AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 4763|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 官方管理人入內[表達意見]   [複製鏈接]

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
42 點
樓主

曾經我也是管理網上遊戲其中一員。
籍此想表達一些意見
幣商毫無疑問是影響遊戲營運收入之一
只不過反方向來思考其實他們是帶旺了整個網絡遊戲生態。
是刺激更多的消費源頭。
星界神話由公測八個分流爆滿變到只有1個分流
當官方提出公吿阻止所有玩家私下交易其實意味著您們即將人流下降
甚至現在注冊用戶也諸多困難
就等於是您們一直宣傳但又叫人家不要進來玩

甚至亂封玩家賬號
遊戲存在的目的是減輕人類的生活壓力
但您們的管理方式是一直添加麻煩給我們玩家
遊戲商人是必須存在的,當玩家缺乏資源就需要自由交易,您們看看狐online沒有任何代練幣商結果跟死城一様。您們是應該打撃外掛並不是打擊玩家,手動操作獲得利潤何罪之有?
再持續下去就是第二個幻想神域
您們任何每一個決定也會影響整個遊戲人氣
諸多限制的管理模式非常失敗
我也不會再回應
甚至預料親官方玩家會護航
以上是我的忠告
經驗之談
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

EXP
18 點
手動一天能打多少幣?前年玩幻想神域開服幾個月價格都沒這麼離譜,一看就是大陸工作室的馬甲.

主打遊戲
幻想神域
EXP
17116 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

原來...'遊戲商人是必須存在的'

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

首先,
我覺得不要把所有事情混為一談,
這樣有點混淆視聽,
需然我沒有正式玩星界, 但聽見你說幻神,
那我就過來回應一下吧。
其實很簡單,
遊戲無非三種客源,
1重課金, 中度或輕度, 零課金三種,
大量幣商的投入, 只會加速課幣貶值,
零課金的玩家根本買不到想要的東西, 生存不到,
中度或輕度的玩家即使賣點換金, 也因金貶值太快而虧本,
而重課金的玩家也會因人流留失而減少投資, 最終只會加速遊戲死亡。
星界原本是沒有啟動碼的, 但也因此工作室不斷投入遊戲中,
以致金大幅貶值, 人流流失才會有今天的現象,
如果官方在開服時就加入啟動碼, 今天就不這樣了。

啟動碼就如密碼一樣,
如果不設定, 登入就很方便,
但同時也被盜的風險。
同樣不設啟動碼註冊很方便, 但金就有貶值或玩家遊戲資產貶值的風險,
再者如果取消啟動碼最大的得益是誰?
就只有工作室。

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
105 點
1個ip登入一個ac

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
98 點
樓主的觀點部份同意
但我懷疑官方是否真心打擊幣商,現在的行動或隨著時間過去會鬆懈

EXP
856 點
最近真系多一級會員

主打遊戲
狩龍戰紀
EXP
756 點

試帖勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章 儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 在線勳章 用戶勳章 發帖王勳章 吹水勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

試玩幾天...星界那邊好像都用高強換東西比較多...那些金幣沒什麼用一樣
無論明白我連累你,即使你曾是未介意,曾為你想過偉大一次 退出這愛情行開一次【錯愛】

EXP
61 點
ALTA應該好好反醒下~亂封AC既問題~多個IP登入要封(國內用VPN登入)~要歡迎國內同胞先岩~香港玩OLG既人都唔係咁多~仲要係消費得起有幾多?~人氣高既唔入點有咩用?放完暑假學生都走了~~金商賣金隻隻遊戲都有~~之前ALTA代理既遊戲都係咁買~而家先話唔得~~星界例外~太多人玩趕走一些?要打副儲幾多金先可以換商城時裝~武器圖?高防卷要用點買~金沒用了嗎?真想看看星界可維持幾耐

EXP
61 點
回 :小細細
就ALTA所說~遊戲規條一早列明~不可以用現金買遊戲金幣+物品~請問你在幻想出世頻用真錢買過幾多樣野~到而家你都未比人封AC~點解呢?
係咪因為你係重課金人士~ALTA就唔做野~另個原因係幻想就玩完了~ALTA不用理~
既然說是遊戲規條~請ALTA出尼回應下~

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

hann2012 發表於 2015-7-21 19:50
回 :小細細
就ALTA所說~遊戲規條一早列明~不可以用現金買遊戲金幣+物品~請問你在幻想出世頻用真錢買過幾多 ...

