AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 4039|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

[報導] 打王問題一事 希望官方可以重視 [複製鏈接]

EXP
61 點
樓主
  近一個月黎,天羽討論區都出現左不少關於搶王而不滿的話題。玩家們都各持己見,有人認為部份高等玩家過份獨食,迫使其他玩家無法於打王場地內生存;亦有人認為〝高等 強裝〞就是硬道理,殺人奪王就是他們的權利。

兩大陣型都無法得到共識,形成「高等玩家不肯讓步,低等玩家亦不肯罷休」的局面,整個討論板都充斥著罵戰的風波。遊戲玩家亦無法相處融洽,世頻又經常出現惡言相向的紛爭。

此問題久久未能平息, 玩家與玩家之間的紛爭不斷,希望官方能夠了解問題的嚴重性,亦歡迎各位玩家能在此提出意見, 讓玩家們達到雙贏的局面。

注: 請勿在此引起罵戰,多謝各位!:)

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
54 點
終於有個正常的post..
agree...官方應該正視問題...g m 唔好再偷懶...幫手反映

其實我地低lv人..唔係想同人對分d王..好多我地都打唔死..如邪, 100等..
我地只係想佢地唔好趕盡殺絕...連打個佛/烈都要殺...

我地打一只佛/烈, 都要用好多時間, 佢地大可食4~5隻其他勁boss, 何必要清場殺晒我地..?

EXP
61 點
就先由小弟提出一下意見:)

我認為要將問題解決就先要減低玩家人打人搶王o既機會減少, 有效方法可以係增設道具(不應輕易從

商城中取得), 可以供玩家一種保護狀態, 於80等地圖以上或比武場地能無視其他玩家的攻擊..咁做可以將

玩家之間o既競爭由大部份依賴力量變為加入其他因素,例如運氣和技術..始終搶王係一重額外獎勵,唔應

該令玩家過份依靠食王來升等或賺錢, 亦能避免食王的家玩長期地係同一組人,有效減少玩家紛爭之餘又不會

將高等玩家搶王的有利因素完全抹殺.

當然黎個意見亦有好多不足,希望大家能繼續提出心中o既意見:P

EXP
61 點
原帖由 SASA0234 於 2009-12-2 20:09 發表
終於有個正常的post..
agree...官方應該正視問題...g m 唔好再偷懶...幫手反映

其實我地低lv人..唔係想同人對分d王..好多我地都打唔死..如邪, 100等..
我地只係想佢地唔好趕盡殺絕...連打個佛/烈都要殺...

我地打 ...

對,而家o既打王系統有唔少o既不便..唔能夠完完全全將責任推比高等玩家.而家真係扼殺左低等玩家o既搶王機會,唔係話唔夠人用得多錢就唔好要求多多咁解,而係天羽團隊唔能夠顧及一下玩家o既需求

EXP
17 點

回覆 樓主 023023 的帖子

娜娜狗同五鈴狗呼再吠呀 你地好煩 :lol

EXP
54 點
原帖由 023023 於 2009-12-2 20:13 發表

我認為要將問題解決就先要減低玩家人打人搶王o既機會減少, 有效方法可以係增設道具(不應輕易從

商城中取得), 可以供玩家一種保護狀態, 於80等地圖以上或比武場地能無視其他玩家的攻擊.. ...

我都覺得..高等玩家的確付出了許多$$去令自己d裝勁, 無可厚非, 佢地打得快..打到王係正常,
game都要靠依d人先有收入, 先維持.....

而家game冇的是平衡, 加開特別物品/屬性令玩家都有機會打下王, 我十分agree, 只是天羽hk ser的代理, 事事都要問tw ser, 恐怕難少少...

如果d活動(如星期5pk場boss),按天羽玩家等級人數分類, 將玩家分等級, 分時段去打怪, eg 7-8pm係60lv以下玩家進入, 8-9pm係61-100lv, 如此類推....咁樣就唔會出現..1xx lv的人殺 100lv下的玩家

EXP
61 點
原帖由 絕對強者 於 2009-12-2 20:22 發表
娜娜狗同五鈴狗呼再吠呀 你地好煩 :lol

本post意向係解決一下天羽而家出現o既問題, 而唔係話要支持邊派o既人士:)

注: 本人亦對以上兩位玩家不太熟悉,沒啥好感

EXP
54 點
原帖由 023023 於 2009-12-2 20:26 發表

本post意向係解決一下天羽而家出現o既問題, 而唔係話要支持邊派o既人士:)

注: 本人亦對以上兩位玩家不太熟悉,沒啥好感

本人亦對以上玩家抱中性態度...請不要再此回覆與post無關的言論

EXP
61 點
原帖由 SASA0234 於 2009-12-2 20:26 發表

我都覺得..高等玩家的確付出了許多$$去令自己d裝勁, 無可厚非, 佢地打得快..打到王係正常,
game都要靠依d人先有收入, 先維持.....

而家game冇的是平衡, 加開特別物品/屬性令玩家都有機會打下王, 我十分agree, 只 ...

