AGAMES 討論區

標題: 對遊戲內容有咩意見?留言分享一下吧~ [打印本頁]

作者: 神域使者    時間: 2022-3-7 10:31:39     標題: 對遊戲內容有咩意見?留言分享一下吧~

玩咗幻想神域咁耐,大家總會有一啲「點解呢個位唔咁樣改下嘅?」嘅諗法吧?
不如係呢度講出嚟,大家都可以討論一下,官方會收集意見,整理後提供俾原廠參考的
補充:好希望大家提供的意見可以講少少點解有呢個想法,我地好想了解大家嘅深入想法,更深入咁轉達俾原廠知道,感謝!

※呢到唔係回報區,個人帳號問題呢到幫唔到大家,請搵客服處理。

作者: dimitrius815    時間: 2022-3-7 22:50:35

1.  選角畫面的角色順序可以由玩家編排。
2.  裝備、冒險之路、專精點數,每項出3-5個分頁比玩家,等玩家可以快速切換裝備、冒險之路、專精點數
    切換冒險之路、專精點數可以保留要收費。
3.  每星期五12:00-星期一05:59  有任務經驗,打怪經驗,掉寶率加成。
4.  煉獄死鬥、小鼠戰爭、榮耀霜冠等的戰場活動可以與台服2個伺服器的玩家一齊對戰。5.  煉獄死鬥、小鼠戰爭、榮耀霜冠等場地,除了戰場活動期間,可以設定為副本,讓玩家可以自己組隊進入對戰(沒冇獎勵,單純對戰)
6.  新增戰場玩法:玩家自行5人組隊進入戰場,進行3場1 VS 1、1場3 VS 3、1場5 VS 5(地圖可採用現有副本地圖或者節錄主線場景)

----------------------------------------更新-----------------------------------------------------

7.  晶魄。酒吞童子武裝 縮小整體大少,優化武裝的貼圖材質(對比背飾葫蘆)
8. 再次推出消費活動可獲得貫穿秘石福袋

作者: dimitrius815    時間: 2022-3-7 22:52:38

另外,呢個POST可以去FB啊、官網啊宣傳下,如果唔係又冇人知道有開POST收集我地意見
作者: 你好嗎三個字    時間: 2022-3-8 19:43:58

作者: okok123koko    時間: 2022-3-8 21:26:47

1. 希望冒險之路重置金額改為永久10金( 對新手黎講10金都好難賺到)
2. 希望冒險之路配點增加為30-35點或者多D, 25點有D少... 可以多D變化 (隨心所欲的搭配讓你的能力更獨特。 ) 這句是開始的初心!!
3. 希望增加專精分配點數, 目前140點不夠用希望增加到2倍以上280點-300點
4. 希望下調冒險者徽章中的徽章積分要求 2000分國王面板 對新玩家來說很難升呀
5. 希望裝備屬性中的生產裝備有4格還是上鎖的 是開發中? 還是有什麼裝備沒推出? 可交代一下進展嗎? 上鎖了好幾年了
6. 希望優化自動尋路系統的路徑, 在做一般任務時,很多地圖經常發生卡住位置, 路線經過的地方仲會撞到D建築物,樹木,石頭或其他物件等等, 唔識繞過 (例如月隕魔窟,會比D防禦柵欄擋住, 例如新地圖耀彩龍畔,在交任務給NPC時用自動尋路的話行到去倉庫管理員附近會比木柵欄擋住) ,以及在路經深水區域時會自動落坐騎游水,但上水後不會自動上回坐騎, 只是在走路的動作繼續前行 識落騎唔識上反騎  咁唔人性? 咁反智?
7. 希望背包貨幣資訊入面全部貨幣統一為 50萬/100萬上限 現時20萬上限好快滿(例如金神點, 普通神點,釣魚幣等好快就滿)
8. 希望增加物品堆疊數量上限, 現時很多物品堆疊數量只是100就上限 (例如 料理食品 飲品 藥水 強化卷 秘石水 尋寶符 和很多其他物品,不能盡錄) 但古代人的力量 古代人的智慧就可以有4位數字的堆疊數 即代表堆疊數可以是4位數, 即是可以9999作上限? 咁不如全部統一為9999吧)
9. 希望增加好友數目 100人太少位了 開放到300人吧 想加多D人做好友
10. 希望增加公會人數及公會活動小遊戲 現時110人太少 好多人都會加入分身角色,所以110人的數目不夠用,提議開放至250-300人. 另外小遊戲現時只有3種, 可再增加小遊戲,增加趣味性
11. 希望新增NPC語音系統,在對話時有語音說話交談,例如日文
12. 希望調整魚王出現時間, 現時魚王出現時間不是全部玩家都能上線玩,有D人要反工,有D人要反學,希望星期1-5的魚王時間能增加一些時段, 而星期日的全區域魚王只有2個時段也是太少(只有下午13點,17點). 希望能增加時段(例如0900 1300 1700 2100)
13. 希望下調源神祈願任務的物品數量, 有些任務要求物品太多(例如考古物品,料理, 藥水,釣魚物品等等)
14. 希望下調一般任務打怪數量, 目前有些一般任務打怪數量是打2種怪物,每種怪物打24隻共打48隻, 數量太多,太花時間, 有些玩家每天玩很多角色, 花了大半天時間都還在跑任務, 十分費時, 希望下降打怪的數量, 例如(如果任務打2種怪物每種只打10隻,共20隻) 作為參考.
15. 希望增加技能快捷列, 目前只有4列不夠用, 希望能再加多一列並可以自行熱鍵設定
16. 希望增加承接任數量, 目前只能接5個任務,十分不方便, 希望能增加至10個任務.
17. 希望上調持有金錢的數量至50萬至100萬 99999金999銀真的很少......其他網上遊戲的金錢都能有百萬位,千萬位數以上
18. 希望上調啟源碎片的上限為十萬位或百萬位數目, 例如30萬,50萬或者100萬
19. 希望上調背包招代券上限為萬位數, 目前9999已到上限, 希望能上升至99999的數字才不會再獲得招代券
20. 希望在銀行(特殊銀行後面多開幾個銀行, 例如料理銀行放食品飲品,藥水銀行放藥水, 考古銀行放考古物品)之類 方便玩家自行放置分類
21. 希望改善或優化郵件中的全選功能, 一鍵領取, 一鍵刪除功能, 在一般郵件中如收到大量數目的郵件會作分頁(例如頁1頁2頁3之類)全選後只能全選5件再按一鍵領取, 要重覆這樣動作很多次才能把全部郵件收取, 十分不便, 浪費時間. 希望點了全選功能後可以把整個一般郵件的信(例如頁1 頁2頁3頁4或更多頁的都能一次性全選), 再按一鍵領取直接領到背包身上, 減少收信件的時間 完全做到”一鍵全選, 一鍵領取” 的功能, 領信後的一鍵刪除 希望都能夠做到全選領件後的信(不論只有1頁或多頁數都能”全部”全選再作一鍵刪除. 做到”一鍵全選, 一鍵刪除” 的功能.
22. 希望再優化各職業武器耐久度的耐用性, 有些職業例如火炮,武器耐久度的使用度扣得比其他職業快
23. 希望下調晶魄洗鍊古玉I(限定)30金洗鍊費用(和晶魄解放古輪I(限定) 60金洗鍊費用, 兩者的能力實在太多,不能一時三刻洗鍊到玩家想要的效果, 而每一次洗鍊都花幾十金洗一次 積少成多不停洗鍊的話就已經花了很多金錢, 對新手玩家和老舊玩家來說都十分吃力, 不值得花金錢來洗鍊
24. 希望優化ALT+右鍵開箱功能, 現時秘石福袋, 武器箱,防具箱等 用ALT+右鍵開啟只能開10個箱, 十分費時, 希望能優化到背包中有多少個箱就能一次過開(例如身上有55個武器箱, 用ALT+右鍵按武器箱就能按到最大數量55個, 然後一鍵打開, 減少時間
25. 希望新增並固定在每星期五六日會出現一個NPC 玩家可以去領取BUFF 最好6小時有效(有任務經驗,打怪經驗,掉寶率加成 並新增加入穿透加10%或多D 破軍加10-20點或多D的BUFF)。
26. 希望大時大節(可根據香港的公眾假期作參考) 可以到漁港或聖城找NPC拎節日BUFF(例如 元旦, 農曆新年, 清明節, 復活節, 佛誕, 端午節, 中秋節, 重陽節, 7月1香港回歸, 10月1國慶, 聖誕節等) 不同節日有不同效果的BUFF
27. 希望新增紅雨,黑雨和打風)BUFF 紅雨, 黑雨, 8號風球 都不能出門上班上學, 正好留在家玩FFO
28. 希望下調覺醒副本的難度, 很多新手玩家都打不過覺醒副本(不是全部玩家都會課金的 有很多玩家都是不課金玩遊戲的) 如打不到又不課金買覺醒之鑰就無法再玩下去, 不能再體驗這個遊戲. 希望難度下降等新手都能打得過.
29. 希望提高一般任務的任務獎勵(當中的金錢獎勵, 目前完成一個任務只能獎勵幾百銀, 實在太少, 希望提高至2-5金一個任務) 有助新手玩家累積金錢作整裝用(核心/合金 全部都很貴, 新手沒金錢作為學習和整裝的費用)
30. 希望能永久降低全部精鑄品項的精鑄費用, 目前精鑄費用十分昂貴,由幾十金的合金以至幾千金的武器配方不等, 玩家要整一套裝,要花費大量金錢才能弄出來, 只有在精鑄費用減半活動期間才能受惠, 希望永久降低點精鑄的費用 幫幫新手們.
31. 希望在莊園和小屋的地圖內新增一個傳送陣, 方便玩家在莊園或小屋整理東西後能夠便用傳送陣,傳送到不同地圖,不用離開莊園和小屋後再到身處的地圖找傳送陣.
32. 希望新增玩法(目前我有一個小小的諗法名叫”魔物遠征團”的副本) 副本人數為20人或以上可能20-40人左右, 王血可以有幾十條血,有盾, 有BUFF之類, 而玩家如果用某些職業或不常見的冷門職業可額外對王造成更多的傷害, 例如用火炮, 結他, 法書,之類. 而副本中的王可以是不同類型的怪物(例如可以是一隻巨大的果子鼠, 一隻牛,羊 一條龍, 副本王等等, 因為FFO太多不同的怪物可作為參考,甚至是NPC(例如米娜, 教宗, 黑騎士等等都可以). 20人或以上組成一個團隊入去打 全部BUFF都可以共享(例如1金技 施放時全部玩家都能吸中效果, 小豎琴的療傷合音回血技(會自動幫助扣左血既隊友回血 不用點按每一個玩家來回血). 打贏王後會寄郵件給玩家 打開後可得到不同的物品(源珠限定, 源戒限定, 未鑑定招代,幻想幣, 聖魂, 晶魂,之類) 作為獎勵. 希望是吸引的獎勵而不是一般的獎勵.

