AGAMES 討論區

快速註冊
搜索
查看: 11551|回復: 46
打印 上一主題 下一主題

[其他] 70橙裝備製作費/學習費 我想知其他人意見   [複製鏈接]

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

樓主

近排大家ga焦點都係合SER果到,大家有冇諗過70武器同防具ga製作費/學習費是否太貴?其實有冇諗過官方迫死新手?

因為寫太多野都唔會有人有心去睇我寫左D咩字海,所以我都唔想講咁多整左個投票,睇下D人D意見
自從由外掛神域升格到土豪神域...

先講下橙色品質武器,大家是否還記得40 50 60 70武器學習費要比幾多G比NPC?由40LV 10G
 50LV 40G
 60LV 120G
 70LV 500G
10G(我一直做主線都有凸啦),40G(兩次5D岩岩好),120G(好啦努力打副就蓄到),500G(仆_!邊到有咁多G比你呀)
70LV武器學習費要500G,我打幾多場62先蓄到?一場62有30G~40G...500÷40=12.5場

都味計製作費就要比500G比NPC,食水唔好再深D
一直做主線到60LV都唔知夠唔夠比60武器學習,何況70武器學習費
加上依家做主線可以上到65LV,120G都唔知有冇,新手冇錢又何來強勁?

就算你用60天空圖,咁到70LV咪又係要去比學習費,避得一次避唔到第二次呀

講完學習費,製作費都係一個問題,都係睇下個製作費先啦
由40LV 1G都唔洗
 50LV 1.9G
 60LV 17G
 70LV 286G
40LV做個主線都過左啦,50LV之前都會有人整下但依家...去到60LV唔整個橙武器根本生存唔到
17G整一次,唔合心意又要比17G整過,到70LV整一次要286G(大佬呀!一個正常上班玩家邊有錢整呀)
70製作費+學習費要成786G,要打大約20次62先蓄到由冇到有整一把70LV橙品質武器,上班ga玩家又點會有時間打?
我整左5把70武都冇一把過115%攻擊加成,_你個街!幻想都冇得好似狩龍咁,用同一把武器慢慢衝攻擊加成
好似我咁,咁就冇左500G學習費+5次286G製作費=2430G咁多G幣都味計買核心...單靠打副收入邊到黎2430G?

對我依D從不課金或少量課金及冇咩時間玩[size=15.5555562973022px]ga人,整一個5星60LV橙武已經太貴,何況係70LV
70橙武器製[size=15.5555562973022px]作費/學習費本身就係一個天價ga存在,500G+286G唔係一般玩家比得起ga價錢黎
[size=15.5555562973022px]
[size=15.5555562973022px]官方迫死新手,幣商乜都炒,G幣跌到1:8,老手又想賺一筆
[size=15.5555562973022px]新手同[size=15.5555562973022px]從不課金或少量課金及冇咩時間玩[size=15.5555562973022px]ga人一樣,好難[size=15.5555562973022px]係依個土豪神域立足
[size=15.5555562973022px]對新手而言,咩到唔識,升到咁上下又比NPC鋸一大筆G,咁又如何留得住新手?
[size=15.5555562973022px]
[size=15.5555562973022px]我發文都係想官方知道各種不良的風氣,已經令大量老手卻步
[size=15.5555562973022px]希望唔好再講咩 我地一直都有作出評估之類ga說話,真係落手做評估
[size=15.5555562973022px]如果幻想一直係咁落去,都唔合能否過新年...
[size=15.5555562973022px]我都係想幻想好,官方請認真處理外掛等問題

多選投票: ( 最多可選 10 項 ), 共有 91 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
Alta Multimedia - Facebook:http://www.facebook.com/altahkmm

主打遊戲
幻想神域
EXP
500 點
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿
據說 每件狙擊合成費好似有9金左右
沖5星不是夢~

EXP
1428 點
其實佢個價咁貴都係想玩家有多D用G既地方,唔好搞到G無哂價值,但係對我呢D唔會用G收時裝既人係一種害處

主打遊戲
幻想神域
EXP
184 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 在線勳章 用戶勳章

