AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 23808|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

[心得] 新手鐮刀速成班   [複製鏈接]

EXP
4533 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

樓主

因為幻想神域鐮刀職可以直升60,所以出現一班"完全唔識玩"但又高LV既人...
所以開個POST教下基本配點方式,基本知識....

鐮刀唔係打手職,只係類似法書既輔助職.唔好以為佢係"王道",會有大殺傷力.

如果你要王道秒殺,請玩斧>杖/弓
如果你要有人愛,請玩琴>盾
如果你外貌協會,請玩雙刀,火炮,書,雙槍
如果你邪道,請玩拳刃

首先我地睇下鐮刀既特性...

傷害既5%同HP既30%會增加落亡靈身上.
所以傷害愈高,血量愈多,亡靈就會愈勁!

配點:

但如果無腦咁點血同傷既話...

官方系統推薦你咁配係呃你新手唔識野,無腦咁配個鐮刀最好加既配點比你.
呢個配點法有個嚴重問題:
就係無防無閃
假如你係個有錢仔,裝備件件+20,防就唔洗加都靚仔過人.
假如你血多,有4萬7,但防得25%,閃得9%,
隻怪打你一下必中,再會因為你防太少,一下扣你3萬,2下都KO咗你啦!
仲要唔止1隻怪,打副3,4個圍你,你有10萬血都比怪一怪一口水沈都沈得死你啦!

所以加防點係必要,閃點只係幫你強上加強.防點最高可以75%,閃點最高就95%.
兩樣都高只係得有錢仔先做到.
平民只能靠食物,1金技,隊友先可以靚仔少少.

懶人包:防點最好有一定既防先再加血.

而攻點因應各人喜好,其實點加都OK.
因為你防守做得好,唔易死,話知你打野RJ啦...
死少陣已經係幫忙.
爆擊就係幫你打人再痛啲,最高100%,但50%都夠用,爆傷愈高,點爆擊就愈好用.
爆傷最高只有300%(唔一定要300%,240%其實已經唔洗再加)

速度最高50%,但30%就可以強化你"持續傷害"同"持續回復".

當你速度無30%時再生只每1~0.9秒彈一次

當你速度有30%時再生每0.8秒彈一次.(這已經是極限.)

因為鐮刀同法書/雙刀一樣,實傷打野,會RJ
但持續傷害反而會打好痛.
所以跳愈快,代表時間內愈痛.
且持續傷害(DOT)無視防禦,會因為爆擊同爆傷會愈痛.
而持續傷害就算你停手唔做,都可以傷人,所以你可以做下其他野.

配裝:
60LV一定要用橙色防裝(推薦巨神),+5+9唔好坑人.
飾物用一套+血-傷(沙戰鬼出)
武器可以狂打炎獄,整炎鐮刀.
無朋友既就打多啲60異界單人

呢到POST個大概:(唔一定要跟,我隨便執...)

戰利果到(我未整)拍賣好多平配方可以賣,自己睇下咩好用.
加爆有冥爪(綠色+橙色一齊用都OK)
副手橙色60圖好少,可以買藍色(58LV)既用住.
巨神就萬用既...
至於我個配點,當參考,唔係跟LV,係睇 "%"
我件裝+5咋..

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊
已有 1 人評分金幣 收起 理由
司馬信 + 50 讚一個!

總評分: 金幣 + 50   查看全部評分

Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
4533 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

冒險之路及副武建議

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿

呢個網址好多資料,仲有冒點任加系統.

副武:如果你想要雙武技,推薦副書.
如果你唔玩雙武,可以副琴.
至於其他副武,就睇你點玩......

冒險之路都係因應各人喜好點,呢到講下幾個位要留意既.

死魂附體:
血量=亡靈力量,再加上有降傷5%,所以推薦.

亡魂連結:
呢招其實我都唔清楚有無用...
當你被秒既就一定會被秒...
30%血仲要被野打一下先出到....都仲要你有亡靈係身先出到....

血之祭儀:
呢招降全能力,推薦.

狂氣/幽影/陰魂咒法:
都係加某兩隻亡靈既力量,個人建議選一個黎用.
而狂氣因為有降全能力5%,所以比較建議.

上面係講解被動技加乜好,唔好跟住我咁直行直過.
你可以行遠啲轉個彎點都得.

之於專精,都係睇你玩咩.
大路既有極冰地獄,用利維坦武,冰飾,
咁樣鐮刀就用親呢招都打好痛.

之後到雙武技.
雙武技一出,就有幾秒無敵,可以幫你迴避最差既情況.
又係睇個人喜好....
如果你副書,推薦用幻蝶同黑蛇.

如果你副太...狂雷都唔錯.(其實唔知副太有咩好)

狂雷領域連路人甲都可以幫佢回血.(雖然少)
又可以打範圍.

煉獄就得個型字,冒路要行貪婪實在太差...

