AGAMES 討論區

標題: 《星界神話》玩家意見收集及回報BUG專區 [打印本頁]

作者: '`紗焰兒♥    時間: 2015-6-17 14:30:58     標題: 《星界神話》玩家意見收集及回報BUG專區

《星界神話》封測已經完測喇,而公測亦火熱地進行中~相信唔少玩家們都會有唔同既意見想提出!
依家就有一個專區俾你地發表下意見~希望可以收集多啲唔同類型既建議~

另外如果有發現任何BUG亦都可以係本帖發表~

至於獎勵就是金幣 20點~ 希望大家踴躍留言哦!

作者: johnson    時間: 2015-6-17 14:32:08

不如改名做"聖騎神話"吧
作者: joelok051205    時間: 2015-6-17 15:01:04

好明顯嘅聖騎神話ONLINE
作者: pk74102002    時間: 2015-6-17 15:06:03

粵語不好聽...
作者: @lice    時間: 2015-6-17 15:09:35

有激活 圖示有由灰色-->彩色
但帳密係咪登入alta官網 果個?
遊戲一直話我錯帳密
作者: 陽光與沙灘    時間: 2015-6-17 15:12:47

有冇人睇緊片==
作者: s20101067    時間: 2015-6-17 15:54:22

藍MON.....
作者: 瑩。    時間: 2015-6-17 15:58:12

實情隻GAME個SPEC係咩
之前其他GAME都冇咁過份

作者: johnson    時間: 2015-6-17 16:30:19

GM覺得更新驅動就可以解決一切.............
作者: johnson    時間: 2015-6-17 17:23:56

D影片好曬時間 有冇得飛嫁
作者: 瑩。    時間: 2015-6-17 18:12:54

咁唔知點解更新極顯示卡驅動程式都係FAILED嘅係咪冇得救?
作者: pgchicken    時間: 2015-6-17 18:33:59

瑩。 發表於 2015-6-17 18:12
咁唔知點解更新極顯示卡驅動程式都係FAILED嘅係咪冇得救?

請提供你的系統配備,方法:開始/執行/在輸入框輸入 dxdiag /按 Enter
然後按「儲存所有資訊」後再上傳至此

作者: 瑩。    時間: 2015-6-17 18:54:21

pgchicken 發表於 2015-6-17 18:33
請提供你的系統配備,方法:開始/執行/在輸入框輸入 dxdiag /按 Enter
然後按「儲存所有資訊」後再上 ...

[attach]14981[/attach]
[attach]14981[/attach]

我就深信就真係自己部電腦有問題嘅

作者: 秋仔    時間: 2015-6-17 19:05:44

3個鐘頭入面 瘋狂出現呢個情況 到目前為止有12次 :)
[attach]14982[/attach]
作者: pgchicken    時間: 2015-6-17 19:22:38

瑩。 發表於 2015-6-17 18:54
我就深信就真係自己部電腦有問題嘅

你的顯示卡是內置顯示卡,一般內置顯示卡的效能較低,如更新驅動程式並調低圖像質素後仍無法正常遊戲,那就可能需要換上外置顯示卡了。
作者: Leicester    時間: 2015-6-17 19:41:25

交左個任 無消失 但係禁佢又無反應
係我個人問題 定係BUG
作者: Kamix    時間: 2015-6-17 19:56:55

我卡左係gamedatafilelist.txt 郁都唔郁
作者: pk74102002    時間: 2015-6-17 20:49:50

有時候(特別是狂按技能及星界奧義時)角色會突然停下來什麼都能不做(包括技能 WASD 跟 ESC)  要等2秒左右才恢復正常
(打小怪時也會發生  打王發生次數特別多)

作者: 秋仔    時間: 2015-6-18 15:06:14

pgchicken 發表於 2015-6-17 19:22
你的顯示卡是內置顯示卡,一般內置顯示卡的效能較低,如更新驅動程式並調低圖像質素後仍無法正常遊戲,那 ...

關於你在我的回覆中的點評上 我不能直接用點評去回覆因此改用這方法
首先你所提及的"請按"SEND"並提供遊戲目錄內今天日期的壓縮檔,範例:http://gyazo.com/e7dfd79ad867f06c67963154b9903b66"我有幾點疑問

第一:哪可以看到遊戲目錄內今天日期的壓縮檔?
第二:本人在想輸入文字的時候立即沒有回應 我該怎樣做?
作者: pgchicken    時間: 2015-6-18 15:10:17

秋仔 發表於 2015-6-18 15:06
關於你在我的回覆中的點評上 我不能直接用點評去回覆因此改用這方法
首先你所提及的"請按"SEND"並提供遊 ...

