AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: GentlemanBeard
打印 上一主題 下一主題

月費版伺服器收費投票   [複製鏈接]

EXP
422 點
命運的主宰 發表於 2012-9-18 23:26
唔係好贊成vip功能,因為咁樣做變相又有d類似商城既feel,冇左童話一齊玩,一齊組隊,一齊升lv,打怪果陣 ...

咁同用點/錢買包包 超經 超娃 有咩分別...
仲要用番免費SER設定..
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
422 點
classform 發表於 2012-9-18 23:34
有無得投$0 / 1個月!!?呢個問題雖然好似好白痴,但我認為令願出多個免費SER好過=_=
認真收費SER玩家應該少之 ...

出多個免費SER
出下D包包 屈機野 俾玩到咁上下
之後無幾耐無咩人 合併番
從經濟學上
呃下D傻仔錢 又真係唔錯

EXP
422 點
ivan072703 發表於 2012-9-18 23:43
一定吾多人玩.

拿~多唔多人玩我就唔知
不過官方一話開番收費SER
設定會改 唔會跟免費SER之後
某著名討論區就討論得如火如荼
仲有好多人話會玩番
保守估計起碼開到兩個族
我就唔洗講就一定會玩

講真 如果個設定係搞得好
成個SER由4,5個大族拓起
完全唔係問題

主打遊戲
童話
EXP
1334 點
brad 發表於 2012-9-18 19:19
點會有人啊..... 不過可能反正成本極低,即管賺多少少就少少。

開新ser成本唔低的,因為涉及database,一定唔會平,切記

EXP
52 點

友誼之星勳章

講真,出面有幾多人鬧緊D GAME下下都商城比HKD戰士屈晒
如果開返收費,而CUT晒D過左火既野一定好多人願意玩
仲有!你地話咩掛工作又難掛呢樣果樣,咁大家都係一樣咁難升咖啦
而重點係收費就會減少分身掛工作,而極需要玩家互相合作,你採料,我製藥等等
係一個公平既環境下,一定好舊玩家願意回流,仲可能連帶一D唔鐘意商城GAME既新玩家加入
至於月費幾錢,唔好貴過以前就OK,78$一個月都仲接受到

Divinaluck  真系好憎商城...  發表於 2012-9-21 23:53:23

EXP
280 點
收費點會冇人玩
就係見收費先玩番, 至少唔洗成隻game都係分身, d人自己同自己玩 自己帶自己升

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
或許最近比較多回流的朋友甚至是新玩家來討論,對我立場不算太了解。

從官方立場上說,商城制的伺服器絕對會較月費制的賺得更多。但為甚麼我要那麼笨要開月費伺服器呢?
這一點要由我初任童話區版主說起了。

在原本很冷清的Agames論壇內,除了晴空物語外。較多人討論的的便是童話版區了。
但和晴空物語這類新式遊戲不同,童話玩家比較著重遊戲樂趣。而不是誰較強之類的話題,甚至更會有很多搞笑的個人分享。
而我亦是自少便打機的人,對遊戲也抱有一定熱誠。可惜的是我以前沒有玩過童話,是玩其他著名的老遊戲長大的。
不過,玩甚麼遊戲不是重點。而是在那個年代玩的遊戲都有共通點,就是大家是真的在享受遊戲。遊戲亦很有人情味。這點我是明白的。童話的玩家對遊戲的感情我充分地感受到了!

然後,我開始去了解遊戲。會登入遊戲玩、也會去看攻略之類的(雖然我仍然是新手)。甚至乎我在童話的facebook作了一個無聊的新嘗試,以小畫家及不堪入目的畫功畫下npc讓大家猜之類的。結果反應不俗,換了在其他遊戲facebook這樣做。我是必定會被說很無聊、甚至印象分扣減。收集玩家意見後,我便和原廠方建議玩家的意見。在最初的時候,他們是覺得沒甚麼可做的。而且遊戲都舊了,倒不如將團隊放到新遊戲的開發上更好。在經過多重實證(9週年網聚、agames的意見收集帖等等)後,原廠方終於明白到童話的玩家對遊戲的熱誠沒有因時間而減退。於是開始再對童話有一連串的計劃了。

月費伺服器主要是針對對遊戲性有要求之玩家,老實說會賺錢嗎?應該不會,伺服器的保養、電費、網絡費之類的單憑50元1個月的收費未必能回本。我甚至更會因為這些無聊的對遊戲執著令公司蝕錢,然後被「炒魷魚」。但遊戲代理原本不就是在賺錢中給予讓玩家享樂的服務嗎?更新是會有的,不必擔心月費伺服器祇是純粹的回憶。甚至更會有商城版沒有的要素。不玩玩看又哪能知道?50元1個月試試也無妨吧?

