請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 11231|回復: 46

[其他] 70橙裝備製作費/學習費 我想知其他人意見   [複製鏈接]

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

近排大家ga焦點都係合SER果到,大家有冇諗過70武器同防具ga製作費/學習費是否太貴?其實有冇諗過官方迫死新手?

因為寫太多野都唔會有人有心去睇我寫左D咩字海,所以我都唔想講咁多整左個投票,睇下D人D意見
自從由外掛神域升格到土豪神域...

先講下橙色品質武器,大家是否還記得40 50 60 70武器學習費要比幾多G比NPC?由40LV 10G
 50LV 40G
 60LV 120G
 70LV 500G
10G(我一直做主線都有凸啦),40G(兩次5D岩岩好),120G(好啦努力打副就蓄到),500G(仆_!邊到有咁多G比你呀)
70LV武器學習費要500G,我打幾多場62先蓄到?一場62有30G~40G...500÷40=12.5場

都味計製作費就要比500G比NPC,食水唔好再深D
一直做主線到60LV都唔知夠唔夠比60武器學習,何況70武器學習費
加上依家做主線可以上到65LV,120G都唔知有冇,新手冇錢又何來強勁?

就算你用60天空圖,咁到70LV咪又係要去比學習費,避得一次避唔到第二次呀

講完學習費,製作費都係一個問題,都係睇下個製作費先啦
由40LV 1G都唔洗
 50LV 1.9G
 60LV 17G
 70LV 286G
40LV做個主線都過左啦,50LV之前都會有人整下但依家...去到60LV唔整個橙武器根本生存唔到
17G整一次,唔合心意又要比17G整過,到70LV整一次要286G(大佬呀!一個正常上班玩家邊有錢整呀)
70製作費+學習費要成786G,要打大約20次62先蓄到由冇到有整一把70LV橙品質武器,上班ga玩家又點會有時間打?
我整左5把70武都冇一把過115%攻擊加成,_你個街!幻想都冇得好似狩龍咁,用同一把武器慢慢衝攻擊加成
好似我咁,咁就冇左500G學習費+5次286G製作費=2430G咁多G幣都味計買核心...單靠打副收入邊到黎2430G?

對我依D從不課金或少量課金及冇咩時間玩[size=15.5555562973022px]ga人,整一個5星60LV橙武已經太貴,何況係70LV
70橙武器製[size=15.5555562973022px]作費/學習費本身就係一個天價ga存在,500G+286G唔係一般玩家比得起ga價錢黎
[size=15.5555562973022px]
[size=15.5555562973022px]官方迫死新手,幣商乜都炒,G幣跌到1:8,老手又想賺一筆
[size=15.5555562973022px]新手同[size=15.5555562973022px]從不課金或少量課金及冇咩時間玩[size=15.5555562973022px]ga人一樣,好難[size=15.5555562973022px]係依個土豪神域立足
[size=15.5555562973022px]對新手而言,咩到唔識,升到咁上下又比NPC鋸一大筆G,咁又如何留得住新手?
[size=15.5555562973022px]我發文都係想官方知道各種不良的風氣,已經令大量老手卻步
[size=15.5555562973022px]希望唔好再講咩 我地一直都有作出評估之類ga說話,真係落手做評估
[size=15.5555562973022px]如果幻想一直係咁落去,都唔合能否過新年...
[size=15.5555562973022px]我都係想幻想好,官方請認真處理外掛等問題

多選投票: ( 最多可選 10 項 ), 共有 91 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
Alta Multimedia - Youtube:http://www.youtube.com/user/altahk

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿

咩黎?

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
89 點
_(:_」∠)_係,製作費真係貴到pk……
根本官方逼死你去買金
係,唔買金可以整到裝,時間問題or除非你係臉帝打親副本都出70圖打親天塔都出飾品
但係我想話根本唔系一般玩家可以接受到lo
唔好話升星的製作費……一套七十圖紙都已經無一萬金都唔好想找數

主打遊戲
幻想神域
EXP
59 點
留名等睇
有心實整到
唔用錢都可以全身5星+狙
=================================
BTW 製作費減半會好好多

op8000  zerowong1015可以ga(佢自己講)  發表於 2014-11-2 18:53:04

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
89 點
雪姬 發表於 2014-10-15 07:02
留名等睇
有心實整到

有心絕對能整到(正色
只要你一日十幾個鐘做網絡廢人肝副本刷寶賣錢點會整唔到
問題這不是正常人會做的^=_=^

op8000  zerowong1015可以ga(佢自己講)  發表於 2014-11-2 18:53:49

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
3285 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 用戶勳章

akatsuki0429 發表於 2014-10-15 07:13
有心絕對能整到(正色
只要你一日十幾個鐘做網絡廢人肝副本刷寶賣錢點會整唔到
問題這不是正常人會做的^= ...

狙圖我都有一半係打番黎.
一開始出狙擊時,有部份賣咗,有啲後悔...
果陣應該自用咗先....
===============
我見有一般人都有5星裝.
例如得上身狙擊,將資金投資係晒上身.....連%都唔理...
亦有樓主既面帝,打副出咗次寶就5星咗主武.
都有啲人唔5星,等80裝....

有心又好,無心又好......
就好似有人用招待買抽包,唔買強化卷,全身+9裝跟大腿就算既人....
亦都有人打到寶,賣咗過萬G之後,好快因為買立雜野,又用咗果啲G(EG:時裝)= =

然後,有啲人唔識唔熟玩.
洗咗過萬G,整錯裝.
又或者無乜技術同耐性,打副唔勁....
比你頂裝都無用....