1. 可以在你桌面的遊戲程式處,按滑鼠"右鍵",然後從選單中選取"內容",在出現的視窗按下"搜尋目標",就可以看到遊戲目錄了
http://gyazo.com/a0a08c995ea63865c52eb0500126ca0c
而遊戲目錄中,應有一些如之前範例所示的壓縮檔,通常是英文或英數_日期_時間.zip這類的名稱

2. 請問是用哪一種輸入法呢?

作者: 00852340    時間: 2015-6-18 15:28:21

可唔可以將中間果d劇情設做禁esc飛走佢.....
我指初頭2姊妹互打果邊

作者: 秋仔    時間: 2015-6-18 15:41:52

pgchicken 發表於 2015-6-18 15:10
1. 可以在你桌面的遊戲程式處,按滑鼠"右鍵",然後從選單中選取"內容",在出現的視窗按下"搜尋目標",就可 ...

1)是否連同遊戲帳號的那個? 例如ABCD1234_0617-1600-13

2)是轉換輸入法的時候立即沒有回應 英文沒有試過
作者: @lice    時間: 2015-6-18 18:53:50

1.組隊耐隊友會變空氣人 必須換分流(見附件

此為意見
2.入副本, 隊伍離隊友太遠 地圖會冇隊友顯示, 明明係同一地圖內, 死左重跑揾人好唔方便...
3. 原來其中有人入左副本, 就無法使用"移動隊友",  至少比個警告字眼唔該...
4. 之後仲要自己點5人任先會入岩, 否則浪費1次單人次數.. 講真好煩, 龍之谷 都會等到人齊全到門口先一次過入, 自動選隊長入ge副本

作者: candybabii    時間: 2015-6-18 20:54:50

問題:

1.  當按下回報任務(系統會自動尋路) ,然後角色行走中時按Q或E  轉換角度,角色就會自動停下來, 滑鼠轉視角就沒此問題
但其實晴空物語,狩龍戰紀等等  在行走中按Q或E轉換角度,角色是不會停下的,希望能修正這問題。謝謝QAQ

2.  另外在打怪中的時候,按Q或E轉角度,是轉不到的...他會回到原處...按了等於沒按,但滑鼠就沒這問題。

[attach]15005[/attach]

作者: mwc200    時間: 2015-6-19 00:17:03

我6月16日12:00係 AGames 論壇攞左個封測碼,
之後去激活,佢話個啟動碼已被使用。-.-點解
作者: ChLiu    時間: 2015-6-19 07:33:40

可以用數字鍵盤施技嗎?
作者: billy8411    時間: 2015-6-19 09:37:53

遊戲那個天賦表是說06解鎖,但是要解07LV的任務才能解鎖= =
作者: @lice    時間: 2015-6-19 14:23:11

johnson 發表於 2015-6-17 17:23
D影片好曬時間 有冇得飛嫁

要先玩過一次
分身再到相同影片時 先可以按ESC 飛gar~
作者: candybabii    時間: 2015-6-19 15:49:55

問題:

鍵盤鍵的上下左右,和WSAD鍵不符...

當按下左鍵時,等於同時按下Q鍵和A鍵的效果
當按下右鍵時,等於同時按下E鍵和D鍵的效果

顧名思意,上下左右,按下時,不是單純的上下左右,而是會轉埋角度。

作者: pk74102002    時間: 2015-6-19 16:03:37

角色10等 取消採集(採集道具10等可裝備)後會彈出"召喚小屋"的圖示
按下後可"騎小屋"  (小屋要20等主線才解放)
作者: 秋仔    時間: 2015-6-19 16:11:20

秋仔 發表於 2015-6-18 15:41
1)是否連同遊戲帳號的那個? 例如ABCD1234_0617-1600-13

2)是轉換輸入法的時候立即沒有回應 英文沒有試過 ...

2. 請嘗試只打英文看是否能出字。如中文不能輸入請提供你用的中文輸入法。
英文沒有任何問題 但輸入法一轉換 即按Ctrl+Shift 就馬上沒有回應
作者: 侈仔    時間: 2015-6-19 16:50:56

遊戲進行途中會無緣無故靜音 要重開遊戲解決
應該已經有不少人反映過
請調查一下
作者: ChLiu    時間: 2015-6-19 18:59:50

ChLiu 發表於 2015-6-19 07:33
可以用數字鍵盤施技嗎?