ZeRO影  讚同+支持!  發表於 2012-11-4 15:21:53
Divinaluck  加油~如果到時月費伺服器, 你會一齊升級嗎? 還是你用官方系統造個100級人物?  發表於 2012-9-21 23:55:24
╭★紙巾`  其實有陣時廠方既行動真係比較上援慢; 我真係唔CARE話可以大執執佢;令到大家對童話既熱誠會更加多之外; 而且耐玩性亦高;成為一個老GAME既元首:)  發表於 2012-9-21 09:46:05

EXP
140 點
開番收費ser之後會玩番
收費個問題 如果你問我地玩家 咁緊係會揀平d
但係考慮到回本問題 我覺得貴d都無問題
$78都可以(以前都係78蚊一個月) 你一個月去7仔野少2支野飲都有
每人畀多少少 起碼公司個邊唔駛蝕咁多

Divinaluck  同意,78蚊已經是很便宜,做人不要太自私,我們也要考慮廠商同代理,對這遊戲日後的再開發理由,如果月費會蝕成本,應該不會考慮再開發及更新。  發表於 2012-9-21 22:37:55

EXP
88 點
最憎人講HKD戰士,通常係學生先會咁話人?
比錢買點係商城買野增強自己角色自己係有付出
付出唔起時間就付出金錢這是常識吧?
比月費你估我會唔會咁浪費夜晚訓教呢個時間黎掛野,
無得掛產量自然少這是常識吧
唔係個個都無工返無學返成日有得生產產物
-
回返正題
50蚊1個月只係去返你地A卡果度,唔需要獨立開多張新卡而有整卡成本係好事
香港要有個普選時間表,童話要個開服時間表=P

EXP
145 點
eriol1942 發表於 2012-9-18 20:47
無商城就當然好,但係升技,升工作技既娃娃,仲有封印石呢D點算?
如果我要掛工作技,又無高耐用既產品,掛唔到一 ...

以前月費果陣,d娃娃同封印石可以係活動/特別包到取得,
唔似依家咁剩係得雙經活動,一到d節日就有相應既活動玩。

主打遊戲
童話
EXP
1334 點
我地既討論感動到原廠

Divinaluck  加油,我們團結就是力量,令我想起童話某個′團結就是力量′ 活動XD  發表於 2012-9-21 22:42:20

EXP
70 點
GentlemanBeard 發表於 2012-9-19 10:50
或許最近比較多回流的朋友甚至是新玩家來討論,對我立場不算太了解。

從官方立場上說,商城制的伺服器絕對 ...

支持你  你的努力是有目共睹的   加油!  感受你幫忙反映玩家的意見!

EXP
147 點
我覺得係收費上面應該係簡一個大家負擔得到既價錢;
除此之外;在收費ser應該加入免費ser沒有的功能以及職業系統!
個人意見;收費Ser!
1.開展多個新的地圖環境
2.在家族功能上應該增加人數;以及加開家族對戰功能
3.在職業系統當中可以加入E.G.弓箭手`將法師分為金木水火土!{主攻一個系XD!}等等
4.要加入新的怪獸
5.避免有職業能力高於其他職業;應該有優點時亦有缺點
6.雙經系統經常出現;導致大量高級人士出現;應該出現雙經系統有條理!
7.寶物系統應該更新!黎黎去去都係個幾尾;都厭啦!

