AGAMES 討論區

標題: 收費ser玩家之痛苦 4/7 [打印本頁]

作者: poisonboy    時間: 2013-7-4 18:38:08     標題: 收費ser玩家之痛苦 4/7

收費ser一開ser果陣已經講好咩轉生次元分子精裝唔會出,1月頭我係facebook得知童話開回憶版我都期待+開心左一輪
一開ser,個個人都玩得好開心,去屎洞打王,組隊升王城,根本就係回憶中最開心既一幕,新年又多活動,變身果個真係幾好,

但係,
2-3月果陣bug錢問題太嚴重,可因通脹物價上升,令一部分玩家退童,但係依然未係對收費ser造成最大打擊。
後來gm唔理玩家訴求,hea捉外掛,懶係搵一日全日系統公告捉外掛,之後就無曬聲氣,令唔少人開始對收費ser灰心,更多人退童
直到gm開轉生,求其有d人話想轉生你就開,但係你無見到果個post既反對票係多過支持,完全無問下85以上玩家既感受,就一下聲都唔聲出轉生,到底我地練到咁高lv,食咁多種同燒咁多經娃,甚至超e做咩?
隨便一個轉生既70lv暗使,屬性都可能勁過一個90lv既暗使,仲味計食完屬調既差距,可能有d人會覺得開轉生系統好,但係都唔可以無視另外反對開轉生既聲音,所以又有部分人退童。
到左依家,gm求其開個雙經,之後搞個娃換ok崩活動,好明顯係無心經營落去,我真係覺得好痛心,開雙經你唔洗做野都算,娃換ok崩係好事,但係點解要係雪怪先?依家仲有邊個人願意走去打雪怪?你到底知唔知玩家主流lv係邊個位?

根本就係gm自己唔理個ser,捉外掛,修補bug,出活動,根本無樣野係達到有效率,令玩家覺得呢個ser無藥可救。

依家6個ser加埋唔夠20%,到底有無諗過去改善,定係諗住唔理收費ser,淨底既玩家自生自滅最好就買多個月費?等你賺多50hkd?
自問好熱愛童話,我好鐘意童話既背景設定,打怪咩都好,但係打怪到你用free ser既怪物能力,出手順序設定根本令玩家覺得好灰心,
首先,怪物血量:例如100lv木仙14109血,但係105lv木仙係可以去到20800血左右,雖然係幾lv既差距,但係血量可以差好遠,100lv既玩家到底要點先升到lv?根本就殺都殺唔到,95鞭改到盡400傷,先岩岩好秒到,更加唔好講其他職。去到龍宮果d110以上地方根本無可能升到,就例如金河都成4萬幾5萬血,無分鞭根本殺唔死,更加唔好講收費ser改到最好都得400傷,200鞭技都秒唔到叫一眾魔使點生存?

第2,出手順序:黑洞,獸神,各職業技能有無調節過?據我所知,玩僧/刀既人好少,因為呢2種職業係free ser無迷裝根本無立足之地,但係gm有無配合改革,調整呢2種職業???? 再講,黑洞大家都知道除2+1敏,無迷裝點會夠快打威?就算夠快,都分到無曬智,點會有傷?到底幾時先肯改出手?
最後,招數命中率:恩雨,黑洞大家都知道命中奇低,打10隻miss10隻都試過,玩暗既人多係因為初期威力大,但係後期又易miss,傷害力又唔夠獸神,已經係好難練上去,唉...

裝方面,50lv改裝頂屬+8,但係80lv得+11-12,會唔會有少少唔合理?根本應付唔到後期打怪,黑洞玩極都唔夠敏,90lv暗夠快威1但法化埋80lv特調暗南,上盡智敏都秒唔到威1暗體。
問題唔係唔玩,係升到95lv開始玩唔落去

金大金商人影都無隻,上遺無人搶核心,精探個個都有,但係小小經常空閑無比人打,回憶版真係要變成回憶?
gm你選擇繼續潛水唔理收費ser,等我地自生自滅,定係作出改善?挽教收費ser?進行推廣,改動現有收費設定?轉成免費開商城?最少我覺得唔值得去用50hkd囉

