AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 8778|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 新手玩戰弓請各位指教   [複製鏈接]

EXP
193 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章

樓主
知道這個遊戲也是偶然. 因為先前都有玩過傳奇的出品. 開戰弓那天我才入來玩.

首先是戰弓加點和屬性及裝備選擇問題.
最開始, 我的戰弓是全暴擊全閃避加點, 裝備用攻擊暴擊HP的, 技能點的是暴擊閃避和攻擊, 可是發現不太給力. 半天一次攻擊, DPS上不來.
於是換成全速度全閃避加點, 裝備用暴擊速度閃避的, 技能用閃避, 速度和血防, 可是發現HP還是太少
現在加點還是全速度全閃避, 裝備用速度閃避HP的, 似乎發現還可以誒? 冒險之路技能方面現在點的也是加閃避, 速度和血防的. 因為等級不夠, 所以暫時放棄了攻擊和暴擊.
請問各位老玩家有什麼好的建議麼?

第二個是對物價的迷惑.
另外新手對物價表示各種迷惑, 同一種東西, 拍賣和擺攤的價格天差地別, 雖然50多級了, 但是也不知道什麼屬性的裝備值錢, 什麼東西值錢....

第三個是源神的問題
不知道為什麼我的源神經常對我抱怨, 是否平時打怪和打副本都沒拿它出來, 只讓它連接的緣故?
另外看到很多人都有帶禦藻前這些漂亮的源神, 不知道有什麼獲得途徑麼?

先多謝樓下將給新人指導的各位.

虛擬的網絡卻能反映出一個人的真實內心
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
幻想神域
EXP
66 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿

EXP
10129 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

唔識解答 求高手

主打遊戲
幻想神域
EXP
499 點

試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章

首先第1個問題我答你唔到,加點ED見人見智,不過加速一定冇錯,弓的技CD太長了。
2. 我自娛自樂玩,物價這些真的不太理。不過見人交易,蝙蝠,雄鹿(or其他加閃?速?)核心,再生的法系核心,頂屬的秘石,雙頂屬超貴(對我而言),減傷都幾高錢,之於你話拍賣那些貴,有可能係拍賣要收費,所以D人賣貴D。
3. 源神那些對話係真的很隨機,不關事的。要拿源神要10條那款源神KEY的碎片然後合條完整KEY(如果你直接打到完整KEY,馬上放下你手上的電腦,去還一還神),要打KEY就打公會源神,地獄副本打完後有機率出現,異界副本中途就有可能出現,然後就係每日一次的源神殿堂,最后最易拿到源神的方法,拿錢擲下去,狠狠地擲,那你想有幾多源神就有幾多,而且包你升唒2星都冇問題

EXP
193 點

qwerasfrq 發表於 2013-12-11 18:43
首先第1個問題我答你唔到,加點ED見人見智,不過加速一定冇錯,弓的技CD太長了。
2. 我自娛自樂玩,物價這 ...

多謝指導
另外請問, 關於提及的源神殿堂, 不是只有擁有召喚石的情況下才能去打麼? 怎麼會有每日一次的說法...

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
20921 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 在線勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 吹水勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

我的戰弓是全速,防血
但我現在沒有問題,我的點法只對打副本有用,
但PVP就不行了
,50後等我會做裝備,如果我60等後裝備強的說我會將點速,閃

主打遊戲
幻想神域
EXP
1335 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 友誼之星勳章

主打遊戲
幻想神域
EXP
2205 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 藍寶石勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章

「これが夢だとしても、おれにとては大事な毎日だがら」

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

遲d試下玩先

主打遊戲
幻想神域
EXP
1917 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章

閃避流 血少是常識吧

主打遊戲
幻想神域
EXP
87001 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 用戶勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

閒坐聽花落 發表於 2013-12-11 18:53
多謝指導
另外請問, 關於提及的源神殿堂, 不是只有擁有召喚石的情況下才能去打麼? 怎麼會有每日一次的說 ...

進去後會有3個不同lv的箱(睇自己lv同裝備去選)你去開拎召喚石的
同埋地下源神6,12點就會重置一次~

EXP
193 點

wai-v- 發表於 2013-12-11 22:18
進去後會有3個不同lv的箱(睇自己lv同裝備去選)你去開拎召喚石的
同埋地下源神6,12點就會重置一次~ ...

了解, 唔該

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
7115 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 紅寶石勳章 麻雀勳章 瑪瑙石勳章

字海一粒字都冇睇   兩千趣家下留言送啟源戰弓禮包
  整粒番黎你睇下有冇用仲好

EXP
1288 點

一係傷防,一係速血,本身弓儲氣過陣都已經加好多爆

EXP
4534 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

http://gametsg.techbang.com/ff/i ... 10#detail_adventure
自己去研究下點配.(目前最高75lv 25點)

弓手把弓屬性唔係冰就係暗.(最好整把120%UP,金武要130%up)防具都係建議整120%up (雷>冰,目前高lv副本王對應防屬)

戰鬥節奏,狙殺信念:近乎必點既被動技.

弓之戒律:玩"光翼強射"既話可以點,但因為無乜秘石,技能加成,冷卻作用其實唔大.
霜雪研究:因為有"冰稜箭專精",所以比弓之戒律更加好點,副炮副杖等有冰技既可以點落去,最好配把冰弓,學埋冰稜箭專精.

龍筋弓弦:其實都算係可有可無既被動技,加射程3公尺,有埋高跑速可以拖住人打,最好把弓有阻截的核心.(pvp向)
自然法則:點速防既可以考慮呢個加呢個.有防既情況下,有多啲血/閃能確保生存.(自己計下加幾多,有無用咁.)

