AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: sesesese
打印 上一主題 下一主題

[疑難] gm請進 一直以來既問題   [複製鏈接]

EXP
343 點
其實無咩意思...係唔夠人強就唔夠人強  與其諗點樣整衰人地不如花d時間諗下點樣整強自己 有付出先會有回報...有邊隻職唔係咁?
如果要公平倒不如無職業系統 職業就係比你各有長短互補不足
以前所謂既雲狩online現象都已經唔存在啦
範圍既bug都慢慢改返好曬
依家只不過係得寸進尺想自己隻職無論係邊方面都要平起平坐
神泉無敵沖埋車到係勁丫,不過死左有邊個會復佢?...佢都係要慢慢行返去
塔皇高hp高閃格係勁丫,不過背後又花左幾多心思同錢先做到?
鳳狙係勁丫,不過每次都只係打得1~2隻
我相信無咩職可以係晴空獨自稱皇,差在你點樣組合唔同既職 ,同埋你會唔會善用你隻職既長處姐
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
701 點

天樂我覺得吾需要改
大家所見到好強既天樂
有邊個吾係+8/+10同埋有隻70%既騎跟身?如果改.普通天樂咁點?
見到有人講'天樂都可以用攻時'
但如果用攻時 天樂就變得吾硬
仲會吾會你地講得咁恐怖?
真係要自己試下玩先知其實係咪真係咁可怕
改就同鳳狙一齊改

karara691  上70騎,放個異常狀態給你,放扣MP,開100%爆擊 有100爆,裝備需求不會高吧? 70騎800G有交易吧? 先別說暴擊有多痛,你聽過還擊不需要MP嗎?  發表於 2013-5-10 18:41:33

主打遊戲
星界神話
EXP
798 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

yoyo:$ 發表於 2013-5-9 21:12
天樂我覺得吾需要改
大家所見到好強既天樂
有邊個吾係+8/+10同埋有隻70%既騎跟身?如果改.普通天樂咁點?

睇完你講俺發現自己表達能力好差

令狐月;3  笨mm:x  發表於 2013-5-9 23:20:02

EXP
891 點

改還改,改完有冇得賠償,賠返300金重點/洗技水/強化還原藥水?精神上既損失賠幾多?
有d有bug既招就話改,例如鳳狙術100%命中
或者改技能敘述,講明係必中無視閃避

不過我唔認各職業既平衡唔係太有問題
好多都相生相克,每個職有佢既用處
反而係有人心理不平衡既問題比較嚴重

EXP
664 點

只可以說完全同意樓主

天樂上70騎,放個異常狀態給你,放扣MP,開100%爆擊
沒腦上抗撐閃格(不用撐攻擊力的,少少術傷就夠)
說不痛的話,自己去試試100爆的威力再回來找我
有100爆,裝備需求絕對不高吧,70騎800G有交易吧?
先別說暴擊有多痛,享受一堆異常效果+一輩子沒MP用真是TMD爽
然後他就站著普攻都打到你死,有夠平衡的

然後想吐槽的是疾風雲狩間的比較
雲狩拿弓/弩,官方定位遠攻職業
2轉技能流星射擊,只有40公尺直線範圍
疾風拿太刀,匕首,單手等近攻武器
然後2轉攻擊技能風神之絆,卻享有50公尺的範圍
雖然沒有3連擊,但總沒可能近攻職業的範圍技能比遠攻職業的遠吧?
(別跟我說旋風之矢了,那沒攻擊力的東西....不點還好)

鳳狙秒人嗎...?
其實我覺得還可以,因為要狂秒,還是要超神裝
平民玩起來不會過強.....
(只是覺得,就算神裝,能秒坦也太誇張...
雖然自己不玩狙,只是幫用了同樣金錢的坦職業默哀而已...)
如果下修到秒不到純坦,但秒到撐抗的打手左右的程度就剛好了

然後就是塔王
0 CD元帥,只要吸到你的話,你一輩子都別打算使出攻擊了
只要修正一下,角色被敵人技能強制位移的時侯能作出攻擊就可以
被吸也沒大不了,畢竟要神裝才0 CD,我也沒太大意見
(元帥範圍過大嗎...?  有同感.....)