是要左邊數字鍵盤,不是QWER上面的數字鍵盤...
作者: beatyau    時間: 2015-6-19 23:55:00

作者: wai00r    時間: 2015-6-20 02:04:33

採集時出現一句"似乎是相當稀有的礦石"後...再也採集不到任何東西 一直卡死左QTE那邊
作者: wt_wai    時間: 2015-6-20 09:55:49

QAQQAQ
作者: 熊國寶    時間: 2015-6-20 12:42:49

與伺服器中斷(1) 點搞 文件入面有ACDC呢舊野
作者: xy00093671    時間: 2015-6-20 12:44:25

BUG回報 1. 38副本又有普通話又有日語(2種聲道)
              2. 38副本個任.....我打完隻聖獸後唔記得要交任....到打完最後隻BOSS先發現已經交唔到....要      
重打
              3.[attach]15009[/attach] 注:我係選左星靈先入小屋 但佢都係顯示左第二隻星靈...
作者: 烈翼乂    時間: 2015-6-20 14:08:26

5人副本比較難打,成日死係好平常既事
x我次次打BOSS
臨boss就黎比人打死果刻我先死左
然後我就咩野都無拎,咩經都無
咁我打副本黎做咩???
可唔可以改一改
作者: pk74102002    時間: 2015-6-20 16:11:38

採集時會有機會停左係到  明明進行採集中但唔會採到任何野,冇採集經,工具唔會消耗
(聽公會D人講通常係bonus採集失敗時先發生)
作者: pk74102002    時間: 2015-6-20 16:24:40

可唔可以打小怪有機會掉星界點數/換金裝既點數降低??
掉箱機率已經低  重要開箱機率性出金裝 想打到特定金裝實在太難了..
PS. 可唔可以取消賣綠裝既 取消/確定? 次次賣綠裝好花時間
作者: as978860    時間: 2015-6-20 21:38:39

我在藍月之林打副本,打boss前的動畫中日語同時播放
作者: beatyau    時間: 2015-6-20 23:57:49

只能上傳這個檔案
作者: beatyau    時間: 2015-6-20 23:59:26

beatyau 發表於 2015-6-19 23:55

已經補回檔案
作者: @lice    時間: 2015-6-21 14:24:43

發現另一怪物bug:

副本: 38Lv 藍月神殿副本
有2隻 精英怪(小boss) 石頭人

石頭人1: 藍月守護長老
石頭人2: 防禦裝置守衛官

有一招式 預放招之前ge "指示箭頭 >>>" 消失左。
即冇任何提示方向 就直接出招
招式:   圓形擴散地面尖石 (見附件)

[[[   以下係台服正常狀態,          ]]]
[[[      港服紅色箭頭無左:    ]]]    

[attach]15012[/attach]  <---紅色箭頭 圖1
[attach]15013[/attach]   <---若在港服此副本中兩隻小boss石頭怪 都只有咁, 圖1

作者: yuwa175    時間: 2015-6-21 15:07:40

採集8-16的礦時如出現"似乎是相當稀有的礦石"後會卡死,不能再採集
但試過1-8的不會,更高的就不知道
作者: 時空裂縫    時間: 2015-6-21 17:54:12

遠距離職業 太小血了(40lv都無10,000血) 無用加血星石 組合套裝等 就算全星石+血 攻擊大大-小
作者: 時空裂縫    時間: 2015-6-21 17:55:22

槍問題 可否天賦左面是 傷血/傷爆
作者: nelliewong1219    時間: 2015-6-21 18:24:05

經常連不到線上不到遊戲,檢查過並不是家裡網絡問題
作者: losterlordvia    時間: 2015-6-21 19:17:20

隱藏任務可以不停接, 不知是設定如此還是BUG...
作者: johnson    時間: 2015-6-21 19:19:18

完左喇 完左喇 好唔捨得呀GM/.\
作者: pkpk79855879    時間: 2015-6-26 12:30:54

招待買5到

作者: nbhnbh2    時間: 2015-6-26 14:41:12

系統設定--->角色---->戰鬥設定 有BUG

每次轉地圖/REON都會重罝!!!
作者: 細狒狒    時間: 2015-6-26 17:31:35

大地精華 出現機率好低呀 坐成日都冇一粒 點生存呀
作者: chrislove    時間: 2015-6-26 23:12:19

官方人員,,,關於暗碼...
點解我打岩暗碼都彈錯誤..然後仲彈帳號被凍結...
我已經連續兩日帳號被鎖啦
我可以改暗碼表示我打岩...~~ 然後改返同一組密碼~ 同返同一組密碼入GAME~~ 帳號被鎖
作者: nbhnbh2    時間: 2015-6-27 22:55:02

系統設定--->角色---->戰鬥設定 有BUG(2)

使用左鍵進行攻擊對話會拉唔到技能去"便捷欄?"

