AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 7567|回復: 84
打印 上一主題 下一主題

第一屆夜血會考英文作文挑戰賽[更新文章至4/7]  關閉 [複製鏈接]

EXP
1014 點
樓主
是次比賽.目的為使大家英文水平上升.

只要你寫的文章,能比我地的文章優勝.就可得獎!

比賽使用09年會考題目.

題目為:you have read a newspaper article about some parents who would like to teach their children at home instead of sending them to school .write a letter to the editor of the newspaper saying whether you think this is a good idea and why

基本要求250字,有意者可在此po中回覆.

必須為個人作品.如有發現抄襲等行為.取消資格論!

得獎要求為比我地的文章寫得更好.

獎品為曙光200點卡.

必需在11月之前po出.

ps.我地的文章會在數天內發出.

Dear Editor,

In response to an article in your newspaper about some parents wishing to teach their children at home instead of sending them to school, I would like to express my views. This idea, in my opinion, is definitely not a good one.

Parents may think they are capable of teaching their children, and there is no need to send them to school. Undeniably, some parents do have the ability to inculcate kids with proper knowledge and values, but is this enough to replace schools?

Surely not! In school, what students gain is not just factual knowledge, but also other crucial skills that they must possess. For instance, by completing tasks and doing projects, they acquire interpersonal skills. By taking responsibilities of being class captains, club leaders and prefects, they develop a sense of leadership. By attending regular morning assemblies, they establish an awareness of current affairs in society and introspect themselves. Even by having quarrels with others in school, they learn how to get along with teachers and classmates, and how to respect others in the future. What's more, multifarious extra-curricular activities help boasting their self-esteem. Do parents provide all these at home?

Furthermore, schools are important places where students spend their time with joy and sorrow, with success and failure. Through the years of life in the campus, students would cherish the precious experience they had ther. Every step of stairs, every chair and every blackboard symbolize their memorable school life, which is no doubt invaluable. Many graduated friends told me that they miss those days in their old schools, and wish to go back and stay there again. On the contrary, if students are kept at home being taught by their parents, they are deprived of the golden opportunity to enjoy school life. Obviously, after a year or two, they would regret that they had agreed to stay at home.

君與我,當年亦情真。
小軒窗下,竹影夢裡,嫣然倚翠門。
奈何一心雄國志,縱紅唇烈焰,
傷若翰海,歎情存幾分?
驀回首,遇故人,驚斷魂。
問前塵何去,來生怎續,
不信春去便無痕。惟願人間無恨,
執子之手,共度晨昏。
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
75 點
=.=
e個題目對我黎講太容易@w@
我係英文堂都作過幾次類似既題目喇
甘...我就用反會考時既文章喇:lol :lol
遲d就po出黎:) :)
p.s.唔係夜血既人可唔可以參加架@@?

曙光2
名:乂小鉉鉉乂
職:虎戰
團:Pig Club
lv:47lv(準備升50)
痛苦過..擁有過..失望過...
全是因為你.... 

EXP
1014 點

回覆 2樓 乂小鉉鉉乂 的帖子

只要比我地的文章好就可以了.

只要係自己文章就得.重用都得.

禁止抄襲!

夜血主辦姐.無指明.就算你係老師都可以寫的

重點係好過我地d文章

君與我,當年亦情真。
傷若翰海,歎情存幾分?
問前塵何去,來生怎續,
執子之手,共度晨昏。

EXP
128 點
會考寫250字????????
唔好再少d~~~~~
我中3都寫350字啦= =
再者,250字幾句就夠- -
起碼都700字啦= =
鴛鴛相抱何時了,鴦在一旁看熱鬧
[URL=http://img509.imageshack.us/i/2le5w9k.jpg/][/URL

EXP
1014 點
原帖由 我愛哈圭圭 於 2009-10-6 18:42 發表
會考寫250字????????
唔好再少d~~~~~
我中3都寫350字啦= =
再者,250字幾句就夠- -
起碼都700字啦= =

250字的確是少了點.

但考慮到agame的會員未必能做到.

把字數要求少了點.

當然.你如果寫250字就比我地的文章好

你算是全港數一數二了.

ps.我地的文章可以說是Top 3的.
君與我,當年亦情真。
傷若翰海,歎情存幾分?
問前塵何去,來生怎續,
執子之手,共度晨昏。

EXP
415 點
再早一點可以嗎?- -
同埋點比你就咁send比你嗎- -?

EXP
784 點
原帖由 CDD 於 2009-10-6 06:52 PM 發表

250字的確是少了點.

把字數要求少了點.

你算是全港數一數二了.

ps.我地的文章可以說是Top 3的. ...

係考慮到agames既玩家英文水平;P 就唔會出會考題啦
呢到大部份都係你呢D未考過會考既小朋友~
ja係200點最後都係係自己人手上 呢招高~
又可以收買人心 但唔洗付出~ 真高;P 振狼教架??
伺服器名稱:狐影
角色名稱:凄

EXP
1014 點

回覆 6樓 雞神-3- 的帖子

早點是指??

最遲為10月31日.可以早.不可以遲.