分時段進行打王我都有諗過:) 係比武王係絕對能夠實行的..但其他形式就不能採用,始終不能將本來搶王激烈的氣氛都改成滿滿風王那樣

EXP
2032 點

在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章

只要可以解決絕對系官方的福氣:L
因為新手絕對系官方的新收入的來源。
初次之外,中可以令到老手可以交到更加多的FD

EXP
54 點
原帖由 023023 於 2009-12-2 20:37 發表

分時段進行打王我都有諗過:) 係比武王係絕對能夠實行的..但其他形式就不能採用,始終不能將本來搶王激烈的氣氛都改成滿滿風王那樣

滿滿風王係天羽一個好好的活動, 雖然要先付出55元, 但是有機會打到技書, 又一定可以打到王,
分等級等十分好 , 點解唔用同一個idea, 換做世界boss...

出d boss vip, 定時出d boss係不同的map, 咁唔同等級的玩家都打到.., 又不用搶...天羽又可以多點收入..

EXP
61 點
原帖由 勤勞的企鵝 於 2009-12-2 20:45 發表
只要可以解決絕對系官方的福氣:L
因為新手絕對系官方的新收入的來源。
初次之外,中可以令到老手可以交到更加多的FD

長遠來說, 讓新手玩家能參與其中當然係挽留佢地o既其中一個重要原因:lol

另外娃娃你o既鄉音問題真係愈黎愈嚴重c_a

EXP
61 點
原帖由 SASA0234 於 2009-12-2 20:53 發表

滿滿風王係天羽一個好好的活動, 雖然要先付出55元, 但是有機會打到技書, 又一定可以打到王,
分等級等十分好 , 點解唔用同一個idea, 換做世界boss...

出d boss vip, 定時出d boss係不同的map, 咁唔同等級的玩家都 ...

我意思係希望能解決問題之餘又不失原來打王的樂趣:) 當然滿滿風王真係一個唔錯o既活動黎:lol

EXP
527 點
成日話低lv 無王打無王打,高lv食晒

王人人都有份搶 話咩打既時間有排打
你低d lv實係打耐d 高d lv實係打快d
就算將咩vip boss變世界boss咁 低lv 打咪又係一樣 高lv又係會快d
低lv食隻王就可以好快升lv 高lv 就好似未加過經咁

我想講 你地個個咪又係走去搶佛 又唔見有人留佛俾d 新手?

同埋基本上你80lv 打80lv王 根本唔成問題
你地成日搵埋d 60lv話搶唔到100黎講

A 字膊 /shocking/_____\

EXP
61 點
原帖由 我最型 於 2009-12-2 21:15 發表
成日話低lv 無王打無王打,高lv食晒

王人人都有份搶 話咩打既時間有排打
你低d lv實係打耐d 高d lv實係打快d
就算將咩vip boss變世界boss咁 低lv 打咪又係一樣 高lv又係會快d
低lv食隻王就可以好快升lv 高lv 就好似 ...

問題所在唔係於低等玩家冇能力搶王就唔忿氣
唔通你覺得好似而家咁原封不動係一件好事?你要別人理解你o既同時你都應該先了解下新手,一入到黎唔係比boss打死,而係比玩家秒殺,想參與下都唔得..易地而處,如果你係一個新手發現隻game d人係咁打王o既,你會唔會繼續玩落去呢?玩家流失係一個嚴重問題,你應該要學下點樣學下凡事留一線,好讓大家日後好相見啦:)

EXP
527 點
原帖由 023023 於 2009-12-2 21:22 發表

問題所在唔係於低等玩家冇能力搶王就唔忿氣
唔通你覺得好似而家咁原封不動係一件好事?你要別人理解你o既同時你都應該先了解下新手,一入到黎唔係比boss打死,而係比玩家秒殺,想參與下都唔得..易地而處,如果你係一個新 ...

我有個經歷 80lv 果陣日日俾人殺 咪又係照升 可以點姐
唔通俾人殺1,2下就話唔玩咩

星期5打王只是一個普通活動
一星期得一次 而1~日都有王打 果d仲係唔可以殺人..

EXP
1746 點
原帖由 023023 於 2009-12-2 20:13 發表

商城中取得), 可以供玩家一種保護狀態, 於80等地圖以上或比武場地能無視其他玩家的攻擊.. ...

hey~如果唔輕易由商城取得 仲有咩方法可以獲得此道具= =.?
同埋既然e樣野係無視其他玩家既攻擊 感不如gm將星期五活動唔好開係比武埸啦...

小弟個人睇法...
其實設有boss保護 e個諗法唔錯
(假設)可以係高過隻王30lv既 打boss既就唔扣
感樣既話 高lv依然可以食100 115  低lv既又可以提高搶到boss既機會
大家都有得升~感米winwin雙羸lor~

EXP
527 點
原帖由 心霜乂碎 於 2009-12-2 21:30 發表

hey~如果唔輕易由商城取得 仲有咩方法可以獲得此道具= =.?
同埋既然e樣野係無視其他玩家既攻擊 感不如gm將星期五活動唔好開係比武埸啦...

小弟個人睇法...
(假設)可以係高過隻王30lv ...

咁如果有人149lv可以食咩王?

EXP
54 點

小弟個人睇法...

好呀..over lv就冇經or打王唔扣hp...咁自然唔會去搶..高有得打..低又有得打..好事..

EXP
61 點

小弟個人睇法...

從罰企中取得都唔錯吧~
你個個真係好問題:lol 其實係為左吸引大家發表意見先會諗左出黎,成效好似唔錯啵:lol 憑各個觀點搵出最受大眾歡迎o既方案,希望能夠比官方睇到:P