AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 2395|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

(見習記者)小記者活動有感 [複製鏈接]

EXP
993 點
樓主
今天是小記者活動的最後一天.
而參與小記者活動 便我對童話有了更深入的認識

例如訪問名人 很多時高等級的玩家 都會給人一種不容易相處
不敢親近的感覺 但其實 只要你有禮貌 只要你有那份心
他們會感受到 會盡力幫忙 用心回答訪問問題
甚至會主動拍下一些對訪問有關的圖片給我
令我感到童話玩家不只是為自己 而是會樂於助人  

此外 在<寵物收藏風氣>一帖中 我當然沒有那麼多的寵物
但朋友知道我在找寵物時 他們都會盡力幫助
幫助問問身邊朋友有沒有那些寵物
就算是不認識的 只要禮貌地說一句:
你好 我是童話agames的小記者 請問可以替你的寵物拍一張照片嗎?
他們也會樂於讓我拍照 若有朋友有更多不同種類寵物
更會主動問我要不要也拍一張
這使我感覺到童話友誼的珍貴 使我明白到童話玩家其實也很會幫助別人
真正感覺到童話世界的那份情 這比平時只在衝等升級的苦悶日子
得益更多 樂趣更多

最後 活動的參賽者眾多 競爭相當激烈
大家都各展所長 寫很多實用的文章
大家都努力進行訪問 寫攻略 分析 等等..
而我 在參與這次活動中 最大的得益和快樂就是能夠使AGAMES童話版
增添了不少生氣 幫助到不少玩家
看到會員回覆及支持 是我繼續為童話版提供更多新聞的動力
因為我知道 我的文章幫助到會員
更有會員看到文章有錯 會主動幫忙修正
那份善悅是不能只用三言兩語說出

感謝agames給我參與活動的機會
此外也感謝曾幫忙過我的好友 玩家

以下是我的所以報導  請多多支持=)
http://www.agames.com.hk/viewthread.php?tid=40625&extra=page%3D1

另加入一些個人生活照=)

成日同我一齊升寵既小b xDD

同友人一齊打小小

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
816 點
頭等艙!!

見到d高lv/出名訪問 我覺得問高lv既或出名既

其實佢地既感受都係差唔多 講既通常都係賺錢/升lv心得

與其係咁 我覺得問新手會好過問成功人士

新手 係社會最低層既人士 可以話看盡童話既人生百態

簡單d講 皇帝唔微服出巡 又點知自己既天下 是好是壞 市民又是否安居樂業

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-16 17:36 發表
頭等艙!!

見到d高lv/出名訪問 我覺得問高lv既或出名既

其實佢地既感受都係差唔多 講既通常都係賺錢/升lv心得

與其係咁 我覺得問新手會好過問成功人士

新手 係社會最低層既人士 可以話看盡童話既人生百態

簡單d ...

雖然問新手都可能會系一件新鮮既事
旦係童話既新手吾多 而且好難搵~_~
加上新手對童話無咩認識 可能大家溝通同問問題中好少機會可以問到更深入既問題
而名人通常都係係某方面有所長 例如工作技能 角色能力 攻城戰術 等等
可以針對重點進行訪問 訪問既內容都會更深入
尼個系我搵名人做訪問既原因;P

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-17 01:06 發表

雖然問新手都可能會系一件新鮮既事
旦係童話既新手吾多 而且好難搵~_~
加上新手對童話無咩認識 可能大家溝通同問問題中好少機會可以問到更深入既問題
而名人通常都係係某方面有所長 例如工作技能 角色能力 攻城戰 ...

老實講 有時睇到d名人專訪睇到眼火爆

或者係我自己既問題 係我眼中 有條咁既公式:名人=hkd

冇錯 d名人係有自己既專長 但諗深一層 難道佢地冇hkd過嗎?

