AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: GentlemanBeard
打印 上一主題 下一主題

《童話》批評/建議隨您講   [複製鏈接]

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
職業之間始終會有差別,因為各自有特別之處。
意見當中可能會存在個人對職業情意結,但都是認真提出的。各位應互相尊重。
意見接到後,開發團隊會研究並測試。如會造成遊戲平衡問題,團隊是不會推出市面。

另外,童話玩家的對遊戲的認真程度及樂於提出己見是非常好的!
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

EXP
257 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章

1.物價真系太貴~ 一般新手根本冇可能買得起
2.(最嚴重)童話依家真系外掛橫行~隨便去威奇2樓行下都會見到幾條友系度開掛打寶
個個修士系職業升技都用掛 地下室 有d真系長期都系度自動祈禱+自動行 升技
連金板都可以有人打曬個網頁系度分享外掛 講曬有咩功能個d
好似真系攞正牌咁/__\ 希望童話真系會認真地打擊下外掛~_~唔好得個講字= =

ps:想問..買賣遊戲入面的物品/寵物/金錢 (用港幣) 是容許的?~
lets troll^^

EXP
620 點

藍寶石勳章 在線勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 遊戲狂熱勳章

童話最近都好lag,
擺件野都load一陣.掉野落地下又load一陣
行行下路又會有時彈番去之前行緊個位,行去另一個地圖又lag
總之感覺係卡卡地,係吾係系統有d問題?

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
孫明明 發表於 2012-7-17 10:48
童話最近都好lag,
擺件野都load一陣.掉野落地下又load一陣
行行下路又會有時彈番去之前行緊個位,行去另一個 ...

已請工程師了解中

EXP
620 點

藍寶石勳章 在線勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 遊戲狂熱勳章

GentlemanBeard 發表於 2012-7-17 13:59
已請工程師了解中

吾該哂,依加順好多:D

EXP
1034 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

siuken999 發表於 2012-7-14 01:10
1.物價真系太貴~ 一般新手根本冇可能買得起
2.(最嚴重)童話依家真系外掛橫行~隨便去威奇2樓行下都會見到幾 ...

容許的
但童話本身不會負責買家的誠信問題,記得童話真的有不少昆狗的,所以要小心。

尤其係童話初期,因為童話要用點卡玩,所以都有唔少點數買賣,當年既ADVICE係,去網吧交易,一手交錢一手交貨,唔好過數。

EXP
227 點
網上download童話個版本
睇5到某d頭銜
搞到我顯示佐問號出黎
更新下得5得 ?

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章

GM我有個想法~考慮一下可以出
寵物xx(能力)調整藥丸/水 :可把寵物xx回一/五點並自選增加~
努力玩童話!

EXP
142 點
L童童K 發表於 2012-7-25 23:11
建議
1)提升NPC對工作產物回收價
家下通貨鼓脹可以用瘋癲來形容

貨物就通漲..
又唔見你講..童$愈收愈高?
onx9,你地童$愈收愈高,
d貨係咪應該愈賣愈貴?

將物品sell比物流只係一個賺$方法..
係童話大把賺$商機啦
屈迷,帶升,打小小等

EXP
142 點
himkentim 發表於 2012-7-27 18:06
寵物xx(能力)調整藥丸/水 :可把寵物xx回一/五點並自選增加~ ...

不如將個童話開個ser只係服侍你

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章

童之重案 發表於 2012-7-29 03:08
不如將個童話開個ser只係服侍你

傻仔~妳答我唔到啦~
我俾意見妳冇答到~
因為妳答唔到~妳只係想疾我~因為妳答唔到~
妳想攞返少少o既自尊~
因為我俾o既意見妳答唔到~
妳想串人~不過妳串我唔到~因為答唔到~
妳只係怕自己答唔到問題所以先串我~
成件事就係因為妳答唔到所以妳先串我~
妳係廢物~妳答我唔到我個意見~
所以妳輸~妳贏唔到~因為妳答唔到我個意見~
再見~廢物
努力玩童話!

EXP
142 點
himkentim 發表於 2012-7-29 10:49
傻仔~妳答我唔到啦~
我俾意見妳冇答到~
因為妳答唔到~妳只係想疾我~因為妳答唔到~

{onx99,你覺得打黎咁多野黎有用?
有point.1-2句夠啦7.7
出到1000$一枝寵調水,你會唔會買?
枝調水只係-5屬
咁你仲買唔買,
唔好講埋d onx9既野啦

EXP
371 點
himkentim 發表於 2012-7-27 18:06
寵物xx(能力)調整藥丸/水 :可把寵物xx回一/五點並自選增加~ ...

