AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: 司馬信
打印 上一主題 下一主題

[官方] ★《幻想神域》意見、BUG 集中回報帖 (官方定期瀏覽)   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
2205 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 藍寶石勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章

增加快捷欄...打字欄加大D字....增加表情公仔..直接點隊友可跟隨同傳送

神域使者  現在有三欄,分別要配合CTRL/ALT使用,再增加的話或要再研究一下,而直接點隊友可跟隨同傳送方面,副本傳送已經是很大的便利了。  發表於 2014-1-20 23:44:51
「これが夢だとしても、おれにとては大事な毎日だがら」
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
4535 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
台灣近日法書更新內容,引起巴哈法書版的熱烈討論,煩請官方注意每一頁巴哈網友的討論.

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=24451&snA=48136&tnum=6&subbsn=10
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=24451&snA=48033&tnum=22&subbsn=10

======

法書一職.
到底是"輔助"主手武器?
還是"輔助"團體?
為何副書的人數比主書的人數多?

台灣近日更新了BUG了半年多的法書技能夢魘圖騰,
本來在PVP場上速書是可以有多了丁點的贏面和作用,
但排除了無限睡眠,法書在戰場的贏面是少得可憐(除重課玩家外).而且無限睡眠還要配合其他玩家和時差上的掌握.
再說,為何連PVE都要帶有小怪免疫?
為何冰技和暈技則無小怪免疫?

我認為要無限睡確實有點"屈機",修正是好,但不應連小怪也免疫,這很難在副本中控場.(何況法書控場技少)

法書應有其特色"輔助"這一點,
假如"副手"都做到"主手",那請問"輔助"的是"主武"?還是"團體"?
我提出以下修改:
1.例如"魔之印"和"血之印"等技能"提高攻擊者的傷害值 N 點","恢復攻擊者的生命值 N 點"等技能修改為"主手武器為法書時"並提高其效果量,以強化輔助團體能力及強調主書特色.

2.再生真言修正為主手全體,副手單體,並將因等級差距而無法解除負面狀態和發動咒之印BUG修正.
3.夢魘圖騰修正為對小怪無免疫,對頭目及玩家為有睡醒免疫.
4.吸魂術因傷害過大秒殺怪物而無法吸血BUG.
5.秘法護盾不會因為MISS傷害而發動.
6.職業進化技能只"主手限定",假如副手亦能發動"職業特色"技能,豈不是無"特色"嗎?
7.修正法書職業進化技能,不應以"隨機"當作新玩法,目前的職業進化技能,相當雞肋和擾民.
8.其他請看上述巴哈連結介紹,煩請認清"輔助"和"特別"的詞義.

神域使者  有關武器的平衡,我們會一直收集玩家的意見,原廠也會一直作出調整的,而法書的調整,原廠也是比較重視的。  發表於 2014-1-20 23:46:50

EXP
321 點
雙刀 橙時 (神魔雙刀) 用完副武 拳刃  會出現時裝消失

神域使者  請問消失前有用什麼技能嗎?  發表於 2014-1-20 23:47:20

主打遊戲
幻想神域
EXP
1778 點
mi5842013 發表於 2014-1-15 17:48
1.在FB裡面彈GAME...希望上返既時候可以維持係FB入面...有時組隊一入去彈左個EC..真係...

2.合服 ...

同意你的第一點,特別係冰副,一彈琴就gg了

主打遊戲
幻想神域
EXP
2198 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

希望有副本出雪女

神域使者  雖然暫時尚未有此計劃,但我們會反映至原廠,看看日後會否再次推出早前雪女的活動,使有大家可以再次一睹野外雪女BOSS的風采!  發表於 2014-1-21 00:00:30

主打遊戲
幻想神域
EXP
243 點

希望官方可以新增釣魚倉庫
釣魚得到的材料,圖,魚餌都好需要空間擺放
另外亦希望可以新增改造工具合成
可以將數個橙色合成一個金色(例如10個/20個相同的橙色改造工具可以合成為1個相同的金色的改造工具)

希望官方可以在將來新增這兩項

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

建新角色時..先剔左生存模式個格...再寫角色名..如果有重名再改名後創建角色(依然係顯示剔左生存模式個格)...但入到去會變左唔係生存模式...