想說的還有天道,守衛系列,狂衛~

天道:同為玩雷的鬼策表示:我傷害比你高,坦力比你強,有反傷,還有背水
但不要緊喔,你有瞬移,跑走就好,別想打嬴,想都別想
就算不比較,他作為有瞬移特色的職業,就真的只會瞬移嗎...?
守衛系列,沒突進技,在遠攻職業面前只能到角落畫圈圈
坦力?   連刺客都比不上,還是算了吧
狂衛:雖然用血多來反傷的確不錯,減傷跟塔王沒法比......
然後沒好用的突進技能,霸星有躍擊專精,他沒有,等著被風箏慘慘

大概就這樣,求GM幫忙回報+各位狠評。

EXP
594 點

改乜9  改咩都會令玩家不滿.....不如出4轉....26個職再分返52個職平衡返d野........

再整埋可以轉職不過要1000點  例神巫轉靈仙  幫你地代理諗埋點搵錢

EXP
531 點
arlok081195 發表於 2013-5-9 16:38
其實無咩意思...係唔夠人強就唔夠人強  與其諗點樣整衰人地不如花d時間諗下點樣整強自己 有付出先會有回報. ...

再講多次 呢個post唔係叫gm改野 更加唔係gm話要改野
出post唔係要gm即刻改左d技
只係因為台灣果邊不斷做野去求職業平衡
呢個係官方既立場 唔係玩家可以揀既野
eg 當大家認命去升鳳狙 大技佬 玩cs 扔大技 果陣 佢就突然禁3轉大技
重炮技改衰佢
增強2轉既技
出新1轉技

出求佢想要既平衡
當大家以為自己習慣左新既局面打法

佢又冇啦啦走去出個新2轉技
好明顯有d職既新2轉技根本冇其他咁實用

最明顯都係鳳狙
當你個職冇勁到 但人地勁左 其實同自己廢左冇分別
又例如新職既免吸buff
因為台灣果邊成班塔王係到0cd 當人波咁踢
俾台灣玩家嘈左好耐
之後新職就即出個咁既buff

呢個post最主要個目的係想
台灣果邊又屎忽痕去出新野 改版果陣 改技果陣
去諗下玩家覺得係問題既問題
而唔係佢自己就係覺得咁樣ok喎之後又出埋d 膠野 之後搞出更多既問題
75lv只係1個過渡肯定仲有更高既lv
唔知會唔會出3轉技 同4轉z_z
所以係想gm諗諗以上既問題
eg如果你出新技 4轉 真係幫手諗下令到近攻職唔好見到天樂就走

但係有d技能說明真係希望gm講清楚
都唔知係bug
程式師寫果陣寫錯 定你地真係咁set
姐係d雙直線技 重炮係咪100%命果d

EXP
278 點
push!!

EXP
531 點
chong0722 發表於 2013-5-9 15:09
其實你話雙拳個問題係咪已經證實左唔變身唔用騎唔用杖企係中間都會中??(呢個真係唔知先問),
我諗至少要知兩 ...

試雙直線果陣係用鬼策既雙直線技去試
用某d騎同埋某d變身杖係難中哂2條直線既
但神獸變身係應該最易食哂2條直線既
上面試係對準咁試 mouse指住對手試果陣mouse唔郁
只係改用其他杖同騎
試果陣係出新1轉技無限重點果陣
最近已經冇再試過
同埋我冇所有騎同埋杖
所以只係1個粗略既試驗
唔似得台灣果邊咁 每個試驗都咁認真
1黎冇成本 2黎冇時間
歡迎最精準既試驗
但雙拳用上面既方法試 我就未見過唔係食哂4野
唔計miss同格

無影0cd吸果到我唔係話塔王0cd吸有問題 因為打幣去整無影
再沖+10 已經成淡心機
我指既係
你要得到1d野就要部份既野減弱
塔王用無影+10 0cd吸既話 佢減傷唔會係75%既
普遍黎講 因為點技 新2轉技果到都會搞到有差別

