AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: 叛逆小方
打印 上一主題 下一主題

[其他] 傳奇又出新game,真係平衡無望?   [複製鏈接]

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

mi5842013 發表於 2015-4-28 10:03
見大家討論得咁熱烈...我搭下訕先...不喜請無視....

其實自從專精出左...感覺盾著打手裝真係同其 ...

其實正如心事上次講,
最大問題係王有"隨機"指定技,
而且威力驚人, 就算劍盾用坦裝都好...
王招技指向隊友, 根本坦唔到..
而血少就應聲倒地...
所以好多時副本都係速戰速決...
坦裝作用不大, 唔係坦力不足, 而係連坦機會都冇...

Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
小細細 發表於 2015-4-28 13:42
其實正如心事上次講,
最大問題係王有"隨機"指定技,
而且威力驚人, 就算劍盾用坦裝都好...

其實中指定技既隊友如果係坦附近...坦都仲可以用守護去頂...未必一定坦唔到...至於街隊有無坦會用...就係一個迷....

不過係"速度"刷副既大環境下....人人想打快D...都係打手裝=王道架啦....而且坦著打手裝+20基本上都滿防....防裝意義實在不大...

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

mi5842013 發表於 2015-4-28 15:25
其實中指定技既隊友如果係坦附近...坦都仲可以用守護去頂...未必一定坦唔到...至於街隊有無坦會 ...

其實劍盾係能坦能打..
劍盾用打手裝有不錯輸出,
當用坦裝果陣, 坦力係相當驚人....
而劍盾用坦裝有另1個意義, 就係防止滅團, 因為點都有個死剩係到..
以現在副本或者天塔難度來睇, 確實無需有如此坦力,
因為都火力輾過...
但如果有一日, 或者天塔開放到更高層數,
打手裝秒唔到隻王, 而隻王又輕易秒到玩家果陣, 坦劍盾就會有佢價值...
不過係呢日來之前, 暫時玩住打手裝先啦。

主打遊戲
征途
EXP
-17 點

EXP
6326 點

友誼之星勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 麻雀勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

小細細 發表於 2015-4-28 16:01
其實劍盾係能坦能打..
劍盾用打手裝有不錯輸出,
當用坦裝果陣, 坦力係相當驚人....

如果真係有果一日...可能會突然發現D盾唔夠用...(笑)

想當年卡15F真係幾好玩...太耐無左果種挑戰性了...

不過俾你一言驚醒...天塔好似好耐無出新樓層...說好的100F呢?! 別等100F出了...到時個GAME連40人都沒....

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
2915 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 友誼之星勳章

自由轉換職業的遊戲早就有了,當時我玩的是大陸服……傳奇出的

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

小細細 發表於 2015-4-28 13:27
討論開又唔差在講埋,
見你講到研究得好深入...
又成日講等差呢個問題,
引用你呢句"講真,打手都坦到王,咁坦實際有咩用?你答我"
劍盾唔一定用坦裝OK? 既然隻王都殺唔死人點解唔轉打手裝打?
問你問題又係到問反我問題,
" 既然隻王都殺唔死人點解唔轉打手裝打? "
你都同意左坦盾冇用啦,問反我又有咩用
我上面一直都係講緊坦盾廢,
你無啦啦同我講打手盾做咩?
我由頭到尾都冇話過打手盾廢喎,
你唔好反屈我抹黑劍盾
你都識講啦,"隻王打你唔死點解唔轉打裝"
坦盾真係廢,唔係廢ga話,你都講唔出上面依句
你明白到坦到王點解唔轉打手裝,
換句話說,咪等同我ga講法(我一直都話坦盾廢,我講第三次)

個個都追求暴力,所以上面咪有人講
而個GAME就更少左D特色....全職打手...人人裝備追求一樣...造傷同屬傷....
斧果個4LV霸氣已經冇左連擊,但果個傷害分分鍾仲大力過狂熱(50%)順帶一題:連擊(傷害的30%追打),二連擊(傷害的60%),三連擊(傷害的90%追打),狂風吹拂(傷害的70%),造成較高傷害(傷害的80%),二連擊附魔卡(傷害的80%),洞悉(傷害的100%)
寫就寫對周圍目標造成傷害,但個傷害就痛到想殺人咁

