AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 3538|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

本人就版規和版主執行版規亂扣分問題表示強烈抗議!!  關閉 [複製鏈接]

EXP
468 點
樓主
1: 首先,既然Agames是給會員們做為一個交流的平台,而且又提到言論自由的大前提之下,為何
版規又諸多限制?(既然係言論自由,版規又實行如此之多限制是否兩者之間亙相矛盾呢?再者,
那麼本人又請問何謂言論自由先?)

2: 請問版主是以什麼準則去釐定會員是否離題?(樓主開post主題不清晰﹑明朗情況之下,會員
做出的回覆又如何去鑑定離題與否?)

3: 版規扣分制度相對不公平!!(眾會員都知現在好多版區是不計分的,本身會員們要賺取分數
已是十分艱難,但版主就動不動實行扣分制度,公平嗎?既然開得個論壇是想給大眾做為一種交
流平台,而又想實行言論自由帶動論壇版流量,但如此不公平扣分制度是否有厄殺言論自由之
嫌?請問又如何帶動論壇版流量呢?)

4: 本人就以此下個Point為例子:
http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=32681&extra=page%3D1
  本人想表明一點,本身個POST主題不明確。我就以有會員提及樓主行為情況為大前題之下,做
出相應的回覆來進行討論,難道此回覆都叫做離題嗎?開此PO樓主開左個PO就算,其他會員就此
PO進行激烈討論,事隔幾日樓主都不曾作出回覆,會員就此情況叫樓主就事件行出來作出結論,
原來這樣都叫做離題!?再者,此PO最後個回覆又如何釐定祂沒有離題?本人真係覺得好混淆下!!
我希望就以上種種問題要求版主作出相應的滿意答覆!!

5: 總結概括
   論壇太多弊端了!版規亙相矛盾﹑釐定不清﹑令到會員好混淆!就連版主執行版規都辨別不
清﹑完全只是憑自己感覺做事!(我如此之說,可由版主就同一個PO,對會員作出執行版規,而批
核扣分制前後時間之分可看得出來)版主做事效率慢!

6: 最後懇請版規度不要高舉言論自由旗幟吧!!(掛羊頭賣狗肉,講一套做一套!)

7: 還請lamxdxd版主就扣分禁言事件盡快給我們一個明確的交待!

ps:因本人無辜被版主扣分加禁言,所以現請緣緣代po....  (一霜兒一)字
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
1746 點
WO- -"篇野好長..."
我- -今日收到封信
我舉報左人= =但係lam sd左封信+左我1分= =
之後又sd左封野黎= =話我被警告...
vip冇左.....
好彩我問番哥私拉._.""""
會唔會係lam佢唔小心kick左離題個制尼= =?

EXP
170 點
肥兒
雖然朕唔知咩事
不過朕十卜你 XD

EXP
23 點
我好認同你ge講法,我來左呢個agames論壇5係好耐 但係我D積分被lamxdxd扣晒,
我開po話有人搶場 昆狗 但係板規有話5可以po出泥咩?
係個論壇發表自已ge意見(灌水除外),
點解自已ge意見5單只冇分,仲可以被人扣分?
請板主明確回答

EXP
391 點
係喎
都唔知乜事
明明 講d野 同主題有關 佢都話我離題

EXP
1898 點
我同意你o既講法

EXP
23 點
:no: :@ :@ 咁係板主毫無根據地
根據自已主觀ge意見而判斷該主題係米離題
一D都5跟析規做野,當規矩冇到:no: :no:

EXP
373 點
朕果個仲無奈= =
我完全都唔知咩事= =
我話支持個 POINT 都比人扣
個人覺得
對比之前  不大的改變
-------------------------------------------------
我覺得佢好勤力咁睇帖
事關  睇下個 舉報區   有邊頁無佢 ( 即使佢未係副版 )
真係超勁
我隻眼對住個 mON  過3~4個鐘
就會好乾
--------------------------------------------------
欣賞佢管理帖的頻密
扣分上有灰色地帶

EXP
468 點
個post個樓主正一垃圾,開完個垃圾post搞到咁多人扣分
之後又潛鬼左水,版主有d又扣分有d又冇扣,真係唔知個準則係點

EXP
391 點
佢一做番版主 就即刻咁

EXP
1014 點
本人對扣分是同意的

但lam以前仲叫做好正常,一個好的管理人員

但我想講現在扣分+警告

警告的作用,我想請哥c拉講清楚小小!

哥c拉理曙光的時候,我也有比她扣

但就冇警告,

我想知道我做左乜野是哥c拉都唔警告

你警告?

我相信大家都有一定的能力

知道乜野叫做大小,

乜野叫做理性!

