AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 1608|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

[分享] <飛飛專欄>~~(一):淺談龍晶及魔化寶石 [複製鏈接]

EXP
400 點
樓主
大家好 又係我飛飛:)今日想同大家討論下龍晶呢樣物品.係開始之前想提下大家 呢篇文同任何人既立場無關,其係本人對龍晶/魔化寶石既睇法/評論 唔代表AGAMES及其營運系統的立場.再煩d都要講句:如果要抄錄 請在標題寫明引用等字句.  好!入正題 可能有d新手都唔知龍晶係邊度攞或許有咩用法 咁我就先介紹一下佢得到既方法同埋有咩用法
(1)低階龍晶
用法:加到普通石(1~4級)後可以增加石本身既能力 所得的機率都高 所以不太難造到1~4的魔化寶石
邊度攞:可以去幸運使者換/做完120的任務獎勵/抽箱/打世界Boss出/打血雞(血鳳凰)出 等等......
售價大約都係1~5元不等
(2)中階龍晶
用法::加到普通石(5~7級)後可以增加石本身既能力 所得的機率中等 普通玩家都衰1~2次(有d好彩直升)就可以將大家既裝備升到5~7既勁能力
邊度攞:一樣都係可以去幸運使者換/打金雞(金鳳凰)/打世界Boss/抽箱 等等.....
由於出既方法比較少 所以售價大約都係12~20元不等
(3)高階龍晶
用法:同上一樣都要加去普通石(8~10)後可以增加本身既能力 高級既機率個人認為十分之低(只係個人覺得) 所需的錢都相應上升 所以比較難升到8~10(一些有錢/勁既玩家除外)<<<至少我唔係呢類人:'(
邊度攞:去幸運使者定換/抽箱 等等.....
(4)魔化優質/特級/無上級寶石
用法:直接加落裝備內後可以+到(11~20) 魔化優質/特級等既機率比普通的高 但獲取的方法十分少 所以都令加既難度提升 無上級的機率都十分之低 所以個人認為這類寶石十分食錢
邊度攞:都係去幸運使者定換/抽箱 等等.....
=============================================================================
好!講完用法/獲取方法係點 係時候講下有咩好同有咩衰野
好野:
對玩家:(1)可以令裝備質數提升
呢樣野係最直接既影響之一 可以令大家更加勁/能力更加全面                                                                對GM:(1)可以搵到更加多既錢
            由於魔化寶石同埋高階龍晶既獲取方法十分少 所以令抽箱成為其一途徑去拎魔化寶石等等      所以令抽箱人數/次數上升 拎Gm可以搵更加既錢(最終目的)
衰野:
對玩家:(1)令新的裝備掘起
講呢樣野可能抽象左少少 等我解釋一下大家明D 由於龍晶既能力比普通既高十分之多 所以一D加左普通既裝備變得比較廢.所以一些玩家就需要大量既新裝備去加龍晶及加強能力.
             (2)令裝備的質素參差加大
上一點都提到 龍晶與普通既能力差距十分大 舉個例子:一個+9既普通血石可以+到750血,但係一個+5既龍晶血石可以+到900血 可想而知差距較大 令裝備的質素新與舊差距幾大
             (3)令裝備到+7為之卻步
因為高階龍晶的困難 令玩家到了+7後不想裝備出現新石與舊石一齊加既不完整性 所以+到7就可能會唔上(有D一都會用普通/高階龍晶加落去) 為什麼不完整性這樣重要 就係因為如果第日變賣出去就唔太值錢/其他理由吧!
              (4)令大家洗多D錢
呢樣可能都係大家最關心既問題 就係錢! 因為龍晶既出現要大家用多D錢去整一件靚裝 所以就要去買多D點 呢樣都係GM想大家洗多D錢既功能
對GM:基本上呢樣野設計出黎就要大家比多D錢 所以對GM係冇衰野!
=============================================================================
我對龍晶既睇法都係中立 點解呢?因為一些勁人+完龍晶自然可以間接令佢既徒/同部人士得益,但同時都要用多D錢 所以我覺得都係好壞參半

至於你既意見又係點呢?去下面留個言發表啦!
(預告:如果反應好 可能下一次寫下天羽既功能)
如果覺得好就比個金幣啦!
下次再見!!!:time::time:
伺服器:軟雪糕(波板糖)
部落:Spring
Alta Multimedia - OnlineGames:http://www.alta.hk

EXP
161 點

:flower: COMMENT; 讚好.

對堆野唔熟悉;$ 無咩特別意見可以講

EXP
40 點
:em800_05: 邊個賣低晶1蚊
介紹黎識下
塵世中一件迷途小羔羊

EXP
400 點
原帖由 ec特攻隊 於 2011-8-18 20:14 發表 :em800_05: 邊個賣低晶1蚊介紹黎識下
哈哈 其實低龍唔係太清楚 大約幾錢到

EXP
38 點
舉個例子:一個+9既普通血石可以+到750血

唔係720咩-3-

EXP
400 點
原帖由 夜乂星芒 於 2011-8-18 20:35 發表 舉個例子:一個+9既普通血石可以+到750血唔係720咩-3-
係喎@@一陣改改佢:lol

三級英雄會員

根本傻系

EXP
377 點
魂飛 你玩天羽玩到上腦;P

三級英雄會員

根本傻系

EXP
377 點
順便放埋啲騎寵翅膀既資料=.=

EXP
821 點
白翼+8%血+5%法力
灰翼+5%血+8%法力
金翼+5%物攻+8%法攻
紅翼+8%物攻+5%法攻
黑翼+15%爆擊
青翼+5%物防+8%法防
藍翼+8%物防+5%法防
紫翼+30命中+15回避
綠翼+15命中+30回避
天翼+10智力+10力量+10耐力+10精神+10體質
(台ser有人全部翼都齊哂  唔知香港ser有冇人齊哂呢?#34)

三級英雄會員

根本傻系

EXP
377 點
其實啲錢都吾係GM食既...係佢老頂公司食姐:)

三級英雄會員

根本傻系

EXP
377 點
THX ovid17

EXP
400 點
原帖由 辣貓 於 2011-8-19 18:43 發表 魂飛 你玩天羽玩到上腦;P
咁都比你發現:lol:lol