立場上諗下

至於你話咩WIKI PAGE係咩國人寫,so what?
只係想講如果官方冇跟到個PAGE黎送獎品就係錯,同個PAGE係唔係直譯日本 / 中國台灣點定義輕小說 完全冇關係
that's all

言盡於此,唔再追psot希望唔好再引用我回復,thanks

作者: 月弓    時間: 2013-5-5 23:51:44

cin0308 發表於 2013-5-5 21:32
我真的沒看過你對我文章的批評……有的請指出,我們來研究一下。

你不知道「蝴蝶藍」這極之出名的網遊小 ...

我唔知你係選擇性失明定真係失明啦
係以為你無拎獎之前,問左你有冇拎獎.
後來有人提我其實你係有拎獎.
我先再作回覆做補充.
或者可能你真係睇唔明啦
所以我建議你下次,真係睇清楚人地個回覆再串啦人
作者: 月弓    時間: 2013-5-5 23:54:00

cin0308 發表於 2013-5-5 21:34

重申,這是台灣/大陸建的WIKI PAGE,香港建 ...

裡面7點你全部都唔中
唔洗我解釋啦,你自己睇都知無左D咩

另外,呢度係香港,唔該你唔好再搵大陸/台灣/日本既野黎做比較,thanks
作者: 月弓    時間: 2013-5-5 23:56:07

tony2691 發表於 2013-5-5 22:14
邊個有講輸左冇資格出聲呢
我冇咁講我唔知
只係想講有時做人唔係自己覺得點就係點

我都唔理條自大狂了
同佢講多都晒氣
完全咩都係base on自己既角度
總之有佢批評,無人批評
作者: nanayan    時間: 2013-5-6 01:00:59

唉..樓主其他會員都係賽後檢討姐 不停sell自己作篇野有幾好 踩低人地 正如你所講 點都係唔會改變賽果嫁啦 你唔會得到埋第3支咖啡嫁 拎左1支參湯2支咖啡自己暗爽下咪算囉 無啦啦走出黎做咩姐 抵比人圍插啦
作者: Nont    時間: 2013-5-6 01:21:37

作者: ddddpkt228    時間: 2013-5-6 02:49:32

樓主呢鑊真係7到
作左十幾廿篇文上黎 咁岩中左2篇就當自已岩岩拎左文學獎咁?
突然小說家上身咁強調講自己D文幾好幾好 然後又踩低人d文咩居心
其實你係咪太自卑

【詞語過濾】過關家姐, 忍唔住都特登login入黎恥笑
作者: cin0308    時間: 2013-5-7 22:56:35

哈哈,多謝各位,估唔到一篇無聊的批評真係有咁多人回覆,終於令版主而家搞「公投」,又有機會多幾份獎品^_^

噴垃圾話是沒用的,影響不到我的^_^,另外多謝大家用「文學獎」黎抬高小妹的水平^_^

其實我發現我都真係量多取勝(後期的文原來好短,完全爆手速寫完就收工了~),但係正如買六合彩咁,你無理由話人地買得多中左就葡萄人地架?

點都好啦多謝各位既回覆,尤其係果D無參加又黎浪費時間上AGAMES既人士,無左你地版主就唔會搞「公投」,唔搞公投我就無機會多幾份獎品了^_^

至於你話依度係香港,叫我唔好用其他地方既野黎比較

唔好傻啦,童話官方放上去果條WIKI LINK,我再講多一次,係台灣人寫既PAGE黎架lol,都唔知話你地理解能力低定乜好,入面睇到角川社同電擊文庫都知咩事啦,成班人唔睇書好心就唔好同人拗「輕小說」定義啦,原來連蝴蝶藍都唔識係邊個...吾輩快笑死了^_^

作者: tony2691    時間: 2013-5-7 23:04:08

唔知你做咩事幹要用白色我又用白色
見到你回左又忍唔住繼續回,唉

其實輕小說定義係咩又點呢
依家又唔係世界性地區性文學比賽
比你R贏左定義又如何

事實就係依個童話文學活動佢話左參考網頁係果頁WIKI
有跟既就做o岩,冇跟就錯左
就係咁簡單
你咬住定義係咩黎講其實冇用

作者: cin0308    時間: 2013-5-7 23:07:26

tony2691 發表於 2013-5-7 23:04
唔知你做咩事幹要用白色我又用白色
見到你回左又忍唔住繼續回,唉

淡定淡定,因為筆戰和罵戰好玩啊^_^

我唔會鄙視你話唔回又回依d咁19既行為既,放心啦^_^

我都覺得拗輕小說定義好無謂,到底係邊個開始先架,真係無聊/_\

作者: tony2691    時間: 2013-5-7 23:27:56

要出到人身攻擊依類招數,到底邊個需要淡定我諗唔洗我多講,只不過呢,見你完全冇回應重點既意思,我都唔逼你
真心講一句,係唔係時候反思下自己既行為呢?
係依件事上點解會咁多人都唔支持你呢

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://061244113049.ctinets.com/) Powered by Discuz! X2