霜霜比人禁言可能是因為

扣左唔知機多次分,系統會自動禁言

但我都唔多清楚

我都想lam同哥c拉講下定義

有清楚的界線

對會員,管理人員都好

講完
君與我,當年亦情真。
小軒窗下,竹影夢裡,嫣然倚翠門。
奈何一心雄國志,縱紅唇烈焰,
傷若翰海,歎情存幾分?
驀回首,遇故人,驚斷魂。
問前塵何去,來生怎續,
不信春去便無痕。惟願人間無恨,
執子之手,共度晨昏。

EXP
711 點
原帖由 CDD 於 2009-6-18 08:59 發表
本人對扣分是同意的

但我想講現在扣分+警告

但就冇警告,

扣左唔知機多次分,系統會自動禁言

事實上,係!
禁言係個system自己禁,係auto的
我都俾個system禁左2日(不是lam)

但我agree小緣某一句:扣分準則係存於灰色地帶

EXP
4644 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 友誼之星勳章

原帖由 CDD 於 2009-6-18 08:59 發表
本人對扣分是同意的

但我想講現在扣分+警告

但就冇警告,

你 ...

比人狂減分都好,5會禁言 禁言/訪 一定係人為操作..

EXP
4644 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 友誼之星勳章

原帖由 539247101 於 2009-6-17 20:55 發表
我好認同你ge講法,我來左呢個agames論壇5係好耐 但係我D積分被lamxdxd扣晒,
請板主明確 ...

你有圖5會減分

你冇圖先會,睇清楚版規先啦.

EXP
468 點
吹水區唔係唔計分但乜都講得~先叫吹水區架ma?
如果咁都叫離題咁不如唔好叫吹水區仲好喇~
咁個post樓主第一個post都已經係離題喇wo
係唔係應該扣到佢負分禁埋佢言呢~佢仲搞左獲咁既野出來令到咁多會員熱烈討論完被扣分

五級富豪會員

♥Super Junior♥

EXP
1551 點
原帖由 abg4b10 於 2009-6-18 09:57 發表

比人狂減分都好,5會禁言 禁言/訪 一定係人為操作..

警告5次系統自動禁言一天= =

`Super Junior♥利特;希澈;韓庚;藝聲;強仁;神童;晟敏;銀赫;東海;始源;基范;勵旭;圭賢♥

EXP
4644 點

原帖由 笨BE 於 2009-6-18 11:42 發表

警告5次系統自動禁言一天= =

講緊減分- -唔係警告- -

五級富豪會員

♥Super Junior♥

EXP
1551 點
你話禁言/訪 一定係人為操作
我係想講  如果警告夠5次系統自動禁言  所以禁言吾一定係人為的-_-

吾好離題了= =我都比人扣左分-,-

`Super Junior♥利特;希澈;韓庚;藝聲;強仁;神童;晟敏;銀赫;東海;始源;基范;勵旭;圭賢♥

四級霸王會員

唯愛.萌綾

EXP
702 點
4: 本人就以此下個Point為例子:
http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=32681&extra=page%3D1
  本人想表明一點,本身個POST主題不明確。我就以有會員提及樓主行為情況為大前題之下,做
出相應的回覆來進行討論,難道此回覆都叫做離題嗎?開此PO樓主開左個PO就算,其他會員就此
PO進行激烈討論,事隔幾日樓主都不曾作出回覆,會員就此情況叫樓主就事件行出來作出結論,
原來這樣都叫做離題!?再者,此PO最後個回覆又如何釐定祂沒有離題?本人真係覺得好混淆下!!
我希望就以上種種問題要求版主作出相應的滿意答覆!!

一禁入你條link....見到條女;P ....幾令女喎
好耐冇黎過...一入黎就搞單咁既野....

請勿離題

八級將神會員

這樣已經足夠了......

EXP
13600 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章

現在我為版務處理程序解釋下,該帖離題一路都有編輯提示大家唔好再離題,但情況未有改善,所以在163樓發出最後警告,打後再回之離題帖會即時扣分,當指引發出後,仍然有人繼續不理而離題,所以版主就需要執行而扣分。
如做成不便就此向大家歉意,因為已先警告後扣分,而不是一開始就扣分的,而因為我每天可扣分數有限,加上要處理其他版務,所以才要分開幾天處理。
原帖由 心霜乂碎 於 2009-6-17 20:07 發表
WO- -"篇野好長..."
我- -今日收到封信
我舉報左人= =但係lam sd左封信+左我1分= =
之後又sd左封野黎= =話我被警告...
vip冇左.....
好彩我問番哥私拉._.""""
會唔會係lam佢唔小心kick左離題個制尼= =? ...

我對是次事件衷心道歉,是我按錯警告,還要勞煩哥斯拉和管理員搞番好,對你做成任何不便敬請見諒。
原帖由 539247101 於 2009-6-17 20:55 發表
請板主明確 ...

搶場POST一向都唔比,發帖指引亦有提到。而發表騙子主題必須連同圖片作證明,如果無證據會關帖+權限255+改標題處理,屢犯者會扣分。

如有任何投訴請到曙光投訴區發表,多謝合作。
心......好甜

相7....很甜很溫暖