如果你係打算唔投放資源既話,pm我ok?我唔買點
如果你係有心既,就比d表現我地玩家睇下ok?我無諗過要退,但係你同我講話你唔想搞,咁我都算啦我可以放棄唔玩
收費ser絕對係可以賺錢,不過gm無用心去營運

收費ser一個廢柴光使上

作者: jelly    時間: 2013-7-4 18:45:56

講又講左好多次, 鬧又鬧左好多次~~
如果唔係你呢d「廢柴光使」仲有玩,
我真係好難想像點解我仲會係到
作者: poisonboy    時間: 2013-7-4 18:47:26

我係到都係因為有你呢個廢柴巫師wo-,-
作者: jelly    時間: 2013-7-4 18:47:51

Is this gay post?!
作者: keroro1234    時間: 2013-7-4 18:47:54

唉,好失望...
作者: poisonboy    時間: 2013-7-4 18:48:51

gay post亂入,btw gm會唔會睇到都唔知
作者: siU妍    時間: 2013-7-4 18:49:13

點解會咁,唉,垃圾game
作者: poisonboy    時間: 2013-7-4 18:49:28

睇唔到都照玩反正
作者: siU妍    時間: 2013-7-4 18:49:45

e家換左個新版主, 都唔理人~
作者: poisonboy    時間: 2013-7-4 18:51:25

我見過佢幾次回覆
作者: jelly    時間: 2013-7-4 18:51:40

siU妍 發表於 2013-7-4 18:49
點解會咁,唉,垃圾game

我相信開發童話個班人見到Alta, 應該會噴血~~
你那生平傑作被埋他腳下~~ 你那陣時的熱情~~ 恐怕永遠追不回~~
作者: poisonboy    時間: 2013-7-4 18:52:35

如無力挽回要懂得放手?
作者: poisonboy    時間: 2013-7-4 18:53:11

逝別了的童話再不可擁有~
作者: jelly    時間: 2013-7-4 18:53:15

poisonboy 發表於 2013-7-4 18:52
如無力挽回要懂得放手?

你捨得放棄呢隻Game?
作者: poisonboy    時間: 2013-7-4 18:54:28

jelly 發表於 2013-7-4 18:53
你捨得放棄呢隻Game?

佢真係pm我同我講唔想搞,我可能汁野走人當然要等月費完
作者: poisonboy    時間: 2013-7-4 18:56:44

回夠31次就上熱門第1個壇咁少人..
作者: jelly    時間: 2013-7-4 19:57:03

poisonboy 發表於 2013-7-4 18:56
回夠31次就上熱門第1個壇咁少人..

熱門又點?! 對GM黎講不過係冷門post一則~~
其實我認為我地應該推薦GM加入梁振英個班子到,
因為成班友全部都十問九唔應~~
作者: fairyland    時間: 2013-7-4 20:20:11

好掛住胡蘇佬
淺倉藍hea做到不得了
作者: 十六夜少    時間: 2013-7-4 22:49:09

點解仲會有人開埋D咁既POST?
為左你地幾%人流而開會討論如何改善月費服嗎???
什麼冇迷裝唔夠勁,冇分子刀戰惡唔起,   
你而家提出既改善咪就係以前既厭唔夠勁玩家提出囉, 出哂分子迷裝比你班追求傷害既玩家, 所以先演變成今日既免費版,  而家你又回到最初??

最重點係: 個SER一手然早就係開泥呃錢, 你個白日夢仲想發到幾時??
打N咁多字,圍埋咪又係你地果幾條友係度推, -.-食得咸魚抵得喝, 醒下啦, 年輕人 .
作者: poisonboy    時間: 2013-7-4 23:20:46

十六夜少 發表於 2013-7-4 22:49
什麼冇迷裝唔夠勁,冇分子刀戰 ...

其實我上面唔係講緊話出分子迷裝,係講緊要改出手,改怪血,唔好亂咁曲解啦,睇清楚d先回ok?
作者: jelly    時間: 2013-7-4 23:43:44

十六夜少 發表於 2013-7-4 22:49
什麼冇迷裝唔夠勁,冇分子刀戰 ...

