AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 7739|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

月費SER - 謎裝,次元   [複製鏈接]

EXP
214 點
樓主

官方最新公告:
還有一個禮拜(1/16),《童話》十年回憶版(月費版)的不刪檔公測就要展開了!
小記和各位《童話》粉絲一樣,都是十分興奮,期望下週三快點來臨!

自從上次向大家預告了月費版將會關閉商城機制、幻獸娃娃機與魔幣系統後,
很多玩家都很心急想知道更多資料。好了,小記今次會向大家透露多一點的。
首先,就是月費版會關閉賭場及轉生系統,這些大家之前都有向官方反映過了。

而大家關心的謎之裝備,經過與原廠商討後,最後的決定是保留,但修正了謎之裝備不正常降級的問題,所以在月費版中,謎之裝備是不能降級,以維持遊戲的公平性。

另外,月費版中的大老闆職業,在攻城戰中將回復不能打出高於1的設定,而攻城戰的名額上限,亦會增加到80位呢。

睇到話出謎裝同次元真係【詞語過濾】左聲:em012:
我知呢度得好少人,但都想統計下大家對謎裝同次元保留係月費SER有咩睇法

我講本人既睇法先
我係反對保留謎裝同次元系統
先講謎裝,呢樣根本係破壞遊戲性既野黎:em012:
1件精裝+3X力/體/敏,著哂8件上身1LV既數值同50LV既已經差唔多
其次,1LV上精裝(體)同無上精裝升上去 HP既分別係好大
無左轉生,姐係舊個批玩家(GAME角色)註定唔夠遲開既角色咁有優勢啦 (呢番言論並唔係反對關轉生系統,我絕對支持無轉生系統)
咁我等D人整好哂精裝,然後好似而家免費SER咁玩啦:em012:
咁好似免費SER咁玩,我仲駛乜黎月費SER玩呢:em012:
出謎裝唔係一個問題,但係一定要改
並唔係好似而家官方所講唔降得就解決到問題
例如好似第二個POST有人提出設定幾多LV以上先有謎裝
咁至少令舊既角色同新開上體裝升既角色差距無咁大先
高LV既謎裝唔係一件壞事,當係一件勁少少既裝/媲美夢裝既一件裝
但係1LV就用得+唔知幾多體既話就真係唔多好啦

至於次元,
前期都唔會對玩家有咩影響,畢竟都要71LV以上先入得
但我相信大家見到次元就會有咁既念頭,「姐係又要升隻魔C啦 :em012:」
我相信後期童話玩魔C既人除左係因為獸神既關係之外
最大原因吸引佢地玩魔C既,就係次元
次元SET死左D怪同王極高物抗,就好似以前雞年獸,聖誕老公公等等,打佢地扣1(正常黎講)
咁點解要揀魔C呢, 因為合體同獸神就算MISS都會扣1(我唔知幻獸軍團係唔係,求高手解答),係次元入面黎講,係必中
其實可唔可以將次元入面D怪同王SET番多D血唔駛下下扣1咁打呢
例如將D怪 SET做 2萬血,王30萬血咁呢,
咁改法平衡番各職業係次元入面既定位,唔駛好似而家咁全部靠魔C清場
其次要講既係關於次元既獎勵
會唔會做成市面太多可因
仲有就係好似令到奧秘無咁罕有(不過暫時仲未知月費SER有無分子,奧秘,呢方面唔討論住)

我知官方有聆聽到玩家既訴求,亦都知道呢篇野我寫到1999
我亦明白官方並無必要乜都遷就哂我地呢班玩家
不過以上既都係我一D小小既建議
唔知官方會唔會睇到,亦唔知官方睇到會唔會再決定謎裝同次元係保留定唔保留

無論點都好,我當時第一次聽到童話開月費SER個陣真係得啖笑,
咩搵番之前既回憶,心諗人大左心態都唔同左,點搵得番,
就算玩,會唔會好似而家免費SER咁唔係掛就單機?
其後我搵番幾位童話識既又無聯絡好耐既朋友,
問佢地一句:「玩唔玩童話月費SER?」
原來佢地同我都差唔多,都諗緊玩唔玩
想玩番,想好似以前咁玩到天翻地覆
唔想玩,好似而家免費SER咁,有乜好玩
我曾經好白痴咁諗過,童話重新黎過
40LV封頂->更新愛麗絲資料片->人魚傳說->天方夜譚->...
更新既同時官方會做D平衡遊戲既修改,亦會聆聽部分玩家既建議
我相信咁既童話一定唔會話幾個月就收皮
唔會好似彩虹汽泡咁開1年就摺埋
呢個就係我心目中既 《童話》十年回憶版

單選投票, 共有 74 人參與投票
0.00% (0)
1.35% (1)
14.86% (11)
83.78% (62)
您所在的用戶組沒有投票權限
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
66 點
可吾可以打埋取消幻營同魔使o既獸神呀

EXP
214 點
hkoo0625 發表於 2013-1-9 21:52
可吾可以打埋取消幻營同魔使o既獸神呀

幻營無取消既必要BO...
至於獸神,而家已經確定左無轉生啦,唔知有無分子啦
但如果係無分子呢個大前提下,又好似無取消既必要
(其實我無玩過魔C既獸神,唔知道低傷魔C既獸神打出黎既數值係幾多,獸神呢段你當我無講過任何野啦)

主打遊戲
童話(月費版)
EXP
306 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章

取消迷裝  還我以前的童話(寶石獸我黎啦)

EXP
672 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章

冇轉生咁後期味咪好難打

EXP
280 點
ericking240 發表於 2013-1-9 22:27
冇轉生咁後期味咪好難打

所以要組隊打

主打遊戲
童話
EXP
5275 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

OceanOne 發表於 2013-1-9 22:31
所以要組隊打

而家官方想我們單刷.......

