AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 4063|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

[見習記者]波板糖‧風火堂 [複製鏈接]

EXP
35 點
樓主

八月五日
多對眼睛正凝神定睛端視著喧鬧不休的聊天頻道
似有所待
「古1 -1 快自申」他們未曾把心思分散到各自升級之上
「我xyz 永恆條x街」他們並不熱衷於旁觀罵戰的樂趣
「元收5品60劍」他們更無餘裕去進行各種交易
他們期待的是具意義的訊息
七時三十一分

這對風火堂一眾弟兄姊妹來說,無疑是值得紀念的一刻
今天就由小弟為大家介紹 ,這個雖在等級上未能與
Abraham」「優質股」「壁虎」「呯呯哇」等神級玩家相提並論 , 卻不泛熱心成員的部落-風火堂

報導將包括兩個部份:
(1)風火堂規模戰
(2)風火堂副首領君林天下的簡短訪問
-------------------------------------------------
-------------------------------------------------

風火堂規模戰

波板糖server自開放至今 才不過兩個月,「規模戰」對許多人來說,還是頗為陌生的。
究竟要打多久?難度熟易熟難? 我們對此一無所知。是故,風火堂成員打從開始就以最認真的態度著手籌備 , 多位部落骨幹成員,預早個多星期在世頻招請臨時打手。

8月4日下午 副首領君林天下眼見人齊,時機成熟
於是果斷向首領火武建議進行規模戰,並獲得成員一致讚同
隨著首領火武的動員指令

風火堂規模戰於焉展開
當時在線並參與的成員有約十六位
分別從青龍澤,無水澗,還魂洞,困龍關等四方八面趕抵
集合於陣地外的草原,個個士氣高漲,位位興奮十足

距離怪物出現倒數十分鐘 .. 大家的心情如何呢?

耍花槍,煲煙,咖啡..似乎都相當淡定..

與此同時 , 部頻剎然傳來ken的慘叫聲
原來ken正被潛伏一旁的水仙子襲擊,成為是次規模戰第一位,
也是唯一一位犧牲的烈士

「水仙子膽敢放肆!」
面戴鬼面具,一臉殺氣的首領二話不說衝向水仙子
將其手刃

正式作戰開始啦
風火堂在戰術上劃分成四個小隊

首領火武,長老雪紫兒,長老七喜及多位成員分別駐守於前線三個出怪點
副首領君林天下則與一眾等級較低的成員把守最後防線
多個地點均發生了激烈戰鬥

除了全程拍烏英的後防...

下午六時五十一分
在成功抵禦了四十多輪怪物侵襲後
風火堂成功晉升規模2 @@
小弟僅在此致上深切祝賀

--------------------------------------------
--------------------------------------------

風火堂副首領君林天下(下稱 君林)簡訪

是年十五歲的君林加入風火堂已一段時間,作為副首領的他,
是部落排行第二的重心人物。他與部落成員間感情甚篤,並熱愛著風火堂。
平日他多穿戴著一身風度翩翩的禮服,在青龍澤燒卷升級。

(君林的對話,有若干地方經本人理解其意後,略作修飾)
君林認為天羽是個不錯的遊戲,但對金錢的需求太大了,擔心某些年齡較小的玩家可能負擔不來。
他又建議代理商應考慮盡早開放部落戰爭,以解決現在天羽部落泛濫的情況。
他這樣說:「諗番以前,我仲o係一個叫弦夢小盞既部落o個陣。先得o個十個八個部落,
但個個部都好有生氣,玩得好開心。點似得而家咁,一街都係名存實亡既部落」。
本人亦認同部落泛濫的情況。在本人踏足天羽之初,
就曾入過一個部落,當中online成員永遠不超過五個,五個人從未在部頻中說過半句話
後來...更一個個讓位後著草,弄得小弟無緣無故當了個空部落的首領。

當小弟問及遊戲中什麼事情令他最深刻時
君林立時面色一沉道:「我等緊一個人」
接著又說:「我老婆,佢連ac都比埋我,但我會等佢」
畢竟多情自古空餘恨,好夢由來最易醒
君林對老婆不捨的情誼,令小弟亦感到惋惜萬分
說到這裡,小弟也不好意思再多問,祝福君林快樂吧

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
87 點
wa你真係整得好詳細 唔比個gd你都唔得啦 內容寫得咁好:em800_111:

EXP
24 點
改改佢
風火堂部眾:em800_113: :em800_82:

