AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 3588|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

有養寄居蟹既人入,新手想養寄居蟹,想囉下資料  關閉 [複製鏈接]

八級將神會員

這樣已經足夠了......

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

樓主
1. 邊種寄居蟹岩新手養?
2. 用咩缸最好?缸入面要有d乜野?
3. 1隻寄居蟹+缸+水兜果d加埋大約要幾錢?
4. 寄居蟹主要食d乜野?水係飲鹹水定我地飲緊果d水(唔係水喉水,水喉水有氯氣..實飲死隻蟹)
5. 食物同水洗唔洗日日換?
6. 寄居蟹係開左冷氣既環境下會唔會凍死?如果會既話放佢係冷氣吹唔到既地方(例如露台,廚房)又得唔得?
7. 洗唔洗將個缸放係陰暗既環境下?
8. 寄居蟹係嘈雜既環境下會唔會嚇親/嚇到死左?
心......好甜

相7....很甜很溫暖
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
1140 點
LAM姐養寄居蟹@@?
1-8我都唔識=3="
只知唔好同龜放埋一齊- -"
我細個個時放埋一齊養....
出完街番黎隻蟹就得番個殼..............
人生總有離別之時....
只要你有珍惜過這時光....
便已足夠.....

八級將神會員

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

原帖由 zerofreefly 於 2008-11-12 22:00 發表
LAM姐養寄居蟹@@?
1-8我都唔識=3="
只知唔好同龜放埋一齊- -"
我細個個時放埋一齊養....
出完街番黎隻蟹就得番個殼..............

想養..中左魚毒xDDD
嫌2缸魚唔夠..想養多隻寄居蟹...""又可以玩貝殼~~
加上其實我好鍾意魚魚&蟹蟹...每次睇住d魚游黎游去都好開心^^
1缸有黑裙,孔雀,紅太陽(紅滿),螢光紅斑馬燈,仲有一種唔知咩魚,我未搵到係叫咩名...另一個只有1條金魚,條金魚養左接近1年~(因為魚缸太細,養2條驚唔夠氧氣&空間比d魚魚)
龜龜我一定唔養架啦...因為我有D驚龜龜
之前呀麻同呀爺行山...行完係海皮果度見到隻龜龜係條路度,就搵膠袋入住佢帶返屋企
我睇到個膠袋識郁+有隻腳伸出黎都超驚..
果陣我仲要一路驚一路影相..超有距離咁影,所以都冇諗過養龜龜~

不過如果真係要養寄居蟹..咁我要執下d位黎放個缸
因為我果2缸魚魚都分別放左係一屋就見到既果個櫃,食飯台後面張台度...
魚魚們辛苦晒了..要你地看門口&睇住我地食飯=0=
最重要既係...呀爺呀麻記得提我換食物/水果d就得...
因為依加2個魚缸都係呀爺/呀麻黎餵魚...而換水就呀爺搞掂佢..
如果再整隻蟹比佢地我諗佢地實有排做==
所以都打算自己管理返隻蟹

心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
1140 點
養龜好得意嫁><~~
有時望望下...會覺得隻龜好Q><~~~
上次隻龜想爬出個缸...
個樣得意到;P ;P
睇住隻龜爬個樣..
又FEEL到"佢"好傻禁~0~
特別餵佢食野...
個頭"身"到鬼死禁長><
我隻龜重要偏食><
淨食蝦><唔食菜~~~
重得意過我細佬><

LAM姐開動物園;P
養禁多野~~
不過聽日講寄居蟹唔易養..
好似話好易有病....
(只係聽番黎炸...唔一定岩...)
便已足夠.....

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 zerofreefly 於 2008-11-12 22:41 發表
養龜好得意嫁><
我隻龜重要偏食><
淨食蝦><

LAM姐開動物園;P
養禁多野~~
不過聽日講寄居蟹唔易養..
好似話好易有病....
(只係聽番黎炸...唔一定岩...) ...

餵d咩蝦比佢食=0=?
不過餵蝦黎講..我好難搵到蝦比龜食..所以都係唔養
d金魚&另外一缸魚依加主要都係餵紅虫..方便+平..唔洗專登買魚糧比第2缸魚食
不過唔好處就係d水會比較濁...特別係冇濾水既魚缸..一定要成日換水(仲要記住係已經去除左氯氣,一般搵個盤裝住d水喉水,放係度1晚就ok)
不過我都唔算多野..養魚我都係上年學校旅行後先養返魚
之後到幾星期前就買左個新魚缸,有濾水既..仲有幾條魚仔送..不過初學用有濾水既魚缸,,唔識用,搞到有幾條魚釘左..後尾買多幾條返黎,先至有
不過有黑裙,孔雀果缸魚都係每樣1-2條...唔會太多
其實撈魚果個人犯左個好大既錯誤..就係唔應該放埋黑裙就去..因為黑裙既習性係會追魚同咬魚尾..
我條孔雀就係因為條黑裙而搞到條尾冇左一小忽:'(
寄居蟹..我只係知係佢買返黎果陣同換殼既時候盡量唔好搞住佢..

p.s訓先...聽日陸運會...要6點起身

心......好甜

相7....很甜很溫暖

六級天王會員

請不要打我

EXP
2086 點
我好少養寵物@w@
因為我養得ge最長都唔超過一年...