等差?
果條算式...*(1+(自身等級-敵等級)*0.02) 係點計出黎
2%又係咁得出黎...點解係2%而唔係1%或者3%,
普攻傷害公式 果個敵防禦同韌性又係咁得出
我唔係要講依個
點解我一直講等差差距講都要好似大咁
你裝冇變,但專精/表傷已經變左
再加上加成倍率
因為係倍上,少少已經變左好多
一定唔只2%咁少
差5LV就有坦咁硬,真係2%咁多就做到?

你計完數會勁D?點解唔親身試驗,重有果到有好多都係教錯人
我個結論係:等差會令坦發揮唔到大作用
所以坦盾冇用

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

叛逆小方 發表於 2015-4-29 23:55
你都同意左坦盾冇用啦,問反我又有 ...

之所以點解我會講劍盾用攻裝,
係因為呢段說話內容

"劍盾又冇傷,反傷又唔痛,得個"硬"字,坦盾黎講
唔理咩裝,人地升多5LV就同坦一樣硬,我要個坦黎做咩
果招反傷盾又係多餘,PVP果D人最少都有十幾萬血,你反得幾千,R痕到1個小情仲多過佢
PVE反王又唔係見到條HP槽扣血,有人話 絕對防禦 有30%反傷+幾萬點傷害    幾萬- -?
"

你一方面係到講劍盾冇輸出, 但係又強調坦盾得個硬字冇用,
咁劍盾用坦裝, 低造傷, 冇咩輸出係好正常
定你認為其他職用坦裝就就會有好高輸出?
得劍盾用坦裝冇輸出?
既然你講GA係講輸出, 我就緊係同你講打手裝啦。

你話我屈你抹黑劍盾, 又話由頭到尾都冇話過打手盾廢,
咁你可唔可以解釋下以下呢2句話含意
"3分54秒?劍盾都做到 咁我成日話勁果d職業咪行地獄副本?"
"我夠知打手劍盾勁啦,但同真係打手果d比,有得比咩?"

仲有我想同你講, 坦盾唔係廢, 只係佢強調的係生存力而唔係輸出,
你又要講隻劍盾用坦裝, 又要講隻坦裝劍盾冇輸出, 其實你知唔知自已想點?

至於點解我會同你講呢條公式,
第一, 呢條係輸出傷害公式, 唔係計減傷攻式, 要分清楚2樣野來, 減傷條式之前有望過下, 不過就唔得閒再搵返出來,
而點解會拿條傷害公式同你講, 係因為以下呢段說話:

"我好有心機整我隻雙刀,咪又係玩唔到極致
雙刀潛力唔大,點改都係一樣,
可能你會話:我識d雙刀好大力,可以單刷75地
咪又係屈等差
"

因為我成日見到你話俾人屈等差, 所以就搵條公式俾你睇,
解釋俾你聽究竟你所講75LV 同 85LV 相差有幾大。
當然你可以質疑條公式係唔係正確, 點解係2% 唔係1%唔係3%?
其實條式有代入驗証, 你可以睇下邊呢部份, 同埋個貼入邊張圖
計出來數字同相片得出來數字 的確落在83512~102070之間,
當然你又可以講, 呢個係一個巧合, 不過你唔面對現實我都冇計....

下文出處相關連結
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=24451&snA=62889&tnum=4

以下係驗証內容, 圖片自已入返去個貼睇

"上圖50次攻擊後的結果可發現
最高傷102021
最低傷83795
其餘傷害都介於這之間

套上公式計算

98469        >技能面板傷害
*(1+0.2)      >屬性技能增傷,主武對應技能屬性+0.2
*(1+0.12)      >主武增傷
*(1+0.14)      >對一般怪物造傷
*(1-0.75)      >無破防情況下的怪物防禦
*(1+(80-53)*0.02)  >等差
*0.75        >技能屬性對應目標屬性
*2.13        >對一般怪物爆傷
*(0.9,1.1)      > 浮動值
=(83512,102070)

可得知傷害會座落在83512~102070之間"

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

叛逆小方 發表於 2015-4-29 23:55
你都同意左坦盾冇用啦,問反我又有 ...