之前台服D朋友話台服福利超好,而且D價錢仲要唔算太貴,D裝係港服貴死人

主打遊戲
幻想神域2.0
EXP
2915 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 友誼之星勳章

別廢話了,一句話解決這個問題——90級更新降價了70製作和學習費用,70橘可以換~

主打遊戲
聖境傳說
EXP
636 點
回收G幣?憨9...唔諗下你班PK掛釣魚掛到咩咁自己刷幣先搞到咁,自作自受都算,仲要人地食埋你果份惡果,正一死P

主打遊戲
幻想神域
EXP
367 點
所以就有幣商ge出現

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
10879 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 瑪瑙石勳章

官方已經賺夠錢...只想慢慢逼人走,這種方式最快,只會留下土豪繼續被他們坑,窮人平民都消失,對他們來說最快樂

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
215 點

其實70圖已經平左好多,而且又可以買金
武器的製作費已經不是問題了
而且講真呢只game的武器只有%係要講運而已
其他根本有金就可以搞定都算係有人性的了
不過講到尾,比你搞到的裝全ser最勁,打寶未又係講運
你用1lv裝抱大腿的有運一樣吸到,冇運的神裝都幫你唔到=]
所以有幾多錢未做幾多野lol
裝勁左=/=你的rp勁左

主打遊戲
幻想神域
EXP
119 點
叛逆小方 發表於 2014-10-18 11:24
勤D打就有,個天唔會咁好人
例如好似買六合彩咁,人生中會中過幾多次頭3
講到尾咪又係機率/運氣

怨會出圖比你? 坐係到係咁2打幾隻王會出寶比你?

好運果個係人地 5係我地 人比人 比死人

你要比既話 lv榜有兩隻80lv上榜都仲味出過寶先算啦

既然我地無運 就認命乖乖地繼續打啦 有咩5係講運 但你都要勤力打先有架

EXP
4818 點

用戶勳章 在線勳章 儲蓄勳章 發帖王勳章 試帖勳章 遊戲狂熱勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章

合成可以回收D金我覺得OK
不過你起馬出神點換圖紙比我先啦好嗎?

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

在線勳章 遊戲狂熱勳章 試帖勳章 儲蓄勳章 用戶勳章 發帖王勳章 麻雀勳章 藍寶石勳章 友誼之星勳章 瑪瑙石勳章 紅寶石勳章

Its 發表於 2014-10-17 18:09
5打就1定無 喪打1定會出到寶

我係乜都做草 有得慳就慳 得閒叫下頻賣下垃圾

勤D打就有,個天唔會咁好人
例如好似買六合彩咁,人生中會中過幾多次頭3
講到尾咪又係機率/運氣

我有2個FD,一個中意打就打,一個日日都打幾次42
前者已出過3張70圖,後者同我一樣冇從味出過
咁又點計先?

唔好只係講70圖,寶珠天空飾都係寶
寶珠會天塔同源神副出,天塔飾當然天塔出啦
源神副一日打一次,天塔就1星期打3次
有好多人都打齊上述兩個副
源神副日日打,天塔10點準時開,大把都冇出過

出到寶係你好彩,唔出寶係應該
源神副同天塔唔同42 70 66一樣
普通副本想幾時打就幾時打
咁又有幾多人打天塔出齊海拉/巴德爾飾品?

由頭到尾都係講運氣,
物以罕為貴,如果個個勤D打就有
就唔會搞到70圖,天塔武/飾...貴到飛起

主打遊戲
閒閒逛逛
EXP
89 點
Its 發表於 2014-10-17 18:09

打寶呢樣野系1%的爆肝外加99%的運氣_(:_」∠)_……爆肝其次講到尾都係賭運氣幾率

主打遊戲
幻想神域
EXP
43 點
我75-80未出過圖

主打遊戲
幻想神域
EXP
119 點
叛逆小方 發表於 2014-10-15 23:39
我開PO咪話左只打副唔賣物品係唔會有錢賺
開唔到寶點會有錢,
大把人由開66副到依家一張70圖都味刷過

開到70武 70防扔拍賣 草下草下先有咁多$

你話1出66副到依家都有人可以味出過70圖...

