AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
樓主: 神域使者
打印 上一主題 下一主題

[其他] 民意調查 - 你認為申請帳號還需要啟動碼嗎?   [複製鏈接]

EXP
9743 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 在線勳章

Chiv33v 發表於 2015-6-11 10:09
啟動碼呢D野我已經有100幾個

咁多~~比幾個我啦~~衰鬼~
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
我簡單講幾個重點:

1. 在市場上沒有妥善回收金機制下, 強行再推出免啟動碼註冊, 係殺雞取卵做法, 短期新手加入可能會買1-2張點起家, 但好快會因為頂唔順通帳壓力而迅速離開, 同時唔單止新手會走, 連老手都一樣會頂唔順會走, 結果加速遊戲死亡。

2. 官方推出任何政策前係應該有完善配套設施, 唔好只單看眼前利益, 但後果由玩家集體承擔。去年推出免啟動碼後, 大量工作室湧入, 金價暴降, 由1:2 1直降至12月份1:9, 到左現在係1:12。好明顯見到, 官方係冇考慮開放免啟動碼而造成的連帶影響。今年, 重提免啟動碼做民意調查, 但講穿左只係想踢返個波俾玩家, 做免責聲明, 如果今次開放免啟動又出事, 係唔係打算用民意做檔箭牌?

3. 其實幻想神域同其他遊戲比較, 係一隻比較多元化遊戲, 而且遊戲內容豐富有一定競爭能力, 但官方一直以不干涉市場為藉口, 不願意修正上年免啟動碼造成金氾濫後遺症, 甚至台版一些回收金活動, 在港版也被刪除, 先會有今時今日局面。我希望官方可以推出一些活動來回收市場過份溢出金, 例如, 限時推出用金抽/買商城用品, 推出一些源神或比較有特色坐騎只能用金抽, 或者源神150萬, 200萬, 250萬分徽章。保持遊戲經濟平衡是很重要的一環, 如果經濟失衝, 玩家們無法生存, 最終遊戲只有倒閉。

4. 我希望官方真係打算推出免啟動碼, 係有相應措施, 例如:如何應對工作室湧入, 如何應對通脹疏度市面上大量金, 如何維持伺服器穩定等等。

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

希望官方能回應一下,
如果今年重開免啟動碼,
會否有什麼相應配套及措施?

主打遊戲
幻想神域
EXP
508 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章

加個用金抽80圖/蟲絲都唔錯,增加下供應

主打遊戲
幻想神域
EXP
2205 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 藍寶石勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章

80圖都萬幾2萬,你叫d人點揾金買,即叫人去幫襯外掛買金.
(其實...d外掛係咪官方開架...)
「これが夢だとしても、おれにとては大事な毎日だがら」

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
38 點
作為一款已經運營兩年?的遊戲,個人認為運營方首先應考慮的是如何留住老玩家而非引新人跳進一個難以生存的大坑,給工作室BOT提前過年

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
110 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章

絕對不可以取消,我不想這個遊戲馬上game over

主打遊戲
幻想神域
EXP
15 點
保留+1

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1819 點

儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

支持「廢除」申請帳號要啟動碼的機制
1.手機app話一月個可以拎一次 我2014年12月拎完之後拎唔到
2.新開ac唔比開60Lv鐮刀 外掛難搵金 廢除申請帳號要啟動碼
3.又唔係封測洗咩要啟動碼 外掛都有可能破解啦

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

時空裂縫 發表於 2015-6-12 20:27
支持「廢除」申請帳號要啟動碼的機制
1.手機app話一月個可以拎一次 我2014年12月拎完之後拎唔到
2.新開ac唔 ...

1. 如果再拿唔到應該叫官方修正
2. 一樣可以野地掛到60 再開鐮
3. 上年6月隻game 開左1年, 同樣唔係封測, 一樣大量外掛湧入, 洗交易頻, 召募頻洗到7彩, 官方封都封唔切, 如果工作室已經破解左啟動碼, 外掛唔會係而家呢個數量。

主打遊戲
幻想神域
EXP
99 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章

有否考慮在申請Alta / 遊戲 accounts時加入(+852)電話認証/識別/保密系統?
===========================
設計啟動碼原因是打擊外掛,保留玩家。
現在廢除之,是為了方便玩家,鼓勵外掛?
===========================
回應主題:支持仍然保留

EXP
4531 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

但如果工作室收入大過買啟動碼....
......

主打遊戲
幻想神域
EXP
17116 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

cskm2005 發表於 2015-6-15 07:34
但如果工作室收入大過買啟動碼....
......

星界神話如無意外7月就會OB,
到時工作室一定會過去搵食...
如果這裡不再要啟動碼開a/c,
佢地一定會很高興...
兩面錢一起賺...

主打遊戲
幻想神域
EXP
5646 點

藍寶石勳章 在線勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章

廢唔廢除分別不大
反正都沒人在管外掛
所有物品只會更加天價
變成唔買金無得玩的局面

主打遊戲
幻想神域
EXP
1100 點
sfa00302 發表於 2015-6-19 18:53
廢唔廢除分別不大
反正都沒人在管外掛
所有物品只會更加天價

完全講出真相。
副本入口門前站一會,就看到一班大師兄進進出出,完全沒有人理會。
遊戲的掉寶率,也調得過低,迫使玩家一是放棄遊戲,一是向工作室買金延續下去。

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
92 點

友誼之星勳章 麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章

應要「保留」申請帳號要啟動碼的機制+1

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
143 點

麻雀勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章

moonling 發表於 2015-6-11 13:43
80圖都萬幾2萬,你叫d人點揾金買,即叫人去幫襯外掛買金.
(其實...d外掛係咪官方開架...) ...

括號內容講真我所想

主打遊戲
幻想神域
EXP
2205 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 藍寶石勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 用戶勳章

開咗星界應該少咗好多外掛吧,連同玩家+外掛都一齊跑掉
「これが夢だとしても、おれにとては大事な毎日だがら」

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1819 點

儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 在線勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

小細細 發表於 2015-6-12 21:19
1. 如果再拿唔到應該叫官方修正
2. 一樣可以野地掛到60 再開鐮
3. 上年6月隻game 開左1年, 同樣唔係封測, ...

掛到60LV都封左啦

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

時空裂縫 發表於 2015-6-30 19:52
掛到60LV都封左啦

真係咁快手封外掛, 就唔會一直都係鐮刀進出副本。
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