AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 3943|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

[其他] 單體3星?閃避3星?   [複製鏈接]

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

樓主

迷一樣的問題,每個職業都有分單體幾多星,治療幾多星...但出黎ga效果都同唔一樣,就好似雙刀依個公認係"味完成"ga職業我用同一樣高閃的職業比較一下

太刀 單體3星,閃避3星,防禦1星:  冒險之路內有灰格加閃避6%跑速8%,閃避時40%對周圍造成傷害(天生+25%爆傷,+我流傷害)
               大力減防BUFF,下次攻擊+3%爆率
拳刃 單體3星,閃避2星,防禦1星:  冒險之路內有灰格加攻擊時+閃避2%降傷1%(最多疊5次),閃避時有一半機會解負面狀態(天生+10%爆率,15%HP)

爆擊時+10%傷害,釋放氣紋會+20%爆傷
雙刀 單體3星,閃避3星,防禦1星:  冒險之路內沒有灰格直接加閃避或閃避時發生效果,只有25%細力連擊(天生+15%爆傷/閃避)

FFO內最易滿閃ga 3個職都係上面,大家都係單體3星高閃避低防,但待遇卻天壤之別
雙刀街團一定拒組(太刀拳相對較少)
雙刀易死又沒有爆發(太刀大力高破防吸血多,拳有武蓮華氣合)

__________________________________分割線__________________________________

掌握速度的人,往往能掌握勝敗關鍵,他們機智、靈巧,並以迅捷無倫的刀法克敵制勝。同時他們也精通激化體魄之法,能使自己在短時間內,獲得極大的爆發力,迅速解決對手。
雙刀介紹
掌握速度的人     又不是比別人跑得快
靈巧                 沒有灰格直接+閃
迅捷無論的刀法  GCD全職最長
能使自己在短時間內,獲得極大的爆發力   雙刀何來極大爆發?

全句黎睇,似介紹拳刃多介紹雙刀

__________________________________分割線__________________________________

應該大部分人都知道5人地獄副都會有命中加成同等差,頭目王有超高的命中率
新鮮出爐的雙刀專精,提高閃避上限至97%
多人副本內迷一樣的命中率,一笠秘石+3命中,精準的武器+15命中
雙刀閃避上限+2%,真係有用?

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
千宏大大睇完請把建意交上原廠

主打遊戲
幻想神域
EXP
2909 點
雙刀都仲叫PVP勁
拳真係唔知做乜 又低攻又唔打得

主打遊戲
幻想神域
EXP
2327 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 在線勳章 用戶勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 瑪瑙石勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章

我都覺得雙刀要有速度冇速度,要有靈巧冇靈巧,CD都幾長下 不過我唯有欣賞ge就系雙刀比任何職多3%吸血

主打遊戲
幻想神域
EXP
254 點
推出專精後,基礎條件將會跟其他職差距更遠
昔日pve 4大廢柴,盾刀書炮,回過頭來只剩下雙刀一個

cskm2005  書本身唔弱架啦...  發表於 2014-9-3 10:05:43
叛逆小方  好似又回到公測果陣個雙刀咁,吸血仲係1%果陣  發表於 2014-9-2 00:14:40
叛逆小方  好似又回到公測果陣個雙刀咁,吸血仲係1%果陣  發表於 2014-9-2 00:14:40

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

立花 發表於 2014-9-1 22:56
雙刀都仲叫PVP勁
拳真係唔知做乜 又低攻又唔打得

台灣改左低PVP 毒傷,好快到港澳ga我地

拳仲好打過雙刀,我有個FD 50打50 1打10都得
唔好講佢,只講冒險之路就輸晒
拳冒險之路有加閃加命中又有降傷,雙刀得-人地命中(拳最多加+15命,雙刀最多-10命中)

五級富豪會員

幸運的小男孩

主打遊戲
幻想神域
EXP
1147 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 儲蓄勳章

Terryand 發表於 2014-9-1 23:59
昔日pve 4大廢柴,盾刀書炮,回過頭來只剩下雙刀一個 ...