作者: leekyo    時間: 2015-6-27 23:02:18

可唔可以比番個esc我地skip左d動畫佢= =
感覺對唔想睇既人好哂時間
作者: ShuangHuangxYan    時間: 2015-6-28 02:52:18

紅葉峽谷 成為笑顏本身
一直試了 都解不到成就
作者: woody5232009    時間: 2015-6-28 03:17:04

作者: tachikoma    時間: 2015-6-28 16:44:43

38單人副打完王沒星界點數
...18及28單人和5人都冇問題...

作者: maybeareyou    時間: 2015-6-28 20:37:19

建議官方可以多多發公告提醒一下玩家詐騙手段  保障新人玩家免受損失
作者: qpalzm    時間: 2015-6-28 21:02:20

強烈建議咪再比班幣商洗交易頻,有既就即刻ban左佢根本乜都睇唔到
作者: bb602345    時間: 2015-6-28 22:48:24

請問藍精華同橙精華係唔會出,,定係機率真係低到e個地步?

魚都釣左幾百條,,但係1粒精華都冇~~

作者: shlnkansen    時間: 2015-6-29 16:05:56

48遺副5人尾王攻擊沒有範圍提示(??
作者: 劣等生    時間: 2015-6-29 18:16:12

個交易頻明明係設定禁走左佢 但係仲係到 同埋點解會冇確定個制
SORRY 自己錯 已解決
作者: ShuangHuangxYan    時間: 2015-6-29 18:48:06

LV.38 副本 藍月聖殿 單人 最終王的劇情 有雙聲哦 日文同普通話同時放左
作者: tachikoma    時間: 2015-6-29 18:51:22

[attach]15101[/attach]
個UI設定選了多次[海洋蔚藍風]之後,
下次上線都給重設回預設值...
請跟進一下...thx...

作者: chibcat    時間: 2015-6-29 19:45:39

頭先無啦啦斷2次線
作者: s26255158    時間: 2015-6-29 19:53:17

不知道為甚麼 我 WASD 移動 十分有問題 我行前個角望住我
左右 更加係 行唔到

禁去交任務 行幾步就停一停

試下調底畫質,轉左去高/低 結果一樣~

希望,下一次update 能有所改變
thx~
作者: kwaai    時間: 2015-6-30 03:28:39

<BUG>東方森林 奇遇 Lv15. 痴心花匠
無法進行第二步驟!重複卡再第一個步驟!!
作者: Veronica    時間: 2015-6-30 05:48:54

[重要回報] 商城的 <角色經驗沙漏> 消耗道具完畢後不能自動使用下一個沙漏。

該商品已明顯說明左[沙漏的耐久度會隨著使用時間而降低,消耗完畢就會消失,或繼續消耗下一個經驗沙漏]
作者: candybabii    時間: 2015-6-30 21:00:05

candybabii 發表於 2015-6-19 15:49
問題:

想問問GM  何時才會修正這些BUG , 封測那時候回報了,但到公測的時候還沒修好= =
現在才剛剛公測,我相信GM不會就這樣放棄這遊戲吧=W=?
作者: ngaiwaihan    時間: 2015-7-1 10:32:20

按了開始後,畫面變得超細
作者: nbhnbh2    時間: 2015-7-1 16:37:36

admin   3 分鐘前
[系統消息] 恭喜你已抽中虛寶! AR2BWDXXXXXXXXXXXX

想問要點攞個虛寶
作者: 00852340    時間: 2015-7-1 16:44:41

s26255158 發表於 2015-6-29 19:53
不知道為甚麼 我 WASD 移動 十分有問題 我行前個角望住我
左右 更加係 行唔到

我琴晚開始係咁....到今日直頭連同npc講野都講唔到
作者: tachikoma    時間: 2015-7-5 18:46:44

[attach]15185[/attach]

alta...你明要做什麼的...

...還有現在工作室一堆人物在掛18,28,38副...
你們打算幾時才做野...

作者: nbhnbh2    時間: 2015-7-6 18:07:33

青年比爾成就係咪有BUG 做唔到:)
AT 恆晶礦山

作者: victorskli    時間: 2015-7-6 18:30:07

星靈任務完成後, 仍在"未接任務"中顯示
作者: victorskli    時間: 2015-7-6 18:31:47

成就任務中的"伺服器排名"顯示為"0"
作者: victorskli    時間: 2015-7-6 18:34:24

每日上線時, 未接的每日任務會自動點選了追蹤功能, 顯示在螢幕
作者: victorskli    時間: 2015-7-6 18:48:31

改善意見:
1. 頻道加入訊息時間
2. 頻道次頁收到訊息時閃爍
3. 交易頻道設等級及時間限制
4. 角色頭頂標籤各種符號功能
5. 鎖定目標功能
6. 在當前目標上顯示箭咀之類易看的標籤
7. PVP裝備不能強化 (公平競技)
8. 所有橙裝不能交易
9. 拍賣場可隨處開啟10. 拍賣場添加貨品買賣記錄
11. 添加木人, 練習DPS用
12. 商城中,除福袋外, 添加實價直接購買福袋內之貨品 (價錢較貴)