EXP
1140 點
餵D蝦乾=3=
隻龜仔好中意食><
LAM姐去KO撈魚果個人LA><
孔雀公&母放埋一齊會係禁生..
之前唔識生到成缸係....
我D金魚1日餵1次...
最型既係...
有條一見濾水器就撞過去- -"
搞到卡住左係個度.....
瓜左柴......

訓覺覺豬LA~~~XDD
掰掰禁多位=3=

便已足夠.....

EXP
2767 點
普通缸就得la,最好有沙石

3.寄居蟹主要食d乜野?水係飲鹹水定我地飲緊果d水(唔係水喉水,水喉水有氯氣..實飲死隻蟹)
可以用自來水,不過要拎出來放幾日先,=佢d氯氣散左先,最好+少少鹽

吾洗,不過吾好比咁多野食,吾係d水好易壞,約一個星期換一次水

6. 寄居蟹係開左冷氣既環境下會唔會凍死?如果會既話放佢係冷氣吹唔到既地方(例如露台,廚房)又得唔得?
e+你仲開冷氣??:em800_11: 不過e+吾好擺出去屋外,吾係好易凍死,不過你係要開冷氣既就一定要睇情況,你個缸好細既就吾好開la,吾係都好易凍死隻蟹,不過一般係25度到係吾會出事,如果你開好凍好一定要有個大d既缸,大d既缸冇咁快比冷氣影響到,不過養蟹係要少水既,所以用大細其實差吾多

吾洗,不過一定吾好擺係好曬既地方

吾會,魚亦都吾會,不過嚇佢佢會四圍游,好易撞親,蟹係吾會咁既,嚇親佢佢會用n快既速走去d可以躲藏既地方

PS:餵d咩蝦比佢食=0=?
其實去買魚戈到就有得買"哈"la,一般係d淺黃咁上下既"哈"毛干,好細仔,最大都吾會過0.5cm

一個人
在獨木橋上行走
即使橋下是死亡
閉上眼
張開雙臂
迎接一切
這一刻
我依然在享受一個人的快樂。

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 長風傲天 於 2008-11-12 23:09 發表
我好少養寵物@w@
因為我養得ge最長都唔超過一年...

我都係近排先養返=0=
但一養返就中左魚毒...
原帖由 zerofreefly 於 2008-11-12 23:11 發表
餵D蝦乾=3=
隻龜仔好中意食><
LAM姐去KO撈魚果個人LA><
孔雀公&母放埋一齊會係禁生..
之前唔識生到成缸係....
我D金魚1日餵1次...
最型既係...
有條一見濾水器就撞過去- -"
搞到卡住左係個度.....
瓜左柴......

訓 ...

我都想條孔雀生..但好似話就快生之前要將條母魚放係生仔兜度等佢生!?
不過我果條係公定母都唔知..但孔雀我只得一條
金魚..我都係一日餵一次..不過餵之前會熄左個濾水先
見濾水器就撞去..初期我都試過...但勁趕d魚後..都冇咩再發生d魚卡左係個濾水度既事
反而有d魚好鍾意躲係d裝飾後面黎避條黑裙
心......好甜

相7....很甜很溫暖

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 武鬥之神 於 2008-11-12 23:54 發表
普通缸就得la,最好有沙石

3.寄居蟹主要食d乜野?水係飲鹹水定我地飲緊果d水(唔係水喉水,水喉水有氯氣..實飲死隻蟹)
可以用自來水,不過要拎出來放幾日先,=佢d氯氣散左先,最好+少少鹽

吾洗,不過吾好比咁多野食,吾係d水好易壞,約一個星期換一次水

e+你仲開冷氣??:em800_11: 不過e+吾好擺出去屋外,吾係好易凍死,不過你係要開冷氣既就一定要睇情況,你個缸好細既就吾好開la,吾係都好易凍死隻蟹,不過一般係25度到係吾會出事,如果你開好凍好一定要有個大d既缸,大d既缸冇咁快比冷氣影響到,不過養蟹係要少水既,所以用大細其實差吾多

吾洗,不過一定吾好擺係好曬既地方

吾會,魚亦都吾會,不過嚇佢佢會四圍游,好易撞親,蟹係吾會咁既,嚇親佢佢會用n快既速走去d可以躲藏既地方

PS:餵d咩蝦比佢食=0=?
其實去買魚戈到就有得買"哈"la,一般係d淺黃咁上下既"哈"毛干,好細仔,最大都吾會過0.5cm

但係用咩沙好?好似話要用珊瑚沙...螺殼要用向右旋既螺殼,,,
同埋好似話放係溫度變化小既地方,同埋好似話買左隻寄居蟹返黎要用鈣鹽溫水黎個海水浴,5好搞住佢..?
同埋你話可以用自來水即係用水喉水..除氯氣方法我都識..
不過我係第2個壇睇人地教養寄居蟹既帖話食物同水要日日換..