作者: sk4    時間: 2022-3-9 14:14:29

- 劇情移至「隱藏的秘密書庫」、開放時間調整、移除分層直接1至65層(調整玩法機制並移除復活限制)…

希望 Alta Multimedia 繼續堅持、身體健康!

開放兌換Lv.110/Lv.101及以下等級的全部物品<<<呢個你有這想法,係因為產出量問題? 目前大多玩家都係110以上?

裝備已經開放左,其實主要係附魔包、精鑄配方等未開放的物品。
特別係附魔包打副出到仲要抽,要抽到想要既又要打得出,倒不如開放兌換比多過途徑抽,加上可以用下啲神域點數。
等級問題只係因為Lv.115以下都算容易升級,所以可以支援一下呢個等級左右既休閒玩家。

作者: asd247658    時間: 2022-3-9 17:17:47

1.開放持有金錢上限 得99999金真心唔夠用 收左新源都要7-8w
2.招待卷免放背包直接放入 打雙源噩夢10招待真係禁到炆 爆左先放番背包或者寄信la 我背包好細唔想比招待佔用 LOL
3.飾品箱可以直接賣錢  我唔明點解防具武器箱可以直接賣 點解飾品箱一直係100銀冇改過
4.共用倉庫擴充,大佬職業就越黎越多,但共用倉就給放5個20格點生存,你話係咪la
5.神域點數取消cd冷卻,每次呢個都係地獄黎,浪費時間,同招待一個道理,要優化下。
6.港服提升下源珠出現嘅機率,我地情況你明la,源珠個來源靠雙源個活動根本唔夠我地用,其他天塔雙源啲源珠,好似問答個活動仲高機率過呢兩個。
作者: yutaka0000    時間: 2022-3-9 20:23:39

舊有職業調整:

1. 很多職業熱機需時過長甚至有CD

2. 技傷%,BUFF 維持時間過短

3. 天花板上限低

4. 發動條件意義不明 火炮..

5. 技能傷害系數等調整

6. 冒險,專精,技能組 等老化 (很多沒用的技能 像雙刀2招專精技)

7. 沒內置降物阻,降抗性 (EG. 能降抗或受到X屬性造成傷害的職業 鞭,幻龍,聖劍,棍,法書等)

8. 空包  ( 鞭子的神炎,火斧,
雙刀的蝶舞刃之類...)

9. 優化舊職業 雙武器技能無敵時間,

10. 增加使用副武器的變化,例如 主斧副火炮增加自身30%造成總傷害,雙刀副火炮增加20%絕對閃避上限等等。

*含以上多項問題的舊職其實佔多數*

(輸出及方便度跟 新職業如幻龍偶,最近改動的聖劍等 差距過於巨大)

全職業武器數值平衡:

雙槍,雙刀,太刀,拳刃等原本設計是極高輸出頻率,低傷害的職業,
除拳刃比較出色的技傷%+受到技傷%能彌補多少外,在現裝備加乘下差距太大了,
以S20裝備為例 跟幻龍偶 聖劍 可以差接近60-70萬的表傷值,
相反各舊職系數爆發/段數卻差不多甚至比這2職為低,而且GCD也沒有比較短

戰埸跟玩家對戰類:

1. 紫色戰場武器幣任務升級。 (現在還停留在70等,幣數極少而且需時久,極大降低玩家意欲。)

2. 紫色武器設計沒特點,不同武器應新增特殊對玩家的能力。

3. 同上,職業不平衡,導致多數舊職業不進場,或單一職業過多。

4. 開始後應給回玩家可以自由切換裝備的功能。

5. 獎勵應從招待卷外加上大量紫色武器幣+防具幣。

6. 所有戰場不再限制時間,可自由出入。

作者: yeungchunk    時間: 2022-3-9 21:45:57

我也來補充幾點:

1. 信件收信欄 / 好友列表 / 公會資訊頁:會員最後上線時間等項目,加上日期(特別是年份)
2. 開放兌換各種過時舊副本的大獎,例如天空幻境的座騎、傢俱圖;天塔1-20F的各種雕象傢俱等

3. 各種王怪掉落的寶箱,其開啟時的CD過長,希望直接取消

4. 增加裝備分頁,不同情況下使用的裝備組合可以放在不用的分頁,以便切換(美服已有功能)

5. 各種節目活動 / 消費活動增加各種角色面板作為獎品(日服美服都有的東西)
6. 有時伺服器lag的時候,登入選角的畫面背景會變成角色上次離線時的地點,我覺得這很cooool ,乾脆把這個弄成常駐功能吧(?

