AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 5009|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

也談十年來童話職業平衡(戰士)   [複製鏈接]

EXP
84 點
樓主

1轉時..戰士可算是平衝做得不錯..刀戰打一排..斧劍單體...斧技上輸劍..但因斧高傷.可做出最高傷的4連.
可算在單體上.也不下於劍..

2轉之後..劍斧多了T字技..刀戰依然打1排..但傷害上..無論技能和武器傷害上都輸於劍斧..
而且..高等地區多怪.(最少5.6隻).T字多數都能打3隻以上..有時比刀戰打的數目更多...刀戰在群體輸出也輸了

有人說..傷子是刀戰良藥..對..份子是當年群情要求改強刀戰時唯一對刀戰的改動..但劍斧的改動卻不只..有加強其技能.
因份子威能..刀子依然能打出不錯的傷害..就算比劍斧低很多..也能秒不少也區的怪..但灰ser del了份子..又不改刀戰傷害..可想而知..
刀戰在月ser之慘況...

小弟愚見~歡迎討論..希望理性..少一些..廢你就唔好玩之類的言論..畢業職業多樣會令童話更好玩..
不少新手玩刀戰到2轉先知中伏..希望官方可考慮改勁刀戰

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
173 點
講得好好..support!!!!!

EXP
47 點
Support

EXP
77 點
想問65lv招天空斬係唔係打得仲少過大地斬

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

有做開刀好清楚
刀所造出黎既傷遠低於斧同劍
是1把95lv刀為例,刀只能出230傷到(最盡)
但斧可以出接近360傷
可能你會話刀合分*2.94 斧先1.8
但係收費ser本身就冇分子既情況下基本唔夠另外2隻職
本身雨斧同龍閃係低傷既情況下都可以打出高數值
打王,招獸王同龍閃梗無視物防
再加刀d招冇加敏,劍斧招招加敏(當然要睇佢修唔修改出招次序啦)
最大問題係刀d傷害力計刀技(即1個100技5千傷會比1個1刀技5千傷打出黎高傷好多)
唔似斧劍只睇傷

EXP
84 點
低傷太多係一個...範圍又是係打多劍斧1隻咁大把

EXP
422 點
刀戰由頭到尾都打到一排
人地劍戰斧戰 之前一隻一隻
一路挨一路做負累 一直俾人厭棄
一路搵人求人俾佢入組
呢D野你又唔講?
之後去到二轉都最多只係4隻
呢個又點計?
咁人地可唔可以話你一轉前打到一排唔公平?
二轉最多打到5隻又唔公平?
唔得阿!
因為你一開始玩咩職都知無分子 都知佢D技係咩架喇
你有權玩第二隻職
你既然覺得劍斧戰咁好 做咩唔玩劍斧?

主打遊戲
童話
EXP
5289 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

刀60級有集氣加攻,對其他職業唔公平,
沒有最弱的職業,只有最無腦的玩家。

EXP
84 點
蘋果味牙籤 發表於 2013-2-22 14:54
刀戰由頭到尾都打到一排
人地劍戰斧戰 之前一隻一隻
一路挨一路做負累 一直俾人厭棄

1轉之前1隻1隻打..但係2隻職都可以造出單體可觀既傷害..而且..1隻人要升到2轉好難?特別係組有exp+x 之後..組打單體職補刀都係一個好好既輸出...至於覺得斧劍好玩又做咩唔玩..?講左..如果個個都係玩晒劍斧(我都有玩)..刀呢個職整黎做咩..多d職先會令童話更好玩..你又知唔知免ser頭幾刀都幾乎轉玩or退童...因為玩到2轉先知係一個伏..

EXP
84 點
Divinaluck 發表於 2013-2-22 15:32
沒有最弱的職業,只有最無腦的玩家。 ...

集氣既刀狂打得仲少過劍斧先係最唔公平..

EXP
816 點
小動物 發表於 2013-2-21 20:20
想問65lv招天空斬係唔係打得仲少過大地斬

高傷的話 唔係 但低傷既話就係

未集氣 大地天空比較

已集氣 大地天空比較

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊

EXP
1576 點

試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 遊戲狂熱勳章 紅寶石勳章

Divinaluck 發表於 2013-2-22 15:32
沒有最弱的職業,只有最無腦的玩家。 ...

刀係有集去加攻
但集完都廢過1招龍閃1招獸王打出黎數值
你有玩過刀就唔會咁講架啦
1轉的確係刀比較有優勢
但每個人永遠停留係1轉?
唔好話免費ser冇分子
就算係收費ser,想搵隻刀都難搵
通街都係劍,唔係就係斧
點解會出現咁既情況?
係05年果時(好似)修改過大劍打出黎既數值,連斧都修改過
但刀係果時並冇修改過
成日話刀有加攻
但加攻又哂多1回合比怪打
仲要加完攻唔夠劍斧黎
劍招不動 係哂多1回合,但加閃 呢個己經有優勢過刀
劍斧打出黎數值只係睇傷
但刀係刀技行先

EXP
422 點
我是朋友 發表於 2013-2-22 20:25
1轉之前1隻1隻打..但係2隻職都可以造出單體可觀既傷害..而且..1隻人要升到2轉好難?特別係組有exp+x 之後. ...