唔該你用下腦先提出
你覺得寵物同人物係1樣嗎?
人物有調整藥水/丸用  
寵物已經有降級雞精.湯.開水等
雖然人都係可以轉生 旦絕對做唔到寵物既降級物品咁勁 . 湯1下閒閒地都1千基
人物呢? 高lv轉生最小3-4次先做到千基
洗唔洗幫人物角色出埋人物降級人參.人物降級燕窩 滿足返你?

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

童之重案 發表於 2012-7-30 02:42
{onx99,你覺得打黎咁多野黎有用?
有point.1-2句夠啦7.7
出到1000$一枝寵調水,你會唔會買?

第一,妳串人唔係point,妳串人只係妳o既低俗同下流
回應返呢枝寵調水,寵調水同人調水一樣,都係有錢人先有用o既野
人調水都可以賣到成二千萬一枝,寵調水點解唔可以出?
雖然寵物係有降級用品,但係我認為有人會為左唔駛浪費用成憶再加埋升隻寵到一百級再降多次再升o既時間同金錢囉,一隻一千基屬寵最起馬要用成三枝參湯,幾錢呀!差唔多二十憶呀!當一枝調水係二千萬,咁可以買到幾多枝呀!係一百枝呀,重要係加成五百點基屬,我相信有人會為左一隻「唔再升o既寵」去用而唔係再用過參湯再次降升囉,出人調水o既原因都係咁姐,一個人物用調水都係因為妳唔再升佢先用姐,無理由用完調水妳會再次轉升啦!會唔會有人用二十憶同埋升到隻寵一百級三次黎換隻一千力呀!答案係明顯有。
咁會唔會有人為左唔駛浪費呢o的時間同金錢去換一隻唔升o既寵呀!冇人知。
但係寵調水就同人調水一樣有一個功用,就係將一隻「唔升o既野」再次升級,而且童話又可以為此賺上一大筆,點解﹖相信童話唔會只得一隻主人唔升o既寵。而寵物能力又一直係有錢人追求o既野,咁點解妳地班人唔去轉生而要去用調水!咁童話出人調水又係為左咩,為左要妳地唔好轉生﹖咁點解寵物又唔可以出寵調水黎要唔駛再降升!
-----「Re童之重案」--- 寵調水唔一定要賣成一千蚊,點解妳可以預知未來﹖所以寵調水有o既係市場,而市場價格都係妳地去定o既野黎嫁啦,唔排除放到1000m先有人買呢,我相信如果參湯少人買咁調水就可以佔領到參湯市場。同埋點解唔俾人講妳個所謂「埋d onx9」o既野﹖降級野都係由大家咁多個「埋d onx9」o既野o既優點合埋一齊先得嫁啦,我想問下妳,點先算係一個妳唔覺得佢係「埋d onx9」o既意見,而唔係只係識得話人「埋d onx9」而唔講出咩叫「埋d onx9」
-----「Re nanayan」-----妳覺得人物唔駛升寵物
人物都有轉生用啦,點解要用調整丸/水,
雖然人做唔到寵物降級野咁勁,但係點解妳地要去轉生同用調水,未又係為左再升高o的屬,同樣道理,寵調水都只係為左寵物再升高d屬先用姐,唔通真係要為升高多少少屬而再降級咩,但係相反,「點解有人會用人調水,點解唔再次轉生先升高d;點解寵物要出寵調水,點解唔再次降級先升高d」。我相信分號o既句子表示左人同寵物都只係為左要再升高o的先要轉生/食調水,咁人同寵物又有咩分別?
令外,我想問下妳點先係一個用腦o既意見,既然妳知到咩係用腦意見,咁妳未提出黎俾我地地睇下妳o既用腦意見囉,睇下會唔會俾人話唔該妳用下腦先提出!
---童之重案---:我唔知咩係「埋d onx9」o既野,既然妳知道有一個意見唔係「埋d onx9」o既,請提出一個唔係「埋d onx9」o既野黎俾我地睇下!
----nanayan----:我唔知咩係「用下腦先提出」o既意見,既然妳知道有一個意見係「用下腦先提出」,請提出一個「用下腦先提出」o既意見黎俾我地睇下!
俗語話:己所不欲,勿施於人,我之所以用到妳地o既回覆問返妳地係因為妳地俾左一個可以俾我問返妳o既回覆我,所以-----「如果妳地唔答」-----就姐係妳地都係(童之重案:諗唔到一個唔係埋d onx9 o既意見)(nanayan:諗唔到一個用下腦先提出o既意見)o既人啦。我講o既係咁多,請回答我俾妳o既問題。
努力玩童話!

EXP
142 點
himkentim 發表於 2012-7-30 15:46
回應返呢枝寵調水,寵調水同人調水一樣,都係有錢人 ...