施主真有趣~~
玩家不滿現狀請求改善, 有咩問題?!
唔通因為我地係少數, 所以就冇資格去講說話, 去比意見?!
當你對一件事情死心既時候,
可否尊重其他人, 唔好迫其他人同你一齊死心?!
你覺得我係發白日夢, 我覺得我係積極爭取~~

如果以你既邏輯去睇事情,
咁43萬上街既市民都係發緊白日夢,
政府應該由得佢地吠,
而你都好應該立即離開香港,
去過你那充實又有意義既生活~~

一句到尾, 論壇係比人理性討論~~
你喜歡自取其辱, 我冇辦法阻止你~~
但都想勸你一句: 收手啦朋友~~
作者: 程立仔    時間: 2013-7-5 00:36:50

開番收費ser但大部份設定仲用緊免費ser果套
一開ser頭一個月無時間玩,之後玩番已經無人肯一齊打怪 個
個想人帶升 憶都未回隻game就完左壽命
月費ser無商城無迷裝 點解個制度唔改番做以前暗c時代咁 例如 唔減敏 唔扣武器耐用度等等
作者: poisonboy    時間: 2013-7-5 11:28:25

樓上中肯~就係唔知點解會跟左依家個free ser 設定
作者: ken415263    時間: 2013-7-5 13:06:28

算喇...
我PM過版主幾次...
問佢官方會唔會改...
佢一次都冇覆我完全扮睇唔到...
咁既時候佢仲邊會回e d post呀...
作者: poisonboy    時間: 2013-7-6 03:16:25

其實alta係咪唔夠gm...
作者: poisonboy    時間: 2013-7-19 10:16:18

(我是來推post的)
作者: 豐豐    時間: 2013-7-24 10:01:51

一講童話D問題 版主跟本唔會睇
作者: uggg003    時間: 2013-7-24 14:37:08

作者: kamkwunwa    時間: 2013-7-24 14:54:51

SO SAD

作者: poisonboy    時間: 2013-7-24 14:55:34

豐豐 發表於 2013-7-24 10:01
一講童話D問題 版主跟本唔會睇

又好似係,我淨係見過佢係人地反佢既post出現,仲要係鎖post果種,其他完全唔理
作者: fatterho    時間: 2013-7-28 18:01:09

失望too 唔明50$有咩用
作者: 貝碧托夫    時間: 2013-8-3 18:57:14

冇玩3個幾月 但成日上黎睇 真係好想有人童話會再有人玩番

我既夢想就係將童話世界現實化 有錢我實會咁做
作者: jelly    時間: 2013-8-4 02:11:13

貝碧托夫 發表於 2013-8-3 18:57
冇玩3個幾月 但成日上黎睇 真係好想有人童話會再有人玩番

我既夢想就係將童話世界現實化 有錢我實會咁做 ...

現實化?-0-
即係你想起個金銀城出黎住?xdd
作者: poisonboy    時間: 2013-8-4 10:56:25

我明你意思,大約係好似sao咁?
作者: hkee0625    時間: 2013-8-5 08:32:46

其實樓上嘅師兄,你講緊嘅野根本吾係昔日嘅童話
咩金河4萬幾血? 童話根本要組隊一齊砍怪先夠打,下下一個人秒到組隊要泥做咩?
作者: hkee0625    時間: 2013-8-5 08:53:11

其實好同意十六夜少的說話.呢家童話演變到,一個人秒叫正常?
見到個樓主個貼都火滾,話妳知啦!昔日嘅合體黑洞白金秒到沙中巨岩已經叫勁,而到後期就要組隊打!
作者: poisonboy    時間: 2013-8-6 11:29:32

hkee0625 發表於 2013-8-5 08:53
見到個樓主個貼都火滾,話妳知啦!昔日嘅合體黑 ...

其實呢,我已經計埋火衝降防,加上光使加攻,仲有黑洞補中,

以夢地為例,20800血,獸神被加攻左打1m5,後排火衝無問題,前排差3-4k hp,黑洞補中都味必殺得曬,你明唔明?