歐陽小王  其實彩虹城競技場有得兩個族去玩PK 其中一個族出價____m 贏者拎走 以前我都成日去同其他族pk...依個都算係家族對戰吧..  發表於 2012-9-21 01:32:26

EXP
15 點
童話一出就已經開始玩,由佢收費開始,果時都係一個學生,但係都會放錢落去玩,講真寧願食平小小慳返D都會玩。
到後來轉左免費玩左一排就無玩,但其寶咁多年黎都時不時會玩返,叫做懷念一下。但感覺同以往已經唔同左。
宜家少左"人情味"感覺上比較悶左D。系統黎講都係鐘意以前既系統。
雖然某D職業比較難玩(玩開修士系),但都會比心機去升技升LV。
講到尾玩童話係鐘意同人一齊傾計打怪既感覺。如果轉返免費前既模式就算收費都一定會玩返。

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章

可以考慮$75/點數制(進入扣點5-10/1次),
因為一個普通收入玩家其實可以玩一個月停一個月姐。
又可以考慮首7日免費試玩(重點係唔會刪ac),
Game:1.///刪除///全童話三號貨倉(買工作技能物品功能)、
2.彩虹城(家族打一百層存分換生命核心功能)、
3.翡翠城(產物庫房換宇宙奧秘功課)、
4.兌換可因功能(次元/其他)
5.職業技能(白金卡攻擊/獸神衝擊/合體)
6.刪除精鍊裝備功能-----開新服務(裝備提升功能<全屬最大加15/攻擊增加(有上限)>
                                          可用物品加運氣作提升方法
   ///取消///:1.降低禮包物品級數(可作諮詢式)--------禁止免費ser包入落收費ser2.限制一電腦只可以雙開/單開(不建議)
  ///大搞///:1.彩虹城(<個人(建議)>/家族PK功能)、
2.IP開AC上限、
3.增加經驗值兌換方法
4.增加技能(打三隻/一行的技能)
5.法師技能加強諗到再建議。
咁做可以令伺服唔會合拼,再建議增加免費ser冇o既野(Game入面可以買屋<佈置>等)
諗到再建議。

EXP
88 點
我覺得唔洗建議佢地整新野
,因為係成本利益上廠方應該唔會咁快整到比你,會唔會整亦係未知知數
就算整我諗都係整一D商城品或者稀有品
可以想想以前寵降都係奶/果汁/咖啡...依家已經去到??我都唔知了
就算係後期寵,都係D好難拎或者要用好高級既封印石先可以捉到既寵
好多野都走向商業化,著眼盈利而唔係遊戲性

EXP
20 點
GentlemanBeard 發表於 2012-9-19 10:50

從官方立場上說,商城制的伺服器絕對 ...

說話講得幾好聽,但由以上發言睇得出除左童話,其他遊戲根本賺唔到錢,再幫唔到公司賺錢就等比人炒,你掉返轉黎講 ^ .^
玩家最大的問題係會唔會有更新,你話有更新,咁我玩免費ser都得啦!你唔好話比我地班舊玩家知只有新ser先可以享受到更新,有商城的免費ser先係你老闆

EXP
70 點
chwake999 發表於 2012-9-20 22:02
說話講得幾好聽,但由以上發言睇得出除左童話,其他遊戲根本賺唔到錢,再幫唔到公司賺錢就等比人炒,你掉返轉 ...

真好笑  如果係只有童話賺到錢  而佢再幫唔到公司賺錢就等比人炒  佢就唔會幫我地向廠方反映意見
開收費ser啦   佢唔想比人炒   咪淨係出力搞商城果d咪得囉     好心啦   小人之心

EXP
88 點

其實37#果位人兄唔洗借題插一刀既,
好多經典GAME都係最後太商業化又或者經營不善而執鬼左
彩虹,石器,龍族,魔力(執左未?),龍族 都係D好經典同令人回味
隔離既網遊代理公司亦有隻經典遊戲,由於更新不善追鎊追LV新手已經入唔到去玩
結果隻GAME只會越來越少人,我相信隔離公司既呢隻GAME擺係度根本讚唔到錢,
至於係咪要黎霸住個板權就不得而知。
既然呢位管理員有心搞好呢隻GAME, 咪支持下,比D有建設既野出黎,

開收費服,用返原有既「料」唔係唔得,不過應該要識得「煮」
落咩「調味」係其次, 最緊要岩岩好,可收可減,「火喉」要到位。

EXP
147 點
╭★紙巾` 發表於 2012-9-20 11:39
我覺得係收費上面應該係簡一個大家負擔得到既價錢;
除此之外;在收費ser應該加入免費ser沒有的功能以及職業 ...

我明也;但係你唔覺得只係可因係唔夠做!
可以加多D其他野架嘛:)我既建議就係可以加寶物;頭銜等等...
而且耐玩家族戰要長D;一招KO咩白金也;獸神就玩完啦!