作者: 神域使者    時間: 2022-3-11 16:09:09

========分隔線==========

本週好圖分享

今個星期收到104條意見,我地會花時間每一條都討論,即使要花長時間都會討論,有一些看似根本是問題的,也已經直接回報了。

作者: maxwing1235    時間: 2022-3-11 21:59:58

野外.時裝王係咪冇左?
作者: 帥哥情意結    時間: 2022-3-13 10:32:47

刪除
作者: yeungchunk    時間: 2022-3-14 02:26:18

隨便又想到幾點,趁記得記一下:

1. 開啟副本招募後,若果開啟者(隊長)正在跟NPC對話或身在副本中,其他人就不能跟他組隊。這個問題從開服Day 1開始就有的問題真的令大家很不便,希望改一下

2. 祕石NPC的升級介面每次只能放5組經驗祕石極為不便,希望數量可以增加(當然如果一組數量的上限從100增加到1000甚至9999則更好)

3. 玩家自己的莊園希望能新增一個銀行NPC

4. 傳送點的介面過長(因為現在已經有43張<一般場景>地圖),希望可以改良一下讓查找更方便。另外<副本場境>中的各個副本排列次序跟主線次序並不一致,找起來更麻煩了,希望改一下

5. 聖城的採集協會商人新增更多可以兌換的材料,特別是需要在野外採集的稀有材料。這個兌換功能的目的不就是為了方便玩家嗎?如果不能換稀有材料就是失去意義了

作者: yeungchunk    時間: 2022-3-14 02:44:15

6. 副本傳送入口的副本列表,上面註明每個副本的等級

7. 在高等地圖釣魚 / 考古,仍有機會開出Lv65的金裝、Lv60的武器箱等等,實屬過時設計,希望把這些東西的等級上調至配合對應地圖的等級

8. (這是我個人私心)希望能大幅增加各種65金裝在65副本的掉落率——目前打到那些裝備的機率奇低,強逼症如我想把打到那些裝備對應的成就解掉也沒辦法

作者: harryjai    時間: 2022-3-14 15:48:52

首先都好開心同好感謝 GM / 官方 有心想優化隻遊戲 令到我地玩家有更加良好遊戲 體驗

1) 釣魚方面都其實係一個幾好ge設定
但耐何係時間方面有時真係好難就
如果1星期果1日2-3個時間miss左 (明白係1個cycle 但朝早5點真係唔係咁多人會釣到) 就要等星期日
星期日miss左就再下星期
有少少建議就係
      a)會唔會可以果日6個時段都可以釣晒果日會出ge魚王 (e.g. 本身只有星期一 1,9,17點可以釣到 禿鷹高原魚王 改為星期一6個時段都可以釣到
      b) 星期日開多2個時段可以釣全地圖魚王 (當然如果 可以好似平日咁有6個時段就會最好啦)

2) 公會在線祝福方面 (搵左你地成個月,相信官方都知我係邊個)
希望官方真係可以盡快修服番問題 ---- 岩岩追番Post見2020年已經有相關問題發生,而其他玩家都有講過
你地亦都話回報原廠------link 有關最近公會BUFF機率性無法獲得問題 - 幻想神域 Fantasy Frontier - AGAMES 討論區 - Powered by Discuz!
希望你地唔係真係【詞語過濾】緊d玩家
因為由S30個更新出左之後 成個公會就係大多數時間 會有問題 而其他公會冇發生相關問題
另到我地遊戲體驗變差左
你地都知港服已經唔多人玩 仲要1個公會長時間有咁多人上線維持3lv buff都唔係一件易事
對於做埋日任ge人真係會浪費左好多額外時間係入面 (可能本身1.5個鐘就做完2隻人 而家要2-3個鐘先做得完)

作者: 你好嗎三個字    時間: 2022-3-14 19:07:07

harryjai 發表於 2022-3-14 15:48
首先都好開心同好感謝 GM / 官方 有心想優化隻遊戲 令到我地玩家有更加良好遊戲 體驗

1) 釣魚方面都其實係 ...

其實公會在線祝福呢個問題, 其他公會都有, 至少我公會都有, 只係習慣左. 港服都一直有呢個問題,

想問原廠/官方 個BUFF獲得既方法 預設到底係點計.
個buff到底係 「中途上線(已經計算左為?lv, 之後果1粒鐘之內上線既人) 」會唔會有?
目前已知寫法就淨係0分既時候唔可以係傳送緊(load圖),唔係既話會無buff.

公會在線祝福目前有3個lv

lv1  無論整點計算既時候在線既人有 / 中途上線既人都 有相關祝福

lv2 只有整點計算既時候在線既人有 , 中途上線 有時有 有時無.  之前回報過, 好返過1排又壞壞地.

lV3 只有整點計算既時候在線既人有, 中途上線 有時有 有時無.  但無既比率佔大多數.
作者: okok123koko    時間: 2022-3-14 21:12:05