另外你講:
"你計完數會勁D?點解唔親身試驗,重有果到有好多都係教錯人"

我的確係計完先砌裝, 你冇講錯, 計完先砌真係勁D, 因為好多時唔知點取捨果陣, 我就會代入去計...

如果你真係覺得條式有問題
憑你"親身試驗" 可以上巴哈開文糾正呢條公式,

老實講, 我砌裝, 考慮技能輸出, 我係參考呢條式去砌,
我就覺得冇咩問題...

當然你 "親身試驗" 得出來結論可能唔同,
期待你發文糾正條公式, 及幫助一直信錯公式的那一群人...

主打遊戲
幻想神域
EXP
6291 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 用戶勳章

如果你想要直傷高我勸你早日玩其他職好過
我第一隻人玩火炮 全20輸比當時+20武+9裝既杖/斧 等左好耐好耐傳奇都唔肯改返勁
後尾傳奇仲將佢定位埋做輔助職 嬲嬲地重新練過隻勁職 先發現完全唔同境界
所以等佢改不如自己改..因為佢實唔會改
而家平衡已經好過以前 起碼唔係一職獨大 近幾個副本的王都有自身減傷 設計黎比DOT職發揮(雖然都係比火力秒) 我諗佢最多都係做到咁

不過我無玩雙刀 唔知雙刀係咪真係你講到咁廢
可以既話貼裝備+副本傷害出黎大家研究下

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

alive8638 發表於 2015-5-1 06:09
如果你想要直傷高我勸你早日玩其他職好過
我第一隻人玩火炮 全20輸比當時+20武+9裝既杖/斧 等左好耐好耐傳 ...

正如呢位仁兄所講,
樓主不如你貼機體加傷害圖上來,
一齊研究下個問題係邊,
我見人地D雙刀扣王血真係幾快, 唔係講笑,
你成日怨雙刀廢, 不如放圖上來, 試下一齊解決啦...

主打遊戲
幻想神域
EXP
6291 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 用戶勳章

小細細 發表於 2015-5-1 11:03
正如呢位仁兄所講,
樓主不如你貼機體加傷害圖上來,
一齊研究下個問題係邊,

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=24451&snA=56437&tnum=5
順便比埋呢個計傷器樓主.雖然無更新韌性 但係都可以照用黎計下點配裝

主打遊戲
幻想神域
EXP
698 點

其實玩一個職 都係玩自己中意ge姐,太過比較都只係自己唔開心  職業各有特色  睇你點玩   我自己中意玩杖  由開服一直玩到而家   至於強唔強好睇自己點研究同玩   數據ge野又係好死  好多野都要實測自己去睇
好多人都話杖係弱勢職  比我裝好的朋友都有幾位  一齊副本大家都係差唔多火力    好多時候一個職好睇你把唔把握到點玩
我唔敢話我隻角色強   但唔會係弱  比我強的玩家不在少數
但我玩一隻人都會考慮好多方面
1.隊伍中的角色   我玩杖過往以輸出為主  但元素爆發扣6千幾數字防  加上副聖劍(聖能斬龍擊破防5千數字防)   而家主力以破防助攻   就算組到不高輸出的玩家都唔怕王血厚
2.副本王的技能回圈及特性   對於掌握每個副本王的技能回圈有助提早回避傷害提高生存率   特別技能對自己的傷害   扣幾多? 食技之後回唔回得切血?會唔會被秒?有冇致命的buff ?  都要考慮(有不少玩家會單刷去測試)  了解後針對問題改善   冇血推血   缺防堆防
3.針對唔同副本對裝備的切換    就以本人為例  副手琴(不解釋)  書(雙武技救命)   鐮(初出熔岩副抵擋二王用)  弓(風靈的爆發輸出)   槍(利維坦吸血針對冥雷單刷及隊伍火力不足情況切換以保命)   最近的副劍(破防提升副本攻略效益)  遺產切換增加屬性目標傷害   以及奧義的選取
4.角色的技能回圈  技能回圈的組合是否最高輸出的組合?
玩一隻角色   就好似你點佈置屋企一樣   睇你有冇落心    你唔可以話買得貴的貨就一定靚   買得平的貨就一定醜   要睇配置同整體的協調
特別唔好歸究一個遊戲是否要你重貨    遊戲係比你閒時娛樂  唔係你的生命   係自已能力範圍內盡力就算    貨唔起到金試試諗下其他方法
有識我的朋友會講我土   的確我有貨金    但每日還太約花兩小時開魚(幾百g/day)   事實我亦收不起11%up一套屬性傷害紋章    防具的%及三維都不高(兇獸/飛羚  太貴) 附魔2傷+爆/速(飾品)   3傷+爆速(防具)   全傷太貴唯有轉求其次
唔想自己弱的心情我都明白   但唔表示自己無責任