呢個只係100lv既例子,我升到105lv淨係岩岩好夠做,但係已經無經,
試問鬼3點打呢?4m血,多10lv多成2萬wo,你明唔明收費ser同free既分別?
作者: poisonboy    時間: 2013-8-6 11:31:11

hkee0625 發表於 2013-8-5 08:53
見到個樓主個貼都火滾,話妳知啦!昔日嘅合體黑 ...

其實係收費ser黎講,秒到呢d地方既白金黑洞合體叫做好勁..
作者: poisonboy    時間: 2013-8-6 11:36:45

雖然我明白論壇開放比每個人都有自由討論,否定/讚成既權利,但係我唔想你對我有誤會,我好有自信咁講,我已經係全ser最勁既魔使(包括裝備,鞭技),但係(接受加攻,降怪防,補殺之後!!!!!)依然秒唔到夢地91-100,呢個咪有問題囉!
更加唔好講105lv以上,我好老實講,要最少2回時間,即使水木再無經都好,點都快過需要打2回時間既105lv以上。

你可能唔明白我地收費ser高lv既苦況,但係眼見gm用隔離free ser setting落去收費ser,就覺得好燥
作者: hkee0625    時間: 2013-8-6 13:01:33

我吾係否定妳的言論,但童話當初的路線,並吾係一個人秒怪練功,但呢家漸漸演變到秒到先叫正常.
另外個設定問題,向童話反映哂Q氣,佢吾會理
作者: hkee0625    時間: 2013-8-6 13:14:03

不如舉個例子應會明白我的意思.
試回想起,頭60級怎樣練功?5人行在51-60其間,每場至少砍3-4回才完,但其間吾開肉娃血娃等等,一樣跟妳的情況沒差多少,分別在於係等級問題.
妳話光使加攻,黑洞補刀和火衝等等.但妳吾嘗試換換陣形?1闇3獸神/白金1光使,加上妳的寵物,相信可撐到3-4回吧

作者: poisonboy    時間: 2013-8-6 17:22:57

hkee0625 發表於 2013-8-6 13:14
不如舉個例子應會明白我的意思.
試回想起,頭60級怎樣練功?5人行在51-60其間,每場至少砍3-4回才完,但其間吾 ...

如果收費ser有咁多魔使就好...
你指個情況我係明白既,我都知道咁樣係最好玩,奈可童話已經變質
作者: hkee0625    時間: 2013-8-7 09:28:28

無法子啦..
其實童話官方,好多時都自打嘴巴
作者: hmgwlmlgs    時間: 2013-10-1 08:28:48

好多裝備物品都係同資料片掛勾,你要唔出分子呢d野 但又要秒殺d怪呢樣係好唔符合常理既野黎...
隻game唔係得一個回合...都唔係一個人玩 唔係既話我相信好多職業都係垃圾黎
唔夠傷害可以試下加力 好多野都係要互補不足 要某d野既同時就要付出某d野 好簡單既等價交換黎
想當年玩童話既時候三四個人組隊都要打幾個回合先殺到月光村d怪
我記得傷害有上限係9999

仲有GM係「遊戲管理員」,工作係負責「管理遊戲運作」。活動、調整數據呢d應該係唔同部門做既野黎
九成半以上既遊戲營運團隊都係唔識遊戲屬性設定同平衝性,唔係既話就會唔有咁多online game開一陣就執粒
不過如果要調整屬性設定應該要做好大規模改革...就連好多基礎設定都要改...
不過呢d都唔係最重要...最重要既係要用心
舉個例 轉生系統、分子、升級屬性同系統咁
可以限制轉生次數、轉生後的點數比例等等...
分子提高既傷害比例呢d改弱等等...
又可以整做升lv既經驗少d 但等級上限調低d 升lv能力點數多d
其實好多野都可以做調整 差在有冇智慧(心)
有活動已經好好,當然玩家既要求一定係高,不過亦同樣代表係期望

我都好想玩番童話 真係好多年冇玩 果陣雖然好細個 月費又要78蚊 但點都會草錢買
不過見到你地d評論咁差 都係諗下好了 睇黎真係要成為兒時回憶
作者: 豆仔    時間: 2013-10-1 17:38:05

作者: cyw02125    時間: 2013-11-8 19:37:33

我真係好難想像

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://061244113049.ctinets.com/) Powered by Discuz! X2