又諗到D野,所以再打出黎,
1. 有D盒/箱 右鍵開啟時會LOADING之後先開到或者放左係快捷列開啟會出現LOADING, CD過長,希望直接取消, 直接比人開啟啦仲要人等?  如果玩家身上好多個盒/箱, 就要LOADING 好多次 晒人時間?
2. 希望再下調少少公會在線BUFF的人數 LV1 LV2 LV3既人數再低少少門檻, 好多時差唔多到整點時只有28 29人在線,就拎唔到3LV 在線BUFF 十分氣憤, 無奈, 失望, 好多人等緊3LV BUFF做日任/打副  強烈要求下降3個3LV的在線人數數量, 謝謝
3.源神連結問題, 強烈要求永久提高連結產出的源神碎片既機率!!!!!! 因為台版的[[[源神連結新增每日次數上限,單一帳號每日可進行的連結次數總合為100次,於每日早上五點重置次數。]]] 只有100次但你又唔將連結出碎率提高, 好唔公平姐, 你要拎走人地D野都要比反D野人地作交換, 先合理
4. 強烈要求取消不可交易,禁放銀行, 和不可交易, 禁放共用銀, 以及不可交易, 禁放銀行 禁放共用銀行這三種
有好多物品(例如活動日任送的道具: <七週年紀念彈殼><奶皇月餅><手工鮮奶酪><特產啤酒><幻術師的秘密派> 等等,,, 仲有好多其他野 都係寫住 "不可交易 禁放銀行".  又例如<防具強化卷(限定)><高地戰區榮譽勳章><大雪嶺戰區榮譽勳章><聖魂洗鍊石I(限定)><聖魂重組藥水(限定)> 寫住不可交易, 禁放共用銀行,  再例如<夢想花束(限定)> 寫住不可交易, 禁放銀行 禁放共用銀行, 既然呢3個種類既道具/物品都係不可交易或者有D寫埋係限定野, 咁點解唔比玩家放係個人銀行同埋共用銀行比同一帳號的角色使用呢?  反正都交易唔到, 又唔唔比人放係銀行, 共用銀行, 要迫人放係身上 好冇人性喎 , 要求改至"不可交易" 便可, 因現時係有D道具只寫住"不可交易" 可以放到入銀行同共用銀行, 咁先係好架嘛 咁先方便玩家處理5.希望新增多2格源神交談, 按H熱鍵, 源神交談, 在"交談"2字的左面和右面各新增多一個方格位置, 方便玩家可以再連結多2隻源神, 共六隻
6. 希望提高所有<卡牌戰隊>的中 "深淵" 和"絕境" 的掉寶率, 目前"深淵"的NPC橙卡掉寶率是2.5%,而決鬥牌-經驗結晶(中)是100%, "絕境" 的NPC金卡掉寶率是0.5%,而決鬥牌-經驗結晶(中)是100%, 0.5%和2.5% 實在是太低 低到冇人性........ 對收集控型的玩家來講想收集到能夠打出的卡牌是天方夜譚嗎?
7. 希望永久新增星期六,日<卡牌戰隊>的出現時間, 目前星期六,星期日所有卡牌戰隊只會出現於下午1700, 晚上2100 希望多D時段, 例如0900 1300 1700 2100 起碼都有4個時段比玩家打下卡牌 收集一下
8.有關心之羈絆的問題, 目前心之羈絆的描述如下: 不可交易 10分鐘之內,受到的所有傷害降低5%、HP提升5%、跑速提升5%。與源神透過強大的心靈連結,產生出前所未有的啟源結晶能量,使用後可暫時獲得強大的羈絆力量。 但如果在副本食左心之羈絆, 比怪/王打死後 會消失左效果 咁點樣"10分鐘之內" ? 描述由頭到尾都冇話過死亡後效果會消失喎 玩家復活後就冇左個BUFF 十萬個問號???
9. 強烈希望和跪求開放一次性活動/限時內可以比各玩家重新改取遊戲角色名稱, ORZ !!!!!  幻想神域已推出了很多年(2022年8月就推出了9年了), 好多玩家由當時的小朋友已經長大成人,甚至成家立室, 但對於當初改的遊戲名字十分後悔, 可能係當時亂打, 諗唔到名, 或其他原因. 希望可以有一個重新改名既機會, 例如可以係玩家打完角色密碼後每選擇一個角色按下登入之後, 彈到去一個介面重新改名, 例如一個帳號有10隻角, 當叫做玩家1 至玩家10 , 就可以重改10次角色的遊戲名但只限重改一次... 點玩家1後彈去重改系統 重改後就登入遊戲, 然後玩家按ESC, 返回選角後 點選玩家2 又會彈去重改名系統, 如此類推
10. 好多玩家既建議都係大家係遊戲入面每日面對緊既問題, 有D係根本性問題, 有D係過時既限制同諗法, 現在官方想搞好遊戲,就真係希望站在玩家角度去睇, 去諗, 去改善, 人性化 人性化 人性化 好重要 一定要講三次!!!!! 比番D人性, 呢個遊戲好多野可以大執,要執靚反係一定冇問題的.
貴 公司傳奇網路遊戲在網頁的公司簡介說: "傳奇自製網路遊戲成立於2002年,擁有優良的網路遊戲核心技術,自製研發、營運、行銷萬人線上遊戲、全方位服務線上遊戲玩家、具完整遊戲開發經驗的專業團隊."   當中的"自製研發" 和 "具完整遊戲開發經驗的專業團隊" 呢兩點對於遊戲既大改善 比反D人性化, 絕對係可以做到既, 因為遊戲係你地整出黎, 一定解決到玩家提出既建議!!! 咁先吸引到人玩

作者: labalaba    時間: 2022-3-15 03:59:40

1. 時裝附魔,秘石,座騎能力轉移系統      
同一件時裝/座騎用到悶想換下,但係又比舊裝既頂階能力綁住失去換新裝動力,搞到玩家同一件裝著左2-3年都無換過成身臭崩崩

2. 源神進化寶珠 入手問題
之前有提過,亦見到官方有出FACEBOOK讚好活動,2次活動我都有參與,第1次拎左10個包,第2次5個包,結果一堆HP水,粒珠仲要不可交易,
到而家都入手唔到,唔想食拍賣行D炒價,鍊金/元氣鋪又唔肯放落去, 咁樣源神點升4星? 升唔到4星我做乜要課金鍊金抽新源神?

3. 舊時裝/坐騎回收系統
次次更新完鍊金就抽一堆用唔著既時裝,放係到賣唔出等發臭,希望時裝/坐騎可以換番一定數量既 彩虹幣/幻想幣/貼紙,
遊戲內打副本出既時裝(書庫時裝)都可以考慮比玩家換彩虹幣,等無課金玩家都有機會玩下彩虹鍊金

4. 每日登入獎勵
你睇下而家D手機GAME定期LOGIN都派下鑽石比人抽角色,
E隻GAME出左咁多年仲係1日10招待卷, 係唔係可以考慮派幻想幣?  彩虹幣我唔敢叫你派一陣又話我獅子開大口-..-
作者: asd247658    時間: 2022-3-17 21:15:20

希望官方修改下拍賣bug  一開始我以為係帕西打後唔可以放拍賣 後尾新年赫斯提亞又得 希望快啲修復番
作者: 神域使者    時間: 2022-3-18 16:00:41

本週好圖分享
作者: watafish    時間: 2022-3-20 15:37:43

希望招待卷鍊金幣使用後不用等0.5秒cd
作者: yeungchunk    時間: 2022-3-22 21:58:10

隨便又想到幾點 part 2:

1. (釣魚相關)義賊團的信物、小茶的落花、左衛門的匕首、各種魚類(特別是各地魚王),改成可以在背包內疊放,上限越多越好(例如一格一百個)

某些魚王在一節釣魚時間內可以釣到100隻,如果遇到雙倍活動就是200隻,若不能疊放就是佔200格的空間(還未計算另外掉落左衛門的匕首佔的位置),對所有玩家來說都是極為不便

2. (釣魚相關)聖城這個釣魚NPC可以用義賊團的信物、小茶的落花、左衛門的匕首換其他物品,希望可以新增一鍵全換功能,不要再讓玩家逐一換了……

3. 有些物品可以交易但卻不能拍賣,實在是毫無道理,希望能取消這個限制

例子:

4. 招待鋪所售的尋寶護符合成券,只適用於在課金抽包等獲得的尋寶護符,不適用於在遊戲中所獲得的,希望能改成兩者都適用,或者新增一種適用於後者的合成券

作者: 神域使者    時間: 2022-3-25 17:05:54

本週好圖分享

[attach]17891[/attach]

作者: yutaka0000    時間: 2022-3-26 16:06:22

武器升星石 1-5星 放商城
源神寶珠 放商城
作者: leungfatc    時間: 2022-3-28 18:18:54

我都希望商城可以出一個解鎖VIP的精靈守護(永久)  A人物想轉給B人物用 要花一個商城道具解鎖VIP的精靈守護(永久)放共用倉庫
作者: 神域使者    時間: 2022-4-1 15:12:41

本週好圖分享

[attach]17894[/attach]

作者: asd247658    時間: 2022-4-9 08:35:19

秘石堆疊優化,<璀璨的經驗秘石>><熠光的經驗秘石>等經驗秘石只可以堆疊100粒為1組,但<閃光的經驗秘石>就係500粒為1組,希望其他其他經驗秘石都可以作出同樣優化500粒為1組或者更多。

莊園優化,莊園可以種花、狩獵寵物、挖礦、釣魚。希望加個動物園,通過培育動物可以出到巨鳥蛋等採集食材,而唔單單只有植物可以種植。
另外莊園種植會加採集經驗可以升採集位階,但挖礦就唔會,希望一視同仁,挖礦都可以新增番採集經驗。

睇到你地作出嘅努力 加油
作者: 帥哥情意結    時間: 2022-4-20 08:23:08

刪除
作者: 神域使者    時間: 2022-5-3 10:15:22

有關公會在線BUFF的問題,經過多重的測試及驗證,問題已經找到出來,5/11的版本會能修正到的,真的十分抱歉!
作者: asd247658    時間: 2022-5-4 17:43:12

神域使者 發表於 2022-5-3 10:15
有關公會在線BUFF的問題,經過多重的測試及驗證,問題已經找到出來,5/11的版本會能修正到的,真的十分抱歉 ...