都係睇你點玩,我覺得一般人有3~4星都夠.
一件70防/武,1~2日可以整到一件.(防裝我自己整核心,武核買既.)
我玩都好少啦.....
然後,慢慢黎都有機會5星既,如果你覺得有必要...

唔係唔支持減價,只係成件事上有少少想提出.
台灣都提過,但失敗咗.

以下圖片,由公會一眾女會員提供:

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

我係讚成維持原有價格不變,
其實70裝價格係回收市場上過多金流量的其中一種機制,
台版玩家都曾經在巴哈提出下調70裝價格, 但最終未能成功,
其中一個原因係, 70裝合裝費用確實有穩定市場價格的功能, 而台版物價通脹係尚可接受
而持金量不足的玩家也可透過官方不定時推出的鍊金星石沖5星。

試回想一下6至7月份, 市場上的金接近供不應求,
金價一度迫近1千金=1千2百hkd
當時物價對一般新手來講, 打副釣魚換橙時不是夢,
而當時70圖都係450金左右(如果我冇記錯), 如果有心儲金, 買套狙擊不是夢
當然要全5星, 就需要比較長時間了。
而當時物價之所以合理, 係因為市場上有合理回收金流量機制

直至官方推出免驗証碼開號,
才把原本平衡的機制徹底破壞,
供應商(工作室)提供的金遠遠超出市場需求,
導至金價插水式下降,
物價之貴根本是一般新手無法生存.

而今時今日的局面, 不是原廠的設定出現問題,
而係港版官方推出的"政策"造成。

主打遊戲
幻想神域
EXP
90108 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 用戶勳章 在線勳章 紅寶石勳章 瑪瑙石勳章

其實   佢貴得黎   又真係可以起到回收金幣既作用
我自己就好少打副   多數每日10點幾開熔岩暴風42  12點後再一圈就訓教
只係打呢d   每日都有100金到
如果出秘石/圖   就仲搵得多
如果合成太平   回收唔到金幣  
可能到時d橙時都要3 4萬金件
好似我呢d不課金既人要點賺返黎

三級英雄會員

游戏开心就好,不开心还游戏做什么!!!

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
213 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 在線勳章 友誼之星勳章 麻雀勳章

反正我是琴,用金琴金装算了,刷副本就算了,玩的自在就好!!!

EXP
1825 點
我覺得防具ok,升星只係加血,除非你急不及待想橫掃所有副。武器就相對貴左D

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
127 點
防具製作費其實可以接受..基本上1日打2場單人五人地獄 D錢同材料都夠你自己整裝用
問題係圖紙個到

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
127 點
雪姬 發表於 2014-10-15 07:02
留名等睇
有心實整到

實得,不過你要用1年係屋企唔出街咁【詞語過濾】去做呢件事

op8000  zerowong1015可以ga(佢自己講)  發表於 2014-11-2 18:57:44

主打遊戲
幻想神域
EXP
2361 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章

想勁就要多花錢,平民玩家就防具2-3星 武器慢慢升5星,想普及狙擊就開放神點換圖,製作費呢d就要視自己財力而為,就好像之前岩岩升到60LV(未開放升星),想做一把高%60橘武+防具都系無夠錢,都要自己多打62出60圖出65金武去賺錢換,70后打副本可以出75金武 70圖 熔岩石 風石,寶珠etc,相比之前已經多左好多值錢野,只系開放左升星 好多人慾望更多,又要高%又要5星

主打遊戲
幻想神域
EXP
2361 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章

之前60圖2500G一張 綠字商城時裝才400G 現在70圖按4000G算 橘時都1W上下  

atla多捉捉外掛 市面無甘多金,70圖價也會跌,我記得狙擊岩岩出果時最貴才3500G(腰定腳吾記得左),之後一度漲到5000G

主打遊戲
幻想神域
EXP
2691 點

或者你可以考慮下....用5星70綠武...又省$....又有效....
綠武+15來用,打單人都幾快..然後入隊也不至於太無力...

主打遊戲
幻想神域
EXP
2691 點
等夠$整到70橙了,估計80橙就出來了....然後估計要幾萬G一把....到時非外掛都制不起武器.

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
89 點
zeng1983 發表於 2014-10-15 16:30
等夠$整到70橙了,估計80橙就出來了....然後估計要幾萬G一把....到時非外掛都制不起武器. ...

我賭五毛八十武器學一次起碼一千五……
製作費用無二千唔使旨意整到
^=_=^七十武器配方都漲了四倍……武器製作費漲了十幾倍……八十d價錢唔眼睇

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
1805 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章

之前已有回報過類似遊戲費用問題,如有調整會以公告通知,千宏也希望幫到大家。

主打遊戲
精靈樂章
EXP
3315 點
千宏 發表於 2014-10-15 18:00
之前已有回報過類似遊戲費用問題,如有調整會以公告通知,千宏也希望幫到大家。 ...

依個回報得返黎既,係咪多左減10%$既道具呀?

10%減到幾多,新手或唔買點既玩家只可以有得減10%,就算有課金的,都係最盡減到30%,

可以減少到幾多錢呢.....

主打遊戲
精靈樂章
EXP
3315 點
算吧啦,台灣唔出減價,港版又點會有得跟呢~

應該減少到同60LV既差唔多,或者多10-30G...
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