AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 5978|回復: 50
打印 上一主題 下一主題

[疑難] lag爆   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
77 點
樓主
今日入game...超lag...連登入都lag...入到game...入副本lag爆(平時好少勁lag)...lag到打唔到...出返去...lag到定左個畫家...reset部腦...唔得...重組個game...仲死...可以登入...但入唔到game(連揀ser個畫面都入唔到)...
剷左個game再裝...仲更加死...login個畫面lag爆...lag到login唔到...
究竟係個game有問題定我部腦中毒呀...尋晚都冇事o既

5/28 12:00PM 官方最新消息:

Hello 大家好,重複講解一下:斷線 / LAG 機可以有很多原因,可以是 個人電腦問題 / 寬頻公司網絡數據問題 (可以是個別數據機、個別地區,甚至個別大廈) / 遊戲程式設計問題 / 互聯網數據交換中心異常 / 伺服器機房連接問題 (也可以是硬件發生問題) 等等。

看到這裡,大家心裡應該開始覺得:「ALTA版主,你們又在推卸責任吧!」

但是,請花幾分鐘看完下文:

遠觀一點 - ALTA 的角色,作為一家遊戲代理商,其實是最怕伺服器連線出現問題的了。您們想想,如果玩家連打機最基本既要求「穩定連線」也實現不了,那玩家又怎能順順利利玩遊戲呢?

如果再商業化一點看,玩家玩不到遊戲了,那很大機會也不買點數卡了… 之後的就不用說了,相信大家都理解。因此,希望大家明白,如果持續發生斷線情況,遊戲代理也會受到很大傷害的,所以遇到這種情況,代理商 / 營運團隊一定會很著緊,希望儘快可以將問題處理掉(前題是如果問題是發生在自身伺服器上)。

另外,如果是遊戲伺服器發生異常,理論上是全部玩家都會斷線的,不會只有少數玩家受到影響。當然,以往也曾經發生過有玩家斷線的情況,每次就是幾百人斷線,最後檢查到是機房那條上網線損毀所致(可能是給小強咬了幾口吧),導致數據傳輸不順。

昨晚(5/27) 看到很多用戶回報 22:00 左右斷線 / LAG。 老實說不只是《幻想神域》,不只是 ALTA 遊戲,而是身邊上網 / 打機的朋友都有發生斷線情況,而且身邊的友人都是用香港寬頻的......

=======================================================

最後給大家一個參考資料:http://www.hkix.net/hkix/stat/aggt/hkix-aggregate.html,資料來自 HKIX 香港互聯網交換中心。

簡單介紹一下:香港互聯網交換中心(英文:Hong Kong Internet eXchange,縮寫:HKIX)是一家位於香港的互聯網交換中心,由香港中文大學資訊科技服務處負責,總部位於香港中文大學碧秋樓。

因有 HKIX,現時逾 99% 香港特別行政區區內的互聯網訊息交換直接傳輸均無需要繞經海外,從而節省時間和成本,直至上年 5 月,已有 173 家互聯網服務提供商或者網絡機構以及大型網站,例如Google香港、Facebook、雅虎和微軟等等,都與HKIX連線。

請大家看看連結中的 'Daily' Graph 日圖表,昨晚約 22:00 左右,香港的互聯網數據傳輸突然之間大跌。而可以導致香港互聯網數據傳輸突然大幅急跌的,肯定不只幾十個玩家掉線那麼簡單,而是某個寬頻公司的寬頻出現連線失效情況,才會有這樣的力量。

說實在的,版主大大也收到技術團隊通知:

1. 他們已經找伺服器機房那邊,共同檢查過伺服器好幾次了,所有伺服器硬件配備都是正常的,沒異常。
2. 之後他們在調查問題時,開始留意某間 ISP 寬頻公司近一週了,因為他們每晚 Peak Hour (繁忙時間) 都斷斷續續出現連線失效情況。

=======================================================

目前玩家出現 LAG 機的情況,營運團隊還在跟進中。如有進一步新消息,小弟會立即通知大家~

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
39 點
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
好順喎o_o
應該係米你電腦有問題o_o?

九級天神會員

http://agames.hk

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 吹水勳章 趣圖分享勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章

用邊間寬頻?屬於邊區 (例如黃大仙)?有無用路由器(Reset一次或者可以解決)?

EXP
1223 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章

我也有同樣的情況........

但FPS計卻説有30多FPS

(大約30秒變返正常)

求解

香港南區

香港寬頻

主打遊戲
幻想神域
EXP
77 點
藍田
香港寬頻

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

六點戈陣無啦啦LAG左幾次 重斷埋線

主打遊戲
幻想神域
EXP
77 點
証實左,唔關我部腦事,因為我洗左部腦,乜都唔裝試試佢,一樣lag爆,lag到乜都打唔到

主打遊戲
幻想神域
EXP
77 點
洗完腦再down個game嚟裝...最高去到10m kb/s...網速一定冇問題

主打遊戲
幻想神域
EXP
77 點
証實左,唔關我部腦事,因為我洗左部腦,乜都唔裝試試佢,一樣lag爆,lag到乜都打唔到

九級天神會員

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 吹水勳章 趣圖分享勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章

香港寬頻既用戶

你地有無用路由器?(Reset一次再轉轉個 iP ,或者可以解決 LAG 問題)

主打遊戲
幻想神域
EXP
77 點
<~~~~電腦白痴
Router??點reset, ip唔係定左嘅咩,有得轉嘅咩,有嘅又點轉呢

九級天神會員

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

keithmui 發表於 2014-5-20 14:20

係,你有無用 Router 先?香港寬頻可以轉 IP 的。

EXP
1223 點

司馬信 發表於 2014-5-21 10:41
係,你有無用 Router 先?香港寬頻可以轉 IP 的。

我以為所有寬頻都可以轉ip......

我昨日重裝了電腦己沒事了,

司馬信,你指的轉 IP是不是VPN?

九級天神會員

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

swwwong2 發表於 2014-5-21 11:58
我以為所有寬頻都可以轉ip......

唔係,係真係轉另一個IP~

如果已經無事就好了,我地唔洗心掛掛 XD

EXP
1223 點

司馬信 發表於 2014-5-21 12:22
唔係,係真係轉另一個IP~

如果已經無事就好了,我地唔洗心掛掛 XD

你指的是在路由器改IP?

EXP
1223 點

keithmui 發表於 2014-5-20 14:20

Router reset....use on/off button if have.

if no pull out the AC power and put it back a second later, if stell don't work,wait 5 min to 15 min ,if stell don't work ...........buy a new one

主打遊戲
幻想神域
EXP
1104 點
打打下炎獄單人,lag 到自己人物郁唔到!活生生被化身打死!倒霉...

主打遊戲
幻想神域
EXP
77 點
有用...唔識轉...今晚自然好返左...但都想知點轉ip

九級天神會員

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

keithmui 發表於 2014-5-22 00:27
有用...唔識轉...今晚自然好返左...但都想知點轉ip

個個路由器牌子唔同寫法,但都類似係咁:

網際網路 > 設定 > 動態IP 設定 > MAC位址

就係改呢個 MAC位址 之後儲存後就ok

想知道個 IP 有無改到,可以改前改後瀏覽 http://www.whatismyip.com

主打遊戲
幻想神域
EXP
77 點
今晚又lag過
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