AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: liveindark
打印 上一主題 下一主題

[心得] 做左2日奶媽的心得..打手入黎睇下啦   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
231 點
作為不是一個神補的補很理解在打副的時候被一旁的小怪追著殺的感受=w=
其實大多時還好, 不過有時一些街團完全只是得個衝字, 打手有實力卻不會拉下怪走(也不需要全拉走了,至少不要讓怪全都衝來拍補也好)
有時不為他們放小情也不是, 放小情又到自己大件事~所以現時找街的, 雖然不太好, 但是會先看他們在跑時需不需要小情就是

另關於復活人...不知道是我跟得太少街呢還是本來就是這樣呢
有人死了的時候大部分都是打死了王才去復活人(有時是沒紅地的安全狀態). 或是路上有人死了, 卻不會走回頭幫下人清怪, 那自我復活的人走到一半又會被那些怪打死...根本是前進不到...

總之...玩遊戲是為了輕鬆, 而不是為了怪誰不好, 要是這樣的話, 那玩來也沒意思了=x=
真是覺得隊友沒自己想的那麼強的話, 當是挑戰自己, 補救一下對方的不足不就好了~大家照顧大家才會更易達到理想的結果, 不是嗎XD
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

三級英雄會員

HATERSx.千景

主打遊戲
幻想神域
EXP
294 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 在線勳章 用戶勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
雨雨:d 發表於 2014-7-2 08:46
成日見有人死左 3個打手右打緊王無救人
其實補師吾補去救人真系好冒險 … 不過基於吾想有人吸吾到 都會去 ...

我隻琴未升到禁高 仲打緊戰鬼沙 其實有啲位真系好糾結救吾救 要視乎你啲隊友涯吾涯到 頂到既我通常疊小情歌就走去救人 不過有時真系要恆量 講真佢死左你吾救佢系無問題 無可能救1個死4個 但救得既都會救

主打遊戲
幻想神域
EXP
254 點
服初開盾琴書刀斧槍基本全滅,琴同坦基本上係pve箭靶
慢慢槍跑走左,之後好似就到琴
玩到宜家最底層都差唔多換哂人(遠目

主打遊戲
幻想神域
EXP
20 點

我想解釋下....
我不是否定樓主,某部分也有同感
其實我主職係琴,有時會開斧玩下帶5D(因為琴打怪唔夠斧大力)
樓主亦有進過我組打5D
其實我打5D基本上不會死(不是說不需要補...只是5D對我來說比較易打,我也很樂意組2個琴讓他們可以吸),我知作為一個(強)斧,是要快點把小怪清掉,我也想好好保護隊員,所以我在用60橘斧+20,即使隊友吸經也沒問題
只是有個問題,我的電腦轉地圖比較慢,有一次跟我同組的打手,不等我自己沖了上去,作為一個補當然希望保得住隊友,我明白的。
我看着他死了,你也死了
也試過因為我在後面救人,其他人繼續衝了上去,又是躺地....
接著樓主可能覺得這真是爛團隊,沒打完就走了
我一開始不明白為什麼要走,然後我看到了這文章
我只是想說...無論我是琴還是斧,我都在用我的方式去保護隊友

主打遊戲
幻想神域
EXP
178 點

其實……琴打怪絕對唔係無力,
我主職係琴一樣可以帶5D,(向62努力中……)
玩爆琴其實可以打得又補得,
問題係啲人打副本既趨勢……
個個一入門口就爆衝,喪打王唔打小怪,
結果啲小怪去晒圍隻補師,迫到個個琴都坦裝,極端啲厚血之餘仲要閃防滿,如果咁都打得痛我唯有寫個服字出黎……

其實細心啲去睇,
琴既能力係+爆速血,
50同60級+治療既橙裝係+傷爆血,
好明顯最初設計豎琴時係以攻擊面為主,而唔係防禦面為主,
當然要點玩係玩家既選擇,但目前大部份補師都係比呢個玩家既生態迫到要走坦型既路線。

