AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 6909|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 18歲玩FFO 比人昆自殺你點睇?   [複製鏈接]

主打遊戲
曙光
EXP
730 點

瑪瑙石勳章 用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章

樓主

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130831/18403133

【本報訊】「如果仲唔畀網幣我,我就去死!」18歲應屆中學文憑試畢業男生陳嘉煒,疑因誤墮欺詐網站陷阱,不忿其逾3萬元積蓄及家人借款被騙,前日跳樓前曾在網上向該網幣平台發出「死亡預告」。由於家人相信有關網站屬罪魁禍首,揚言會追究到底,陳父昨日往黃大仙警署求助,盼警方盡快揪出幕後「真兇」。
據世哥在遺書中透露,早前他在一個網幣交易平台匯款給中介人,但因該網站表明有關匯款尾數須與定單號末位數一樣才被確認,否則須以繳付三倍款項及帶尾數,始可再作確認,並謂成功後可退回款項。根據其付款單據顯示,世哥由周一至周四一連四天,曾向自稱是姓胡的網幣平台銷售員共入數達30,005元。
據悉,世哥因近日已繳付升讀IVE會計學高級文憑課程學費,為籌錢他遂全數將其逾2萬元積蓄及向家人借了7,000元作付款之用。

據悉,世哥網名「小熊」,最近沉迷一款國產角色扮演遊戲《幻想神域》,扮演角色為琴師。他亦是一個網上射擊遊戲討論區的版主,有網友昨驚悉噩耗後,紛紛留言悼念,更促請警方盡快替死者討回公道。
據熟悉網上購買遊戲點數的人士稱,有網幣交易平台為盡快辨認入數者身世,會提示在入數時可多存入一毫子以加快辨認手續,但消費者存入整數亦可,惟手續可能須時較長,並指死者光顧的網幣交易平台的「三倍付款」規矩很不尋常。
立法會資訊科技界議員莫乃光稱,有關網幣網站存在不公平條款,做法亦不合理,有可能觸犯商品說明條例,可謂不良營商,認為海關應介入事件,並列出相關中介平台的黑名單,好讓遊戲迷能多加留意。

唔值得
  P.S.小心詐騙集團啦各位

Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

主打遊戲
幻想神域
EXP
43 點
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
果然系幻想神域受害者。。。唉。。。宜家仲睇到有人賣淘幣。。官方要嚴厲打擊呢D賣幣及行騙行為

主打遊戲
幻想神域
EXP
392 點

後生仔,洗乜以死解決呀,將來你大把前途,人生不如意只係過眼雲煙...

為左3萬蚊而死真係唔值呀,個賣家就消遙法外...

希望佢一路好走啦!!!  早日將真兇繩之於法

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
30788 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章 儲蓄勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章

人已往生...不要多說也不能說

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1704 點

用戶勳章 遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章 友誼之星勳章

前兩日見到無咩點留意 今日一睇先發現原來係玩呢隻game出事

主打遊戲
幻想神域
EXP
87011 點

儲蓄勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 發帖王勳章 用戶勳章 藍寶石勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

所有game都會有昆狗嫁啦...

三級英雄會員

∮DarkNebula∮會長

主打遊戲
幻想神域
EXP
319 點

麻雀勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 儲蓄勳章

不過個後生仔又真係傻傻地,使成3皮野打機,根本冇回報

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
665 點

趣圖分享勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 藍寶石勳章 發帖王勳章

最衰都係d幣商,正一生又害人死又害街坊
尼d幣商唔死都冇用

主打遊戲
幻想神域
EXP
124 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章

呢隻GAME真係慘,供家仲公測緊就出呢D事.....小熊都好慘><"

主打遊戲
曙光
EXP
730 點

瑪瑙石勳章 用戶勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 儲蓄勳章 友誼之星勳章

俾人昆三萬  真係誇張  唔對路都唔識收手

EXP
103 點
泠乂翼 發表於 2013-8-31 21:34
不過個後生仔又真係傻傻地,使成3皮野打機,根本冇回報

佢的確係有錯,但係人死左
事件都已成事實
你點解仲要落#下石?

P.S 同自殺者認識

主打遊戲
幻想神域
EXP
31 點
其實你地唔覺一次比30000蚊去買點/金幣有問題咩.正常都係1-300甘買...

(純粹個人意見,冇其他意思.如有得罪,係到講番聲sorry)

EXP
732 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章 發帖王勳章

俾人插我都係咁講...
智障

呢隻game有必要掉咁多錢去玩咩?
我就算要開哂咁多背包位都係1500點...
就算hkd收埋時裝,全身+20都唔洗3000蚊啦
3萬買game幣?家陣G:HKD 1:100呀?

主打遊戲
幻想神域
EXP
226 點

遊戲狂熱勳章 友誼之星勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 麻雀勳章 在線勳章

死左咩都冇囉
我玩過唔少game,香港昆人online第1位 跑Online (衰左N次都未汁 勁)

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
302 點
跑online

主打遊戲
幻想神域
EXP
132 點
打得機少
打耐左就會發現就算為開心而放錢落去都係哂氣
比人昆得多就冇FEEL嫁啦
BTW 3萬 你話我賤都係咁講 抵死

EXP
81 點
-_-玩隻game要3萬蚊...唔知以加d細佬點林....

主打遊戲
幻想神域
EXP
290 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章

果後生仔自己傻,大拿拿拎3萬蚊就為左買幣,
錢都未識賺,仲衰過人欠卡數,
仲要學人跳樓,完全冇責任承擔同為家人著想,
養到咁大跳一跳就冇左,佢只係冇左3萬,佢阿媽冇左四百萬添= =
點解而家d人咁唔識諗,我寧願佢3萬蚊捐俾人好過- -
呢隻game玩到威又點,過多年都會汁,到時又可以帶走d乜- -

Amethyst-  題外話 其實養仔根本唔洗四百萬 唔係d草根階層食咩大  發表於 2013-9-2 19:08:26

EXP
914 點

試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 遊戲狂熱勳章 友誼之星勳章 在線勳章

有睇到報紙,但冇諗到原來係幻神…

主打遊戲
童話
EXP
5290 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 發帖王勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

好危險~同刀劍神域一樣都系會死人的
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