心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
2132 點
http://www.artcrabs.com/ 上去睇下啦..岩你

EXP
2767 點
其實我都吾係好熟,蛋蛋可能仲幫到你
一個人
在獨木橋上行走
即使橋下是死亡
閉上眼
張開雙臂
迎接一切
這一刻

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 egg123 於 2008-11-13 19:10 發表
http://www.artcrabs.com/ 上去睇下啦..岩你

寄居蟹用既殼唔應該用任何顏料畫野上去..
因為之前係某壇睇過.........
「販賣彩繪螺殼, 使陸寄居蟹啃食貝殼時,吃到螺殼上的有毒的顏料, 危害牠們的生命」
而且如果缸唔大...都唔好養咁多隻...
以下內容轉貼某某某某某某某論壇
-標榜容易飼養, 使飼養者低估了照顧牠們所需的時間/金錢/精神/耐心
-標榜大量飼養, 使飼養者飼養過密而容易互相干擾死亡
-販賣彩繪螺殼, 使陸寄居蟹啃食貝殼時,吃到螺殼上的有毒的顏料, 危害牠們的生命
-推出昂貴但設備不足的套裝缸, 達不到基本要求
-把牠們當作玩具, 不尊重生命
-隱瞞橙紅陸寄居蟹可能會退色的事實, 體色會越養越白
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
2132 點
吓..佢地點會食貝殼= =”比佢地方身架啵

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 egg123 於 2008-11-13 19:39 發表
吓..佢地點會食貝殼= =”比佢地方身架啵

就算唔食都唔應該將寄居蟹用既殼用任何顏料上色..
因為身體某部份都有可能會掂到個殼...
同埋寄居蟹可能真係會食殼...不過...我都唔係好熟佢地既習性
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
2132 點
原帖由 lamxdxd 於 2008-11-13 19:50 發表

就算唔食都唔應該將寄居蟹用既殼用任何顏料上色..
因為身體某部份都有可能會掂到個殼...
同埋寄居蟹可能真係會食殼...不過...我都唔係好熟佢地既習性 ...

用番你汁黎ge殼就ok了

佢地都好溫馴架

擺佢落手唔會搞到你出血架

八級將神會員

EXP
13600 點

原帖由 egg123 於 2008-11-13 19:59 發表

用番你汁黎ge殼就ok了

佢地都好溫馴架

擺佢落手唔會搞到你出血架

執返黎...以我既經驗,一般既海灘都唔會執到d岩寄居蟹大小既殼..
因為真係太細...所以都係買返黎最好(但要記住唔好買用顏料畫色上去既殼)
不過如果用缸養..最細既缸都要幾寸??
心......好甜

相7....很甜很溫暖

EXP
10 點
1. 邊種寄居蟹岩新手養?
種既野唔係好識@_@
一般膠既已經ok 主要睇你想點set
3. 1隻寄居蟹+缸+水兜果d加埋大約要幾錢?  
其本上平有平玩貴有貴玩  平既我估你一百蚊左右都汁得齊
4. 寄居蟹主要食d乜野?水係飲鹹水定我地飲緊果d水(唔係水喉水,水喉水有氯氣..實飲死隻蟹)   
基本上寄居蟹係唔洗開鹹水.__.
同埋你d水放過夜基本上已經可以除氯  唔想等既可以買d叫除氯劑既野

我估唔洗= =

26-28度應該都冇死

唔洗,不過你要有位比佢lei埋

沒可能吧- -

EXP
2767 點
係一定吾會死,呢招只係岩用係魚身上,d魚都吾會嚇死既,只係怕嚇到d魚亂咁游,撞親/暈
一個人
在獨木橋上行走
即使橋下是死亡
閉上眼
張開雙臂
迎接一切
這一刻

EXP
2132 點
原帖由 lamxdxd 於 2008-11-13 20:10 發表

執返黎...以我既經驗,一般既海灘都唔會執到d岩寄居蟹大小既殼..
因為真係太細...所以都係買返黎最好(但要記住唔好買用顏料畫色上去既殼)
不過如果用缸養..最細既缸都要幾寸?? ...

呀媽遲d帶我去呀媽個fd到汁寄居蟹=v=

因為佢果到行幾步就係沙灘+汁完有得bbq =v=