AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 2395|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

[其他] [發現疑似遊戲bug]嘗未想到合理解釋 [複製鏈接]

EXP
118 點
樓主
Bug 1 : 脫離戰鬥狀態問題
在打街怪時,發現形勢不好,就想遠離怪物,讓怪物歸原位,那我就可以脫離戰鬥,但每當我這樣做,最後都沒有脫離戰鬥。我就試了把剛才的怪殺死,看看結果有否脫離戰鬥,測試後發現,要把這怪殺死,才可脫離戰鬥。
若果遊戲是這樣設定,那我接受吧,若不是,請改進!

Bug 2 : 數值異常
昨天裝上零度武器,換走獸王武器時,本應開心的,但裝上後發現我的爆擊數值隨之而急降,機率更長期處於3%的狀態(之前當然不只3%)之後,我無論改什麼裝備,又或者脫下裝備,只要仍在使用零度,爆擊就只有3%!那我在估是否我零度是加爆擊3%的,數值只是顯示錯誤,誰知,我換成加攻值零度,情況都一樣,只有3%。
(確定爆擊值一定是不正確)
(未知攻值是否正確)
(未知時是否與新出時裝令程式錯亂有關)
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

第1樣
實際係你離開左怪  但係怪物無離開戰鬥狀態   因為有NPC同怪物戰鬥中   呢個經常發生 改唔改睇傳奇

第2樣
0度無提供爆擊值    當你既爆擊值未達成水準戈陣   基本都係得1%   而你有3%係因為你頭/面飾提供比你既2%加左上去
爆擊同等水平下大概要2000   先會顯示到有20%左右既爆擊率    否則基本上都係1%
遊戲設定就係咁    而怪物超出你既LV戈陣   需求值亦都要因此上升  所以拎0度想撐爆擊 換幾粒爆擊石  
你就會由1%跳到20%UP

EXP
118 點
孤單心事 發表於 2015-7-30 10:41
第1樣
實際係你離開左怪  但係怪物無離開戰鬥狀態   因為有NPC同怪物戰鬥中   呢個經常發生 改唔改睇傳奇

即係我要加到點先出返之前爆擊個數?

主打遊戲
星界神話
EXP
27 點
BUG1: 我都試過,可惜我冇你咁好記性,唔記得邊隻怪跟住我,唯有轉地圖先可以脫離戰鬥

BUG2: 我原本係玩坦的,一直都冇留意爆擊值,前兩日突然想練隻鬥士打單人副,但無論我將D天賦加哂爆又好,加哂防都好,爆擊率都係維持5% = =
所以最後決定放棄打手,我都係用零度的。

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

tommy01110 發表於 2015-7-30 10:45
即係我要加到點先出返之前爆擊個數?

拎0度預左比炎神少1000爆+3%爆擊值加成

只能夠由星石落手   換3粒星石大概就可以補返個差距   

大概換2粒星石就會有20%爆左右  

主打遊戲
星界神話
EXP
27 點
孤單心事 發表於 2015-7-30 10:41
第1樣

原來係咁,呢個設定真係有點奇怪
我1900爆擊值都係未達你所講既水平lol
咁到底只係冇顯示出黎,定實際個爆擊率都係有增加呢?

EXP
118 點
孤單心事 發表於 2015-7-30 10:47
拎0度預左比炎神少1000爆+3%爆擊值加成

只能夠由星石落手   換3粒星石大概就可以補返個差距   

但我本身有30%UP爆(未用0度果陣),咁果D都唔會出返黎?

仲係有D唔明

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

SKTai 發表於 2015-7-30 10:53
原來係咁,呢個設定真係有點奇怪
我1900爆擊值都係未達你所講既水平lol
咁到底只係冇顯示出黎,定實際個爆 ...

根據...個人測試LA  
未達標既一率都係1%    1999  <2000     得1%爆   
2001>2000   達標  顯示對同等怪有20%爆    咁你55LV打55%怪就會有20%機會爆
但係打56LV怪又會得返1%爆

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

tommy01110 發表於 2015-7-30 10:54
但我本身有30%UP爆(未用0度果陣),咁果D都唔會出返黎?

仲係有D唔明

因為獸王附加素質有爆擊值
而零度附加素質係血量

當你扣掉獸王無左既爆擊值   變到唔夠達標後  就自然會得返1%

主打遊戲
星界神話
EXP
27 點
孤單心事 發表於 2015-7-30 10:57
根據...個人測試LA  
未達標既一率都係1%    1999  2000   達標  顯示對同等怪有20%爆    咁你55LV打55% ...

如果係咁既話,有D副本王60幾70LV
玩爆擊既打手,會唔會有D無奈0.0

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

SKTai 發表於 2015-7-30 11:02
如果係咁既話,有D副本王60幾70LV
玩爆擊既打手,會唔會有D無奈0.0

我個人目前打副唔會爆唔出  
炎神升到140%有附加1027爆擊值   
基本上邪龍副都唔會爆唔出   
而晨曦   大概係打到80LV怪先會真正爆唔出   7XLV既怪仲係無咩事
所以炎神會比零度貴唔係無原因   
實際上補(爆補)  坦(爆補自己,爆擊吸穩怪)  打(火力需求)  都需要爆擊

今日台版好大機會出60裝   50裝E+是但用住先LA
下把60橙選擇爆擊/血量    你地可以再選擇一次  自己諗要邊把LA

EXP
118 點
孤單心事 發表於 2015-7-30 10:58
因為獸王附加素質有爆擊值
而零度附加素質係血量

咁但係,我獸王無加爆架bo

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

tommy01110 發表於 2015-7-30 11:15
咁但係,我獸王無加爆架bo

獸王之力:   攻擊值      爆擊值     

零度之力:  攻擊值   血量值

炎神之力: 攻擊值  爆擊值

呢到就係分別 白色字
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?快速註冊

EXP
118 點
孤單心事 發表於 2015-7-30 11:19
獸王之力:   攻擊值      爆擊值     

明喇t.t..thank you..
即係我最少要整返果5xx爆出黎啦

主打遊戲
星界神話
EXP
27 點
tommy01110 發表於 2015-7-30 11:24
明喇t.t..thank you..
即係我最少要整返果5xx爆出黎啦

仲有綠色字..爆擊值提高3%