傻仔..你升9過寵未?
2雞都上到千基啦...
洗唔洗3湯牙小朋友?
你係咪無錢買湯降寵..咁9cheap?
要靠寵物調水黎調隻千基寵???

你真係搞笑...寵調水2000m?你d未來都預知得幾好喎..
未來恆指會唔會跌返去1點?
寵物用品點解唔可以賣1000$一枝?
你知唔知寵物用品貴過人物用品架?
死傻仔,你有無玩童話架?

另外..你打咁長托7咩
傻系系咁9野把7咩
覺得打得長就好威?

EXP
371 點
himkentim 發表於 2012-7-30 15:46
回應返呢枝寵調水,寵調水同人調水一樣,都係有錢人 ...

一隻一千基屬寵最起馬要用成三枝參湯
我明白你話自己半退童..亦可能你未有過1隻千力寵
1隻千基屬寵物只屬雞精也能做到 用3個參湯已經講緊係可以做到1500-1600屬
另外 人物轉生係有上限 同埋會買調水既人大多係已200lv/曾調點(即再轉生會屬點)
你亦會講 唔係所有人咁做 以1個160lv ac為例 1般人都會11lv食屬食到all 4屬 當佢係全敏人
160lv 除敏外其他屬係大約70左右. 食調水可以食到5 .即可調出約300點 而人物升到1千基不是1件易事. 要轉3-4次生仲要高lv.即閒閒地都要4個月.
寵物呢? 只要你有錢能不停買糖 5開4個1lv 升寵 1~3日內亦可100lv 升隻千基有何難?
而寵物.以1隻2湯寵為例 100lv 全力寵. 其餘5屬最小已有150 幸運可高達250 若出寵物調水
即可多成800點屬?
你5覺唔合情理嗎? 我相信童話online既技術人員係絕對有計算過先決定推出人物調整藥水.
亦係因為有計算過先會人物用轉生功能.寵物用降級物品. 而唔係人又有寵又有.
提出建議都應該計算一下合唔合符常理

EXP
105 點
GM 遲D童話有冇機會出寵物屬性轉換既物品?
例如:金系寵轉暗系寵,唔會影響到寵lv同個數值

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
718 點

我其實就真係冇錢買湯降,亦都冇一隻一千基。
我係一個窮人。亦唔會走左去用錢買包買點。
雖然係咁,有問題﹖我冇資格俾意見﹖

一枝寵調價格係由妳地去決定,價格高低係由妳地決定,正如人調都係妳地去定價。

-----Re童之重案-----真係咁肯定寵物用品貴過人﹖十幾億分武都可以貴過啦(童之重案對妳說:妳有冇玩童話嫁!)。就正如一枝調水唔一定係2000m,我係上面都講左,只係妳暫時未睇清楚。當字妳識唔識﹖(P.S.有point一兩句串妳個諗唔到一個唔係埋d onx9 o既意見o既人啦)[點解我又抄到妳﹖自己諗下妳講過咩。]

-----Renanayan-----一隻寵如果好似妳咁,用寵調水調出800點屬點,
只係一隻寵,就用成160枝調水,唔通童話o的人/寵調水會出到咁多,
重要係童話唔只一隻寵。就正如調水都可以係唔公平嫁,
人物升完lv重可以調多成300點,咁未又係同寵調水一樣。
時間唔係問題,最重要係入面唔可以係水貸。

一個人物,人物點解要用調水升上千基,
係因為人都係為左要升高d屬姐,就好似調水本身就係一個Bonus,
如果一隻寵要用160枝,咁我相信寵調水肯定會供不應求。
而且就係呢個供不應求o既情況下,
物價就自然會升,咁就重會降低買調水o既人,
唔係為一隻寵而出調水,係為左好多隻寵而出少量調水。

所以就好似童話出星星活動俾人鬧咁,
本身調水都只係一個Bonus,得少量,
但係星星活動就突然變左多左好多調水,
令調水唔再係一個Bonus,而且要人地平賣出去。
所以出寵調水唔係為左要唔公平,而係本身就唔會出咁多枝調水,
寵調水同調水都只係一個Bonus,並唔會做成唔公平。
努力玩童話!

六級天王會員

離去的紳士

EXP
2543 點
草莓 發表於 2012-7-30 22:36
GM 遲D童話有冇機會出寵物屬性轉換既物品?
例如:金系寵轉暗系寵,唔會影響到寵lv同個數值
...

但如果不影響等級和數值的話,便會影響到寵物機制了吧。

EXP
105 點
GentlemanBeard 發表於 2012-8-2 11:11
但如果不影響等級和數值的話,便會影響到寵物機制了吧。

影響寵物機制? 唔明

降級所需物品果時除左寶石+降級道具
額外加入屬性轉換物品又可唔可行呢?