神域使者  重現不到問題,請注意,如有重名情況,那個剔會取消的,不過...放心...5LV前刪人物,角色名稱可以立即再使用。  發表於 2014-1-24 13:24:06

EXP
952 點
moonhkcw 發表於 2014-1-17 19:36
有時打怪時明明出到技, 但見唔到有扣血而且又冇miss的字出現
琴日試過打白異單人尾王時, 我個人企係王正後 ...

冰0箭, 光翼強射同次元都試過

神域使者  想了解閣下會否習慣會接近超出技能範圍時使用技能?  發表於 2014-1-27 17:48:52
神域使者  好的,我們會進行測試的。  發表於 2014-1-24 13:17:03

三級英雄會員

かんてん

主打遊戲
幻想神域
EXP
358 點

試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 遊戲狂熱勳章

希望可以將"炎獄深淵"、"漩渦深淵"、"異界。斯坎地漁港(包括異界。日輪海岸)",可以直接利用傳送陣進行傳送。
特別是炎獄深淵,因為現在單人副本的推出,很多玩家都會利用閒時進行單人模式攻略,但無法像 副本-白石神殿 一樣自由傳送到副本面前,感覺實在有夠麻煩的。

希望能向原廠反映一下,謝謝~!

神域使者  好的,我們會反映至開發。  發表於 2014-1-27 17:47:18

好萌啊>V<

主打遊戲
幻想神域
EXP
227 點
wad 發表於 2014-1-15 18:06
今天維護完後
帳號入面有一隻人物點上都係斷線
一上就彈 與伺服器連線中斷 但公會同交易頻都仲睇到 自己就 ...

但係我帳號裡只有一個人物有這個問題   其他人物都冇事

EXP
4535 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

官方你好野.
出個每日登錄,都要呃人背包空間.
送垃圾強化卷都算,仲要唔比人疊加.
又唔比交易(雖然無人會買),又唔比人放係共用銀行

依家每日開個有呢啲奬勵都心情複雜.
開咗,有神石(但無得疊加,瓦位)有呢啲黃底垃圾瓦位強化卷.
結果呢!!!!!
最後要玩家丟咗佢.
無野送都唔好搵呢啲野黎送架!
比多幾個徽記箱,或者幸證,護符,中經驗證啊咁....

依家高LV既人通街都係,有幾多個人會用番呢啲+9就用唔得既強化卷啊????????
再講,(限定)又唔可以合成某啲野.
新手任送既(限定)背包,又唔可以同無(限定)既十格包/五格包,合成.

BTW諗諗下都係將全部丟晒佢,眼冤.

EXP
4535 點

呢到說明錯誤:

神域使者  我地測試重現唔到問題,請問你而家再睇係咪都係有呢個情況?而之前你係咪睇過莉莉絲既箱?  發表於 2014-1-27 17:46:33

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

副本出源神既機率太低...希望可以再提高D...同埋如果源神井都有呢D源神出就好啦...

因為依家源神井出果D源神...玩左咁耐大家基本上都齊晒啦...唔加D新源神落去真係無咩吸引力...

同時希望源神金裝可以交易...

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
5617 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 在線勳章 試帖勳章 發帖王勳章 用戶勳章

副本出源神既機率低吾緊要 因為趺碎既機率仲低

主打遊戲
幻想神域
EXP
2205 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 藍寶石勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章

cskm2005 發表於 2014-1-27 15:01
官方你好野.
出個每日登錄,都要呃人背包空間.
送垃圾強化卷都算,仲要唔比人疊加.