仲有3龍岩岩出果陣,唔係副書根本無咩人要,
然後坦裝+副書打怪唔痛又無人帶……
一直都覺得~有咩理由個個都副武任玩但主琴係一定要副書,
豎琴係無一招技可以解狀態,唔好將解狀態硬塞埋比補師,睇住5條血仲要閃紅擋怪已經夠忙……有時仲忙到連自己條血都無時間理,自己殘血都要死撐一邊補隊友一邊等小情歌填滿自己條血……
即係咁……帶阿波羅/組主書/自己副書,真係難?!

主打遊戲
幻想神域
EXP
20 點
BlueBird 發表於 2014-7-3 00:47
其實……琴打怪絕對唔係無力,
我主職係琴一樣可以帶5D,(向62努力中……)
玩爆琴其實可以打得又補得,

我都明你想講咩,我打一下怪都扣佢32%防(橙暴風同奧義),我仲點左範圍技。
但真心一個轉轉轉等於你岀好多次暴風過曲,解主線的時間一定比斧長。斧沒點爆都有40%以上爆
但你講得好岩,而家既打怪方法逼補師做坦
例如打66,有人就說一句: 喂!補師睡肥仔!
大部份補拿着70再生琴再生書,穿着5星闕天者裝,+9小情歌飾品。
我好慶幸公會裏有一個斧經常打副都組我,甚至會帶2琴打副,他會說有我在他很放心
我空閒時玩斧只是想把他那份對琴的重視傳開去:-)

主打遊戲
幻想神域
EXP
178 點
HNMC 發表於 2014-7-3 03:35
我都明你想講咩,我打一下怪都扣佢32%防(橙暴風同奧義),我仲點左範圍技。
但真心一個轉轉轉等於你岀好 ...

斧頭轉轉轉同咩職比都跑贏幾條街@@
當然同其他打手比都係差少少,但未至於話完全無得比……
目前最高紀錄係打單人異界一下暴風曲秒王……
(爆擊+狂熱+小狂熱+狂風吹拂XDDD)
當然因為造傷低所以打高減傷既副本係無咩力,個人相信對大多數琴黎講,打單人副快左就已經足夠=)

其次係關於66副……有另一個方法係……
拉小肥果陣,副手換成火砲,治療水晶用解狀態果個,
放完水晶後原地用神聖音符同小情歌就已經拉得好穩,唔使坦裝都得,
但前提係有幾多人係唔介意你副手唔係用書=_=

同埋……如果有放1金技既習慣,
放之前招換阿波羅,比佢吸埋槍/弓buff,+速後CD係快過再生真言,
但角色/源神死左就會重置,如果係固定團/有信心唔死既人不妨試下,轉其他副手對整體打副既速度有好大幫助的=)

三級英雄會員

HATERSx.千景

主打遊戲
幻想神域
EXP
294 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 在線勳章 用戶勳章

HNMC 發表於 2014-7-2 18:21
我想解釋下....
我不是否定樓主,某部分也有同感
其實我主職係琴,有時會開斧玩下帶5D(因為琴打怪唔夠斧大 ...

抱歉通常很大機會是我斷線/_>\真心隊廢吾系問題 吾系全世界都勁 既然廢就一齊打 打到大家熟晒自然就會知要點打同埋點打先勁 我走隊通常都系開場前走(有次真系火 個隊長吾開傳送 自己走左入副本要我地禁多人自己行 仲要有一個系單人副本打緊 我陣系得個次系刻意走 其他都系斷線-,-

三級英雄會員

HATERSx.千景

主打遊戲
幻想神域
EXP
294 點

我屋企WIFI斷線程度已經勁到我需要考慮一下開隻新角個名叫「斷完線未」..有同我打過幾場會知我系咁斷線 今日斷到比隊長嘈我..