被GM 欺騙感情, 其實想知壞buff個原因係咩,求簡單講下

作者: 帥哥情意結    時間: 2022-5-4 21:31:34

第三帖出現了 (´・ω・`)和上次一樣我還是沒去看其他人的帖, 所以重複了的話抱歉

① 商城元氣舖抽包陳列的內容更新

老實說每次消費活動我看著這商城元氣舖我都不知買什麼好

抽包19點1包, 賣的東西就全都是古董品
我買10包就190點了, 我還不如買199和299的綜合自選包? 我不但能自選一個喜歡的橙品還多幾個彩虹幣耶?
更別說現在販賣的物品過半都是招待卷能抽的
不用花錢就能抽的東西誰會花錢抽呢?

針對這點我是建議把現在元氣舖的抽包都下架, 老實說那堆古董真的沒人會花19點抽
把現在煉金的物品放進去, 放進去的時間為物品第一次出現在煉金後的下一個月直至他們進199和299包為止

實際例子 :
2022年4月時「武器.科技肉球槌」「武器.光羽長槍」等等在彩虹煉金首次登場, 5個月時會放到元氣舖的抽包,
這包將會在2024年後下架, 然後進199 / 299自選包

這樣的話要是我錯過了當初煉金的時機我可以用抽包拼
差1個綠品才能合橙品的話我也可以選擇去抽包
不用在這等天知道什麼時候復刻來能補回來

而且真的要說也就每個月把上個月的東西放進元氣舖而已
下架也是統一進199和299包的時候才一次過下
不用每週在那弄上下架

② 抽包裡頭的內容更新

源神包有「新.○○○○扭蛋(源神)」, 裡頭不單有經驗結晶甚至是原石, 更可能會出進化寶珠
那我還有一個值得花錢抽的理由
源神以外的抽包全都和招待沒分別, 我真的為什麼要花點去抽呢?

針對這點我是建議把抽包的幻想禮卷改成兩張彩虹貼紙
你可能會覺得這賠很大
但是我想說現在彩虹精品的左輪需要4000張彩虹貼紙
4000張 x 19點 / 2張必得  = 38,000點

我拿「消費活動:六周年消費大回饋」來說
花了30,000點其實就已經能確定拿到一個左輪
所以放2張確定的彩虹貼紙進抽包肯定不會賠

把①和②的內容拼起來一起改的話, 其實就是個假天井
你可以去沒有貼紙的煉金抽東西, 但是你有機會能煉到限定的東西
不想拼的沒關係, 下個月你可以去抽包, 雖然你只能抽到特定的物品, 但你有貼紙
貼紙儲起來, 你也是能換某一些比較舊的煉金限定品

③ 商城試衣件更新

現在過半的東西都沒有福袋能抽的情況下
圖片下頭的「使用元氣舖購買福袋」和「使用幻想禮卷購買」幾乎沒有意義

[attach]17928[/attach]

所以希望這裡改成物品分類
每件衣服背後是有寫上適合的角色類型沒錯
但我不只是單說角色性別(男, 女, 正太, 蘿莉)這些基本的
「和風, 休閒, 科幻, 可愛夢幻」這種衣服的分類先不說
武器外觀可是連對應什麼武器也沒辦法分類

④ 聖魂晶石開放用榮耀獎章交換 / 增加其他入手方式

以我知道, 聖魂現在的入手方式就只有神授試煉和煉金
煉金的聖魂出產率本來就低得一個點 (要先上到最高層還要0.10%和0.05%才能中什麼的太誇張)

神授試煉的話, 我就只放一張圖

[attach]17934[/attach]

拜託官方開放300榮耀獎章甚至換一粒聖魂晶石好嗎? 就算要500榮耀獎章一粒我也不介意
我願意每天解任務儲幣換, 但我希望官方知道這東西真的沒人在玩
我的聖魂裝備欄一直空著, 倉庫那堆重組聖水和洗鍊石, 放著又礙事, 丟掉又不是

守護遺跡LV70就200榮耀獎章, 一粒聖魂晶石300榮耀獎章我也得解30天才夠買一包20石的
可還別忘了我箱子買了回來還是得用抽的

⑤ 聖城增加木頭人

[attach]17930[/attach]

具體點來說在這增加和「波尼賽亞」訓練場那裡一樣的木頭人
只是想測個東西就得跑去波尼塞亞很麻煩 ((

⑥ 啟源編年史開放新的難易度

每天的屬性關卡開放新的難易度
一場使用25耐力, 源神信物包的掉落高一點, 另外會低機率掉落源神80飾品箱

先不問天塔到底還有多少人在打, 那80飾品箱的出產率有多高
那東西可不能交易
現在源神這麼多, 80等的源神飾品箱真的不可以降低入手難易度嗎...?

⑦ 副手和組合技能的問題

副手有用的和沒用的差距太大
組合技能就更加不用提

副手不對根本放不出來
而且某一些組合技能剛好就卡在想點的格子道中, 不點又不行
(還要換副手才能點出來)

希望官方能把組合技能從冒險之路裡另外抽出來
也希望官方把副手限制廢除, 改成統一60秒CD, 使用特定的副手時CD減半和傷害增加

具體例子如圖
[attach]17931[/attach]

當然這只是比較簡陋的改圖, 實際上把組合技能抽了出來之後
我相信冒險之路也需要調整

以魔槍為例
魔槍本來沒有暈技, 把組合技能抽出來及廢除副手限制之後
魔槍也是有一招CD60 的短暫無敵+暈技
根據玩家不同的玩法和需要, 其實這樣就已經擴展了不少自由度

更別說每次新職業弄出來最後大家的副手大多都是手裡劍 / 聖劍 / 小豎琴 / 劍盾
你們花時間花資源弄出來的動作和特效其實都沒什麼機會能看到

⑧ 廢除特定商店才能販賣特殊物品

雕像只能在小屋賣, 鑰匙碎片只能跟菲爾加賣, 卡片只能跟愛希絲賣
我也不求所有商店能把全部的東西回收
小屋, 公會領地, 聖城, 就這3個地方各放一個什麼都收的NPC好咩?

另外個人私心希望源神情人包(限定)能重販...