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

chris1029 發表於 2015-5-5 13:15
其實玩一個職 都係玩自己中意ge姐,太過比較都只係自己唔開心  職業各有特色  睇你點玩   我自己中意玩杖   ...

的確, 職業強弱係視乎有沒有把握其優點, 然後將其發揮。如果要做一個稱職打手, 有一些基本功是一定要做好的(例如:造傷, 屬傷, 韌性, 爆傷, 爆擊率, 破防效益, 速度, 跳打, 背打等等), 否則再強職業也不會發揮得好。
最近在巴哈看到一篇不錯的冰杖心得分享, 如果有興趣玩杖的朋友可以去看一下
標題: 冰杖-單刷薄暮密林地獄模式:攻略及一些心得
http://forum.gamer.com.tw/C.php? ... tnum=4&subbsn=9

EXP
733 點

遊戲狂熱勳章 瑪瑙石勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

大家討論得咁熱烈, 我都想插下嘴.
我玩盾玩到80, 放棄左,轉玩斧.
同樣裝備,LV, 無論盾點玩都唔够斧, 聖劍, 弓, 杖.....高攻... 呢點係事實. 而且傷害差距十分大.
係5人地獄副本中, 因為太多人要求速度刷, 所以盾成日被人拒組(754, 十次有七次被拒). 呢個就係我放棄盾原因. 如果玩單刷, 同玩單機有咩分別?
有人話被人拒, 咪自己開組. 你試下用個盾去開組, 你就可以自己體現下要幾耐先可以組滿人.
大家有冇發覺之前有個討論話 "雷人有什麼注意地方", 大家LIST左果位人兄ID. E+ 仲有冇見到果位人兄開組?

小細細或者可以練出一個超強盾出來, 但有幾多人會有同你一樣咁多資源去練盾? 如果官方唔做一D 補救, 我可以預期到幾個月後盾會成為恐龍.

PS. E+ 偶爾仲會見到一, 二個盾

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

handsomechu 發表於 2015-5-5 18:15
同樣裝備,LV, 無論盾點玩都唔够斧, 聖劍,  ...

首先希望你明白,
我係唔反對官方改強任何一個職業,
只係我希望你明白, 如果係想要輸出, 就要做好打手基本功,
如果用坦裝而追求高輸出, 確實係無可能,
或者你會話大家都用打手裝, 斧, 聖劍,戰弓果D輸出硬係高D.
而我PO出來條片就係想同你講, 打手劍盾同好多所謂強職比係未見失色, 至少4分鐘單刷完75D唔係好多人做到。
而點解我會有咁大反應, 其實都係同組隊打副有關,
曾經我有一個FD 佢係玩雙刀, 我同佢打副,
佢輸出確實係好高, 絕對唔差, 但係入街團一樣比人拒組拒到飛起,
好多人拒組有時好單純只係因為一個原因"職業", 因為你玩果個職業已經標籤左你係廢...
或者你好俾心機玩, 輸出唔差, 但係因為你玩果個職業, 係別人眼中你早已被認定"係廢"
所以好多時佢都係單刷, 唔係因為單刷型, 而係佢入街團冇人肯組....