冇錯, 我係有用現金或點數去換野,
但點解要用現金唔用遊戲幣?
歸根究底都係因為免啟動碼後,
工作室大量湧入, 金大幅度貶值,
部份稀有道具根本唔會賣金, 就只好用HKD收, 或用點數換,
就好似而家星界一樣炎神用高防換一樣。
封我唔係問題, 但請ALTA 先出來為之前解除啟動碼作出道歉,
唔係因為佢解除左啟動碼後, 大量工作室湧入,
金大幅貶值, 好多野其實唔需要用現金去買。

主打遊戲
幻想神域
EXP
37 點
官方應該自行開放 點數換金幣功能 根據市場輕微調整比率 穩定幣值

EXP
61 點
先表明立場
支持  :  買點卡  買金幣  買物品
            愛土豪  愛商人
這樣遊戲才可以繼續 代理人要錢 要營運
不支持 : 使用外掛   (工作室用人手操作沒問題)

最不滿是ALTA處理事件方式  搬出規章  又不全部人依規則處理
注意  :  每一個離開遊戲的玩家都是你一個損失  不管他課不課金

maybeareyou  所以你都系回去玩你的強國遊戲啦  發表於 2015-7-22 11:49:13

主打遊戲
幻想神域
EXP
17116 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 麻雀勳章 友誼之星勳章 藍寶石勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

hann2012 發表於 2015-7-22 11:28
先表明立場
支持  :  買點卡  買金幣  買物品
            愛土豪  愛商人

(工作室用人手操作沒問題)

...它們多是自動化的...
人手...你見到嗎...

你的結論是叫alta有錢賺就好...
什麼也不要理...
這裡還未強國化呀...

EXP
61 點
tachikoma 發表於 2015-7-22 11:34
(工作室用人手操作沒問題)

...它們多是自動化的...

這就是ALTA而家的態度~
以賺錢為主~
要說什麼規章~就要依遊戲規章執行
如果工作室不是用人手~ALTA應該CHECK到

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

hann2012 發表於 2015-7-22 11:56
這就是ALTA而家的態度~
以賺錢為主~
要說什麼規章~就要依遊戲規章執行

就係因為ALTA覺得事態嚴重左先加返個啟動碼,
如果佢地以賺錢為主, 大可以飲完頭啖湯就放手不理,
亦無需再加啟動碼。
如果工作室係人手操作1人伸請1個啟動碼,
對佢地影響係唔大,
但點解咁大反應就係因為好多野係程式去做, 1去到入啟動碼就卡住晒。
另外如果工作室係人手操作, 我諗佢地規模都幾大, 1個月閒閒地有幾千人被封號。

主打遊戲
幻想神域
EXP
17116 點

小細細 發表於 2015-7-22 12:17
就係因為ALTA覺得事態嚴重左先加返個啟動碼,
如果佢地以賺錢為主, 大可以飲完頭啖湯就放手不理,
亦無需 ...

...我都好想知D工作室如果用全人手...
會有經濟效益嗎...
10,000遊戲幣可以賣幾多錢...
身為強國人會去做這種生意嗎...
笑話...
只是說說的怎樣說都可以...
真有人這麼蠢嗎...

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

首先  我覺得la   ALTA係一間公司黎  佢地以賺錢為主都好正常    佢唔係做慈善
而關於誤鎖既問題       假設  真係誤鎖   大可以打去alta/mail客服
我都被誤鎖過 /密碼錯誤太多次被暫時凍結過    只要核對左資料就可以解返
至少唔知點解 我身邊一大堆手動朋友都無一個被誤鎖   呢次

而工作室既存在   我自己覺得並非必要既   
好多game既金價都會因為工作室既存在 而令到金價暴跌  
遊戲內既遊戲幣唔值錢    物品:遊戲幣升幅  新手不能承受  以致無新手加入   老手不課金玩不下去
假設由公測第1日已經開設啟動碼   我覺得會好好多   至少唔會1張炎神幾千金  1張高強200幾金

人地台服1張高強控制到100金內   新手打下副  每日1圈+日任   至少1~2張高強收入  
雖打到圖只係值幾百金  但係幾日1定可以有一件星旅   平民同土豪之既間差距變少

hann2012  你曾經入過幾多點?呢個係POINT~  發表於 2015-7-22 13:04:50

主打遊戲
幻想神域
EXP
28 點
我覺得唯一方法係係星界點到落手
例如E家3萬點先換到橙防/武圖 應該變為1萬5/2萬
等大家可以靠自己打副之後換番黎 又可以令到D圖冇咁貴
間接改善物價

主打遊戲
征途
EXP
115 點