AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: 叛逆小方
打印 上一主題 下一主題

[其他] 70橙裝備製作費/學習費 我想知其他人意見   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
119 點
無咩時間挽真係你自己問題...

無課金 5* 70橙武1d都5難
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
Its 發表於 2014-10-15 22:10
無咩時間挽真係你自己問題...

無課金 5* 70橙武1d都5難

我有時間但係不課金
應該係[好似我依d人從不課金或少量課金或冇咩時間玩]

無課金5星係唔難,只係人品同時間問題
但係:500g學習費+32個286g製作費+500g蝙蝠核+31個10g廢核心
   =500+32x286+500+31x10
   =500+9152+500+310 =10462g
只打副冇人品ga人幾時先蓄到10462g?
有人品掉70圖/寶珠/天塔飾品...咁咪有錢lo
都係果句:如果個個都有人品,稀有物品就唔會係咁升價

主打遊戲
幻想神域
EXP
3925 點

試帖勳章 遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

學習費..+材料 ...+合成.......成品預佢113-116%  ...整4個 ....淨係整完頭裝都有d肉赤...接著做身...哎

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

CandyBaby 發表於 2014-10-15 23:11
學習費..+材料 ...+合成.......成品預佢113-116%  ...整4個 ....淨係整完頭裝都有d肉赤.. ...

我整左5個武,冇一個係114%以上,買核+製作就冇左2千5,火都黎

加上合SER後 物品價格又高左...

主打遊戲
幻想神域
EXP
119 點
叛逆小方 發表於 2014-10-15 22:52
我有時間但係不課金
應該係[好似我依d人從不課金或少量課金或冇咩時間玩]

ER 如果你係 7X LV 打齊熔岩風副

都有幾粒石已經搵到錢..

我打2個禮拜左右都草左萬幾金左右.. (得閒開到岩屬武扔拍賣 打到垃圾都易頻拍賣 賣D

喪打總有次出寶 就搵到錢.... 真係5難

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

Its 發表於 2014-10-15 23:20
ER 如果你係 7X LV 打齊熔岩風副

都有幾粒石已經搵到錢..
只打副冇人品ga人幾時先蓄到10462g?

我開PO咪話左只打副唔賣物品係唔會有錢賺
開唔到寶點會有錢,
大把人由開66副到依家一張70圖都味刷過
又有幾多人好似你咁2個星期打齊熔風蓄到一萬?轉個講法,又有幾多人長期有1萬G係身?

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

太平啦,全身5星70裝備土豪在此

千宏大唔聲唔聲真係嚇我一驚

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

我好認同[size=15.5555562973022px]市場上要有合理回收金流量機制
[size=15.5555562973022px]但係依家D人打極副都冇錢,唔好講咩有冇5星
[size=15.5555562973022px]就算買金裝都味必會收齊
[size=15.5555562973022px]大量土豪都有成幾萬G,佢地D70裝5星晒啦,
[size=15.5555562973022px]對佢要黎講個回收金流量機制都冇用啦
[size=15.5555562973022px]只係回收要整70裝/武ga人D錢,而唔收土豪ga錢
[size=15.5555562973022px]咁個回收機制係咪有需要修改?
[size=15.5555562973022px]

game內最多錢係幣商,其次係土豪們,次後到中產(長期有幾千果D)再到平民
想整裝ga人,係主流ga中產/平民
因為土豪們神早已經整好晒d裝,唔洗慢慢整
頗為有錢的人整一兩次或者剛好整一set就冇錢
平民都唔知比唔比得起半set裝ga錢
這個根本係打擊平民生計,迫死新手

重有個問題係有絕大部分人打極都唔出寶,好似我咁幸運E
打3龍,火風,42唔出寶根本就唔會有錢
有人品出寶要有人買,你先有錢
咁買家D錢又係邊到黎?
買金(唔知有冇啦),雙開掛魚,打副(唔會有大量錢),都冇啦

D人成日都話打齊42熔風有100G出到寶咪有lo,幾百都有可能
出唔到寶咪白打lo

加上合ser後物品價值又上升左學+整(唔好諗有冇星)就要成1千G
新手上完路邊有1千G比你合橙武

整一整個武都要286G,只打副冇人品ga人都心痛啦
整都個廢核又要整過...一直比NPC,唔心痛就其啦

鍛造一直收這個製作費作用不大
不但打擊平民,,又[size=15.5555562973022px]不能有效會回收G幣
[size=15.5555562973022px]最主要都係直接回收G幣/推出G幣兌換活動
[size=15.5555562973022px]當要需要配合打擊外掛活動

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

叛逆小方 發表於 2014-10-16 01:55
我好認同市場上要有合理回收金流量機制
但係依家D人打極副都冇錢,唔好講咩有冇5星
就算買金裝都味必會收齊

仲有下1波係聖劍合70橙武,
如果而家改左,
市場上回收唔到大量金一定會KEEP住通脹,
就好似你另1個貼"死啦"講GA情況一樣

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

小細細 發表於 2014-10-16 02:18
仲有下1波係聖劍合70橙武,
如果而家改左,
市場上回收唔到大量金一定會KEEP住通脹,

有D野一直都有產量(火隕/賢石/70圖/核心/附魔)
物以稀為貴,出產量少,所以天空飾品會咁貴

ChLiu係"死啦"講到"佢地都係炒埋呢一陣,啲人咪又會回落番"
但係寶珠/天空飾又會一上就冇回頭,貴到飛起

佢地放咁高放唔放到係另一回事
我唔明點解佢地明知放唔出都要一直放?