EXP
2032 點

在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章

君林自己花心到死,
中同我搶泡泡:'(

EXP
35 點
原帖由 as138026 於 2009-8-11 18:31 發表
改改佢
風火堂部眾:em800_113: :em800_82:

邊度-   -

EXP
101 點
太偉大了:time:
好勁呀:time:
天才呀:time:
只有你先可以做得咁詳細:time:
真係好勁:time:

EXP
24 點
原帖由 勤勞的企鵝 於 2009-8-11 18:40 發表
君林自己花心到死,

又串:em800_08:

EXP
1 點
嗯...
見到一個咁團結ge部好開心呀..
我好贊成依家d部太多啦.....
好似自己果個...
成日得幾個人講野
冇左熱熱鬧鬧ge氣氛
令人難以留戀

EXP
40 點
優質股 big虎 砰砰哇都收皮先 點解冇Abraham既!! 佢100lv啦wo 請更新資料

EXP
35 點
原帖由 papapk 於 2009-8-11 19:40 發表
優質股 big虎 砰砰哇都收皮先 點解冇Abraham既!! 佢100lv啦wo 請更新資料

以人舉例 除了等級之外
更重要的是其知名度

Abraham乜水黎? 我玩左15日,從未在任何頻道中見過
莫講話100LV , 縱然去到200LV而乏人所聞的話 , 亦無提及價值

你幾時見過有人舉例會舉d唔出名既人?
你覺得引例引孔子,李世民,亞當史密斯,弗洛伊德,黑格爾好
定搵件雖然好威,但冇人識既人好?

「更新資料」 <--- 恕難從命

EXP
101 點
原帖由 凜凜凜凜 於 2009-8-11 20:32 發表

以人舉例 除了等級之外
更重要的是其知名度

Abraham乜水黎? 我玩左15日,從未在任何頻道中見過
莫講話100LV , 縱然去到200LV而乏人所聞的話 , 亦無提及價值

你幾時見過有人舉例會舉d唔出名既人?
你覺得引例引孔 ...

呢個都好少見呢個整裝既名,頻出聲,連咩職都唔知:bowdown:
樓上講清楚:bowdown:

EXP
40 點

回覆 10樓 凜凜凜凜 的帖子

睇佢好慘慘咁 100LV冇咩新人識 專登響下佢朵姐~"~
ps: Abraham ok出名的 響85lv上既人 冇咩幾個唔識佢
再ps:樓主你話神級玩家 冇左佢好似唔係幾好咁!!
just係建議 if you don't want to update 果d資料
我都冇權強迫你!!

EXP
35 點
原帖由 papapk 於 2009-8-12 12:37 發表
睇佢好慘慘咁 100LV冇咩新人識 專登響下佢朵姐~"~
ps: Abraham ok出名的 響85lv上既人 冇咩幾個唔識佢
再ps:樓主你話神級玩家 冇左佢好似唔係幾好咁!!
just係建議 if you don't want to update 果d資料
我都冇權強迫 ...

噢..咁我加埋佢個名落去啦

EXP
101 點
呢篇野本來以家好好:call:
唔洗重改但係改左之後生動有趣,栩栩如生:time:
請受蠢弟弟的一拜:bowdown:

EXP
3 點
原帖由 蠢之子 於 2009-8-12 17:11 發表
呢篇野本來以家好好:call:
唔洗重改但係改左之後生動有趣,栩栩如生:time:
請受蠢弟弟的一拜:bowdown:

講得好岩
好認同你:yip: :yip: :yip:
寫得咁好:yip: :yip:
我都拜一拜:bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :yip: :yip:
雖然入面冇好,但係講得好詳細:call: :call: :call: :call: :call: :yip: :yip:

EXP
2 點
果然寫得唔錯!:call:
現在好小有咁 warm 的部落了!:'(

還望風火堂能保持下去!:)

加油!:boxing:

P.S. 我是藍之月!:em800_35:

EXP
2032 點

在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章

原帖由 ikki1108 於 2009-8-13 11:53 發表
果然寫得唔錯!:call:
現在好小有咁 warm 的部落了!:'(

還望風火堂能保持下去!:)

加油!:boxing:

P.S. 我是藍之月!:em800_35:

warm?
唔多覺lo
我入到去,
叫左成日君林拒都沒理我!:@

EXP
35 點
原帖由 勤勞的企鵝 於 2009-8-11 18:40 發表
君林自己花心到死,

其實佢都等佢老公:'(
成個月拉+_+

EXP
135 點
分明同風火堂做宣傳:eeeee:
有冇人記得我...

EXP
1 點
我無去到個日  ,  咁好玩 -)