直接回覆就可以了.
君與我,當年亦情真。
傷若翰海,歎情存幾分?
問前塵何去,來生怎續,
執子之手,共度晨昏。

EXP
1014 點
原帖由 段天 於 2009-10-6 19:03 發表

係考慮到agames既玩家英文水平;P 就唔會出會考題啦
呢到大部份都係你呢D未考過會考既小朋友~
ja係200點最後都係係自己人手上 呢招高~
又可以收買人心 但唔洗付出~ 真高;P 振狼教架?? ...

只要係好過的.都會有200點.

之前我的回覆說了.我地的文章可以說是top3的.

你能力做到.200點一定會比你

收買人心嗎?對不起,冇.天你平時都好勁的.

作出來.同我地的文章比較下?

聲明.有心搞事請按上一頁離開
君與我,當年亦情真。
傷若翰海,歎情存幾分?
問前塵何去,來生怎續,
執子之手,共度晨昏。

EXP
784 點

回覆 9樓 CDD 的帖子

我無心攪事架a_a
但我有心攪你a_a
你咬我? 第一屆夜血會考英文作文挑戰賽
JA係夜血內部啦~.~ 你又無話其他人黎評 到最後 你話乜都唔好
甘唔送lu 都得架a_a 夜血呀碼 無其他團人作証 你點咬點得架啦~
仲有 會考<---香港政府出的 你有咩資格用@v@?
ja係抄襲香港政府啦 甘你用咩公信力叫大家唔好抄襲其他人既作品??
你自己已經係到抄襲緊!

EXP
711 點
原帖由 CDD 於 2009-10-6 18:52 發表

250字的確是少了點.

把字數要求少了點.

你算是全港數一數二了.

請問有何証明?

EXP
128 點
原帖由 CDD 於 2009-10-6 18:52 發表

250字的確是少了點.

把字數要求少了點.

你算是全港數一數二了.

係係....如果我話比你知我作文全級係最尾個個,
又低form過你,
如果寫得好過你你就應該好好反省
鴛鴛相抱何時了,鴦在一旁看熱鬧
[URL=http://img509.imageshack.us/i/2le5w9k.jpg/][/URL

EXP
1014 點
原帖由 段天 於 2009-10-6 19:28 發表
我無心攪事架a_a
但我有心攪你a_a
你咬我? 第一屆夜血會考英文作文挑戰賽
JA係夜血內部啦~.~ 你又無話其他人黎評 到最後 你話乜都唔好
甘唔送lu 都得架a_a 夜血呀碼 無其他團人作証 你點咬點得架啦~
仲有 會考 ...

最後一次對閣下作出回答.

我可以答你.我地的文章有一定level.[24分]
就算係AL都可以令A的文章.

會考題目係有公信力.
抄襲文章同使用會考題目.不可同日而語,

你想參賽的.請依一樓的要求.
無心而來搞事的問題.不再作回應
君與我,當年亦情真。
傷若翰海,歎情存幾分?
問前塵何去,來生怎續,
執子之手,共度晨昏。

EXP
5 點
啊啊...250字..."唔好意思呀...我今年先form1,只不過咁嘅文章就已經top3,太驚咯,呵呵。仲有好似覺得你地係到表示緊你地D人英文好叻咁,啊啊.呢D好似叫曬命,謙D會得人鐘意D,再講,你份文講關於主題先得幾句,講不足之處多到手指數唔哂,會考D人能力咁低就死咯,我覺得呢份野form2已經寫得出咯。再講,無啦啦post份咁"好"嘅文出黎就真係想提升英文水評架啦..."仲話agame D人可能會達唔到要求所以要降低,如果真係唔到標咁就算咯.總之真係覺得你個比賽好奇怪...

EXP
1014 點

回覆 11樓 【夜牡丹】 的帖子

本年會考改四千多的卷.

年年改三千以上

數十年教學經驗

set某卷的全港3位老師之一
君與我,當年亦情真。
傷若翰海,歎情存幾分?
問前塵何去,來生怎續,
執子之手,共度晨昏。

五級富豪會員

♥Super Junior♥

EXP
1551 點
對我泥講 SO EASY-_-
不過200點-_- 矛興趣參加  更何況我吾係夜血

`Super Junior♥利特;希澈;韓庚;藝聲;強仁;神童;晟敏;銀赫;東海;始源;基范;勵旭;圭賢♥

EXP
784 點
甘你咪唔好回囉a_a
又唔想回我又要回 你係咪犯賤!
我係指緊你會考<--呢2隻字抄人 回都回清楚D啦!
中文都睇唔店 學人出英文!

EXP
1014 點

回覆 14樓 ╭夜x璃櫻 的帖子

當然唔係- -

未打完.得個小小.點會令到24分- -

be.

easy的話.等我打完.你再睇唔睇明d文a_a?
君與我,當年亦情真。
傷若翰海,歎情存幾分?
問前塵何去,來生怎續,
執子之手,共度晨昏。

EXP
784 點
正所謂 一堆唔多識英文既人 學人攪D作文比賽~.~
笑大人個口 會考考返個英文合格先好出黎講啦~.~
咩叫體諒agames既玩家?? 係體諒就開中文!

EXP
468 點
喂~怪物
點解你臉皮成尺厚架?
聊完人唔識同人講返對唔住架?
扮咩ja?扮資優兒童呀?
識唔識咩野叫禮貌~