簡單d黎講
以前塔王係音勾加回旋
音勾係機率3連 變身先有暈 重點係單體技
回旋個傷就低到喊
原本個設計師就係set佢係坦職少少
咁坦職打出黎個傷唔高好正常
你見到狂衛練星打單人副辛苦到喊
但依家因為招雙拳
就令本身係偏坦職既塔王打出黎個傷係打手1轉技入面最高
你話邊個話塔王唔可以做打職
ok 如果你搵打坦黎比 招雙拳比其他既打手職1轉既技個傷都高
除左絕影發動哂絕影斬
如埋震0既強炸
但其實呢2招係有2轉輔助 冇2轉根本唔掂 但雙拳唔係
淨係1轉技已經咁高傷
用純坦黎計
佢雙拳個傷都拍得住普通打手既傷
姐係塔王又可以係近攻最高傷 又可以拎住個75%減傷
未計佢有盾
係咪違反佢原本既設計原意
0cd吸就唔可以75%減傷 魚興熊掌 只可以揀一樣ok
2個盾加頂減傷 近攻高輸出 魚同熊掌可以拎哂z_z

其實呢個係俾番台灣gm果方面睇
佢出既野根本同佢本身set既野既原意相違z_z

EXP
531 點
所以其實呢個post根本係俾台灣果邊既gm 設計師睇
因為香港gm唔會參與改版 出技方面 只可以表達/轉達意見
所以1開始都明香港gm見到 就算認同佢都只不過係交俾台灣果邊
所以直接打個書面語俾佢照copy俾台灣果邊
權限都set左係gm睇only
佢又唔知做咩走去取消我定既權
個post其實係要gm諗既野
係玩家既角度唔係個個明
結果大家好似好驚改呢d問題咁 其實係可能佢出新野果陣去搞搞呢d問題
同埋增強番個技能說明
唔係一陣俾重炮殺左成年幾 先發覺原來有bug
就算唔係bug你都講明 等我死得眼閉
老老實實 台灣要改 玩家有得say咩
果陣改鳳狙 3轉大技 好多人唔同意無論係巴哈定呢到  台灣有理過咩
改唔改 點改 不嬲都係台灣話事z_z
佢話呢1世 70金都係咁難出你都吹佢唔漲 只不過係要話俾佢知
有以上既問題
出新野麻煩諗諗佢先
唔好出d以為幫到玩家既野 點知其實係害左玩家

EXP
1356 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章

~留左獵魂wo~森龍吼無得戰場用個職定位唔知可以做乜~森龍拳100%傷時有時無~
以前妖精特攻可以毒人每秒扣1000就係有人又講話太屈改到每秒扣100,
以加D職點都係唔公平架la~職業過強係要改但唔係改弱而係另D過弱既職改強lo~如果唔係下下都進行技能修正米隻隻職好快變到獵魂所有特式技封殺加改弱做花瓶比人打lo。

台ser根本能力數值同我地以徑有偏差人地+15武~時裝能力又唔同無得比~
以加天樂果D講真放食mp招技果時佢地唔驚?未放之前都可能比人殺左。
就算有弩炮都唔係1下秒到佢地~衝入黎門口放完再走咁支弩炮做到D乜?

主打遊戲
童話(免費版)
EXP
204 點
樓主有心!!!

EXP
980 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章

咩buff都無,2萬4攻,100爆,300傷鳳j,秒唔到滿抗雙盾塔王,秒唔到開滿反,满抗鍊星,秒唔到四萬血up變身狂衛,加埋新職好多有無敵,高減傷,黎緊新職都有無敵減傷,其實鳳j已經難玩過以前好多,你地見到打戰場殺人多果堆鳳j都係俾大錢去谷攻果堆,低攻果堆根本無得生存好多轉左玩新職,我都唔介意改鳳術j唔係100%命中,基本鳳j隨便都上50%命中。
天樂更加無野搵黎講,純輔助職一隻,仲要無回血,放下負面buff都要俾人改,
依家台灣下下出新職,一隻屈過一隻,舊職被取代,依個本來就係佢地既商業策略,迫你玩新職,賺多你一轉錢,唔係佢地無唸平唔平衡,而係官方根本想係咁~要改到鳳炮。隻隻職硬食都唔死,根本無可能,依家仲要多左新二轉技,所謂弱勢既職業比所謂強勢既職業(鳳j,塔王)都要明顯地好,其實要點先可以滿足到你地?鳳j唔係靠bug,唔係靠穩藏技能範圍去屈人,係明刀明槍靠攻擊力,我唔明已經減左攻,扣埋90%mp同唔可以用道具(等於強制CD限制+自己封自己技),仲可以減弱咩?不如可以秒到任何人既技都封晒佢啦,唔洗煩話邊隻職既技點點點,唔公平,係咪

主打遊戲
晴空物語
EXP
1497 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章

好詳細 十中八九=0=

推一推~~~~~

EXP
271 點
cac00065 發表於 2013-5-13 13:06
咩buff都無,2萬4攻,100爆,300傷鳳j,秒唔到滿抗雙盾塔王,秒唔到開滿反,满抗鍊星,秒唔到四萬血up變身 ...