「源神情人包(限定)」

開啟後可獲得「源神進化寶珠兌換券(限定)」、「源神誓約之戒兌換券(限定)」、「源神造型兌換券(限定)」
「源神造型兌換券(限定)」可至冒險百科「源神」類別中的「特殊物品」內兌換曾經釋出的源神造型

現在源神的特殊造型要入手真的好難...
而且港澳服都是一堆沒進化寶珠的難民
不是突然貴得很誇張的話其實應該不少人願意買(?)

考慮一下啊啊啊啊!!!!

作者: 你好嗎三個字    時間: 2022-5-5 00:22:40

帥哥情意結 發表於 2022-5-4 21:31
第三帖出現了 (´・ω・`)和上次一樣我還是沒去看其他人的帖, 所以重複了的話抱歉

作者: 卡邦尼螺絲粉    時間: 2022-6-11 16:45:29

我諗好多係度留言既都係已經過左覺醒上曬岸既。
我係一個回鍋玩家,走個時未出覺醒好似係啱啱出到80橙裝
最近重練左隻角,靠活動buff加VIP,升級送既裝,同埋另一隻依加90幾lv角既少少資源,用左4日由1lv升到99lv 99.999%
但好明顯係唔會過到覺醒,因為我冇90橙裝,當時都冇打到配方整唔到,根本唔可能可靠咁打到上去
就算即刻買覺醒鎖匙,上到都冇意思因為只會更加打唔郁,依加只係靠箱跌既成品裝過日晨

依加最大問題就係,因為已經好多人打到上S10以上,冇人會無啦啦走去刷掉率感人既90橙配方或其他素材,有錢收都收唔到
而所謂既補底神點講緊係9萬一張...要打幾耐先會有咁多?
唔駛話升級送埋90裝,但可唔可以至少下放個掉率? 依加個個係上高既時候我覺得掉率去到60橙咁高都唔過份,好似我解主線個陣噬魂圖就係咁跌
再唔係神點個邊減到去例如4500,其他就再scale番
否則現階段我見唔到可以打到上覺醒既一日

仲有人要既例如時間蟲絲,以前講緊80G/set,依加竟然可以5-6千set (唔知係咪troll啦),都係因為掉率太低
好多呢啲資源對新老手都必須既,就因為玩家人數少冇人刷而出現斷層/炒賣

港服已經好少人,仲少過台服,係咪應該可以再人性化一啲? 完全唔能想像空白新手要點樣起家

作者: sk4    時間: 2022-6-11 21:43:42

未知可唔可以方便透露一下「未來的策劃」?

個人目前睇:
- 課金活動長做長有,獎品愈來愈垃圾
- 活動形式間中炒冷飯
- 新美術源神繼續出
- 技能改改又交功課
- 擠牙膏式改善現有系統
... ... 以上都係對傳奇網路既睇法

睇得到alta 有爭取到更多活動加入每次更新中,但都只係活動……
大家提出既意見傳奇收到?但態度依舊,定係其實淨係得美術部門營運,
坦白講:搞新資料片之前,好心搞掂現時舊有既野先

其實都係針對傳奇網路姐,alta 現階段都睇到係叫積極營運,
如果上面有野得罪,我講聲sor。
呢個遊戲未來仲有得挽,休閒既繼續休閒,只係無咩期待之後既更新…

作者: 你好嗎三個字    時間: 2022-6-11 21:48:18

卡邦尼螺絲粉 發表於 2022-6-11 16:45
最 ...

覺醒睇職業, 係咪話1定要90裝先過到, 好老實唔係

有D職打覺醒相對容易亦對裝無咩要求, E.G 魔槍/幻龍偶80裝+9基本上都已經過到, 其他職可以都係強化多少少+15左右就夠
再來就係睇職 同對打覺醒既理解
(如果真係有困難....搵個公會 叫佢地比D料理呀藥水呀契約呀你打)

對新手黎講, 9萬神點1張我都覺得係貴既, 但如果佢唔SET高D 又無人會買個499覺醒KEY.
就算打90副 佢跌既裝都係上下身差一件, 所以你刷80裝基本上會實際D.

蟲絲價錢有上升就在於以前有工作室/腳本日日刷, 依家大部份呢D都已經放棄左港服FFO, 依家基本上都係D人刷S1之後既噩夢幻境跌, 當然亦都有小部份腳本玩家仲有靠腳本刷緊副.
再來係金價....以前1千金都幾百蚊(唔知你係咪講緊70裝年代啦) , 依家1萬金先30幾40蚊.......

作者: 神域使者    時間: 2022-6-13 23:39:36

sk4 發表於 2022-6-11 21:43
未知可唔可以方便透露一下「未來的策劃」?

咁講啦,因為疫情,有一些計劃的確係延後左,但可以先做的,都有先做,但有D更新上的消息,因為我地透露,等於快過台版講,呢個係唔允許的,希望諒解,但原廠的確係有收到大家意見,有部份係有因為你地意見而改左,日後仲會改落去,有時改嘅方向唔係玩家意見所講的一樣,但因為你地提出,佢地會有想法,會再優化。
作者: 你好嗎三個字    時間: 2022-6-14 19:17:46

神域使者 發表於 2022-6-13 23:39
咁講啦,因為疫情,有一些計劃的確係延後左,但可以先做的,都有先做,但有D更新上的消息,因為我地透露, ...

你話依家上線人數有漸漸回升

其實好坦白咁講 我都幾肯定只係因為近排有聖域同送幻想幣活動, d人喪開哂d ac上線吸獎勵姐

再來其實官方搞左幾次所謂fb送禮, 冇發現其實黎黎去去都係同一班人? 有既係開新fb ac參加活動 有既係參與既帳號愈黎愈多(同一個人)  睇遊戲界面排版已經知好多都係1個人幾個fb帳號參加d抽獎活動
其實依家真正單計ip上線人線應該都冇50人? 全部都係多重影分身

作者: Asaki    時間: 2022-6-15 09:26:05

你好嗎三個字 發表於 2022-6-14 19:17
你話依家上線人數有漸漸回升

其實好坦白咁講 我都幾肯定只係因為近排有聖域同送幻想幣活動, d人 ...

少年,你太年輕了。你以為這個遊戲上真的有那麼多人玩你的?其實都是我一個人,不然我再換個ID給你看。
作者: asd247658    時間: 2022-6-15 14:59:28

1. 生產活動除左釣魚 卡牌 可以開下考古同料理嘅活動,eg 經驗加倍 呢兩個位階真係好難升。。。

2. 打聖域活動個NPC可以放係裡面,因為我地好多人成日都入左去唔記得接任/接錯之類 果日就88  之後門口個NPC可以新增賣源晶個功能,每次賣源晶幣都要入聖城好麻煩。

3.綠色時裝建議可以整個分解系統,以為啲綠時因為一過左個煉金基本上就收唔到,如果整左個分解系統,分解出黎嘅材料草夠一定數量可以換其他綠時,就可以幫到我地換番以前嘅綠時,唔洗成日3缺1.

4.vip都出左高級vip 可以順便出埋個生產高級vip ~ 考古同料理真心難升!

5.瑪娜星石希望可以換共倉,唔想每次都係度計數點先升到金技。

6.精鑄分類可以搞好啲 ,整武器淨係得適合自己等級選項揀,eg但我想整s1武就要由40-s20咁慢慢look,希望整個分Lv 歸類下。

7. 打開 C 角色選項 外觀裝備切換時裝可以顯示埋時裝嘅屬性加成,而家全部時裝都係顯示全屬性+1%但其他屬性睇唔到真係方便唔到我地會直接切換,另外其實收藏冊全部都係呢個問題, 可以額外睇到物品資訊,例如隻騎係加咩能力 等等~

8. 高階秘石重組藥水 合成改善,現時機制係合成之前需要將秘石重組變成秘石精煉藥劑,但問題係每次合成完1次,佢個合成版面就會完全消失,要重新開啟,當需要合大量數量嘅時候就會好麻煩~

作者: yutaka0000    時間: 2022-6-15 20:49:22

卡邦尼螺絲粉 發表於 2022-6-11 16:45
最 ...