好多物品明明係同一樣嘢嚟...但係叠埋唔到一齊..咁即係明逼爆位姐..唔使咁揾笨呀
「これが夢だとしても、おれにとては大事な毎日だがら」

主打遊戲
幻想神域
EXP
1105 點
1. 遊戲內,根本有好多物品,是可以重疊,但偏偏要獨佔一個格,是刻意的安排,目的是推銷20格包包,使玩家多花些點數... 還是官方製作團隊,抱住個「由得佢地啦」的心態,懶去跟進笨拙的擺放安排呢?
2. 公會的領地內,商人賣的東西,跟本沒跟進過,賣的東西,仍是在開遊戲不久的狀態,舉個例,高級的補血藥,公會領地內商人,買不到的,一定要跑到例如主城購買。

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

個人意見:
我眼見:新角最強,近攻悲劇!平衡不見了!   
死鬥(60LV上)/戰場/天空塔 絕多都是遠攻,我又諗過係點解,原因好簡單就係近攻角味入自己攻擊範圍就死了,重點係遠攻角有過份高輸出/命中
我去FFO內的百科看看   "琴"是等於沒有傷害,"琴"是第一"書"就是第二,"雙刀"武器傷害居然是比"書"高傷害少少,近攻只有"斧"是高輸出,但再去看看"弓,杖,火炮"的武器傷害平均都是和"斧"不相伯仲!加上遠攻職業大多本身就有10命中加成,這麼我明白了
遠攻攻擊範圍大又要高傷害(戰弓亂射都中一,兩個,重要蓄力滿後加120%傷害同20%命中和爆擊),那麼又算什麼平衡?

我覺得"戰弓"太OP啦,蓄力的60%,120%傷害也太多吧,1秒都唔洗就有本身一倍多D的傷害,"戰弓"冒險之路 有個增加主武的射程距離3公,再加上"光翼強射"和"箭雨暴風"擁有大範圍攻擊能力,還有冒險之路 和"風靈祝福"增加連續攻擊試想想"杖,火炮,斧"等高傷害職業有120%傷害同連續攻擊(這就是現在的"戰弓"),太OP啦!!"戰弓"武器傷害又唔係低,點解要改到"戰弓"有這麼多的優勢?我建議調整一下"戰弓"的技能和武器傷害!!

有人就會問: 高防高閃咪可以衝過去再打過囉              又是一個好問題...
如果你有防禦50%,即是有對同等敵人50%的免傷,沒有錯吧    換句話說,閃避都是一樣的吧,但是即使有閃避95%,在一場決鬥內,也會被比自己低等級的玩家打中(對方只有10命中),防禦會是這樣的嗎?閃避高重有什麼用?遠攻高輸出到點減傷都打到你痛,平民玩家面對有過高傷害的遠攻們,重有得再打嗎?即使是平民"戰弓"輸出也贏左一大段

---個人意見---

主打遊戲
幻想神域
EXP
228 點
意見::
希望可以增加源神使用技能優先次序嘅設定
例如宜家用加百列打野外怪 有時會好傻咁跑前隻怪到用二技(攻擊附帶BUFF) 再用一技(突擊) 感覺好白痴= =
如果可以自行設定最優先使用突擊技 然後用其他技 效率會好好多

神域使者  這個建議不錯,官方會反映到原廠。  發表於 2014-2-6 10:38:21
已有 1 人評分金幣 收起 理由
神域使者 + 20

總評分: 金幣 + 20   查看全部評分

主打遊戲
幻想神域
EXP
228 點
另外都想講講技能列反黑問題
我大號玩爆炮  低速冇問題

但係小號玩速琴就會時不時出事

全速CD減50% 加上秘石 -> 暴風曲CD 0.8秒 係可以唔斷技 用作技能型普攻
但我觀察到好多時 技能列中暴風曲使用後 反黑 0.8  0.7  ...  0.2  0.1  0.0
之後會發生 -0.0 或者 -0.1 以至放唔到技
哩種情況變相令我CD增加左//低左速 好唔方便
希望可以盡快解決哩個問題

神域使者  我們會向原廠了解有關設定是否BUGS  發表於 2014-2-6 10:24:09

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
20921 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 在線勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 吹水勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