主打遊戲
幻想神域
EXP
59 點
叛逆小方 發表於 2014-10-16 08:44

我當初都信炒一陣會回落
但當時新SER 大部份人都整晒裝之後
火隕都係唔識跌價..依然都係維持係120G呢個水位

所以與其係到埋怨 不如及早跳坑
由佢開放注冊開始, 呢隻GAME已經步入衰退期

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

叛逆小方 發表於 2014-10-16 08:44

嗯,
關於放唔出點解都要一直放呢個問題,
好簡單2個字來講利益.
唔試過又點知賣唔出呢?
正如樓主開呢個貼都係想平d合裝,
咁人地賣貴d都係想賺多d,
其實大家都係差唔多,
但你想改平個合成費同時,
都要預左會通脹,
除非官方有其他方法更有效回收金,
但現階段我睇唔到.

合服呢樣野, 短期係會出現呢d情況,
係要時間慢慢磨合.
我拿火隕石來講, 你覺得貴, 升到50金1set,
合服前舊服已經有人收緊40金1set,
但人地米服之前係賣緊百2金1set,
相對米服來講已經係平左,
但係對舊服來講係好難接受.
我記得6月份果陣, 舊服火隕係3-5金1set
============================

假設成個ser 總金額量係100金,
每日玩家流入金幣=npc回收金幣,
咁個ser 都係得100金,
如果產出物品數量不變(e.g火隕, 70圖)
物價係唔會有太大變動

但係而家好明顯係流入>>>>>>>>回收
物品產量不變, 物價貴係好正常,
而且而家仲要合埋ser....

咁點解流入會大過回收咁多,
咪因為官方"政策"造成,
唔係工作室邊有咁多帳號刷金

來緊出聖劍係一個回收金機會

如果係呢個時間官方真係改平埋70合成費用,
咁來緊幾萬一件橙時,
火隕升破百都係有機會

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

雪姬 發表於 2014-10-16 09:13
我當初都信炒一陣會回落
但當時新SER 大部份人都整晒裝之後
火隕都係唔識跌價..依然都係維持係120G呢個水 ...

一隻game 多外掛,
幣值變低->回收金機制失衡->通脹->新手難生存->老手離開->人氣下降->玩家帳號賤賣未能賣出->沒有人願意買點消費->......?

真心希望官方可以做返d野, 再咁落去Orz

主打遊戲
幻想神域
EXP
119 點
叛逆小方 發表於 2014-10-15 23:39
我開PO咪話左只打副唔賣物品係唔會有錢賺
開唔到寶點會有錢,
大把人由開66副到依家一張70圖都味刷過

5打就1定無 喪打1定會出到寶

我係乜都做草 有得慳就慳 得閒叫下頻賣下垃圾

開到70武 70防扔拍賣 草下草下先有咁多$

你話1出66副到依家都有人可以味出過70圖...

如果你話佢係我公會1個朋友 lv榜有兩隻80lv 上榜都無出過70圖先講la...

勤力打副1定會出寶 你講果d肯定係 鍾意又打下 5鍾意又5打 又5努力 點計姐

主打遊戲
幻想神域
EXP
43 點
我75-80未出過圖

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
89 點
Its 發表於 2014-10-17 18:09

打寶呢樣野系1%的爆肝外加99%的運氣_(:_」∠)_……爆肝其次講到尾都係賭運氣幾率

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

Its 發表於 2014-10-17 18:09

勤D打就有,個天唔會咁好人
例如好似買六合彩咁,人生中會中過幾多次頭3
講到尾咪又係機率/運氣

我有2個FD,一個中意打就打,一個日日都打幾次42
前者已出過3張70圖,後者同我一樣冇從味出過
咁又點計先?

唔好只係講70圖,寶珠天空飾都係寶
寶珠會天塔同源神副出,天塔飾當然天塔出啦
源神副一日打一次,天塔就1星期打3次
有好多人都打齊上述兩個副
源神副日日打,天塔10點準時開,大把都冇出過

出到寶係你好彩,唔出寶係應該
源神副同天塔唔同42 70 66一樣
普通副本想幾時打就幾時打
咁又有幾多人打天塔出齊海拉/巴德爾飾品?

由頭到尾都係講運氣,
物以罕為貴,如果個個勤D打就有
就唔會搞到70圖,天塔武/飾...貴到飛起

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

合成可以回收D金我覺得OK
不過你起馬出神點換圖紙比我先啦好嗎?

主打遊戲
幻想神域
EXP
119 點
叛逆小方 發表於 2014-10-18 11:24
勤D打就有,個天唔會咁好人
例如好似買六合彩咁,人生中會中過幾多次頭3
講到尾咪又係機率/運氣

怨會出圖比你? 坐係到係咁2打幾隻王會出寶比你?

好運果個係人地 5係我地 人比人 比死人

你要比既話 lv榜有兩隻80lv上榜都仲味出過寶先算啦

既然我地無運 就認命乖乖地繼續打啦 有咩5係講運 但你都要勤力打先有架

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
215 點

其實70圖已經平左好多,而且又可以買金
武器的製作費已經不是問題了
而且講真呢只game的武器只有%係要講運而已
其他根本有金就可以搞定都算係有人性的了
不過講到尾,比你搞到的裝全ser最勁,打寶未又係講運
你用1lv裝抱大腿的有運一樣吸到,冇運的神裝都幫你唔到=]
所以有幾多錢未做幾多野lol
裝勁左=/=你的rp勁左