作者: victorskli    時間: 2015-7-6 19:02:14

又發現一個, 某些好友不能刪除
作者: siuching310    時間: 2015-7-8 15:27:04

幾時先有好似幻想神域咁有得舉報外掛?
作者: tachikoma    時間: 2015-7-8 17:36:49

成功將「武器」或「裝備」提升至『三星』的玩家,即可獲得獎勵!
高級裝備強化卷(限定) 5

釣魚等級達到 20 7月8日 維護前 快速收成肥料(限定) 20

.....
其實今天要發的獎品...你們發了沒...
作者: chocolatecat03    時間: 2015-7-8 21:15:41

7月8日更新之後的bug

1)按坐騎不會自己取消,只會維持在坐騎狀態

2)進小屋非常慢和很容易Lag
作者: maybeareyou    時間: 2015-7-8 21:31:42

1.像幻想神域一樣的檢舉外掛系統
2.進一步優化進小屋的延遲程度
3.加入更多且優質活動
4.能用招待券購買高級武器/防具卷軸
作者: shlnkansen    時間: 2015-7-8 22:26:38

大靈災尾王技能BUG
放激光炮之後傷害好遲先出,搞到避完技突然彈個傷害出黎死哂
作者: tachikoma    時間: 2015-7-8 22:59:23

又多一個...

[attach]15209[/attach]

[attach]15210[/attach]

[attach]15211[/attach]

[attach]15212[/attach]

...真想知alta會唔會做野...
外掛工作室一地圖都係...
幣商洗頻,
...漏發獎品又沒回應...
想知你們想點...

作者: mememe    時間: 2015-7-9 11:18:28

聲效問題
部份電腦玩玩下成部機無哂聲要重啓個電腦聲效同隻game,雖然只要整一次之後就無問題。
第2個問題 人物日語音效有延遲 或者會一lun嘴咁講

作者: 勁爆仔仔    時間: 2015-7-9 14:29:30

又話加3星比5張高強 都唔見有
作者: chibcat    時間: 2015-7-17 17:44:26

為何看自己裝備腰和腳都變了空白
作者: chocolatecat03    時間: 2015-7-17 18:12:20

賢者奧義-光輝祝福的說明是增加隊友攻擊8%
可以狀態卻是增加傷害值8%
作者: nbhnbh2    時間: 2015-7-18 17:37:58

遊俠BUG 極限連射有時會唔出現技能施放時間倒數個舊野((獵人招連大技都會

玩左6日試過2次 轉完地圖之後成個畫面唔計[技能欄 地圖 下面(角色,背包,任務,職業.....) 個D圖示]遊戲玩家,NPC,場境全部濛哂 要REON先好番

作者: nbhnbh2    時間: 2015-7-18 21:58:53

BUG啊BUG啊 星靈任做完之後會再顯示為未接任務
作者: yuen1213    時間: 2015-7-18 22:28:59

我把炎神之力
本來附屬2個,依加得番爆3%....
作者: nbhnbh2    時間: 2015-7-20 19:22:11

BUG啊BUG 好多BUG

1.交任個時不時禁禁下 自動成個交任務個框熄左 成日都要禁多次極煩

2.上次更新之後開始 介面技能欄 自己拉完去自己鍾意既位之後 過一陣又自動SET番系統原先既樣
作者: 硝子の蝶々    時間: 2015-7-22 19:17:51

這應該是BUG吧?
昨晚約一點半下綫前還是有50金左右的,今天三點多一上綫發現只剩716銀...........
求助啊.....無故被吞了50金誒
作者: nbhnbh2    時間: 2015-7-26 23:59:13

有冇人睇個POST架....

又有BUG25號更新後 某情況下開GAME會自動全部!全部!設定RE番哂去預設值!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: fukwing0926    時間: 2015-7-27 03:37:26

幾時新增返新(橘)戰利品製作字頭???
作者: joelok051205    時間: 2015-7-27 09:04:10

fukwing0926 發表於 2015-7-27 03:37
幾時新增返新(橘)戰利品製作字頭???

一直都有嫁 唔係咩

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://061244113049.ctinets.com/) Powered by Discuz! X2