AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 12614|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

[見習記者]童話強勢攻略之戰士篇 [複製鏈接]

EXP
160 點
樓主
第一篇報導 : [見習記者]童話強勢攻略之初篇

第二篇報導 : [見習記者]童話強勢攻略之戰士篇

前言 :

多謝大家繼續留意我的報導, 今次乃是我第二篇報導, 歡迎各位比 D 意見 ~ ^^ ~

以前 d Post 有人睇冇人回 .. 唔開心ing..

之前的報導, 大家可以 click 返上面的連結, 多謝大家的支持 ! ~

係呢篇報導裡面, 我將會詳細分析, 戰士系所有的優點同缺點, 配點方法, 升級技巧, 等等 ~

我希望, 將原汁原味的童話戰士一職, 徹底呈現比大家睇 ! ~

好啦 ~ 廢話唔講咁多 ~

首先, 第一位上場 ge 係, 劍戰士

劍戰, 係我玩童話以來, 第一個玩 ge 職業, 到現時為止, 我的正身都仍然係劍戰 ~

好記得, 童話第一次係動漫節擺檔的時候, 由於當時, 童話傷害上限仍然係唔過萬的時候 ~ 我係動漫節的電腦度, 開我個劍戰, 打出 9999 的數字, 全場 "哇" 左一聲 ~ 到而架, 我個心仍然都好自豪 ~ 或者, 當時, 好可能, 我係全 Server 唯一一個可以打到上限的劍戰 ~ :em800_52:

到今日為止, 我個劍戰雖然都丟底左一段時間, 但是仍然榜上有名 ~ ^^ ~

雖不高, 也不低 ~

我唔希望, 為左個 Post 發 D 欺騙人 ge 數字, 所以, 我比大家睇下, 一個正常 100 LV 咩都冇搞 ge 劍戰, 有幾多敏 ~

呢個係我轉生左 3 次的結果 ~ 我唔會好似某 D 人咁, 用敏裝, 屬調, 敏水, 整到過千敏 ~

冇意思 ~ 普通人根本做唔到呢個數字 ~ 你簡單除下就知 ~

假設, 你每個 lv 隨機都加敏捷 ~ 1000/6 (3 點隨機 + 3 點自己加) = 都起碼 166 LV ~

所以, 我唔希望作大 ! ~ 我要大家睇到 ~ 當你好平常咁玩童話, 去到呢個 lv, 大概都係咁上下敏捷 ~

好啦 ~ 講完廢話之後, 簡單介紹下劍戰, 其實都唔洗點介紹, 劍戰最大特色就係, 單體傷害最大的一個角色囉 ~

簡單介紹下 D 招數 :

劍戰獨有招數

1. 劍術   

其實唔係招來, 只不過係加強劍類武器的傷害力 ~ 冇咩好講 ~ 一做左劍戰就會有 ~ 唔洗學 ~

2. 飛翔閃   

呢個就要練下啦 ~ 需要 15 lv 劍技 ~ 你到 15 lv 劍技之後, 就會自動有 ~ 唔洗學 ~

打出來數字大概為 : 基本傷害 X 2

3. 風動閃   

呢招比較重要, 係你未二轉之前, 劍戰好多時候都係要靠呢招來食糊 ~ 尤其冇開二轉之前, 呢招係全 Server 打人最痛的一招 ~ 30 lv 劍技, 自動有, 唔洗學

打出來數字大概為 : 基本傷害 X 3

二轉劍戰獨有招數

4. 地裂閃   

二轉後, 劍戰最大改善就係可以打多幾個, 因為之前劍戰打怪的數目永遠定死係 1 ~ 二轉後, 官方聽到玩家的聲音, 劍戰開始向多目標發展, 而呢招, 地裂閃, 就係打前後兩個 ge 招來 ~

習得條件 : 60 lv 轉職之後, 自動會有, 唔洗學

打出來數字大概為 : 基本傷害 X 2.8

5. 天翔閃   

呢招就更加係打大部分目標的招, 它的目標以個人為中心, 連左右兩個為, 總共一次可以打 3 隻 ~

習得條件 : 65 lv 轉左職 ge 大劍, 去工會負責人度學

打出來數字大概為 : 基本傷害 X 2.8

我幾鐘意呢招, 因為都幾靚 ~ 不過可惜, miss 左個 XD ~

6. 龍翔閃   

冇錯, 呢招就係劍戰 ge 終極絕招 啦 ! ~ 呢招以個人為中心, 打 T 字型 (即左右, 同前/後), 總共打 4 隻 ! ~ 最重要就係, 中間果隻係無視屬性 ! ~ 所以, 你用咩武化, 其實分別唔大 ~ 最重要, 最勁一樣野, 相信唔係好多人知 ~ 原來, 龍翔閃, 中間果隻係 100% 命中 ! ~ 即係, 無論對方閃躲幾高都好, 中間果隻一定打得中 !

