AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 4029|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

[心得] 是次成因? 我只想說...   [複製鏈接]

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
23 點
樓主
今次我都有D唔開心  因為我都打緊副本
身上源神進化珠都回左我都好傷心  不過諗深一層
想大家一齊諗諗

其實大家玩幻想有冇覺得最近工作室好似已經冇左咁
我之前一直都有留意官方封外掛的名單
次次都封得好多 有見過封成幾千個人  一個星期  勁誇張~
之前又伺服器又被惡意攻擊過一次  令大家斷線死SER
好明顯上次係外掛工作室的一個警告!

我覺得今次都有呢個可能0.0!
其實有咩代理真係咁認真去為大家的遊戲環境
而真係夠膽又用心咁捉咁多人? 佢有公開名單
大家之前係咁投訴有外掛掛機  令大家解唔到任  打唔到怪
官方最後都有做野啊

所以今次我寫呢篇文章唔係話我支持官方  我自己都回左唔少野  大家都有唔開心
而只係想希望大家都知道官方係重視我地
我相信今次事件唔多唔少都會關工作室事!

原因好簡單  因為官方封得太凶  佢地搵唔到食
幣商搵唔到錢  上次比左警告做低個SER  今次搞彎你資料庫!
你要知道寫個木馬  一定快過你更新防毒

到頭來  歸根究底係咪真係官方的錯?
錯會唔會錯得咁離譜  傳奇的GAME我都玩唔少
佢地一直都做得唔錯  呢D事唔好難完全怪哂官方

寫咁多只係想大家理性思考  唔好動不動就咁激動
幻想營運左成年  今次呢件事我相信佢地最後實會有一個好的交代比到我地~

以上係我個人的睇法  不喜勿插

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
幻想神域
EXP
844 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 用戶勳章 在線勳章 麻雀勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
呢次絕對唔會關攻擊事,
係本事個伺服器背後既資料庫錯左,
而導致所有隨機屬性大亂,
EG:秘石、源神章D屬性飛左去時裝身上。

官方唔當機立斷係呢次既導火線,
第二次大戰就到,官方如果聽日先肯做野就實X街。

主打遊戲
幻想神域
EXP
31 點
- 現在如何補救?服務器還沒關吧……

主打遊戲
幻想神域
EXP
649 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

狩龍就出
我覺得佢地係將重點官方人員轉左去狩龍
所以... 無人係正常~_~

主打遊戲
參天律
EXP
8455 點
幣商搵唔到錢  上次比左警告做低個SER  今次搞彎你資料庫!
你要知道寫個木馬  一定快過你更新防毒

咁都比你作到

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
23 點
991011 發表於 2014-7-25 00:21
呢次絕對唔會關攻擊事,
係本事個伺服器背後既資料庫錯左,
而導致所有隨機屬性大亂,

當然唔係攻擊  如果攻擊的話現已經係死緊SER
大家入都入唔到- -
只需要改你遊戲某系統的參數就可以做到現在的效果

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
23 點
齊齊黎R金 發表於 2014-7-25 00:31
你 ...

多D思考吧  可能性可以好多
都唔排除你們所說
話左以上係己見

主打遊戲
幻想神域
EXP
844 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 用戶勳章 在線勳章 麻雀勳章

cciv9928 發表於 2014-7-25 00:32
大家入都入唔到- -
只需要改你遊戲某系統的參數就可以做到現 ...

係你自己講有可能既

主打遊戲
參天律
EXP
8455 點
樓主check下e-banking睇alta過左數比你未
我身為alta粉絲都唔會打d咁on九既野出黎啦

主打遊戲
幻想神域
EXP
5573 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 藍寶石勳章

cciv9928 發表於 2014-7-25 00:33
都唔排除你們所說
話左以上係己見

你少D幻想好過啦 弱極智

九級天神會員

http://agames.hk

主打遊戲
幻想神域
EXP
164982 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 吹水勳章 趣圖分享勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章

花誘惑翎 發表於 2014-7-25 00:24
狩龍就出
我覺得佢地係將重點官方人員轉左去狩龍
所以... 無人係正常~_~

都唔係呀,開發兩隻遊戲,係兩班唔同既人黎。

主打遊戲
幻想神域
EXP
649 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

司馬信 發表於 2014-7-25 00:46
都唔係呀,開發兩隻遊戲,係兩班唔同既人黎。

我玩過幾種ONLINE GAME
好多都係一有新GAME出
舊GAME就會開始無人理...
不過希望好似你咁講
我中意FFO
所以都唔希望FFO會比你地放棄..