而我覺得唔好郁唔郁就係到數其他職業有幾差有幾廢,
因為對一直認真玩緊果班人係好唔公平...............................

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

handsomechu 發表於 2015-5-5 18:15
同樣裝備,LV, 無論盾點玩都唔够斧, 聖劍,  ...

咁我又唔覺得盾輸出唔夠弓黎wo
斧 聖劍可能真係會差得遠d
但係至少我玩弓    相同裝備水平下既盾輸出係同我差唔到好多  
硬度又比弓高

至於  點解盾 雙刀 呢d職會比人拒組得多
絕大部份原因唔係因為隻職真係廢到無人組
而係"傳聞"呢隻職好廢 無輸出  組黎哂_氣  不如組多隻補咁

我自己都有玩雙刀   玩落真係唔覺得比弓差
天生蝙蝠吸血   係副手方面可以隨意做把破防 主手任意核心/可以追求埋庇護核 加大生存率

主打遊戲
幻想神域
EXP
698 點

感射小細細大大的分享xp
不過平心而論  冰杖定火杖勁啲各有各的道理  就我自己而論  我有以下的睇法
冰風暴的技能系數:0.85*1.2(冰杖)*1.2(冰風專精)+0.3*6(6秒寒霜)=3.024
望落去個數好吸引  好大力  但呢個只係冰風的總輸出 完成時間係6秒
首先攪清楚以點  寒傷係唔吃主武屬傷加乘(我對地黑騎士用風/冰遺產試過  幾乎無效果)
第二點寒傷係一招持續傷,所以冰風出招後連發動寒霜 果一秒鐘的冰風實制傷係0.85*1.2(冰杖)*1.2+0.3(寒傷1秒)=1.524
而接下來你打出火隕石的果刻傷害係1.4+0.3(寒霜仲持續發動緊)=1.7(用冰杖都大力過你)
而好多玩家將 寒霜的總輸出歸冰風  我是不太認同的 我認為寒霜由於係持續6秒的效果的關係,只可以話係冰風暴觸發,而唔可以將佢的傷害完全計入冰風之中。因為冰風就係打果一下,而第二招打出的時候(冰風應該cd中) 寒寒霜仍然會獨立發動緊。咁係第二招果下的總輸出應該包括埋寒霜的持續效果計算。
結論係左專精冰風暴一定要用  至於冰定火杖睇你自己將寒霜的傷害歸冰風暴計算  定係拆成每一秒比唔同的技去分享xp
呢個就係我個人的見解 只作分享 不喜勿炮xd

主打遊戲
幻想神域
EXP
254 點
將隻雙刀升到80LV後冇再玩,果時仲係80LV封頂
只能夠講唔再玩雙刀真係一種解脫黎.
唔好同我講乜鬼OT坦王單刷,明白呢隻GAME果種鬼五馬綠O既仇恨,要OT一D都唔難
我果時天塔都可以OT好多好多人,但....WFC.

仲有玩果陣教過唔少人玩,配裝,有強化卷多直情送比人
最終大部份人都敵唔過每日拒組,包括我在內....

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

Terryand 發表於 2015-5-5 22:29
將隻雙刀升到80LV後冇再玩,果時仲係80LV封頂
只能夠講唔再玩雙刀真係一種解脫黎.
唔好同我講乜鬼OT坦王單刷 ...

拒組唔單只係雙刀
講真,坦王有咩難,打手都坦到
依家D人只追求絕對ga攻擊力
坦果d洗乜要
搞到人人都去玩大力果d
我唔係想雙刀變強,只係想平衡一些
咁辛苦整左拳,鐮,炮,雙刀,杖
點知係冇人玩
條街就只有太刀,斧,弓,大劍,槍
有好多野只要改少少又冇乜大問題
但係點解都唔修改
毒王水+10%傷,提高機槍塔傷害同效果