EXP
66 點
95137 發表於 2013-1-9 22:09
幻營無取消既必要BO...
至於獸神,而家已經確定左無轉生啦,唔知有無分子啦
但如果係無分子呢個大前提下,又 ...

哈哈 討論討論姐
獸神我80級用3XX傷鞭,用相等火力都打到4XXX-5XXX
至於幻營,除非威奇無得打,要由打王出或抽幻寵卡出,咁吾取消都無所謂.
但幻營有得打怪跌,未免暗/光力,火/光智等等人人都用到得到,到後期的確無難道,好容易沖等

EXP
280 點
Divinaluck 發表於 2013-1-9 22:32
而家官方想我們單刷.......

冇轉生, 得冇轉生幸商整出黎既謎裝, 秒到d乜?

EXP
66 點
OceanOne 發表於 2013-1-9 22:34
冇轉生, 得冇轉生幸商整出黎既謎裝, 秒到d乜?

應該問題在於加體智敏太多,令到本身童話某些裝備無咩存在價值

EXP
280 點
hkoo0625 發表於 2013-1-9 22:38
應該問題在於加體智敏太多,令到本身童話某些裝備無咩存在價值

月費ser冇轉生, 整出既謎裝會廢過免費ser的

EXP
816 點
佢話謎裝降唔到 咁姐係精裝降到啦.......

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

1件精裝+3X力/體/敏,著哂8件上身1LV既數值同50LV既已經差唔多
你估1隻幸商冇轉生精到3x?點解你唔係免ser升返隻
照你咁講咪好易升精5x~6x
你講到好似好易
比你升到200lv(唔轉生升lv果3點加得靚)用龍心精先有30
但好易升到200lv?個個一開始挖到龍心,磨到龍心?

himkentim  呢個係持續性o既問題,幾年之後就冇得玩,妳叫我地玩咩﹖  發表於 2013-1-10 18:27:39
OceanOne  +1  發表於 2013-1-9 23:41:26
climbx55248  +1  發表於 2013-1-9 22:57:20

EXP
239 點
仲回乜【詞語過濾】野憶?
我回憶中冇迷裝呢樣野囉唔該

EXP
82 點
反對迷裝,次元

EXP
156 點
小弟不才,  唔係太知點先煉到 加幾多能力既迷
但係當每件+10左右
1LV一套真係有點點差距

但係又掉轉頭咁睇
其實介子項鍊果D野, 都有加 (((不過低LV果D少到加左都無FEEL))
所以我咁諗, 官方有改低煉出高能力機率, OR 低LV既煉出黎都係 4-6 ((可能再低D
咁都OK啊
雖然咁做早玩同遲玩既人係會有能力差距
但唔係太大就OK啦~
加上遲玩既人, 都要有錢, 有朋友借...點都要有D方法先有果D裝

我既結論係:
你問我要唔要有迷,  我一定答最好唔要
但係你話有迷玩唔玩,  我會玩左睇下點先, 如果練出黎唔差太多, 咁當自己加錯點, 比人地弱就算啦

另外, 次元唔該同我消失/3\

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
4408 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 友誼之星勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 麻雀勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 藍寶石勳章 吹水勳章 瑪瑙石勳章

4.  謎裝同次元都唔X應該保留

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章

次元其實好好玩嫁,改下o的獎品未可以留返低囉,做都咁絕做咩﹖

EXP
280 點
官方都講過次元獎品會改, 點解唔睇定先d呢

himkentim  agree 0.0"  發表於 2013-1-10 18:45:31

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

himkentim 發表於 2013-1-10 18:29
次元其實好好玩嫁,改下o的獎品未可以留返低囉,做都咁絕做咩﹖

你話:呢個係持續性o既問題,幾年之後就冇得玩,妳叫我地玩咩﹖
咁我想問 咁點解你一開始唔玩?
幾年之後你咪有得玩
反正個個都係由0開始
有咩唔公平?
你精到裝人地都精到
唔通你玩活動多左隻經娃 你升得勁過我
我又會話你太勁,冇得玩
叫佢送到每人1隻娃?
你都有機會成為果個有得玩既人
睇你升唔升架姐

himkentim  所以太勁裝一出就一世,新人玩唔起,係商業黎睇係冇左一個買家  發表於 2013-1-10 19:07:27
himkentim  妳話,如果要我幾年之後要買裝先可以玩,唔買裝就冇人組妳,妳重會唔會玩,呢個係新人冇得加入,舊人不斷流失狀態,係舊ser呢個問題係好明顯。  發表於 2013-1-10 19:04:59
OceanOne  +1  發表於 2013-1-10 18:52:09