如果你話佢係我公會1個朋友 lv榜有兩隻80lv 上榜都無出過70圖先講la...

勤力打副1定會出寶 你講果d肯定係 鍾意又打下 5鍾意又5打 又5努力 點計姐

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

雪姬 發表於 2014-10-16 09:13
我當初都信炒一陣會回落
但當時新SER 大部份人都整晒裝之後
火隕都係唔識跌價..依然都係維持係120G呢個水 ...

一隻game 多外掛,
幣值變低->回收金機制失衡->通脹->新手難生存->老手離開->人氣下降->玩家帳號賤賣未能賣出->沒有人願意買點消費->......?

真心希望官方可以做返d野, 再咁落去Orz

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

遊戲狂熱勳章 試帖勳章 發帖王勳章 儲蓄勳章 藍寶石勳章 在線勳章 紅寶石勳章 用戶勳章 友誼之星勳章

叛逆小方 發表於 2014-10-16 08:44
有D野一直都有產量(火隕/賢石/70圖/核心/附魔)
物以稀為貴,出產量少,所以天空飾品會咁貴

嗯,
關於放唔出點解都要一直放呢個問題,
好簡單2個字來講利益.
唔試過又點知賣唔出呢?
正如樓主開呢個貼都係想平d合裝,
咁人地賣貴d都係想賺多d,
其實大家都係差唔多,
但你想改平個合成費同時,
都要預左會通脹,
除非官方有其他方法更有效回收金,
但現階段我睇唔到.

合服呢樣野, 短期係會出現呢d情況,
係要時間慢慢磨合.
我拿火隕石來講, 你覺得貴, 升到50金1set,
合服前舊服已經有人收緊40金1set,
但人地米服之前係賣緊百2金1set,
相對米服來講已經係平左,
但係對舊服來講係好難接受.
我記得6月份果陣, 舊服火隕係3-5金1set
============================

假設成個ser 總金額量係100金,
每日玩家流入金幣=npc回收金幣,
咁個ser 都係得100金,
如果產出物品數量不變(e.g火隕, 70圖)
物價係唔會有太大變動

但係而家好明顯係流入>>>>>>>>回收
物品產量不變, 物價貴係好正常,
而且而家仲要合埋ser....

咁點解流入會大過回收咁多,
咪因為官方"政策"造成,
唔係工作室邊有咁多帳號刷金

來緊出聖劍係一個回收金機會

如果係呢個時間官方真係改平埋70合成費用,
咁來緊幾萬一件橙時,
火隕升破百都係有機會

主打遊戲
幻想神域
EXP
59 點
叛逆小方 發表於 2014-10-16 08:44

我當初都信炒一陣會回落
但當時新SER 大部份人都整晒裝之後
火隕都係唔識跌價..依然都係維持係120G呢個水位

所以與其係到埋怨 不如及早跳坑
由佢開放注冊開始, 呢隻GAME已經步入衰退期

九級天神會員

願與重要的人再次相會

主打遊戲
幻想神域
EXP
25057 點

小細細 發表於 2014-10-16 02:18
仲有下1波係聖劍合70橙武,
如果而家改左,
市場上回收唔到大量金一定會KEEP住通脹,

ChLiu係"死啦"講到"佢地都係炒埋呢一陣,啲人咪又會回落番"
但係寶珠/天空飾又會一上就冇回頭,貴到飛起

佢地放咁高放唔放到係另一回事
我唔明點解佢地明知放唔出都要一直放?

主打遊戲
幻想神域
EXP
7524 點

叛逆小方 發表於 2014-10-16 01:55
我好認同市場上要有合理回收金流量機制
但係依家D人打極副都冇錢,唔好講咩有冇5星
就算買金裝都味必會收齊

仲有下1波係聖劍合70橙武,
如果而家改左,
市場上回收唔到大量金一定會KEEP住通脹,
就好似你另1個貼"死啦"講GA情況一樣
跟大家分享吧!啟源使者趣事投稿