咁一轉果時你又玩哂
二轉果時你又話要多D攻 你又玩哂
咁劍斧玩咩
劍打單體最勁
斧有急電降閃技
刀可以打一排
三個職個定位都唔同
邊有話邊個勁邊個廢?
咁人地可唔可以話佢地無得打一排唔公平?
如果你真係為左"唔想無人玩刀"而去玩刀
我真係建議你唔好玩算數

EXP
422 點
幻乂魂 發表於 2013-2-22 21:28
刀係有集去加攻
但集完都廢過1招龍閃1招獸王打出黎數值
你有玩過刀就唔會咁講架啦

刀有得打一排(五隻)
劍斧最多得4隻+ T字
不多解釋
講到劍斧咁勁 就去玩劍斧算喇
你講到刀咁廢 你又知GM做唔到D乜
就真係咪鬼玩
分分鐘你到死果刻都唔會改俾你

EXP
156 點
蘋果味牙籤 發表於 2013-2-23 00:56
咁一轉果時你又玩哂
二轉果時你又話要多D攻 你又玩哂
咁劍斧玩咩

打一排...其實唔過份,  睇下D傷就知,
我50LV人仔, 打一扮600左右傷  ((火象仔~))
朋友仔玩劍, 49定8, 單支打差唔多2000, ((仲要講緊火熊LOL"))

黎比較一下,  單支2000, 如果分開5份, 400左右, 不錯吧? 只係佢無得分散打, 一定要打1隻.3."
刀有連擊集中打一隻, 但攻係差DD, E個都正常, 單支就唔靠刀
E個應該算公平, 而唔係刀玩晒掛?
50LV打後到2轉, 刀都唔多秒到怪  ((什麼牛鬼蛇神唔計/3\))
但係團升既話, 怪多果時輸出係比單體既高, 怪少當然劍斧既事
E個係樓上幾位都有講既定位唔同,  我都認同E點

如果你講1轉升LV無人組戰士... 我覺得...2-3個法C點都夠啦掛...? 加埋暗2一個位, 點都要搵個人幫手打下D高魔防OR木怪掛...我諗... SO情況未去到刀就大把人組, 劍斧就摺埋
咁誇張

但2轉左, 成件事就唔同晒
劍斧有T字,  打到盡可以4隻, 刀係5隻, 就咁睇隻字緊係刀勁啦
但你諗下... 劍斧果D4隻... 把武高傷少少, 隻寵高力D, 係講緊秒
刀呢... 真係要玩到OK入流勁先秒到,  所以就算比刀打夠10隻, 佢都只係數量上多過你,

講番傷, 刀當然唔係定位做高傷單挑PK果D職啦  ((有份之後...什麼牛鬼蛇神唔好計))
但係睇住劍斧D傷直線上升, 打怪又""最多""打到4隻
但我地刀呢... 仲係講緊鬼到入流既勁先秒到怪... 弱少少集完氣(用左一個ROUND, 你已經打左4隻怪)先秒到, 如果咁你都仲係真心唔覺得有點弱既, 我真係無咩可以再說服到你...

我地講緊既只係刀真係太雞 ((特別係2轉無份子)),
而唔係""刀戰鳳翼要打到好似龍翔""咁高攻...
能力既差距真係有點大... 更唔好講話咩1轉話晒2轉又想玩晒...

PS. 官方會唔會改, 經過E個月, E10年, 大家都心照
      只係想回應樓主, E道有個身同感受既刀戰同好會會員=]

再PS. 可能訓唔著, 所以字打多左.3." 唔想睇既飛左佢LOL"

EXP
1576 點

蘋果味牙籤 發表於 2013-2-23 00:59
刀有得打一排(五隻)
劍斧最多得4隻+ T字
不多解釋

打1排又如何
唔夠力去打
你估下下1排有5隻?

EXP
84 點
戀魂乂KIT 發表於 2013-2-23 03:41
打一排...其實唔過份,  睇下D傷就知,
我50LV人仔, 打一扮600左右傷  ((火象仔~))
朋友仔玩劍, 49定8, 單 ...

或者刀戰廢..是回憶的一種~"~

EXP
422 點
幻乂魂 發表於 2013-2-23 10:41
打1排又如何
唔夠力去打
你估下下1排有5隻?

我都係講番個事實je
現實就係刀戰就係咁
低傷又未必場場有一排
GM可能俾多十年佢都未必改
如果覺得刀戰真係廢既 咪唔好玩
決定玩得就要接受佢既缺點
當然再重申多次 我唔反對你爭取
但玩GAME就輕鬆D 現實D喇

EXP
80 點
刀永遠比劍斧壓住,都無人玩

EXP
105 點
poisonboy1 發表於 2013-2-23 16:50
刀永遠比劍斧壓住,都無人玩

刀技60了打50等怪還少了將近一半傷害力
不像巫師火神不分前後排基本就打了2 3000
真心期望能夠改強刀戰 否則這個職業一無是處