直升卡都過晒時,早期副重有邊個打,劇情任又長又悶? 新手已經無乜,老手越走越多,回鍋追唔到流失,一早應該要改到S1或者S10(連裝備)。
作者: sk4    時間: 2022-6-16 18:06:57

咁講啦,畢竟兩邊生態圈都唔同,一直用台服既環境去套用港服,其實都好危下,最好就因時調整啦。

// 最近我睇到啲課金活動,真係有少少反感。 //

都係比下意見啦

課金方面:
- 所有料理置入同一自選禮盒內兌換 (彩虹貼紙x1 兌換 料理禮盒自選x1)
- 增加Lv.101以上等級的料理兌換 (最好每更新新料理就同步更新彩虹貼紙兌換)

- 右欄的洗鍊重組物品、專精經驗/經驗 提升物品 變更為「彩虹貼紙x N」常駐,
 相應地將洗鍊重組物品、專精經驗/經驗 提升物品 置入「彩虹貼紙」兌換獎勵內。(彩虹貼紙x2 兌換 特級經驗之證x2)/ (彩虹貼紙x3 兌換 超級經驗之證x2)...
- 中間四欄的當期獎品抽中後,可以選擇兌換為等價數量的「彩虹貼紙」。
- 拜託機率可以友善少少

成長方面:
- 增加原本啟源寶盒的內容物 及 新增更高等級的啟源寶盒,內容物可包含但不限於以下:
 1. 隨機Lv.101 的「聖魂」(不可交易但可合成升級)
 2. 過往資料片禮包中的「晶魄」、「契約」……
 3. 隨機 2016年以前釋出源神的啟源之鑰
- 新增Lv.90~110 的精鑄防具箱

副本方面:
- 所有劇情移除,特別係「異界‧流光巖穴」(其他可以直撞王,呢個仲要睇長劇情,唔該一視同仁)

- 獎勵橘品質「坐騎」,開放可升級至金品質。

- 可考慮出埋 雷、風

- 可在設定中直接關閉或開啟

仲有加埋 上次個啲意見。

哩排開新帳號從頭開始挽,對新手真係唔友善。
建議傳奇都定期從頭開始挽,想知可以維持幾耐。

作者: Asaki    時間: 2022-6-20 09:45:36

sk4 發表於 2022-6-16 18:06
咁講啦,畢竟兩邊生態圈都唔同,一直用台服既環境去套用港服,其實都好危下,最好就因時調整啦。

同感WO
真係好似TW SER甘出D消費活動真係幾噁心
旦係見到有時HK SER唔跟又會有吵做乜唔跟
話唔公平WO,所以我都睇開左LA,反正唔課都玩到
反正有人課先有GAME玩
作者: yutaka0000    時間: 2022-6-23 21:28:48

sk4 發表於 2022-6-16 18:06

岩呀,台服人數多,消費活動咁密同貴都會有玩家買單,但係港服人口得10份1左右,3幾個課長就算肯鍊金都極難中好野,獵殺之心就唔見有人中,聖天珠成品出得一粒,咁既機率邊個接受到?

台灣玩家點會黎港服,有幾多個台灣玩家理港服福利,反而有得合併轉移去台服我第一個舉手讚成。

長期每個月用2萬蚊HKD玩既,港服唔見得有,消費活動1個接1個,差唔多次次都7-8000蚊,神使你問自己都唔會咁做啦。

再講副本S25武器金箱個機率點跟台服? 基數差咁多,收把岩用金武都無,然後紫裝紫武講咁多年重係得咁少幣,幾時先肯搞呢?

鍊金-貼紙可唔可以每次都有一張? 反正可以換既都係舊野,武器金水又唔放商城,其實想換左輪既玩家都要花4000張,唔覺得公司會蝕。

作者: labalaba    時間: 2022-6-24 14:37:17

港服似係無請programmer改遊戲主程式內容,  乜都要寄信比台灣跟進, 人地so唔so你又係另一件事.. 佢果邊巴哈都日日比人發文左插右插, 邊有時間理我地姐- -
我印象中美服都改到可以野外5V5 PVP,   日服有得直接買蛋抽新源神唔洗煉金?
作者: Asaki    時間: 2022-6-24 16:07:13

我又甘睇...只GAME係TW,TW地方同人都比HK多WO,咁TW SER多人又好正常
旦係係咪真係多好多???我睇佢地FB D POST...D TW 人都串佢地...乜只GAME仲有人咩甘...

最近TW SER D 消費活動真係幾狼下~但係HK唔跟又會有人吵~因為鍊金出D野刀係一樣架LA
不過上面講甘多...都係人數JA...希望ALTA之後會做D野拉反多D人反來LA
作者: yutaka0000    時間: 2022-7-13 18:52:46

神域使者 發表於 2022-3-25 17:05

1. 金品裝備重塑藥水(洗武器%)-放商城

2. 紫色戰場武器降低需求 & 開放 紫色裝備重塑藥
(洗武器%)-放商城

3. 紋章洗鍊道具-增加玩家可選擇保留原有能力 & 極大提高出最高%機率(現有機率超低)

4. S25 級金色武器寶箱摔落機率提升( 港服人數太少)

5. 特殊副本戰利等掉落率提升,如植草2人副本

6. 源神寶珠放商城,而家只係浪費玩家時間收集課金源神碎片又升唔到星

7. 全職業專屬"貫穿秘石"-放商城

8. 推出寵物直購蛋 (新出寵物不再放入鍊金幣禮包,並有以往所有源神變換的寵物),配合 潮流系統

9. 推出 金,橙,紫色武器,防具(身甲)  不分等級,全部共用,屬性轉換道具 (光,暗,冰,雷,風,火,物理)

10. 源神祈願古幣-放商城

11. 源神卡牌升級1,2,3-放商城

12. 考古物可由-金或白色神域點數兌換

13. 藍 綠 橙 金,所有
奧義(有唔少都換唔到),全面開放神域點數兌換

14. 釣魚各級,各類合成需求品,
全面開放神域點數兌換

15. 直升卡由85提升到 S5 (並包括S1副本裝一套+10 & S5主職業自選屬性金色武器120%UP 一把),所有主線任務再縮減

16. 鍊金所有層數,所有寶物直接附加1-2張貼紙

17. 1-5星,裝備提升星數石,全放商城,包括紅利能兌換

18. 坐騎升華石, 3&4級坐騎洗鍊石-放商城

作者: sk4    時間: 2022-7-14 14:17:59

對最近開放的「颶風深淵」比下意見:

原本單人模式無壓制玩家狀態,反而有提升玩家狀態,呢點下個更新就修正,影響不大,反正都比傳奇壓到習慣…

但就咁睇我覺得根本係炎獄漩渦深淵的格式複製貼上,開放得太趕,成績表未簽名就提交既感覺,

1. 公廁場景,又係戰神之殿,明明有好多聲望任務場景可以利用……

2. 集中副本入口,當開放埋單人困難五人地獄後,秘谷聖殿可以有13個副本…

3. 使徒技能描述簡化,「給予目標暴風屬性傷害」,都無影響既…

4. 成就?,全新SLV.5「迦樓羅」系列金品質武器可以用神點材料換,亦可以用秘傳特殊材料製作,但就無成就,比我都揀神點換啦…

5. 神域點數?,反正都無野換,所以就唔放?