昔日pve 4大廢柴,盾刀書炮

即笑  原來隻GAME有4大廢柴

主打遊戲
幻想神域
EXP
113 點
冒險之路雙刀比其他職業優勝
幾乎得1個係1 LV 好多2 LV  3 LV
應該係用黎彌補返職業能力差距
其實有錢用狙擊裝
雙刀實力都唔弱得去邊

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

不要相信選職業時的各種★★★...那是騙死人不償命的....

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

Terryand 發表於 2014-9-1 23:59
昔日pve 4大廢柴,盾刀書炮,回過頭來只剩下雙刀一個 ...

暫時都仲係4大天王...港服仲有成個星期先有專精....到時都唔知會唔會未出世就下修...

主打遊戲
幻想神域
EXP
495 點
廢柴之位?點可以五預拳刃呢?(真系難兄難弟…)
一個跳 hip hop,一個跳芭蕾舞(講緊技能動畫gcd)
加上不突出的的專精……雙刀和拳刃玩家,要有單機嘅決心!

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

執手度良辰 發表於 2014-9-2 12:02
冒險之路雙刀比其他職業優勝
幾乎得1個係1 LV 好多2 LV  3 LV
應該係用黎彌補返職業能力差距

我參考過各職業的冒險之路
1LV格的確係比其他職業少,可能真係黎彌補差距
但職業差距係在於其冒險之路的灰格,其次係各職業的特色
職業強大係灰格引致,雙刀得個吸血同連擊有用 其他就...
多廢格係雙刀廢ga主要原因

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

職業特色都影響好大
g.e.斧特色係狂怒霸氣,霸氣會加大量傷害值仲有追打,所以斧好高攻
   弓特色係蓄力爆發,專精火隕有蓄力,弓特色被削弱
雙刀特色係(無特色)毒攻同高閃,毒傷上修後,幾個禮拜後就出70裝到現在,你個雙刀疊完毒隻王都死左啦,
毒傷幾強大都好,疊唔到都係冇用雙刀玩毒,但冒險之路內得一個係關於毒ga灰格(仲要毒人唔痛)
所以話冒險之路好影響其職業的走向

主打遊戲
幻想神域
EXP
698 點
玩法錯左吧
我以前都覺得雙刀好弱勢  但識左Masaxx就完全改觀   又坦得又高輸出(pve)  黑騎初期都係靠佢坦王
雙杖都成日比人話弱勢  成日比人同弓手比下去  但我唔見得有幾個弓手搶我仇(小弟最近48萬裝分)
而家專精出左蓄力火隕石   杖又比人話神級化, 但係蓄力本身火隕石都要成2秒先打出  加埋蓄力分分鐘要3到4秒  又冇弓手的額外爆率加乘 台服pvp仲慘   啲人話成日未蓄到就gg 左
一個職的強弱好多時睇你點玩  好似我就推到90%up爆率  50%速,  下下爆擊唔痛就奇 付出的就係比王2下訓低  世事無兩全其美

主打遊戲
幻想神域
EXP
254 點
chris1029 發表於 2014-9-2 20:16
玩法錯左吧
我以前都覺得雙刀好弱勢  但識左Masaxx就完全改觀   又坦得又高輸出(pve)  黑騎初期都係靠佢坦 ...

坦黑騎有咩咁難?真心問

主打遊戲
幻想神域
EXP
698 點
Terryand 發表於 2014-9-2 20:53
坦黑騎有咩咁難?真心問

岩出黑騎果陣仲未有70武  地獄黑騎個磨方拆得好慢  唔好話當時  而家地黑騎出魔方後都唔係個個打手職食到黑騎士啲技  果陣我個雙刀朋友已經坦緊佢@@
所以唔見得雙刀弱勢丫
當然只係一個例子

cskm2005  貴族級玩家好難明平民玩家點玩.  發表於 2014-9-3 10:26:16

EXP
4533 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

我想問鐮刀呢

樓上話4大廢職:盾刀書炮......咁鐮刀呢?拳刃呢?
不如換個講法啦!
5大打職:杖弓斧太槍

補職只係一隻補

果啲職真係打野既.
其他職,啲王道玩家好少理.