1. 一隻正常既online, 秒唔到坦職係正常, 你仲想用鳳炮秒坦? 你係米未訓醒?
2. 鳳狙有比以前難玩嗎? 而家打戰場真正殺到人補到血坦得到有邊個冇花大錢?? 但係大把職全身+10都俾鳳炮秒? 佢地會唔會仲難玩呢? 鳳炮既技能描述根本冇寫必中. (物理技會被格擋而顯示MISS係正常) 如果官方最後更改描述咁我都冇野好講.
3. 一隻輔助職剩係識補血都冇咁驚, 反正冇攻擊力, 一隻可以令埋身既近戰中4種負面BUFF, 點爆每種8秒. 應該更加得人驚吧?
4.  對於上次鳳炮既更改, 我自己覺得根本冇分別囉, 因為個問題根本改唔到, 就算減左攻, 秒唔到會扣MP. SO WHAT? 咁多職除左坦 有咩職可以坦到減左攻既鳳炮? 其實俾鳳炮秒冇所謂囉, 話哂都係職業特色. 只要唔係勁到連坦到坦唔住就冇問題. 但係CD時間係米應該考慮加長?? 起碼俾返d 唔係坦職既人生存下. 下下凝神鳳炮就一件, 連回氣既時間都唔洗. 學樓主句話, 而家玩cs咩?

EXP
417 點

職業平衡一直都存在很多問題。
如果有新手問,有什麼坦職可以選擇,我可以答狂衛、守衛、煉星、塔皇。
但如果問誰最好,10個人有10個都會說塔皇。
從技能上,元師吸怪、連撃高傷技、雙盾高減傷。不論打副本,PK戰,戰場上都是處於優勢。這已經存在一個職業上的差別。
至於鳳狙,鳳狙無腦重炮已經眾所周知,發動範圍遠,50公尺。加上是瞬發技能,別人流星射擊都要蓄氣1.5秒才可發射。重炮攻撃已經高出能秒坦職,真的是過份離譜。如果真的要改,改成施展凝神勁時,命中率降低20%,發射重炮時蓄氣2秒對目標造成傷害就差不多。

至於天樂,別人說輔助職業低攻不應該改,我真的笑了。+10武過萬攻想必一定有可能吧?技能、符文、攻時、合身寵要攻撃有多難?再加上狂想曲,8秒狀態15公尺,你要知道8秒有多久呀?在你身邊走過攻撃再放魔耗陷阱、劇毒陷阱都能夠被磨死吧?三重奏100%爆撃不要和我說低攻這個問題。

其實獵人職業都一直存在一個不平衡的地方,就是陷阱。你有見過別人設陷阱是瞬發嗎?就算用魔法都有施展時間吧?

EXP
1002 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章

全身+10 全75抗都可以比鳳J秒5萬血
個下真系唔知甘多錢強裝為乜~.~

EXP
1037 點
樓主的帖果然是精文
如果GM能觀看小弟的留言.那是三生有幸
我絕對支持樓主文章中有關雙直線技能問題
本人為塔皇
PK戰當中.若對手與本人連為一體(0角度).雙拳出擊=沒有傷害
算是BUG吧?
另外.雙直線技能.不能對使用坐騎.變身杖等攻擊
本人測試多次.同一結果.要將角度向左/右打出雙拳出擊才能擊倒對方
希望客服能修改這個問題
0角度.坐騎.變身仗時.雙直線技能打不到對方

主打遊戲
星界神話
EXP
798 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

edmund2009 發表於 2013-5-14 20:19
職業平衡一直都存在很多問題。
如果有新手問,有什麼坦職可以選擇,我可以答狂衛、守衛、煉星、塔皇。
但如 ...

天樂係輔助自然係技能 符文 合身寵方面唔會用攻la=[谷左攻之後 小左ga係血抗閃之類ga野。。好la 近攻行唔到埋黎xd但係呢個game入面仲有弓手牙神毛御0 之後俾佢地秒wow如果輔助?(唔谷攻係俺本人ga玩法 其他人就唔知la)

EXP
959 點

我又推一推