6. SLv1 副本淨係比 Lv99以下既經驗書?

仲有真係估唔到就係居然係擺迦樓羅……「啟動靈盒」可以合成既源神之一……
但係個副本都有啲地方係好既,就係無個垃圾時裝箱,同埋比SLv5 武器多一個選擇。

上面個啲改到先盡改吧,建議副本獎勵再加入「迦樓羅的二星造型」、「迦樓羅的啟源之鑰」、「迦樓羅的源神信物」等等 (抄要抄足...

九週年前夜祭真係送好大,都見到唔少人翻嚟,ALTA 好耶 ,希望都仲有啲挽既慶祝活動推出!

作者: _Than:P    時間: 2022-9-10 23:29:54

我係剛回鍋既玩家,以下係我對官方建議。

1)所有進階強化卷可以用於+1至+20強化

2)S5打後地圖增加米歐拉板任回任位,成日轉地圖回任好煩。

3)招待卷增加上限,因為依家玩1日都可以由0變爆招待。

4)用黎強化武器既啟源碎片都應該增加上限,依家d武器強幾強好快用曬,短時間內食碎片復少煩。

5)希望呢隻驚可以招更多新手加入,依家新手都遇到難題就係強裝問題。希望官方以「帳號限定」形式,送一套+20裝備比佢地,令到佢地可以容易d上主線。
作者: _Than:P    時間: 2022-9-22 14:12:37

有關第5點,你覺得新手角色會卡係咩等級,而想官方幫手?

我早幾日開左隻新角色試左
可能依家有聖城水池BUFF 升快左 但都卡左係98-99LV
之後冇聖城BUFF 我覺得會卡到96-97左右

另外我仲有一個建議想提出
遊戲畫面縮放可唔可以再拉遠少少
我覺得依家個個縮放距離睇場景睇得太少
我想再拉遠少少睇多d野 睇多d背景
作者: _Than:P    時間: 2022-9-28 01:48:57

LV方面收到,另外你可以貼一貼你遊戲個解析度嗎? 俾我地了解下你想睇多"幾多"

可能我講得唔太清楚
我意思係用滑鼠滾輪拉遠拉近果種(即係下面影片果種)
[hd]rItZhNYO-ZM[/hd]
我意思係想咁樣拉可以再拉遠少少
覺得望得太近角色望得唔太舒服

作者: sk4    時間: 2022-10-9 20:37:31

「推薦活動」系統建議
[attach]18025[/attach]

更改為類似「活動挑戰」:

- 保留現時活動積分獎勵形式

- 活動項目及積分為帳號共通,並於每週重置

- 活動項目劃分難度「簡單」、「中級」、「困難」,完成每項可分別獲得10/20/60 積分,活動項目可參考下列
簡單(10) 中級(20) 困難(60)
與好友打招呼 N次完成多人副本任務 N個使用彩虹鍊金 10次
完成戶外任務 N個成功挑戰 A 副本 N次參與天空之塔 1次
討伐通緝怪物 N隻參與戰場活動 N次成功挑戰 B 副本 N次
完成源神軼聞錄任務 N個
釣起任一魚王 N條成功挑戰噩夢幻境系列副本 N次
* A 副本:啟源聖域系列(五人模式)、深淵系列(五人/地獄模式)、羈絆系列…
* B 副本:魔王系列、時間書庫系列(單人/五人模式)、羈絆系列…

- 變更現有積分獎勵,更改項目可參考下列
積分 獎勵
40- 幻想神域1000點招待券(限定) *1
- 經驗書箱子(限定)(自選) *2 [怪物經驗書(限定)*100 / 覺醒經驗書(限定)*100]
80- 5000點神域點數晶石 *1
- 特殊初階召喚器 *2
- 高級強化卷禮箱(限定) *3
120- 2000點金色神域點數晶石 *1
- 榮耀戰幣 N枚
- 榮耀獎章 N枚
- 啟源進化禮盒 *2
180- 特殊二階召喚器 *2
- 寵物洗鍊組 *3
- 瑪娜星石(限定) *10
240- 進階武器強化卷(限定) *2
- 進階防具強化卷(限定) *2
- 進階飾品強化卷(限定) *2
- 聖魂結晶 *3
300- 洗鍊組合禮包(自選)(限定) *1
- 源神碎片包(不可交易) *1
360- 彩虹貼紙 *5
- 未鑑定的坐騎洗鍊石 *1
- 神域幣50枚使用券 *1
- 新源神碎片寶箱(限定) *1

- 活動項目及積分獎勵可隨新內容及限時活動作更換 (類似每日簽到的限定活動)

暫時諗到咁多,主要係目前「推薦活動」內容及獎勵都係舊時代版本,希望可以與時並進一下,我覺得改完之後玩家在線時間會高於依靠「每日簽到」獎勵的吸引(好多時簽到完就OFF)。
 上述建議目的為求:個別副本及戰場增加誘因/人流、部份物品增加獲得途徑、新玩家補給…

作者: sk4    時間: 2022-10-26 12:48:59

「深淵副本」建議

* 主要目前推出風/雷深淵的形式係火/冰個條路(姐係副本只有單人同五人,加又有深淵武器),根本現時光/暗深淵係異端,係我眼中只係「有4隻王以上加有掉源神的一般副本」。

- 炎獄深淵
移除獎勵 新增獎勵
- 怪物經驗書(限定)
- 高級怪物經驗書 >[五人模式]
- 火焰秘笈摘錄(一天版)(限定)
- 火焰的源神飾品箱
- 火焰的源神信物包

- 漩渦深淵
移除獎勵 新增獎勵
- 王子秋刀魚
- 螢光小魷魚
- 岔尾泥鰍
- 迷幻無花果
- 無言花瓣
- 蠕動螺肉
- 沼澤活蝦
- 巨型黑蜉蝣
- 綠化水蛭
- 活力草魚
- 怪物經驗書(限定)
- 高級怪物經驗書 >[五人模式]
- 傳說釣餌福袋1
- 改良釣餌福袋
- 冰雪秘笈摘錄(一天版)(限定)
- 冰雪的源神飾品箱
- 冰雪的源神信物包

- 颶風深淵
移除獎勵 新增獎勵
- 怪物經驗書(限定)- 覺醒經驗書(限定)
- 高級覺醒經驗書(限定) >[五人模式]
- 暴風秘笈摘錄(一天版)(限定)
- 暴風的源神飾品箱
- 暴風的源神信物包
- SLv1中階武器附魔包
- 迦樓羅的啟源之鑰
- 迦樓羅的摯友遺物
- 迦樓羅的二星造型

- 雷霆深淵
移除獎勵 新增獎勵
- 怪物經驗書(限定)- 覺醒經驗書(限定)
- 高級覺醒經驗書(限定) >[五人模式]
- 雷電秘笈摘錄(一天版)(限定)
- 雷電的源神飾品箱
- 雷電的源神信物包
- SLv10中階武器附魔包
- 海德拉的啟源之鑰
- 海德拉的邪毒精華
- 海德拉的二星造型

【完】

歡迎光臨 AGAMES 討論區 (http://061244113049.ctinets.com/) Powered by Discuz! X2