主打遊戲
幻想神域
EXP
2749 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章 發帖王勳章 用戶勳章 吹水勳章 紅寶石勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章

人與人之間就好像是貝殼, 能和在一起就是緣分。 當找到一個真心真意喜歡的人, 要是覺得選擇是對的話, 就算有再多的反對聲音, 也一定要堅持下去。 即使最後的解決是別離, 但是曾經幸福過……

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
23 點
齊齊黎R金 發表於 2014-7-25 00:40
樓主check下e-banking睇alta過左數比你未
我身為alta粉絲都唔會打d咁on九既野出黎啦

我講過不喜勿插~ 唔中意我寫的野咪唔好入來睇
你講咁多做咩?!
我得閒中意打咁大篇有咩問題?
又唔係叫你信我講既野  我都係有比錢玩的
只係抒發己見都要比人話打手
死返出去啦你

主打遊戲
參天律
EXP
8455 點
cciv9928 發表於 2014-7-25 00:33
都唔排除你們所說
話左以上係己見

起身行下啦
坐住個腦?

主打遊戲
幻想神域
EXP
5573 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 藍寶石勳章

齊齊黎R金 發表於 2014-7-25 00:53
起身行下啦
坐住個腦?

其實件事係咁
因為樓主伯母 見到個衰仔成日掛住打機
所以專登請個黑客 寫個木馬 搞彎個資料庫

主打遊戲
參天律
EXP
8455 點
我是來拿幣 發表於 2014-7-25 01:04
其實件事係咁
因為樓主伯母 見到個衰仔成日掛住打機
所以專登請個黑客 寫個木馬 搞彎個資料庫

真係 創作力量同幻想會嚇你一跳

EXP
697 點
齊齊黎R金 發表於 2014-7-25 01:11
真係 創作力量同幻想會嚇你一跳

我覺得因為...隻game叫幻想神域...幻想係正常..........................不過e加直頭係妄想

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

希望無下次就算啦....

主打遊戲
幻想神域
EXP
178 點
cciv9928 發表於 2014-7-25 00:32
大家入都入唔到- -
只需要改你遊戲某系統的參數就可以做到現 ...

咁都比你作到( ̄∇ ̄)
先聲明一點,攻擊不等於會死ser。

1.麻煩你花少少時間去睇返台服資訊。
武器、裝備、時裝、秘石等屬性加成出現錯誤,係台服進行同一個更新時已經出現呢個問題,然後同樣進行左緊急維修。
係呢度要先補充一個資訊,既然台灣打風會令港服無法進行更新操作,可以推測到的是,一切更新係由台灣官方既engineer remote港服server進行。
亦即係話,台服已經fix左既問題,點解可以唔修正返個更新檔而直接update一個有問題既更新係港服上面呢?

2.回朔時間錯誤,有2個可能。第一個可能係recover果陣用錯左backup image;第二個可能就係佢唔見左個backup image甚至唔記得左做backup。

3.咁樣既錯誤並非簡單修改參數就可以做到,如果你知道咩係金手指,就會知道修改參數只係影響數值既大小(eg. 10攻擊力變10W攻擊力),而唔係令到整個系統出現混亂,呢個情況只可能係因為係個program入面,新加入既部份同舊有既部份發生衝突,令到個logic throught出現左錯誤。
eg.新function既名稱同現有既重覆左,令到佢run錯function,甚至2個function同時無法運作。

4.又要話係工作室放木馬,又要話唔係攻擊,咁究竟有攻擊定無攻擊呢?
算啦,你講得出用木馬改數據,都知你係亂咁up,
依家話埋你知,木馬唔識改資料,識得改資料既叫病毒,木馬主要係開後門比人出出入入。

係呀,可能性好多,
但好明顯今次單純係官方既錯誤,
根本無得賴,真係唔好咁多妄想。
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