主打遊戲
幻想神域
EXP
2198 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

讚啊個post教到新手玩...(推
一開就55認真唔係幾好..見琴日職頻有個人話死左變透明復唔到...新手點會知揀左生存模式有咩分別╮(╯▽╰)╭
我而家用全套巨神...點全傷似RJ
轉爆試下先( ̄∇ ̄)

EXP
4533 點

CHO_hyun弦 發表於 2014-4-24 13:54
讚啊個post教到新手玩...(推
一開就55認真唔係幾好..見琴日職頻有個人話死左變透明復唔到...新手點會知揀左 ...

提提你,點傷有5%可以強化亡靈.
如果你覺得亡靈無乜大作為,
可以咁試既~

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
153 點
我打算玩平衡.....不太打算玩閃和防.... 個人玩法...不要插人傷口0.0...

何況....窩更沒打算pvp....(PVP? 打PVP GAME都打悶了還打....寧願當個休閒玩家...)

cskm2005  PVE要防= = PVP先要多啲閃.....  發表於 2014-4-24 21:15:31

主打遊戲
幻想神域
EXP
4588 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 用戶勳章 紅寶石勳章

主打遊戲
幻想神域
EXP
2198 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

cskm2005 發表於 2014-4-24 14:38
提提你,點傷有5%可以強化亡靈.
如果你覺得亡靈無乜大作為,
可以咁試既~

嗯嗯0.0其實未玩之前以為d亡靈會好廢
但其實都幾好坦 拉仇又勁╮(╯▽╰)╭
岩岩轉左速傷 起碼dot快d
我隻書玩爆鐮刀又玩爆會好悶( ̄∇ ̄)

LeiLina  鐮刀兩招絕技不解釋....  發表於 2014-4-25 00:23:24

主打遊戲
星界神話
EXP
798 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

LeiLina 發表於 2014-4-24 16:18
我打算玩平衡.....不太打算玩閃和防.... 個人玩法...不要插人傷口0.0...

何況....窩更沒打算pvp.. ...

如果冇75防ga話 冇野玩到(︶︹︺)個人意見:最好爆左75防先 打62先lv都硬D 咁至小D人拒組鐮刀架嘛( ̄∇ ̄)

LeiLina  60級 打 62級的怪....是亡靈在到拉仇恨.....一個人 開護盾 頂傷...再加亡靈回血.....再加...源神回血...再加藥水回血...... 會死得咩= =  發表於 2014-4-25 00:25:51

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1829 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章

...........................................................................................

EXP
856 點
頂一個

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
153 點
何況個人還有回血的絕技.....

EXP
74 點

用戶勳章 瑪瑙石勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章

其實鐮刀唔算係一個DOT為主既職業
下身可以用噬魂代替巨神
裝備+9為佳而綠防卷只要打兔企就有
而且鐮刀完主線60級可以去高地
釣魚開武器箱分解拎碎片因此唔缺強化至+9材料
而基於裝備+9
我建議飾品可以用55爆傷(百變行者的串珠,霍爾斯的聖角指環,塔拉姆丹的永恆氣息)
傷速血亦適合鐮刀
以後可以換風龍速飾/下星期或以後推出既70級輝映系列飾品

源神方面可先用希瓦/加百列常駐20%爆傷解決爆傷不足既問題

秘石的話可先洗出造傷石,爆傷容易撐,造傷無辦法

主打遊戲
幻想神域
EXP
495 點
將拳刃分類為邪道……

都幾有道理
(稀有物種 — 拳刃路過)

cskm2005  坦得打得,武器又唔型,乜都識啲,但又幾勁喎.  發表於 2014-4-29 02:14:57

主打遊戲
狩龍戰紀
EXP
2808 點

麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章

多謝分享

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

想試埋d舊職先

主打遊戲
幻想神域
EXP
60 點
我覺得寶寶受傷害加成太少5% 30-50%差唔多
上上下下左右左右BABA哈哈我有30條命

主打遊戲
聖境傳說
EXP
636 點
鐮刀的DOT只要用得好真係比得上爆傷...
另外玩開邪道拳刃既~
講真,我點解會用拳刃...一唻玩開爆傷
二唻,我原本係想玩太刀,但一諗到太刀鬼咁濫,就諗住玩其他~
然後望到拳刃...咁似澤洛尼亞傳奇3個shadow hunter既...
然後就用拳刃,再搭副武太刀了~講真,打野一次都未死過...
真係超好用

主打遊戲
幻想神域
EXP
38 點
THX..

主打遊戲
幻想神域
EXP
47 點
萬分感謝>< 對我地呢d新人真系好有用xd

九級天神會員

http://agames.hk

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 吹水勳章 趣圖分享勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章

微生 發表於 2014-5-12 00:03
萬分感謝>< 對我地呢d新人真系好有用xd

多謝cskm2005
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