習得條件 : 70 lv 轉左職 ge 大劍, 去工會找提克洛西接任務, 要準備一把魔幻寶劍, 之後去椰子島打龍膽 ~ 具體任務詳情, 請上網留意任務攻略

打出來數字大概為 : 中間 = 基本傷害 X 5
                   周圍 = 基本傷害 X 3

所以, 呢招絕對係劍戰中 ge 終極絕招 !

7. 不動劍   

開頭 ge 不動劍, 為人地打你 ge 傷害除 2, 之後反映係打你個人身上 ~ 即係, 人地如果打你 200 血的話, 咁佢就會受到 100 血的傷害 ~ 因為咁 ge 設定非常極度無聊 (邊有人想人地打到自己有咁傷得咁傷架 =.=""), 所以, 開頭 ge 不動劍, 就成為童話中最廢 ge 二轉技之首 !經過玩家強烈反應 ~ 之後官方就改左 不動劍 為可擺脫定身效果 ! ~ @0@ ~ 咁就唔同講法啦 ~ 有左呢招之後 ~ 咩 123, 456 都唔洗怕啦 !

恩 ~ 劍戰個人獨有技能就係咁多啦 ~ 其實仲有其他戰士系共有技能, 不過我遲 D 等到後 D 再一齊寫 ~

我個人睇法 :

劍戰優點 : 單體傷害大 ! ~ 唔好話大, 簡直係恐怖 ! ~ 如果你有把分劍的話, 打出來的數值更加好睇 ~ 係快樂王子, 曾經有人打出現時童話 ge 上限 999999, :L, 自問, 我暫時都打唔到呢個數值 XD ~ 不過, 都是數字上的遊戲 ~ 大家玩得開心, 就夠啦 ~

扯遠左添 ... 講返優點 ~

二轉後, 劍戰打人的數目多左, 所以, 基本上自己升 LV 唔難, 不過, 要升得快, 都係搵人帶啦 ~

劍戰, 最大用途係打王 ! ~ 係冇錯 ! ~ 如果你個劍戰夠傷害力的話, 基本上童話裡面的所有王(包括遺跡裡面 ge 女王)都可以一招秒 ! ~ 呢個, 就係劍戰的可貴之處 ~

劍戰的缺點 : 唔洗講, 就係打怪數目少, 升 lv 比較難 ~ 升得高 lv 更難 ... ... 所以, 劍戰榜比較容易上, 大概 96 lv 左右就已經可以上榜啦 ~ 如果你冇靚劍同靚寵的話, 基本上劍戰可以話係一蚊不值 ~ 因為一來冇特別技 (100% 定怪, 之類); 二來冇大範圍技, 更加唔洗話全體技啦 ~

睇完, 大家有冇興趣玩下劍戰呢 ? ~ ^^ ~ 咪住 ~ 繼續睇落去先啦 ~

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
993 點
原帖由 steven88hk 於 2009-8-23 01:22 發表

再者, 你同我講公平的話, 咁其他人用外掛, GM 唔理, 咁對我地呢 D 唔用外掛 ge 人公平嗎 ?  ~

一樣道理 ~

你有疑問, 可以上官網睇下 ~ 懲處名單 2009 年, 只去到 4 月 ~

4 月之後呢 ? ~

GM 都已經闊佬懶理了 ...

處名單 2009 年, 只去到 4 月
吾代表GM封外掛只系封到4月
我印象中之前有D封AC既都吾係即時POST出黎
係遲左幾個月先POST返出黎 只系佢地做野效率問題
我相信GM係會做野 話晒都係一份工作 點都會有職務

我地吾用外掛既人只系希望係童話搵返應有既樂趣
自己親手升1隻AC 親眼打到好寶 個份快樂相信比用外掛既人多
你話人用我地吾用就代表吾公平
吾通你見到人地搶野你吾搶又對你吾公平?
我地都只系守規則 如果個個都好似你甘諗
用外掛既人咪越黎越多 到時童話仲系1隻玩樂既GAME咩

GM捉5到D外掛吾代表佢地1定係無能/吾做野
可能有D醒目D既玩家識避GM(例如公眾假期/放工時間等等)
GM都係一個職業 都要放假/休息 D玩家要計得甘好GM都無法
我相信外掛得多都會有1日撞板
就有如做賊既都會有可能失手啦

仲有你前文提到 用既後果自負
你甘樣同教一個細路去做賊無分別
我教晒你點樣做賊去偷野 行咩路 點樣做 旦失敗左就自己坐牢啦
如果係甘我地仲洗咩受教育 我地應該要識分咩係是咩係非
而吾係去教人做1d吾岩既野

你話講左個架構係點運行希望官方會改進
我認為無論點運行 外掛既人都應該吾係到架啦
如果係打怪既 gm只要飛走佢睇佢有無反應/郁5郁等等都已經可以分到
吾需要知道個外掛叫咩名 點樣開外掛

EXP
1767 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

原帖由 steven88hk 於 2009-8-23 01:22 發表

再者, 你同我講公平的話, 咁其他人用外掛, GM 唔理, 咁對我地呢 D 唔用外掛 ge 人公平嗎 ?  ~

一樣道理 ~

你有疑問, 可以上官網睇下 ~ 懲處名單 2009 年, 只去到 4 月 ~

4 月之後呢 ? ~

GM 都已經闊佬懶理了 ...

