AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 4420|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

戰士分析...[即興的...] [複製鏈接]

EXP
4 點
樓主
戰士中,分為   斧戰--->狂戰       刀戰--->刀狂      劍戰--->大劍師

呢家響童話....見到既多數戰士都係   大劍師 最少為狂戰士點解搞成禁樣呢...?
我自己就玩狂戰...初初踏足童話,就係用狂戰黎打的。到底,,,童話發生了什麼事?

---------------------------------------------------------------------------
狂戰的3大招------驟雨斧  急電斧   獸王劈。
特性:驟雨斧打的是十字型。急電斧定人。獸王劈為狂戰攻最高的一招。

一招輔助技:專心。-------加命中至"機乎"中。(曾經係一定中...改版又變左會miss了...)

----------------------------------------------------------------------------
刀狂的3大招-------海洋斬   天空斬   鳳翼斬。
特性:海洋斬為刀狂單體技。天空斬打一排,鳳翼斬打一排,比天空斬強。 (特性重複了...天空斬問人先記得有呢招技...因為...真係無見人出過禁濟)

一招輔助技:集氣。--------加攻擊力。
-----------------------------------------------------------------------------
大劍師的3大招-------地裂閃   天翔閃   龍翔閃。
特性:地裂打前後。天翔打一排連住既3個。龍翔閃打十字。(有左龍翔之後呢世都唔知會再出幾多次地裂天翔-.-)

一招輔助技:不動劍。------加閃,抗定身。(獨家抗定...改版之後有...)
------------------------------------------------------------------------------

童話多次改版之後,狂戰曾經風靡一時,急電斧,定人最為人所共知。怎麼比不下去呢?

以3個戰士作比較。

範圍以刀狂取勝。(一排) 攻擊高收大劍取勝。(龍翔的攻...真的...)。狂戰以...定人取勝。(有少少唔夠膽打出黎tim,哈哈)

刀狂攻擊力自問無大劍強。但有集氣補強攻擊力,傷害都不容忽視。
大劍師攻擊力為首,龍翔取代驟雨斧(以前龍翔係單體技-_-),海洋斬,獸王劈都比不下。抗定的大劍也是"屈機",再加閃避就......
狂戰以定人為首。但自從大劍師抗定之後...(以前大劍師無得抗定),,,就沉左好多了。但定人還是戰士中獨一定技。專心加命中@_@,狂戰一定要敏高(唔係既話有機會急電定唔到-.-)...再用專心機乎中硬。但傷低秒唔死,反被人秒...

戰士中...大劍一劍獨大。...響童話世界入面...狂戰已經無乜點見到。(又未至於少過際司...不過都係可憐...)
--------------------------------------------------------------------
再談分子武器...我忘記了分子公式。但...劍(2.94倍?)>刀(好似2.3)>斧(1.8倍?)。[有待確認]
劍武器還是最強的...怎麼就連合分子時也像內定了狂戰最低傷=.="
---------------------------------------------------------------------
看著童話一路變...改版...3個戰士都有風靡過。

首先:好搞笑的說。狂戰當初最先話:急電定人呀@.@,轉玩狂戰啦,有出色。專心命中100%
及後:刀狂改勁左@.@,鳳翼高傷呀0.0.,玩刀狂啦,戰士清怪易。集氣+攻多左@_@
最後:大劍師改得最為"癲"...龍翔單體變十字,不動劍抗定,攻擊力又另一癲峰。

可能遲下呢@_@,又改番狂戰勁呢XDD?
----------------------------------------------------------------------
談談實用性。

刀狂自升上23 pk能力都平均,自升兩回清,23集氣海洋消溶又係一個境界。
大劍師上23,pk較優勝。PK抗定,上20既456又抗,1個勁既大劍,可以單挑23。
狂戰上23較優勝。,pk。PK定得人(唔計大劍),1~20定到實一實。

搞笑既係,3種戰士,攻高就已經夠"單挑"23,作個比喻(無數據支持。)

大劍師需要8000傷就單挑到23。,即是刀狂需要9500傷。,禁講法狂戰就需要11000傷左右先得。
顯示大劍師要求傷害低一些已足夠23,狂戰就需要更高傷。
-----------------------------------------------------------------------
最後一樣的,也是想說說戰士都有的。衝擊系技能。20lv撞擊定人。40lv衝鋒定人(定到既機率都不俗)
大劍師如果響呢方面都高lv的話...定人攻高已經無敵了。
刀狂如是者,...和上面都差不多說法。
狂戰......可以免了升呢方法既技能。也許...都好既....唔洗哂時間。哈哈
-----------------------------------------------------------------------
後記:完完全全即興嫁....乜數據都無-.-...空打的。,,,,,,但這是我既睇法。

出乎意料之外打禁多野=.="...感覺得...狂戰好廢呀T.T.....救命...由我自己一把分斧開始萌生打呢篇野既衝動。
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
89 點
分子果度
刀*2.94
劍*2.3
斧*1.9

EXP
4 點

回覆 5樓 magictim 的帖子

呢家見到既...刀比斧都多...T_T

EXP
466 點
呢個大家都知= =
但係宜家係講緊(劍 刀 斧) 呢3樣武邊樣最多人整/賣
刀係就係打一排
以前冇白金/獸神果時 兩個刀一人一排咁秒怪好high
但係宜家就算要升 搵魔c/老闆就ok
pk 劍改到最強
斧雖然睇落去好似弱左
但上23有急電真係幫左好大忙 所以宜家變相刀最弱 所以冇人玩 更加冇人整刀

EXP
4 點

回覆 2樓 magictim 的帖子

其實呢家既分子武

多數都係算盤/鞭嫁啦...

EXP
6 點
我都係玩刀..但真係好小人玩

EXP
466 點
好似係刀先係最少wo
傷最低
宜家見商放分劍分斧 有幾可見放分刀?(除左真刀外)