當上面啲打職一齊輾副.
負面?
秒咗王.
扣血?
秒咗王.
DOT?秒咗
王.

補師只不過係保險,當上面打職可以輾副/單刷,跟本唔洗佢.
組隊除非有神打帶,好難2,3個輔助職一齊打副.

不過你估神打一街都係,又咁得閒咩?

不過講到尾都係睇你裝.
啲打手,特別係杖弓槍,無裝既人啲血真係唔見得人.

EXP
4533 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

輔助職(唔想話廢,比個好聽少少既名)
盾刀書炮鐮拳琴

琴就會係啲打手成長晒就無用.
低端打手往往要琴.
而琴係唔洗點睇LV,主要睇技巧(群補,走位)

盾都差唔多,不過比起琴唔洗睇LV,盾就要睇裝備.
廢盾,吸唔到仇,又R傷,又比打手死先既話,根本係全服最醬油既角色.
當然,都有打手盾,不過我唔知港服有幾多神打盾(不過真係有可能嗎??)

上述兩隻職共同好處係70裝:平!

書,其實唔廢,打手書生存力都好高.
低端法書打副,只係要再生,同上下增減益就夠.
當個副減你傷減你防,你發揮唔到100%實力.
換咗隻法書,你可以發揮120%以上既實力.(聖祐,死咒)
當然,你係神打秒副,又唔需要佢地,法書係平民中係好受歡迎(保證你吸到王).

炮...
其實我唔知佢地啦~
PVP成日一炮打死人.(換咗坦裝都2,3下)

拳,同雙刀一樣,GCD好長.
優勝雙刀之處,係有爆發力同瞬補能力.
專精之後,好似勁咗,GCD長都可以有番少少補償.

鐮刀...其實都唔弱,只不過一出世60LV,搞到好多人唔敢組+唔敢玩.
啲召喚物又ON居居咁.
其實組佢地副,佢上晒啲減全能力,係推副都唔錯.

雙刀...GCD好R長.
上得黎個毒又差唔多完.隻王又差唔多死.
仲慘過法書(法書企係 好遠 到 普攻 都上到).
閃躲98%?對唔住,我地個個都命中+10%UP
上PVP場,毒又下修.

而雙刀係最呃新手既職.
啲人以為好勁,但唔覺自己GCD其實好長.
到咗中期識玩,就話自己廢.(其實唔識配裝)
後期又要搞到全身狙擊,先見得下人
新手開雙刀=浪費時間

叛逆小方  完全同意  發表於 2014-9-3 18:53:18

主打遊戲
幻想神域
EXP
254 點
chris1029 發表於 2014-9-3 10:14
岩出黑騎果陣仲未有70武  地獄黑騎個磨方拆得好慢  唔好話當時  而家地黑騎出魔方後都唔係個個打手職食到 ...

果時我識得有人3條友就搞掂左黑騎
咁係咪要整個神台供奉?
有做屬傷準備,連擊料理果個副根本好易打
唔明點解講到impossible mission咁

主打遊戲
幻想神域
EXP
254 點

鐮刀被拒組個本質從來唔係因為佢弱,而係官方容許新人狂開角引起,你當佢打職咁睇緊係死硬,但當輔職咁睇合格有餘

同埋4大廢柴最慘果段時間好多人好似唔太知,同埋4個都係唔同界別
一個坦只可以用怒吼吸怪,但又唔特別硬,開左6異界之後仲要玩埋閃,完全癲覆對坦印象
一個打手招式特長之餘,早期dot唔計爆,閃對紅地冇用
天生所有冒險能力都冇用,蝙蝠得1%嘅時代有幾多人經歷過?
一個輔助職一直大巴大巴比補職打,補職輔助能力甚至在其之上,別名已有更強大狀態作用中
最後嘅炮完美達到唔係打手,唔係補,唔係輔助,唔知係咩黎

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