我都覺好唔公平>_<

EXP
1767 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

正呀........good

EXP
160 點
原帖由 steven88hk 於 2009-8-22 22:04 發表

遊戲的公平性視乎 GM 點執法 ~

好簡單, 大家相唔相信童話裡面冇人用外掛 ? ~

我講用法, 又冇叫你用 ~ 最後後果都係你自己負責返 ~

況且, 係童話裡面, 我已經 PM 左 GM 好多次, 話好多人用外掛 ~

點知, 處理 ...

一樣道理 ~

4 月之後呢 ? ~

GM 都已經闊佬懶理了 ~

咁, 一個一齊玩 ge 遊戲裡面, 人地用, 你唔用, 咁你覺得對邊個唔公平啊 ? ~

EXP
160 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-22 20:05 發表

我希望樓主改改刀狂果度

天空打出黎既數值係高過大地

圖我就貼左

最後我希望樓主唔好講到刀戰一文不值 其實玩咩職 都有佢既樂趣

我都話冇時間搞囉 ~

再者, 呢個係你打出來 ge 數據 ~

我篇野係以我自己親自試出來 ge 數據做參考 ~ 寫我自己 ge 感想 ~

你打得多, 係你勁 ~ 我只不過發表下我升左只刀戰, 之後佢 D 技俾我 ge 感覺 ~

我冇必要因為一 D 唔係我親自試過的數據來胡亂改花我個報告

EXP
160 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-22 19:19 發表

哇 教大家用外掛
會5會有d無視左遊戲既公平性
外掛本來就吾應該用

遊戲的公平性視乎 GM 點執法 ~

好簡單, 大家相唔相信童話裡面冇人用外掛 ? ~

我講用法, 又冇叫你用 ~ 最後後果都係你自己負責返 ~

況且, 係童話裡面, 我已經 PM 左 GM 好多次, 話好多人用外掛 ~

點知, 處理到 ge , 廖廖可數 ~

所以我覺得, 如果我可以指出 , D 外掛係點運行的話, 童話方面可以改進下 D 程式, 咁對大家都有好處 ~

EXP
816 點
原帖由 steven88hk 於 2009-8-22 19:10 發表

冇時間搞 ~ 本身計畫 :

1. 前言 (程式語言為主)
2. 戰士
3. 修士
4. 旅人
5. 教大家用 bug (外掛, 連點等)

不過都完左 ~ 一來冇心機 ~ 二來冇時間 ~

我希望樓主改改刀狂果度

天空打出黎既數值係高過大地

圖我就貼左

最後我希望樓主唔好講到刀戰一文不值 其實玩咩職 都有佢既樂趣

EXP
993 點
原帖由 steven88hk 於 2009-8-22 19:10 發表

2. 戰士
3. 修士
4. 旅人

哇 教大家用外掛
會5會有d無視左遊戲既公平性
外掛本來就吾應該用

EXP
160 點
原帖由 koko131 於 2009-8-22 09:17 發表
第3篇會寫咩ar?steven88hk...期待中

2. 戰士
3. 修士
4. 旅人

EXP
12 點
第3篇會寫咩ar?steven88hk...期待中

EXP
12 點
真係好齊全ar..哈哈..睇完之後都升個劍黎玩下先^^:P

EXP
192 點
支持你,,,,,,加油;P

EXP
1 點
篇幅長既原因可能係因為太多圖啦
不過寵既排序幾好
由最平去到最貴
技能介紹唔錯
特別係劍戰,我諗我都會開個黎玩
但唯一一樣我想講既野係同其他人一樣
作為一個記者,唔理係唔係見習
都唔應該係篇章報導入面加入一d針對性或者對人地有傷害成份既字眼
我知你唔係想咁講
但一般篇章報導都一定要中肯
所有用既詞都要中性,平衡番篇報導
期待樓主有下一次更好的報導