因為hkd而出名既 我相信大有人在 只係佢地唔講

中國傳統觀念 隱惡揚善

早兩日係金大先見到4x-50lv既玩家 招50內既玩家一齊升 老老實實 我都仲係當佢地係新手

曾經有fd同我講過 係夜晚-零晨時分 係快ser既ser3 新手比平日多好多

或者係我諗多左啦 我覺得夜晚先有新手 係因為日頭 勁人雖多 但有幾可會帶

就算帶 如果新手出一出聲 就串到你扒係到 咁既話 升黎都無謂

只有夜晚 新手們先可以得到安靜 得到童話最初既果一份快樂

最後講一句 一次過 咁多人 係咁出d名人專訪 你唔悶 我都悶啦:Q

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-17 01:49 發表

老實講 有時睇到d名人專訪睇到眼火爆

或者係我自己既問題 係我眼中 有條咁既公式:名人=hkd

冇錯 d名人係有自己既專長 但諗深一層 難道佢地冇hkd過嗎?

因為hkd而出名既 我相信大有人在 只係佢地唔講

中國傳統 ...

甘名人又吾一定係hkd既 旦當然有一部份係啦
而新手方面 因為有時老手都會開新ac 所以都幾難分
同埋如果問新手 真系好難諗問佢d咩
你話物價貴 佢一入黎就係尼個價
雖然佢無錢仲有可能會好似以前甘一隊去屎洞甘升lv 旦尼d野老手都應該會經歷過
最後 個個都問名人的確係會悶左d=-= 旦都各有各特色丫麻:lol

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-17 17:57 發表

甘名人又吾一定係hkd既 旦當然有一部份係啦
而新手方面 因為有時老手都會開新ac 所以都幾難分
同埋如果問新手 真系好難諗問佢d咩
你話物價貴 佢一入黎就係尼個價
雖然佢無錢仲有可能會好似以前甘一隊去屎洞甘升l ...

咁又係既

睇左咁多個記者 好似唔見有戰士系既訪問-.-

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-17 18:11 發表

咁又係既

睇左咁多個記者 好似唔見有戰士系既訪問-.-

可能玩戰士既人吾多
我之前想訪問刀狂第一個個-.-旦佢吾比我問t^t

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-18 09:28 發表

可能玩戰士既人吾多
我之前想訪問刀狂第一個個-.-旦佢吾比我問t^t

藍倒吊@@?

有次上遺見到 佢衝鋒生化兄30m

唔知有冇+攻同消啦~~

EXP
1767 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

冇相既點解?????????

EXP
993 點
原帖由 忠仔 於 2009-8-19 12:24 發表
冇相既點解?????????

多謝你既提議 過2日應該會影返d係童話既生活照up埋上黎架啦:)

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-19 23:52 發表

多謝你既提議 過2日應該會影返d係童話既生活照up埋上黎架啦:)

@@

又有新相睇啦姐係~~

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-20 00:33 發表

@@

又有新相睇啦姐係~~

系呀@@不過未有甘快XD

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-21 18:20 發表

系呀@@不過未有甘快XD

咁幾時有@@?

係唔係閃卡先?

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-21 19:49 發表

咁幾時有@@?

係唔係閃卡先?

甘又無甘勁xd
岩岩加左幾張上去@@
發現好多相吾見左= =

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-22 14:38 發表

甘又無甘勁xd
岩岩加左幾張上去@@
發現好多相吾見左= =

@@係喎 真係貼左喎

你係咪拎左去整 之後比人拎哂d圖呀~~

EXP
993 點
原帖由 SeHelibena 於 2009-8-22 20:09 發表

@@係喎 真係貼左喎

你係咪拎左去整 之後比人拎哂d圖呀~~

話吾定係我自己手多del左;P ;P ;P

EXP
816 點
原帖由 pudding927 於 2009-8-23 18:12 發表

話吾定係我自己手多del左;P ;P ;P

咁幾時影d閃卡show黎睇下@@?