風靈祝福專精:個人覺得無乜用,自喜.
次元魔矢專精:好多人都用呢招,因為高攻,就算你唔學專精呢招,都最好有把暗弓.
箭雨風暴專精:又係最多人用既一招,之於學唔學,都係自喜.

專精技建議最多學兩招,唔學都ok.
被動技就最少學
戰鬥節奏,狙殺信念兩招.

攻防點方面,
攻擊方面建議係速,可以配被動加埋血,lv高咗可以點少少傷.防方面,有錢UP防就點閃,無錢就點防.
閃最高%係95%
速最高%係50%
防最高%係75%
注意
1.你有隊友BUFF,即係你65%防都可以比隊友加到上75%
2.升咗lv會降%,因為佢係對應你LV既怪,壓等級.eg:65lv既你vs65lv既怪會幾多%咁.
=======================================================

秘石:
聖城有個位可以買各種部位秘石.(以前無.)
自己去睇下有咩需要.
副職有咩技常用而又想用秘石加成又有抉擇,自己諗/問人.

要點:
對xx屬性的目標造成n% 傷害
呢啲無咩人會要,有呢行野既叫單屬.

弓手既話建議:(呢到用最大%講)
治療效果提高3% <----弓手無回血技,唔要.(副琴可以諗下,但單屬就一定唔要.)
命中機率提高3% <----你玩pvp既,可以諗.
普通攻擊的速度提高2% <----次選,可以諗下,但單屬就一定唔要.
爆擊機率提高1%  <----次選+難出,出到雙屬問下人.

造成的傷害提高2%,受到的傷害減少2%,閃躲機率提高2%,爆擊傷害提高6%,生命值提高2% <----主選,單屬佳,雙屬更佳.

多數人會咁配:
(呢種叫雙屬神石,窮人可以賣出去,現在可以賣成千蚊,以前450起的.)
提高「次元魔矢」的技能傷害 N 點
提高「次元魔矢」的爆擊機率4%<----唔會有人要紅石,因為無呢行.
爆擊傷害提高6%
閃躲機率提高2%/造成的傷害提高2%

ps爆擊傷害=/=爆擊機率.
爆擊機率最高100%
爆擊傷害最高300%(亦有主武爆擊傷害,最高300%)
=======================================================

好難同你講乜野值錢,自己去拍賣估下....
礦石青鐵,赤銅,紫金,一次賣100粒1SET,可以賣到5~20g不等.
目前因為多咗成班弓手,所以需求大,價格自然高.
可以等幾個星期再買需要既野.

其實可以點一般頻道,可以開多個頻道,設定成交易,密頻,
可以了解市場走勢,亦都可以專心賣下野,自己知乜野好賣,乜野唔好賣.

擺攤既唔洗比管理費都咁貴...我都唔係幾明...
核心:
副武用蝙蝠,唔洗理%幾多.
蝙蝠係最貴.
其次致命,精準.好用+次貴.
主武唔要+能力%,要效果核.

源神經常對你抱怨是因為連接的緣故.
建議你同佢吹水吹到99之後再連接.
跌到70幾再吹番上99.
50以下一定嘈.

另外看到很多人都有帶禦藻前這些漂亮的源神, 不知道有什麼獲得途徑麼?
樓上有解.

EXP
10129 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

ppkppkkpp 發表於 2013-12-11 21:57
閃避流 血少是常識吧

我95閃都可以7萬血

主打遊戲
幻想神域
EXP
1917 點

遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章

colourp 發表於 2013-12-12 17:09
我95閃都可以7萬血

怎樣做到的, 跪求指教, 我是玩雙刀的

cskm2005  巨神裝+20吧?!  發表於 2013-12-12 22:21:03

EXP
193 點

cskm2005 發表於 2013-12-12 13:11
http://gametsg.techbang.com/ff/i ... 10#detail_adventure
自己去研究下點配.(目前最高75lv 25點)

多謝多謝

cskm2005  漏咗"之後啲怪同王紅地好多,95%閃都必中. 雖然弓手遠程,但建議都係加防好啲."  發表於 2013-12-12 22:22:47

主打遊戲
幻想神域
EXP
3589 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

1.戰弓本身會高命中,課金玩家的話可以靠時裝/主武,副武,秘石等拉高命中率,
戰弓為速度為主,而且蓄力完後,傷害可觀.飾品方面5x多級建議使用里奧裝備(加閃+血+速)
如果你會打pvp,pve的話,建議先優先點防(點防的確比點血可承受多幾下傷害)
如果你不pvp的話,你可以主點閃次防.
2.通常上到60級,開始可以打異界副本,王怪有機會配落配方,金色武器(如果金色武器高%,可以賣到可觀的價錢)
而小怪有機率跌落珍貴寶箱(本人試過打開珍貴寶箱開到一對138%的鞋 賣到1700金..)
3.源神
(各種源神,會由不同時段可以打到,其中低機率獲得該源神的鑰匙.
而50級副本:異界.斯坎地漁港,60級副本,異界日輪海岸,擊敗皇冠怪,會機率出現玉藻前源神.
而源神地下殿堂位於披月丘陵6小時固定重置,會隨機抽出不同源神召喚石.獲得源神方法:10條鑰匙碎片合成一條鑰匙.
帳號限量-->源神碎片寶箱會獲得隨機源神的碎片x1(每週限購一次)
野外源神/公會源神召喚器,野外源神召喚器(75個源神之力+英雄徵記)公會源神召喚器(100個源神之力交給公會領地的研究主任.
(公會需要lv4才能進入領地.

主打遊戲
精靈樂章
EXP
1959 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章

物價不明+1
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