EXP
90 點
值得支持呢~加油啊~

EXP
181 點
樓主應該再多多學習了:lol
希望你下次再出新帖時能夠改善
篇幅長不表示好.用詞都要恰當

EXP
816 點
我之前都係兩千個有趣度都post過

天空係絕對多過大地

只不過係樓主隻刀新開 所以唔夠攻咁解

而且海洋係高攻過鳳翼 樓主想既話 我可以貼埋出黎

獻多次醜~~

頭3張冇集氣冇消 尾3張有集氣冇消

或者果3m2唔算得係咩

但我覺得已經好多

同埋........卡拉除左光水之外 合咩系都要ob

所以樓主果隻唔可能係雙核心

而且龍翔中間係6倍 其他3隻係4倍 中間必中+無視屬性 其他3隻計屬性同埋會miss

EXP
128 點
原帖由 steven88hk 於 2009-8-15 19:05 發表

我冇其他意思 ~ 我講某 D 人, 係特指某些用裝備/藥水調高自己敏捷來炫耀的人 ~

根本就唔係佢自己本身就有千幾基敏, 咁又咩好炫耀 ? ~

再者, 我呢個係以前冇體裝等升上來 ge 老帳號 ~ 當年會加咩 ? ~ 體, 力, 敏 ...

睇黎你對我有少少誤解,若果我令到你覺得針對你既先賠個不是,
另外,你開得帖子就應該預左有人回復,但回復唔係支持你既,又唔一定係針對你,係比意見姐,
嗯,無錯,當年的確係體力敏,
但當你講到轉生,我無記錯的話,轉生係近年先開放?
有轉生之前,大部份戰士都已經開始全敏升上去,
我猜測你第一次轉生已經全敏(無理由你轉生後仲會體力敏?時勢早已轉換),都唔會100lv先有4XX敏,
我玩童話既時候係由美人魚年代開始玩,就算比你起步慢,我相信當時我會知道自己"係邊到"
相信睇住童話長大既不只你一人,皇朝亦沒有永遠的興隆,
香港係一個言論自由既地方,每個人都有佢自己覺得自豪既事,
我當年存款只有五千可因,我都已經好自豪,
咁他人把佢自己自豪既事拎出黎同人地分享,
在你眼中卻變成炫耀?
既然你個帖子唔歡迎給予意見者進入,只限於籠絡者,小弟只好退下
一切只不過遊戲,你帖子我沒有看不過眼之事實,
本人不是與誰作過訪問就與誰為伍,路經閣下帖子感趣味,留下片字之言而已

一提:拉拉舞加攻多少係睇隻寵既體,有幾多智都唔關事

EXP
160 點
原帖由 NAOKI 於 2009-8-15 17:29 發表
閣下文章雖詳細,但我有部份確實不了解,
閣下大劍帳號100lv四百多敏,,
轉生三次才有這結果..
但我亦有玩格鬥,轉生了兩次,沒有用任何藥丸去調整屬點,
現時基敏也有400,何況,在童話當中誰不是普通人?
童話中設有藥丸,藥 ...

我冇其他意思 ~ 我講某 D 人, 係特指某些用裝備/藥水調高自己敏捷來炫耀的人 ~

根本就唔係佢自己本身就有千幾基敏, 咁又咩好炫耀 ? ~

再者, 我呢個係以前冇體裝等升上來 ge 老帳號 ~ 當年會加咩 ? ~ 體, 力, 敏 ~

試問, 當年加體力敏升上來轉生 ge 人 ~ 同你一開始就全加敏升上來當然係有分別啦 ~

仲有數字問題, 呢個你以為我唔知 ? ~ 相信, 我玩童話 ge 時候, 你都唔知係邊 ~

我親眼睇住童話長大, 改版, 沒落 ~

我唔係針對任何人 ~ 我只是想話, 係童話, 過千敏, 唔係一個普通人可以升到 ~

冇必要拎出來 "曬" ~ 就係咁簡單姐 ~

你有你睇唔過眼 ge 事 ~ 我都有我睇唔過眼 ge 人 ~ 大家河水不犯井水 ~ 我唔知點解你就係入來針對我 ~

EXP
128 點
閣下文章雖詳細,但我有部份確實不了解,
閣下大劍帳號100lv四百多敏,,
轉生三次才有這結果..
但我亦有玩格鬥,轉生了兩次,沒有用任何藥丸去調整屬點,
現時基敏也有400,何況,在童話當中誰不是普通人?
童話中設有藥丸,藥水,裝備自然是供人使用,
若閣下認為普遍人無能力負擔,那閣下轉生次數三次,再加上升等級的價錢,
所認為的普通人也無力負擔,
由於本人亦頗為資金短缺,所有帳號人物也沒有使用藥丸,亦不需要去到100lv才有4XX敏
另外順帶一提,999999只不過是立體字上的數字上限,若是普通的紅字,早已突破過百萬
以下的意見不是作針對,
作為一為記者,不論是否見習,
也不應該作某些的挑釁暗喻字句,
例如:唔似得某D人
說者雖無心,聽者但有意